Veriler Geride Kaldı, Gözler FOMC kararlarında!
Bu akşam Türkiye saati ile 21:00'da açıklanacak olan FED/FOMC kararları öncesinde gerek Avrupa ülkelerinden gerekse ABD tarafından önemli veri akışları takip edildi. Avrupa tarafıyla başlayacak olursak Euro Bölgesi aylık bazda TÜFE yüzde 0.2 artış beklentilerine karşın yüzde 0.1 artış ile beklentilerin altında kalırken yıllık bazda ise yüzde 1.0 ile tahminlere paralel olarak gerçekleşti. Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 0.9 ile öngörülen rakamlara paralel bir sonuç aldı. İngiltere tarafında da dikkatler enflasyon rakamları üzerindeydi ve TÜFE aylık bazda yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 1.7 ile piyasadaki beklenen rakamları karşılayamadı. Üretici Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde -0.1 ile tahminlerden daha bir sonuç alsa da yıllık bazda yüzde -0.8 ile tahminleri karşılayamadı. ABD tarafında ise 1 Milyon 310 Bin artış beklenen İnşaat İzinleri 1 Milyon 419 Bin, 1 Milyon 250 Bin beklenen Konut Başlangıçları ise 1 Milyon 364 Bin olarak gerçekleşti.
Küresel tarafta ise Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırıların yankıları devam ediyor. Özellikle ABD tarafının saldırıların sorumlusu olarak İran'ı suçlamaya devam etmesi piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Ancak İran tarafı ABD'nin bu suçlamalarını kabul etmiyor ve bu duruma hiçbir Dünya ülkesinin inanmadığını söylüyor. Öte yandan yapılan saldırılar sonrası petrol arzından büyük bir boşluk olacağı beklentisiyle birlitke sert şekilde yükselen fiyatlar Suudili yetkililerin üretimin minimum şekilde etkilendiğine dair açıklamalarıyla dengelendi. Ancak bölgedeki krizin devam ettiğini ve konuya yönelik ekstra haber akışlarının fiyatlamalarda tekrardan ön planda olabileceğini belirtelim.
Günün geri kalanında ise tüm dikkatlerimiz akşam saatlerinde yayınlanacak FED/FOMC kararları ve karar metni sonrası basının karşına geçecek olan FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrilmiş durumda. Temmuz toplantısında 10 yıl gibi uzunca bir sürenin ardından faiz indirimine giden FED'in bu toplantıda da 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak verilecek faiz kararının yanı sıra FED'in ilerleyen toplantılarına yönelik vereceği mesajlar kritik olacaktır. Zira son günlerde başta enflasyon olmak üzere ülkeden gelen olumlu veriler ve ticaret savaşlarında yaşanan pozitif gelişmeler sonrası sonrası FED'in daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentiler azalmış ve Dolar varlıkları bu durumdan olumlu şekilde yararlanmıştı. Ancak asıl fiyatlamaların alınacak kararlar ve Powell sonrası oluşabileceğini söylemekte fayda görmekteyiz.
EURUSD
Küresel tarafta siyasi ve bölgesel risk unsurlarına dair gelişmelerle birlikte son dönemde ABD'de açıklanan ekonomik verilerdeki toparlanma Dolar varlıkları açısından pozitif eğilimi beraberinde getirmişti. Nitekim akşam saatlerinde düzenlenecek FED/FOMC toplantısında alınacak kararlar ve toplantı sonrasında FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bankanın bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Ancak alınacak karardan daha çok ilerleyen toplantılara yönelik vereceği ipuçları parite üzerinde daha fazla etkili olabilir. Diğer taraftan Avrupa cephesinde ise gün içinde açıklanan Euro Bölgesi Ağustos ayı nihai enflasyon rakamları yüzde 0.1 artmasına rağmen piyasa beklentilerini karşılayamadı. Ayrıca ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un, enflasyon hedefimize ulaşmadığı sürece politika faizleri yükselmeyeceğine yönelik söylemleri dikkatleri çekti. Günün devamında ise FOMC kararlarının yanı sıra küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları önemli olabilir.Teknik olarak baktığımızda ise 1.1040 desteğine yakın seviyelerde işlem gören paritede aşağı yönlü atakların ağırlık kazanması halinde 1.1000, 1.0985, 1.0950 ve 1.0910 destek seviyeleri takip edilebilir. Şayet paritede meydana gelebilecek toparlanma hareketiyle birlikte tekrar 1.1080, 1.1125, 1.1195 ve 1.1220 direnç seviyeleri tekrar karşımıza çıkabilir.
USDTRY
Bu hafta içinde Ortadoğu merkezli yaşanan olaylar piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olurken gelişmekte olan ülke para birimleri de bu durumdan etkilendi. Bununla birlikte küresel tarafta bugün piyasaların odak noktasında FED/FOMC toplantısında alınacak kararlar ve sonrasında FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları olacaktır. Keza FED öncesinde sakin bir kur fiyatlaması görmemize rağmen piyasalarda toplantıya dair beklentilerin yansıması görülebilir. Ayrıca son dönemlerde ABD Başkanı Donald Trump ile FED arasında iplerin iyice gerilmesi ve Trump'ın, ABD ekonomisinin olağan durumu hakkında FED'i işaret etmesi dikkatleri çekmekte. Bu bağlamda FED'in alacağı kararlar ve sonrasında yapılacak açıklamaların yanı sıra bir sonraki toplantılara dair yapılacak öngörüler volatil hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.7000 direncinin altında seyreden kur fiyatlarında satış yönlü atakların derinleşmesi halinde 5.6500, 5.6225, 6.6000 ve 5.5750 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak oluşabilecek yukarı yönlü ataklar için bu defa tekrar 5.7250, 5.7500, 5.7870 ve 5.8225 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere'nin lokal sorunu haline gelen Brexit tarafında son günlerde olumlu gelişmeler yaşanıyordu. Özellikle Birleşik Krallık Parlamentosu'nda anlaşmasız bir ayrılığın önünü kesen tasarının yasalaşmasıyla başlayan bu pozitiflik, sert Brexit söylemleri ile bilinen Başbakan Boris Johnson'ın anlaşmalı bir ayrılık istediğine yönelik açıklamalarıyla perçinlenerek Sterlin varlıklarına güç katmaktaydı. Bugün ise ülkeden enflasyon rakamları takip edildi ve gerek TÜFE'de gerekse ÜFE'de alınan olumsuz rakamlar Brexit sonrası güçlenen Sterlin varlıklarını baskı altında bıraktı ve parite üzerinde satış yönlü işlemler görüldü. Günün devamında ise piyasaların odak noktasında akşam düzenlenecek FED/FOMC toplantısında alınacak kararlar ve sonrasında yapılacak açıklamalar olacaktır. Nitekim burada alınan kararlar parite fiyatlamalarında direkt olarak etkili olabilir. Ayrıca risk algısını değiştirebilecek ekstra haber akışlarının da takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Güne satıcılı başlayan paritede aşağı yönlü atakların devam etmesi halinde 1.2420, 1.2385, 1.2340 ve 1.2300 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü atakların ağırlık kazanması ve paritede toparlanma görülmesiyle birlikte tekrar 1.2475, 1.2525, 1.2595 ve 1.2630 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Dün akşamüzeri Suudi Arabistan Kaynakları'na dayandırılan haberlerde: Saldırıya uğrayan Aramco tesislerinin normal üretim seviyesine dönmesinin beklenenden daha kısa süreceğinin belirtilmesi hızla satış baskısına neden olmuş ve akabinde, ülkenin yeni Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Bin Salman'ın da: ay sonuna kadar üretim kapasitesinin 11 Milyon varil/gün'e çıkartılacağına dair açıklamaları ve ABD'de açıklanan API stoklarında görülen artışla birlikte 63.60 destek noktası test edilmişti. Yeni güne son iki günde yaşanan volatil hareketlere karşın daha stabil başlayan emtia; yine Suudi Arabistan 'ın arzı ve İran 'a yönelik askeri operasyon gibi kritik haber akışlarına dair haber akışları ile zaman zaman hareketlilik gösterdi. Bu bağlamda da günün kalanında yine; bu meselelere dair gelişmeleri öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, Enerji Bilgi İdaresi(EIA)'nin açıklayacağı stok ve üretim dataları ve FED'in açıklayacağı FOMC kararları da fiyatlamalar üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak 64.50 noktası altında bir fiyatlama hakim bu seviye altında kalıcılık sağlayabilirse ilk etapta 62.70 seviyesi hedef haline gelebilir. 64.50'nin üzerinde ise 67.50 direncini önemli görmekteyiz.
ONS ALTIN
Suudi Arabistan'daki Aramco tesislerine yapılan saldırı, bazı önemli bölgelerde açıklanan ekonomik veriler ve FED başta olmak üzere bazı majör merkez bankalarının bu hafta açıklayacağı faiz ve politika kararlarına dair beklentiler Ons Altın fiyatlamaları üzerinde etkili olurken, bugün için akşam saatlerinde açıklanacak olan FED/FOMC faiz kararları ve projeksiyonlara dair belirsizlikler kaynaklı işlemlerin sabah saatlerinde sığ bir aralıkta geçtiği görüldü. Öğleden sonra ABD'de açıklanan; İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri ile kısmen oynaklıklar oluşan Değerli Metal için dikkatlerimiz yine; akşam açıklanacak olan FED/FOMC faiz ve politika kararları ile FED Başkanı Jerome Powell'ın düzenleyeceği basın toplantısında olacak. Ayrıca yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran kaynaklı risk unsurlarına dair gelişmeler de Sarı Metal'de oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü ataklarda 1509, 1516, 1520 ve 1525 dirençleri takip edilebilir. 1525 üzeri kalıcılıklar ise 1550 ana direncini hedef haline getirebilir. Aşağı tarafta ise 1485 ana destek seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Buranın kırılması halinde ise satış yönlü işlemlerin artabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1500, 1494 ve 1490 ara desteklerini takip edebiliriz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.