Akşam Bülteni (Işık FX)

Huawei'nin Lisansı Uzatıldı!
Bugünde günün ilk seansını veri akışı bakımından sakin geçiriyoruz. Gündemde ise yine ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön planda yer alıyor. Son gelen haberlere baktığımızda Çin tarafının bir ticaret anlaşması yapılması konusunda kötümser olduğu belirtildi. Dün akşam saatlerinde gelen bu haberler ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ticaret anlaşmasına çok yakın olduklarını açıklaması ile birlikte oluşan pozitifliği bir miktar bozdu. Bugün ise ABD Başkanı Donald Trump, Huawei ürünlerine yönelik ambargoyu 3. Kez 90 gün süreyle erteledi. 200'den fazla ABD şirketi tarafından yapılan baskı sonrası bu kararı alan Trump'ın bu hamlesi piyasaları bir miktar da olsa rahatlattı. Ancak son günlerde ticaret savaşlarına dair çelişkili haber akışları görmekteyiz. Geçtiğimiz günlerde iki ülkenin üst düzey yetkililerinden gelen açıklamalar ticaret anlaşmasının 1.etabında bir anlaşma sağlanacağı yönündeydi. Ancak bazı haber kaynakları zaman zaman görüşmelerin tıkandığına yönelik haberler sunuyor. Bu durumda piyasadaki mevcut iyimserliğin yükselmesine engel oluyor. O yüzden somut bir adım atılana kadar yapılacak işlemlerde ihtiyatlı davranmanın doğru olduğunu düşünmekteyiz.
Diğer tarafta dün ABD Başkanı Donald Trump ile FED Başkanı Jerome Powell arasında yapılan görüşmelerde yine gündemin üst sıralarındaydı. Yapılan görüşmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Trump; Powell'a, FED faizlerinin Avrupa ve Japonya gibi diğer rakip ülkelerin faiz oranlarına göre çok yüksek olduğunu söyledi. Trump ayrıca, Çin kadar FED'inde ABD ekonomisine zarar verdiğini ve güçlü bir Dolar'ın, üreticeler ve ekonomik büyümeye zarar verdiğini vurguladı. Trump tarafından gelen bu açıklamalar ise Dolar varlıklarını bir miktar zayıflattı. Günün geri kalanında ise küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarının yanı sıra ABD verilerini takip edeceğiz.
Yurtiçi tarafta ise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ön plandaydı. S-400, F-35 ve Suriye konusu gibi bir çok konuya değinen Erdoğan, geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde bir çok meseleye kökten çözüm getiremediklerini ancak bu meselelere rağmen ilişkilerin hala daha olumlu olduğunu belirtti. 100 Milyar Dolar olarak hedeflenen ticaret hacmi konusunda ise hedefe ulaşma konusunda kararlı kalacakları konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Son günlerde gerek yurtiçi gerekse ABD cephesinden iki ülke ilişkilerine yönelik gelen açıklamalar olumlu. Buda jeopolitik ve siyasi risklerin azalmasına neden olarak TL varlıklarına destek sağlıyor. Öte yandan küresel tarafta yaşanan iyimserlikte yine TL lehine hareketleri destekliyor. Ancak hala daha risklerin devam ettiğini ve gelebilecek ekstra haber akışlarının kurdaki volatiliteyi artırabileceğini belirtelim.
EURUSD
Dolar Endeksi'ndeki zayıf seyir sonrası kritik olarak gördüğümüz 1.1075 direncini zorlayan parite için bu seviye kritik bir önem arz ediyor. Şayet parite bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1.1170 seviyesi hedef haline gelebilir. 1.1170 öncesinde ise 1.1090, 1.1115, 1.1130 ve 1.1155 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.1075 altında ise 1.1050, 1.1035 ve 1.1000 destek seviyelerini takip edeceğiz. Özellikle 1.1000 ana destek seviyesinin kırılması halinde ise satış yönlü işlemlerin hız kazanabileceğini düşünmekteyiz.
USDTRY
Son günler jeopolitik ve siyasi risklerdeki azalmanın yanı sıra küresel taraftaki iyimserliği arkasına alan TL varlıklarında pozitif seyir devam etmekte. Yaşanan geri çekilmeler sonrasında ise şuan için psikolojik seviye olarak takip ettiğimiz 5.70 desteği önem arz ediyor. Buranın kırılması halinde ise ilk etapta 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.6600 noktası hedef haline gelebilir. TL lehine hareketlerin derinleşebilmesi içinse 5.6600 noktasının kırılması gerekli ancak buranın kırılması için jeopolitik ve siyasi risklerde ekstra olumlu gelişmeler ihtiyaç olabilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 5.7335, 5.7500, 5.7740 ve 5.7900 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Kurda yeniden yükseliş hareketi görebilmemiz içinse 5.7900 direnci üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Son günlerde Brexit cephesinden gelen olumlu haber akışları ile Dolar tarafındaki zayıflık sonrası yükselişe geçen parite düzeltme hareketleri ile birlikte bugün geri çekildi. Paritenin yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için Mayıs ayından bu yana üzerinde kapanış görmediğimiz 1.3000 noktası kritik. Şayet buranın üzerinde yaşanacak kapanışları sonrasında ilk etapta 1.3175 direncine kadar yükseliş görebiliriz. 1.3000 altında ise 1.2900, 1.2875, 1.2840 ve 1.2815 destek seviyelerini izleyebiliriz. Satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi içinse 1.2770 ana destek noktasının kırılması gerekebilir.
BRENT PETROL
Son günlerde ticaret savaşlarına yönelik gelen çelişkili haber akışları sonrası son 2 ayın zirve seviyelerinden dönen siyah altın kısa vadede takip ettiğimiz yukarı yönlü kanalın alt bant noktasına ulaştı. Şuan için kırılım teyit seviyesi 61.15 noktasına denk geliyor. Buranın kırılması halinde ise satışlar derinleşebilir ve ilk etapta 60.40 ana destek seviyesi hedef haline gelebilir. Kanalın devam etmesi durumunda yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 62.00, 62.35, 62.70 ve 61.00 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde Çin cephesinin, bir ticaret anlaşması yapılması konusunda kötümser olduğuna yönelik haber akışları güvenli liman varlıklarına talep getirdi ve Değerli Metal tekrardan kritik olarak gördüğümüz 1475 direncini test etti. Bugün ise ABD Başkanı Donald Trump Huawei ürünlerine yönelik ambargoyu 90 gün süreyle tekrardan ertelediğini açıkladı. Gelen bu haber akışları sonrası kısmende olsa düzelen risk iştahı Değerli Metal üzerinde baskı yarattı ve tekrardan 1465 seviyelerine geri çekildi. Teknik olarak ise alış yönlü işlemlerin ivmelenmesi için 1475 direncini takip etmeye devam edeceğiz. Bu seviye üzerinde yaşanacak kalıcılıklar yukarı yönlü atakları hızlandırabilir ve ilk etapta 1478, 1482, 1485 ve 1490 direnç seviyeleri test edilebilir. Aşağı tarafta ise ilk etapta 1465 noktasını, kırılması halinde ise 1462, 1458, 1453 ve 1445 desteklerini takip edeceğiz. Bu destekler arasında ise 1445 noktası kritik bir önem arz ediyor. Ağustos ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz bu seviyenin kırılması satış yönlü işlemleri derinleştirebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MACARİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 0.90%, ÖNCEKİ: 0.90%)
RUSYA'DA ÜFE EKİM'DE AYLIK %-0.2 YILLIK %-4.9
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7153 Satış: 5,7256 Euro Alış: 6,3279 Satış: 6,3393
FİTCH/LİDDELL: FAİZ İNDİRİMLERİ BANKALARIN TL PORTFÖY KALİTESİNİ DESTEKLEYEBİLİR -BLOOMBERG HT
FİTCH/LİDDELL: FAİZ İNDİRİMİ DAHA HIZLI OLURSA MAKRO DENGEDE RİSK OLUŞABİLİR -BLOOMBERG HT
FİTCH/LİDDELL: DÜŞÜK KREDİ BÜYÜMESİ TÜRK BANKALARI İÇİN SORUN OLUYOR - BLOOMBERG HT
FİTCH/LİDDELL: BANKALARDA KARLILIK 3. ÇEYREKTE SESSİZ KALMAYA DEVAM ETTİ -BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş