DXY, Kritik 95.00 Seviyesini Bir Kez Daha Test Ediyor!
Dün, FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi üyelerine yaptığı sunum takip edilmiş ve “Şahin” görünümlü ifadelerle Dolar varlıkları güçlenmişti. Powell, bugün de ABD Kongresi çatısı altındaki Temsilciler Meclisi’nde bir sunum yapacak. Öte yandan ticaret savaşları konusundaki gelişmeler de küresel riskler açısından takip edilmekte. Risklerin en çok yoğunlaştığı Çin tarafında Yuan’ın değer kaybının devam ettiği görülürken, ülkenin Dış İşleri Bakanı Wang Yi: Ticaret savaşı konusunun Dünya ekonomisi için en büyük güven yok edici hale geldiğini söyledi. Yi ayrıca: ABD’nin gereksiz yere mazeret ürettiğini ve bu şekilde devam etmesi halinde bütün Dünya’nın ABD’ye karşı savaş açacağını belirtti. Öte yandan AB, Çin ve Japonya arasında ticaret görüşmeleri son zamanlarda hız kazanırken, AB tarafının yarından itibaren Çelik ithalatını düşürmek için bazı önlemleri devreye alacağı belirtilmekte. Ayrıca; AB’nin, Android iletişim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 4.3 Milyar Euro’luk para cezası kesmesi ise ilerleyen günlerde AB ve ABD arasında yeni bir krizin fitilini ateşleyebilir. İngiltere’de gündemin en üst sırasındaki Brexit konusunda; Başbakan Theresa May’in, yarın ve Cuma günü Kuzey İrlanda’ya ziyaret düzenleneceği belirtilirken, May yaptığı açıklamalarda: Brexit anlaşmasının olmaması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını ve planları ile AB tarafına garanti verebileceklerini söyledi. Piyasada bugün açıklanan ekonomik verilerde ise; İngiltere’den Haziran ayı ÜFE ve TÜFE rakamları çoğunlukla beklentilerin altında kalırken, Pound’taki değer kayıplarının derinleşmesine neden oldu. Euro Bölgesi’nde de Haziran ayının TÜFE oranları izlenirken, gerçekleşmeler beklentilere paralel geldi. Ancak, gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği Çekirdek TÜFE’de ise öngörülerin altında kalınırken; Euro üzerindeki baskının devamı görüldü. ABD tarafında açıklanan ekonomik verilerrden İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları beklentilerin hayli altındaydı. Genel anlamda piyasada Dolar varlıklarına talep geldiği görülürken, Dolar Endeksi(DXY) kritik 95.00 seviyesini son bir ay içerisinde üçüncü kez test etti. Aynı zamanda 2016 sonundan başlayan düşen trende denk gelen bu bölgenin geçilmesi halinde DXY’de 97.50 seviyesine doğru hareketlilik oluşabilir. Bu kapsamda günün kalanında Powell’ın açıklamalarının yanı sıra önemli haber akışlarını izlemeye devam edeceğiz.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nde takip ettiğimiz Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 2.0 ile beklentilere paralel olarak gelirken aylık bazda ise tahminlerin altında kaldı. Enerji ve Gıda sektörünün ihmal edildiği Çekirdek TÜFE rakamlarının da piyasa beklentilerinin altında kalması Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. ABD tarafında ise dün gelen olumlu veriler ve FED Başkanı Jerome Powell’ın Senato’daki şahin tutumu Dolar varlıkları üzerinde etkisine devam ederken bugün takip ettiğimiz verilerin geenel olarak beklentilerin altında kaldığı görüldü. Günün geri kalanında ise Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştireceği sunum ve Bej Kitap raporu takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda 1.1610 destek seviyesine doğru geri çekilen paritede buranın altına inilmesi halinde 1.1580 ve 1.1560 destekleri izlenebilir. 1.1610 üzerinde kalıcılıkta yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.1655, 1.1685 ve 1.1710 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bir süredir 1.1840-1.1510 arasında sıkışma gördüğümüz parite için her iki bölgeden birisinin kırılması halinde yeni hedeflerin ortaya çıkabileceğini, bunların da yukarıda 1.2100, aşağıda 1.1125 olabileceğini de belirtmiş olalım.
USDTRY
Bugün, yurt içi tarafta OHAL’in sona erecek olması ile CDS ve tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler neticesinde sabah saatlerinde kur tarafında 4.77 seviyesinin altına sarkma görüldü. Ancak akabinde ABD’li Rahip Brunson hakkındaki tutukluluk kararının devam edeceği yönündeki mahkeme kararı ile yeniden yukarı yönlü sert hareketler oluştu. Bilindiği gibi bu kişi hakkında daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den iade talebinde bulunmuş ve talebin reddedilmesi sonrası iki ülke arasında yaptırımlar boyutunda kriz oluşmuştu. Karar sonrası benzer bir kriz oluşacağı beklentisi risk artışına neden olurken, kur tarafında da etkisini hissettirdi. Bugün ABD tarafında ise bugün açıklanan İnşaat İzinleri ve Konut Satışları verileri öngörülerin altında kaldı. Günün kalanında FED Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı sunumdaki açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, her iki ülkeden gelebilecek başkaca haber akışları, tahvil faizleri ve CDS gibi önemli göstergelerin durumu da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.8270 direnç seviyesine yakın fiyatlanan kurda, yukarı yönlü ataklarda izlenebilecek direnç seviyeleri 4.8350, 4.8485, 4.8530 ve 4.8680’de buulunmakta. Yeniden geri çekilmeler görülmesi halinde ise 4.8115, 4.8025, 4.7920 ve 4.7700 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit belirsizliğinin yanı sıra son günlerde İngiltere’den gelen verilerin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluştururken son olarak ülkeden takip ettiğimiz enflasyon rakamlarının da tahminlerin altında kalması paritedeki geri çekilmeleri destekledi. Verilere baktığımızda yıllık bazda TÜFE yüzde 2.4, aylık bazda ise artış göstermeyerek piyasada tahmin edilen rakamların altında gerçekleşti. Ayrıca Çekirdek TÜFE verilerinin de öngörülerden kötü olarak açıklandığı görüldü. FED Başkanı Jerome Powell’ın Senatodaki sunumunda bazı şahin ifadeleri ile değerlenen Dolar varlıkları ise bugün açıklanan verilerin genel olarak beklentilerin altında kalmasıyla birlikte kısmen de olsa baskı altında kaldı. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları ve Brexit gibi önemli haber akışlarının yanı sıra Başkan Powell’ın Kongre sunummunun ikinci ayağı olarak Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştireceği sunum ve Bej Kitap raporu takibimizde olacak. Teknik olarak sert satışları sonrası 7 Eylül 2017 yılından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.3050 destek seviyesinin ihlal edildiğini görülürken bu seviye altında kalıcılık sağlaması ile birlikte satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.3005, 1.2980 ve 1.2955 destek seviyeleri önemli olabilir. Tekrardan 1.3050 noktasının üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.3085, 1.3110 ve 1.3135 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Dün gece açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarının OPEC’in ABD baskısı altında kaldığı bu dönemde beklenmedik şekilde 4 hafta sonra arttığı görüldü. Bunun dışında Libya’daki karışıklık sebebiyle ulusal petrol kurumlarınca üretimin düşmesi sebebiyle Zaviye Rafinerisi Limanı’ndan yapılan petrol ihracatı için mücbir sebep hali ilan edildi. Bu durumun üretim seviyesinin günlük 125 bin varil azalmaya neden olacağı açıklandı. Diğer yandan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, ABD kaya petrolü endüstrisinin bir dönüm noktasında olduğunu ve uzun aradan sonra ilk kez pozitif bir nakit akışına sahip olunduğunu kaydetti. Birol ayrıca, 2017 yılına göre yüzde 2’lik artış kaydeden petrol yatırımlarının ABD’deki petrol üretiminden kaynaklandığını belirtti. Son olarak Uluslararası Para Fonu (IMF), petrol ihracatçısı ülke ekonomilerinin yükselen petrol fiyatlarından olumlu etkilendiğini ancak fiyatlardaki yükselişin ithalatçı konumundaki ülke ekonomilerini kırılganlaştırdığını vurguladı. Veri akışında bugün Enerji Bilgi Yönetimi’nin (EIA) ham petrol stok verisi açıklanacak. Teknik olarak, hafta başından bu yana gevşeyen ve Haziran 2017’den bu yana devam eden yukarı yönlü hareketini kıran siyah altında 71.10, 70.80 ve 70.55 destekleri gündeme gelebilirken olası toparlanma halinde tekrar bant içine girme çabası görülebilir. Bu durumda ise 71.50 üzerinde kalıcılığın önemmli olacak ataklarda 71.85, 72.10, 72.40 ve 72.75 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.
ONS ALTIN
Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’in dün ABD Senatosu’na yaptığı sunumda faizlerin artırma eğiliminde olmasına devam etmesini vurgulaması, ekonomik göstergelerin iyileşmeyi sürdürme beklentisi ve merkez bankasının borçlanma maliyetini artırmaya devam edeceğini belirtmesi ile Dolar endeksinin güçlendiği, bununla birlikte ons altın fiyatlarının sert bir şekilde geri çekildiği görüldü. ABD Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Rusya, ABD hazine tahvillerinin en az üçte birini satarak ABD değerli kâğıtlarını en çok elinde bulunduran ülkeler listesinden çıktı. Bununla ilgili Kansas FED Başkanı Esther George, yatay olan tahvil getiri eğrisinin tersine dönme ihtimalinin olduğunu ancak bu durumun ekonomik bir zayıflığa işaret etmediğini söyledi. George'a göre, FED'in faiz artırmada çok yavaş hareket etmesi, enflasyonda istenmeyen bir yükselişe yol açabilirken fazla agrresif adımlar ise ekonomik gerilemeye yol açabilir. FED eski Başkanı Ben Bernanke ise "Ekonomi için kısa vadeli görünüme ilişkin gördüğümüz her şey oldukça güçlü" dedi ve tahvil piyasasında son dönemde yaşanan gelişmelerin gelecekte bir probleme işaret etmek için tek gösterge olmadığını savundu. Öte yandan ticaret savaşından olumsuz etkilenen Avrupa Birliği (AB) ve Japonya, yeni bir ticaret anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, dev Japon otomotiv şirketleri AB’ye girerken AB, Japonya’ya uyguladığı tarım vergisini kaldıracak. Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın son ABD seçimlerine müdahalesini kabul etti ve ABD istihbarat bürosuna güveninin tam olduğunu açıkladı. Trump ayrıca Rusya ile yapılan görüşmeyi en başarılı ziyaret olarak tanımlarken kenetlenmenin düşman etmekten daha iyi olduğunu vurguladı. Gün içinde Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ABD milli güvenlik mazereti ürettiğini, eğer bu şekilde devam edilirse bütün dünyaya karşı savaş vereceğini ve ticaret ssavaşının küresel ekonomi için en büyük güven katili haline geldiği belirtildi. Bunun dışında Çin’in Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin iyileşmesinden de memnuniyet duydukları kaydedildi. Son olarak İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı fesheden ve yaptırım politikasını sürdüren ABD'yi BM yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet etti. Teknik olarak daha önceki bültenlerde de bahsettiğimiz 1236 desteğinin kırılmasıyla birlikte sert satışlar görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında 1220, 1217 ve 1213 destek noktaları önemli olacaktır. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1227, 1230 ve 1233 direnç noktaları takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduatt kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.