Akşam Bülteni (Işık FX)

İngiltere Merkez Bankası(BOE) Faizleri 0.75 Seviyesinde Tuttu!
Yurtiçi tarafta ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilimler kur fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD’nin hem Ermeni tasarısı hem de Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinin kullanmaktan ötürü F-35 savaş uçakları’nın teslimatı gibi önemli konuları kapsayan yaptırım kararı gündem maddesi olmuştu. Bu durum karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üslerin kapatılabileceğine yönelik açıklamalarıyla beraber son iki ayın zirve noktalarını yükselen bir kur fiyatlamalamasıyla karşı karşıya kaldık. Bu bağlamda ABD’nin yaptırım uygulaması ve akabinde Türkiye’nin üsleri kapanması kur fiyatlamalarında hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkabilir. Bunun dışında gün içinde yayınlanan TCMB/PPK toplantı özeti metni takip edildi. Yayınlanan metinde; enflasyon görünümündeki iyileşme devam ettiği ve enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelme söz konusu olduğu belirtldi. Bununla beraber Türk Lirası’ndaki istikrarlı seyrin yanı sıra iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak Çekirdek Enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretiğine vurgu yapıldı. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurlarının ılımlı seyretmesine katkı yaptığı ifade edeildi. Metinde ayrıca 2020 yılı için öngörülen dezenflasyon patikasına dair risklerin dengeli olduğuna işaret etmesi iyimserliğin devam ettiğini göstermekle beraber önümüzdeki süreçte gerek ekonomik göstergeler gerek siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının seyri bu anlamda kritik olacaktır.
Diğer taraftan gün içinde düzenlenen İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısı yakın takibimizdeydi. BOE; Aralık toplantısında da faiz oranlarını 0.75 seviyesinde sabit bırakırken, karara muhalefet eden üyeler global büyümenin belirsizliği devam eder ise Para Politikasının güçlendirilmesi gerekebilir ifadelerini kullanması dikkatleri çekti. Bununla beraber BOE, eğer riskler gerçekleşmez ve ekonomi beklendiği gibi genel yaygın şekilde toparlanır ise; politikada ılımlı bir sıkılaştırma gerekli olabileceği belirtildi. Bununla birlikte gün içinde açıklanan İngiltere Perakende Satışlar datası aylık bazda yüzde -0.6, yıllık bazda ise yüzde 1 seviyesinde piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken bu durum Çekirdek Perakende Satışlar rakamlarında da aynı görünümde seyretti. Çekirdek Perakende Satışlar datasına baktığımızda aylık bazda -0.6, yıllık bazda yüzde 0.8 seviyelerinde gerçekleşti. Gerek veri akışları gerek Brexit meselesine yönelik gelişmeler Pound varlıkları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Brexit meselesine bakılacak olursa; Boris Johnsonn’ın İngiltere seçimlerini kazanmasının ardından artan Anlaşmalı Brexit ihtimalleri yine Johnsonn’ın 2020 yılı sonuna kadar bir anlaşma sağlanmadığı takdirde anlaşmasız Brexit ihtimallerinin de yine gündem de kalmasına neden oldu. Bu durum ise seçimler sonrasında hızlı değer kazanımları görülen Pound varlıklarında kar satışlarını beraberinde getirdi. Öte yandan ABD kanadında ise piyasaların gündeminde Başkan Donald Trump’ın azil süreci takip edilmekte. Geçtiğimiz gün Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada azledilmesine yönelik karar alınmasına rağmen bu tasarının Senato’dan geçip geçmeyeceği büyük merak uyandırmakta. Nitekim Senato’da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sağlamasından ötürü tasarının onaylanması şu anda zor gözüküyor.
Günün devamında ise; ABD’de açıklanacak Mevcut Ev Satışları, Philadelphia FED İmalat Endeksleri ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları takip edilecektir. Bunun dışında küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön plana çıkabilir.
EURUSD
Avrupa siyaset arenasının gündem madesinde yer alan Brexit meselesine yönelik anlaşmasız ayrılık ihtimallerinin hala masada olduğuna yönelik gelen haber akışlarıyla beraber Euro varlıkları üzerinde de baskı yaratan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak 1.1100 seviyesinde işlem gören paritede buranın aşağı yönlü geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinleşebileceği gibi 1.1085, 1.1040 ve 1.1010 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi durumda ise parite fiyatlamalarında yaşanabilecek toparlanma hareketlerinde ise; 1.1165, 1.1190 ve 1.1220 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
ABD ile Türkiye arasında artan siyasi ve jeopolitik risk unsurları kur fiyatlamalarında son iki ayın zirve seviyelerinin test edilmesine neden oldu. 5.94 seviyelerinin üzerini test etmesine rağmen hala bu noktaya yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Keza buranın geçilmesi halinde yukarı yönlü atakları hız kazanabileceği gibi kur fiyatlamalarında 6.00 seviyesinin geçilmesi fiyatlamaların seyri açısından kritik olacaktır. Ancak kur fiyatlamalarında yaşanabilecek geri çekilmelerde; 5.9000, 5.8750 ve 5.8225 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit meselesine yönelik gelişmelerde özellikle 2020 yılı sonuna kadar bir anlaşma imzalanmadığı takdirde anlaşmasız Brexit ihtimallerinin masada olması Pound varlıkları üzerinde değer kayıplarını beraberinde getirdi. Bununla beraber gün içinde takip edilen BOE Para Politikası toplantısında sonrası paritede dalgalanmalar oluştu. Bu gelişmeler ışında fiyatlamalarda 1.3050 seviyelerine kadar geri çekilen paritede buranın geçilmesi halinde satışlar derinleşebileceği gibi 1.2975, 1.2940 ve 1.2900 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak paritede yaşanabilecek toparlanma hareketlerinde 1.3100 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır.
BRENT PETROL
ABD’de açıklanan Ham Petrol Stokları’nda görülen azalış ve bunun dışında küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik iyimserlik petrol fiyatlamaları üzerinde etkili oldu. Teknik olarak 66.00 direnç noktasının üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Şayet buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 68.00 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak yukarı yönlü eğilimlerin seyri açısından 66.75, 67.00 ve 67.50 direnç seviyelerinin geçilmesi önemli olacaktır. Değerli madende yaşanabilecek geri çekilmelerde ise; 65 dolar seviyesi hala önemini korumakta.
ONS ALTIN
Ticaret Savaşları’nda yaşanan iyimserlikle beraber anlaşma detaylarının piyasa beklentilerinin altında kalması fiyatlamalarda sınırlama getirirken değerli metal 1480-1470 aralığında gelen haber akışları doğrultusunda seyrine devam etmekte. Bu noktalarda yaşanabilecek kırılmalar hareketliliğin artmasına neden olabilir. Şu anda 1475 ara destek seviyesinin altında işlem gören emtiada aşağı yönlü atakların devamlılığında 1470, 1464 ve 1462 seviyeleri takip edilebilir. Aksi takdirde değerli metalde yaşanabilecek toparlanma hareketlerinde 1480 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır.
 

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.