Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel Riskler ve Draghi’nin Açıklamaları Dolar’a Yaradı!
Ay başında ABD ile Çin arasında sağlanan anlaşma sonrası iki ülke arasında gündemden düşen ticaret kısıtlamaları konusunda yeniden tansiyon yükselmiş durumda. ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta sonunda 50 Milyar USD’lik Çin mallarına yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasına Çin Yönetimi’nden misilleme gelirken, dün akşam Başkan Trump’ın 200 Milyar Dolarlık başkaca Çin mallarına da yüzde 10’luk vergi düşündüğü belirtildi. ABD’den senelik toplamda 130 Milyar Dolar civarında ithalat yapan Çin’in ABD’ye karşı bu sefer ne yapabileceği soru işaretlerine neden olurken, dün akşamki açıklama sonrası Ons Altın ve Japon Yeni gibi güvenli liman varlıklarına talepler geldiği görüldü. Çin Dış İşleri Bakanlığı’ndan bugün gelen açıklamada ise: “Ticaret savaşı istemeyiz, olursa da korkmayız” denirken, ABD’nin zarar verici sözlerden ve eylemlerden kaçınması gerektiği çağrısı yapıldı. Euro Bölgesi’nde İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi mali yönden riskli olan ülkelerin durumu bir yandan tartışılırken, bir yandan ise mültecileri konusundaki gelişmelerden dolayı Almanya koalisyonunda çatırdama olacağına yönelik spekülasyonlar takip ediliyor. İtalya Ekonomi Bakanı bugün yaptığı açıklamalarda: Ekonomik görünüm ve kamu finansmanı için görünümün daha az olumlu olduğunu belirtirken, bütçe açığı ve borçlardaki düşüşün kontrol altında tutulmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın, Portekiz’de düzenlemiş olduğu forumda konuşan Başkan Mario Draghi: Para politikasının sabırlı, dayanıklı ve istikrarlı olmaya devam edeceğini vurgularken, hala ciddi şekilde parasal genişlemeye ihtiyaç olduğunu ve ilk faiz artırımının zamanlamasını belirlerken de sabırlı olacaklarını belirtti. Küresel belirsizliklerin yanı sıra Draghi’nin “güvercin” tondaki açıklamaları ile Dolar Endeksi yeniden yönünü yukarı çevirirken, alternatif varlıklar ve özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz yönde etkilendi. İngiltere tarafında ise Parlamentonun üst kanadı olan “Lordlar Kamarası” ile alt kanat “Avam Kamarası” arasındaki görüş ayrılıkları Pound’un zayıflamasını ivemelendiriyor. Günün kalanında önemli haber akışlarını ve tahvil piyasası hareketlerini takipte olacağız.
EURUSD
Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, parasal genişlemeye ihtiyaç duyduklarını ve ilk faiz artırımı için sabırlı davranılması gerektiğine ilişkin söylemleri Euro varlıklarında satış baskısı oluşturdu. Diğer taraftan Almanya koalisyon ortaklarının göçmen sorunu konusunda anlaşamamaları, piyasa tarafında koalisyon bozuluyor mu sorularını beraberinde getirirken yine Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturan önemli konular arasında yer alıyor. Ayrıca İtalya ve İspanya gibi ekonomik olarak sorunlu ülkeler de Avrupa tarafına sorun oluşturan unsurlar arasında olduğunu belirtmekte fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise Çin ile tekrardan baş gösteren ticaret savaşlarına ilişkin ekkstra resmi bir açıklama bulunmazken bazı medya kuruluşlarından, Trump yönetiminin ek vergi konusunda rahat durmayacağı yönünde çıkan spekülasyonlar dikkat çekiyor. Şayet yeni ek gümrük vergilerinin uygulanması halinde ikili arasındaki gerginlikleri daha fazla artırabileceğinden gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Bugün ülkenin ekonomik takviminde ise Konut Başlangıçları son 11 yılın en iyi verisi olarak kayıtlara geçerken Askıdaki Konut Satışları beklentileri karşılayamadı. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şu an için 1.1580 destek seviyesinin hemen altında fiyatlamalar görülürken, buranın altında kalıcılık sağlanması halinde 2017 sene başından bu yana takip ettiğimiz yükselen trend çizgisi (yaklaşık olarak 1.1510 ile 1.1485 arası) hedef haline gelebilir. 1.1580 üzeri kalıcılıklarda görülebilecek tepki alımlarında ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1610, 1.1655 ve 1.1685 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Son iki günde yurt içi tarafta iç borç servisi nedeniyle düzenlenenn tahvil ihalelerine yeterli seviyede talep gelmesine karşın, yurt içi ve yurt dışı sistematik riskler kaynaklı olarak TL tarafında bugün değer kayıpları görülüyor. Zira, yurt içi tarafta zaten seçimlere sayılı günler kalmış olması bir tedirginlik unsuru olarak karşımıza çıkarken, ABD senatosunda çıkan Türkiye’ye yönelik silah satışının durdurulması yönündeki karar tedirginliği artırmışa benziyor. Bununla birlikte yurt dışı taraftan da ABD ve Çin arasında başlayıp tüm Dünya’yı ilgilendiren “ticaret savaşları” konusunun neden olduğu küresel endişeler ise güvenli liman olarak Dolar’a talebi artırırken, kur tarafında da kendisini gösteriyor. Ayrıca, Türkiye’nin CDS ve tahvil faizlerinde durdurulamayan yükselişler de TL’yi baskılayan diğer unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Günün kalanında tüm bu konulardaki gelişmeleri ve teknik fiyatlamaları izleyeceğiz. Bu bağlamda kur tarafına teknik olaak baktığımızda ise; şuan için 4.7640 direnç seviyesine yakın fiyatlamalar görülmekte. Buranın da aşşılması halinde 4.8025 ve 4.8115 direnç bölgeleri de takibe alınabilir. 4.7640 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek ilk destek noktaları 4.7425, 4.7350 ve 4.7140 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit’e ilişkin belirsizlikler Sterlin varlıkları üzerinde yük olmaya devam ediyor. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan AVAM kamarasında, Brexit’in yasal alt tabanını oluşturacak tasarının oylaması gerçekleştirilmişti. Yetkililer; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış tarihinin Parlamento tarafından onaylanmasını sağlayacak değişiklik teklifini ve ülkenin AB ile müzakerelerinin ikinci aşaması başlamadan önce yetkilerin, bakanlıklar yerine Meclise verilmesine ilişkin değişiklik teklifini reddederek hükümetin tarafında yer almışlardı. Ancak tasarının Parlamentonun en üst kanadı olan Lordlar Kamarasından geçemeyerek tekrardan Avam kamarasına geri gönderilmesi Brexit’e ilişkin soru işaretlerini berabberinde getirdi. Konuya ilişkin gelebilecek haber akışları Sterlin varlıkları üzerinde direkt etkili olabileceğinden dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise Başkan Trump eksenli gelişmeler takip edilirken bugün ülkeden takip ettiğimiz verilerin karmaşık geldiği görüldü. Günün geri kalanında ise haber akışları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda 1.3280 noktasının kırılmasıyla birlikte parite de sert satışlar görmekteyiz. Satış yönlü hareketlerin devamı halinde 1.3145, 1.3095 ve 1.3050 destekleri takip edilebilir. Sterlin lehine hareketler görebilmemiz içinse tekrardan 1.3280 üzerine çıkılması gerektiğini belirtelim. Ancak öncesinde 1.3195, 1.3220 ve 1.3255 ara dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Yaklaşan OPEC Toplantısı öncesi OPEC kaynaklarına göre üye ülkelerden İran, Irak, Cezayir ve Venezuela petrol üretiminin hemen artışına karşı çıktıklarını iletirken OPEC teknik paneli ise yılın ikinci yarısında güüçlü petrol talebinin beklendiği ve bu durumun piyasanın ek üretimi sindirmesini desteklediği vurgulandı. Öte yandan Rusya Enerji Bakanı, bu haftaki toplantıda günlük 1.5 milyon varil artırmayı müzakere etmeyi planladıklarını söylerken Ekvator Petrol Bakanı Carlos Perez, zorlu bir OPEC toplantısı beklediğini ve gerektiği takdirde Ekvator üretiminin 20-25 bin varil/gün artırabileceklerini ifade etti. Diğer tarafta ise Venezuela Ekonomi Bakanlığının 'Ekonomi Blog'unda yer alan habere göre, üretimdeki düşüş ve lojistik problemler nedeniyle Venezuela'nın Çin'e yaptığı ham petrol ihracatı son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol karşılığı borç programı çerçevesinde 2017 yılında Venezuella'dan Çin'e ham petrol ihracatı ortalama 435 bin varil/gün seviyesinde seyrederken 2018 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 381 bin varil/gün seviyesine kadar gerilemiş durumda. Son olarak Rus Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, petrol fiyatlarının 75 dolar/varil olması durumunda global petrol üretimi azalışıının yarıya düşürülebileceğini söylerken 75 dolar/varillik bir petrol fiyatının piyasa için adil olduğu görüşünü bildirdi. Veri akışında bu gece Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık ham petrol stokları verisi açıklanacak. Teknik anlamda bakacak olursak, 50 günlük hareketli ortalaması olan 74.75 seviyesinde destek bulan siyah altında bu seviyenin üzerindeki kalıcılıkta 75.35, 75.75 ve 76.20 direnç seviyeleri test edilebilirken bu seviyenin altına sarkması halinde ise 74.30-74.10-73.85 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den yapılan 50 milyar dolar tutarında ithalat için uygulamaya koydukları ek gümrük tarifelerine Pekin'den misilleme gelmesine sert tepki gösterdi. Çıkan spekülasyonlara göre Trump’ın, 200 milyar dolar tutarında Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanması için hazırlık yapılması talimatı verdiğini, ABD Ticaret Temsilcisi'nden yeni gümrük tarifelerine konu olacak Çin mallarını belirlemesini istediğini bildirdi. Bu habere karşılık Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ticaret savaşı istemedikleri ancak herhangi bir ticaret savaşından da korkmadıkları vurgulanarak ABD’nin dünyaya olan kredisini kaybettiğini belirterek ABD’yi zarar veren söylem ve eylemleri durdurmaya çağırdı. Öte yandan bugün ve yarın Çin’i ziyaret edecek olan Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un’un karşılıklı ilişkilerin derinleşmesine yardımcı olabileceğini belirten bakanlık, barış ve istiktrarı teşvik edebileceğini umduklarını kaydetti. Diğer taraftan Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, FED’in bu yıl sadece bir artırım daha yapması yönündeki görüşünün sürdüğünü ve daha fazla faiz artışına işaret eden bir durumun olmadığını söyledi. Teknik olarak, 1273 seviyesinin altında sağlanacak kalıcı hareketlerde 1270, 1268, 1264 ve 1261 destek seviyeleri gündeme gelebilirken olası tepki alımlarında ise 1277, 1283, 1286 ve 1292 direnç seviyeleri izlenebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İRAN PETROL BAKANI : TRUMP, KAYAÇ ÜRETİMİNİ DESTEKLEYECEK YÜKSEK PETROL FİYATI ARAŞTIRIYOR FAKAT NİYETİNİ SAKLAMAK İÇİN OPEC'E SALDIRIYOR
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
ECB/NOUY : ECB'NİN DOĞRUDAN GÖZETİMİ ALTINDA ÇOĞU BANKALAR, İŞLERİNİ BREXİT SONRASI ORTAMA UYARLAMADA İLERLİYOR
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
FAS MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ:%2.25
08.03.2028 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 84,346 TL, ortalama fiyat 84,386 TL
13 KASIM 2019 İTFALI TAHVİL İHALESİNDE NET SATIŞ 639,1 MİLYON TL
Facebookta Paylaş