Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel Risklerdeki Kısmi Yumuşama Dolar'ı Baskıladı!
Yurtiçi tarafta önemli veri akışlarıyla haftaya başladık. Sanayi Üretimi yüzde 4.0 daralma beklentilerine karşın yüzde 5.7 ile tahminlerden kötü gerçekleşirken İşsizlik Oranı ise yüzde 0.3'lük artışla yüzde 11.4'e yükseldi. Kasım Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ise 7 Milyar 60 Milyon fazlalık verirken Ocak- Kasım ayı döneminde ise 54.5 Milyar'lık açık verilmiş oldu. Bu verilerden daha çok Dolar endeksi ve jeopolitik riskler kaynaklı haber akışlarının bugün kur tarafında daha etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle Fırat'ın doğusuna yapılacak olan operasyona ilişkin haberlerden, Erdoğan ile Trump'ın bazı konularda fikir birliğine varması şuan için ABD ile karşı karşıya kalma ihtimalini azaltırken TL tarafında da etkisini gösteriyor. Ancak bu durum ilerleyen dönemlerde değişebilir. Bu kapsamda baktığımızda konuya ilişkin haber akışlarının gündemimizde olmaya devam edeceğini belirmekte fayda görmekteyiz. Yurtdışı tarafta ise gözler tamamen bu hafta içerisinde yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına çevrilmişken kurumun 2019 yılı faiz stratejilerine yönelik soru işaretleri Dolar hissiyatına zarar veriyor. Küresel ve lokal riskler arasında yer alan İtalya bütçe konusunda ise koalisyon ortaklarının fikir birliğine vardığına dair çıkan spekülasyonlar dikkat çekerken gözlerimiz yarın İtalyan senatosunda bütçe üzerine yapılacak oturumda olacak. Brexit konusu ise stabil şekilde görünümünü korurken bugün İngiltere Başbakanlık Sözcüsü tarafından gelen açıklamalar takip edildi. Sözcü, Başbakan May'in, AB ile Brexit anlaşmasını revize etmek için çok çalıştığını ve bazı önemli güvenceler aldığını vurgularken 2. bir referandumun kesinlikle yapılmasını istemediklerini belirtti. Ancak şuan için AB tarafından herhangi bir açıklama yok. O taraftan son gelen açıklamalar ise müzakerelerin bir daha yapılmayacağı yönündeydi. Bu konuda İngiltere'den daha çok AB'li yetkililerden gelecek açıklamalar daha önemli olacaktır. Günün geri kalanındda yine Brexit, İtalya ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışlarına yönelik gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak.
EURUSD
İtalya'da koalisyon hükümeti AB Komisyonu'na önerilecek bütçe rakamları ve içeriği üzerinde anlaşmaya vardı. Koalisyon ortağı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini, "Büyük olasılıkla AB Komisyonu'nun da takdir edeceği daha fazla bütçe kısıntısı üzerinde bir anlaşmaya vardık" diye konuştu. Öte yandan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, bütçe açığının 2019 yılında AB'nin yüzde 3 limitini aşmasının ve yüzde 3.2 civarında gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Fransa'nın 2019'da bütçe açığının yüzde 2.8 olması beklenirken İtalya'da yaşanan olayın bir türevinin Fransa için de geçerli olup olmayacağı merak konusu. Diğer taraftan bugün parlamentoda konuşacak olan İngiltere Başbakanı Theresa May, ikinci bir Brexit referandumu yapılmasına karşı olduğunu tekrarlayacak ve ikinci bir referandum siyasete onarılmaz zarar vereceğini çünkü demokrasiye güvvenen milyonlara, demokrasinin sözünü yerine getirmediğini söylemiş olacaklarını kaydetti. ABD kanadında ise piyasalar Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 2019 projeksiyonlarına odaklanmış durumda. Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs'a göre Dolar, FED yetkililerinin 2019 faiz artırımlarına ilişkin medyan tahmini 2'ye düşmek yerine 3'te kalırsa G10 para birimleri karşısında yılın sonuna doğru yeni zirveler görebilir. Veri akışında ABD sakin bir gün geçirirken Euro Bölgesi'nde Kasım ayı enflasyon rakamları beklentilere yakın seyretti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) son açıklamalarında enflasyona ilişkin risklerin arttığını kaydetmişti. Teknik olarak, hafta başına alıcılı seyirle başlayan paritede 1.1355, 1.1370 ve 1.1390 dirençleri takip edilebilirken geri çekilmelerde ise 1.1300, 1.1285, 1.1265 ve 1.1240 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün, yurt içi tarafta açıklanan önemli ekonomik verilerden; Eylül ayı İşsizlik Oranı yüzde 11.4 ile 2017 Mart ayından bu yana en kötü gerçekleşmmesini gösterirken, Ekim ayı Sanayi Üretimi de yüzde -5.7 ile son 6 yılın en kötü gerçekleşmesini gösterdi. Kasım ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi'nde ise 7 Milyar 600 Milyon TL ile son 11 ayın en yüksek fazlalığı verildi. Ayrıca, yurt içi tarafta Suriye eksenindeki jeopolitik risk unsurları da takip edilirken, gelişen ülkelerin durumu da göz ucuyla izlenmekte. ABD tarafında ise; "ticaret savaşları" gibi konular gündemdeki yerini korurken, son zamanlarda gelen karmaşık veriler sonrası Çarşamba akşamı FED'in nasıl bir yol haritası izleyeceği merakla beklenmekte. Günün kalanında tüm bu konular yine kur fiyatlamaları açısından kritik olacak. Teknik olarak ise kurda; şuan için 5.4000 direnç seviyesinin altında fiyatlama görülmekte Buranın geçilebilmesi halinde, sırasıyla; 5.4250, 5.4500 ve 5.4600 seviyelerini takip edeceğiz. Özellikle 5.4600 bölgesi kritik olup, buranın geçilebilmesi halinde TL'de son zamanlarda görülen zayıflık devam edebilir. Öte taraftan 5.4000 seviyesi altında fiyatlammaların devam etmesi halinde ise, izlenebilecek destek noktalarımız 5.3730, 5.3575, 5.3420, 5.3360 ve 5.3100'de bulunmakta.
GBPUSD
Bugün parite tarafında Brexit konusu bir tarafa bırakılırken Dolar endeksi kaynaklı fiyatlamaların ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle FED'in 2019 yılı projeksiyonuna yönelik soru işaretleri ve İtalya bütçe konusunda bugün önemli gelişmelerin yaşanması Dolar varlıklarına zarar veren etmenler arasında yer alıyor. Brexit konusuna gelecek olursak bugün İngiltere Başbakanlık Sözcüsünün umut dolu açıklamalarına rağmen belirsizliklerin devam ettiğini söyleyebiliriz. Buda paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Tam olarak bir Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için May'in, Ocak ayında parlamento tarafında yapılması beklenen Brexit oylamasında galip gelmesi gerektiğini belirtelim. Teknik olarak bakacak olursak 2016 Ekim ayında başlayan yükselen kanalın kırıldığını ancak Nisan ayında başlayan düşen kanal formasyonunun devam ettiğini görmekteyiz. Sterlinn'in tekrardan kendine gelebilmesi için 1.2680 seviyesi üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyduğunu aksi takdirde satış baskısı içerisinde olabileceğini belirtmekte fayda görmekteyiz. Bu durumda ise 1.2590, 1.2555, 1.2525 ve 1.2480 destekleri izlenebilir. Özellikle 1.2480'in kırılması USD lehine işlemleri hızlandırabilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarına arzın hala fazla vermesi ve küresel risk iştahındaki sıkıntıdan dolayı talep tarafının rağbet görmemesi ile yukarı yönlü atakların sınırlı kaldığını görmekteyiz. Küresel ekonomik verilerinde zayıf göstergelerle ilerlenmesinin petrol talebinde düşüş beklentisini güçlendirdiğini de söylemekte fayda var. Bununla birlikte ABD'de kaya petrolü sahalarında artan üretimin fiyatlarda meydana gelebilecek rallileri bastırabileceği endişeleri de devam etmekte. Veri akışında ise son olarak petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre ABD petrol sondaj kulesi sayısı geçen hafta bir önceki haftaya göre 4 adet azalarak 8873'e gerilediği gözlemlendi. Gün içinde de Rusya'nın petrol üretiminin Aralık ayında şu ana kadar günlük ortalama 11.42 milyon varil ile rekor kırdığı raporlandı. Emtia için petrol stok ve üretim raporları takip edilmeye devam edilecekken OPEC toplantısında karar alınan ve yeni yıl ile birlikte devreye girecek olan arz kısıntılarının piyasaya etkileri ve bu sürece kadar yapılacak açıklamalar da fiyatlamaları etkileyecek diğer faktörler arasında bulunmakta. Teknik anlamda bakacak olursak, haftanın ilk işlem gününde 60 dolar üzerinde tutunan siyah altının gün içinde de yukarı atakları izlenmekte. Alıcılı seyrin devam etmesi halinde 60.90, 61.10, 61.40 ve 61.70 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 60.00, 59.60 ve 59.00 destek seviyeleri test edilebilir.
ONS ALTIN
Geri çekilen Dolar Endeksi'nden destek bulan Değerli Metal'in toparlanma içerisinde olduğunu görmekteyiz. Özellikle Çarşamba Akşamı FED/FOMC toplantılarından gelecek kararlarda güvercin olabileceğine yyönelik beklentiler ve küresel risklerde görülen kısmi yumuşama Dolar Endeksi üzerinde baskı yarattı. Ancak emtiaların yoğun kullanıldığı Çin ekonomisine dair resesyon beklentileri Altın'ın yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. Teknik olarak ise yukarı yönlü ataklarında devamında ilk etapta 1245 seviyesi önemli olacaktır. Ancak alım ağırlıklı işlemlerin hız kazanabilmesi için 1250 seviyesi üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Aşağı tarafta ise 1232 noktasını ilk destek noktası olarak takip etmekteyiz. Kırılmasıyla birlikte 1229, 1226 ve 1221 destek seviyeleri izlenebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FITCH: ABD'NİN RUS BORÇLANMA KAĞITLARI İÇİN YAPTIRIM UYGULAMASI HALİNDE RUSYA'NIN POTİZİF OLAN GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRECEK
TRUMP, FED'İ HALA FAİZ ARTIŞI DÜŞÜNMEKLE ELEŞTİRDİ
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB, 3 ay vadeli, 50.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB, 6 ay vadeli, 50.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,3766 Satış: 5,3863 Euro Alış: 6,0910 Satış: 6,1020
Facebookta Paylaş