Akşam Bülteni (Işık FX)

Ticaret Savaşlarında Yeni Bir Cephe Mi Açılıyor!
ABD borsalarının kapalı olduğu günde ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risklerin yanı sıra Almanya Merkez Bankası tarafından yayınlanan aylık rapor takip edildi. Kurum; Almanya büyümesinin yılın ilk yarısında baskı altında kaldığını ancak yaşanan bu yavaşlamaya rağmen resesyon ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti. Ticaret savaşları cephesinde ise geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında yapılan müzakerelerden gelen pozitif açıklamalar sonrası piyasa tarafında iyimserlik devam ediyor. Özellikle 1 Mart'ta Çin mallarına uygulanması beklenen ek tarife artışlarını önlemek amacıyla bir anlaşmaya varılabileceğine yönelik beklentiler risk iştahını yüksek tutuyor. Ticaret savaşlarının ABD ile AB arasında yaşanan cephesinde ise yeni gelişmeler dikkat çekiyor. Bu konuda ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Başkan Donald Trump'a; AB'den alınan araç ve araç parçalarına, hızlı bir şekilde ek tarife artışına ihtiyaç olup olmadığına ilişkin gönderdiği mektup dikkat çekti. ABD'den gelen bu adım sonrası AB tarafı aynı şekilde karşılık verebileceklerini söylerken gözler Trump'ın vereceği karara çevrildi. Brexit tarafında ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in, AB'nin yeni müzakerelere sıcak bakmamasına rağmen gerçekleştirdiği mücadele dikkat çekerken hafta sonunda Ana Muhalefet Partisi'nden 7 parlamenterin istifa etmesi, Senato'da yapılacak oylamalarda May'in elini rahatlatabilir. Ancak Brexit'in gerçekleşmesine sayılı günler kala hala daha nihai bir sonuç görmemekteyiz. Bu belirsizliğin devam etmesi ise İngiltere ekonomisine sıkıntı yaratmaya devam edebilir. Yurtiçi tarafta ise Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Standart And Poor's, beklenildiği gibi Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde değişikliğe gitmedi. Buna gerekçe olarak da "finansal ve ödemeler dengesi baskılarına karşı verilen yanıtın, temel ekonomik kırılganlıklardan öte semptomları ortadan kaldırmaya yönelik olması" gösterildi. Hafta sonunda ise TCMB merkez bankası zorunlu karşılıık oranlarında indirime giderek piyasada yaşanan likidite soruna bir önlem almış oldu. Gözlerimiz ise Çarşamba günü Hazine'nin, 17 Milyar 864 Milyon TL'lik iç borç ödemesi için bugün ve yarın yapacağı ihalelere çevrildi. Özellikle bu ihalelerde oluşacak talep ve faiz oranları kritik olacaktır.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Olli Rehn; ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışma gibi Euro Bölgesi dışındaki büyük belirsizliklerin bu zayıflamada etkili olduğunu belirtti. Bunun yanı sına Brexit belirsizliği, Fransa'daki protesto gösterileri, İtalya bütçe krizi ve Almanya sanayi üretiminde yaşanan yavaşlamanın da Euro Bölgesi ekonomisini zayıflattıklarını vurguladı. Brexit konusunda Britanya Başkanı Theresa May'in, bu hafta AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Brexit konusunda bir görüşme daha yapacağı bildirildi. Başbakan May ayrıca, Muhafazakar Parti üyesi parlamenterlere bir mektup gönderdi ve onları ulusal çıkarlar çerçevesinde bir araya gelmeye çağırdı. Son olarak Fitch Raatings, İtalya ekonomisi için 2019 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 1,1'den yüzde 0,3'e indirdi. Diğer tarafta ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinin son derece iyi ilerlediğini ve ABD'nin Pekin ile "gerçek" bir ticaret anlaşmasına sahip olmaya hiç olmadığı kadar yaklaştığını söyledi. Bunun dışında Trump, Meksika sınırında ulusal acil durum ilan edeceğini açıklamasının ardından bu konudaki bildiriyi imzalarken ulusal acil durum ilan etmesiyle birlikte Meksika sınırına duvar inşası için 8 milyar dolara yakın kaynak bulunacağını söyledi. ABD'de Washington günü olması sebebiyle veri akışı bulunmuyor. Teknik olarak Euro lehine atakların devam edebilmesi için paritenin kendisini 1.1345 üzerine atması gerekebilir. Bu noktanın kırılması halinde ise 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise 1.1300 desteğini önemsiyoruz. Buranın altında kalıcılıklar satışları derinleştirebileceği gibi 1.1285, 1.1260 ile 1.1240 ara desteklerini önemli hale getirebilir.
UUSDTRY
Kur için yurt içi tarafta yeni haftaya; Standard And Poor's 'un Türkiye'nin kredi notu ve görünümde değişikliğe gitmemesinin yanı sıra, TCMB'nin Zorunlu Karşılık Oranlarında yapmış olduğu indirimin yankıları ile başladık. Jeopolitik risklerin durumunun ve hazine ihalelerinin de izlendiği yurt içi tarafta ayrıca, bu sabah açıklanan Konut Satışları verisi senelik bazda yüzde 24.8'lik daralmaya işaret etti. Yurt dışı tarafta ise; ABD'nin tatilde olduğu günde, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklerin durumu takip edilmekte. Bu bağlamda bakıldığında; geçtiğimiz hafta yapılan ABD ile Çin arasındaki müzakerelere yönelik devam eden iyimserliğe karşın otomotiv sektörüne dair yeni tarifelerin getirilebileceğine yönelik söylemler küresel çapta bir miktar tedirginliğe neden olmakta. Günün kalanında yine küresel ve lokal gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca kur tarafında; Dolar Endeksi fiyatlamalarının yanı sıra, tahvil ve CDS kaynaklı fiyatlamalar da oluşabilir. Teknik olarak kur taarafında yukarı yönlü atakların devam edebilmesi için kritik 5.3420 - 5.3680 direnç bölgesini takip etmeye devam ediyoruz. TL lehine hareketler içinse 5.2890 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durumda ise 5.2750, 5.2690, 5.2535 ve 5.2350 ara destekleri ilk etapta önemli olacaktır. Özellikle ana destek olarak gördüğümüz 5.2350 noktasının kırılması satışları derinleştirebilir.
GBPUSD
ABD borsalarının tatil oluşuyla birlikte piyasalardaki düşük işlem hacminin yanı sıra ticaret savaşlarında yaşanan iyimserlik ile toparlanan bir parite görmekteyiz. Diğer taraftan Brexit tarafında yaşanan belirsizliğe rağmen İngiltere Ana muhalefet Partisi'nden ardı ardına gelen istifalar sonrası Başbakan Theresa May'in, parlamentoda elinin güçlenmesi de Sterlin tarafını destekliyor. Ancak Brexit tarafındaki belirsizliğin devam ettiğini ve bu durumun devam etmesi durumunda tekrardan baskı altında kalabileceğini söylemekte fayda görmekteyiz. Teknik olarak ise 1.2840 noktası, aşağı yönlü hhareketler için kritik bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına gelen bu seviyenin kırılması paritedeki satış yönlü işlemlerin artmasına neden olabilir. Bu seviye öncesinde ise 1.2900, 1.2875 ve 1.2860 ara desteklerini izleyeceğiz. Kanal içi toparlanma hareketlerinin devamında ise 1.2940, 1.2960, 1.2990 ve 1.3020 direnç seviyelerini izleyeceğiz.
BRENT PETROL
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ile ABD arasındaki ticaret müzakerelerine katılan ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile bir araya gelirken görüşmede; "Çin ile ABD'nin birbirinden ayrılamayacağını birçok kez söyledim. İşbirliği iki tarafa yarar sağlar, çatışma ise iki tarafa zarar verir. En iyi seçenek işbirliği" ifadelerini kullandı. Bu durumun piyasada Çin'in ABD ile ticaret sorunlarına işbirliği ile çözüm getirme arzusunu yansıtması olarak algılanırken petrol fiyatları da küresel büyüme ve petrol talebi konusundaki endişelerin son bulma ihtimali ilee yükselişini sürdürdü. Bunun dışında ABD, Venezuela yönetimi yetkililerine karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki baskıyı arttırmaya çalışan Washington, yaptırım listesine Venezuela'nın petrol şefi ve kilit istihbarat yetkililerini de dahil etti. ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın başkanı Tümgeneral Manuel Quevedo'nun Maduro'nun "gayrimeşru" rejimini güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtti. Venezuela'nın dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olması sebebiyle bu konuda da atılacak adımlar yakından takip edilmeye devam edilecek. Teknik olarak daha öncede belirttiğimiz 63.70 seviyesinin kırılmasıyla birlikte yukarı yönlü atakların arttığını görmekteyiz. Şimdi ise yukarı tarafta 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 67.15 noktasını önemli görmekteyiz. 67.15 altında kalıcılık sağlamasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 66.15, 65.85, 65.30 ve 65.00 destek seviyeleerini izleyeceğiz.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda ticaret savaşlarına yönelik oluşan iyimserlik risk iştahını yüksek tutarak Dolar Endeksi'ni baskıladı. Ayrıca yapılması beklenen bu anlaşma Dünya'nın en fazla altın tüketen ülkesi Çin'in ekonomisine olumlu katkıda bulunabilir. Bu durumda Altın fiyatlarına pozitif etki sağlıyor. Teknik olarak ise 2018 25 Nisan ayından bu yana geçilemeyen 1326.70 seviyesinin hemen altında bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde ise ana direnç olarak gördüğümüz 1330 noktası kritik hale gelebilir. 1.330 üzerinde ise 1332, 1335 ile 1338 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1326 - 1300 seviyesi altında kalıcılık sağlaması halinde ise bir toparlanma hareketi görebiliriz. Bu durumda ise 1322, 1319, 1315 ve 1310 destekleri önemli olabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yassal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -11506,5 milyon TL
JAPON OTOMOBİL ÜRETİCİSİ HONDA, İNGİLTERE'DEKİ SWİNDON TESİSİNİ KAPATMAYA HAZIRLANIYOR, 3500 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK -SKY NEWS
HONDA, İNGİLTERE'DEKİ TESİSİNİ 2022'DE KAPAMAYI PLANLIYOR -SKY NEWS
AZERBAYCAN'DA GSYİH OCAK'TA %+2.9
Fitch, VDF ve VDF Faktoring'in notlarını 'BB+'; olarak teyit etti, görünümü negatif
EPGİS: 19 ŞUBAT TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE BENZİNİN POMPA FİYATINA 27 KURUŞ ZAM GELDİ- BLOOMBERG HT
RUSYA'DA ÜFE OCAK'TA AYLIK %-3.3
Facebookta Paylaş