Euro Bölgesi Enflasyon Rakamları Beklentilerin Üzerinde Geldi!
Bugünde yine veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. İlk olarak İngiltere'den gelen verilere baktığımızda enflasyon rakamlarının hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz. TÜFE yıllık bazda yüzde 2.0 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken aylık bazda ise yüzde 0.0 ile yüzde 0.3'lük artış beklentilerini karşılayamadı. Üretici Fiyat Endeksleri ise aylık bazda -1.4, yıllık bazda ise -0.1 ile öngörülen seviyelerin altında gerçekleşti. Avrupa tarafında da gündemde manşet enflasyon rakamları vardı. TÜFE aylık bazda yüzde 0.2'lik bir artış yaşarken yıllık TÜFE ise yüzde 1.3'e çıktı. Gıda ve enerji sektörlerinin çıkarıldığı çekirdek datası ise aylık bazda 0.3'lük beklentilerine karşın yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 1.1 beklentilerine paralel olarak açıklandı. Avrupa'dan gelen veriler sonrası Euro varlıkları bir miktar toparlandı. Ancak ECB yetkilileri ek teşviklerin gerekli olduğuna yönelik açıklamalarına devam ediyor. Bu da Euro üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. ABD tarafında ise son günlerde olumlu gelen enflasyon ve Perakende Satışları verileri sonrası bugün İnşaat piyasasından takip ettiğimiz veriler hayal kırıklığı yarattı. İnşaat İzinleri yüzde -6.1 ile 2017 Mayıs ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. Konut Başlangıçları ise 1.261 Milyon tahminlerine karşın 1.253 Bin olarak gerçekleşti. ABD tarafında da Avrupa'ya yakın bir durum yaşanıyor. Bugün gelen olumsuz verilere rağmen son 5 gündür gelen veriler piyasa tarafında FED'in genişlemeci politikaya daha yumuşak geçebileceğine yönelik umutları artırıyor. Ancak FED yetkilileri olumlu rakamlara rağmen güvercin tavırlar sergiliyor. Özellikle başta ticaret savaşları olmak üzere küresel tarafta yaşanan riskler FED yetkililerinin karar mekanizmasında ön plana çıkıyor. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD - Çin müzakereleri telefon aracılığıyla devam ederken ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları endişelere neden oluyor. Bu konuda Trump'ın; ''istediğim takdirde Çin'e daha fazla ek vergi uygulayabilirim.'' şeklindeki söylemleri dikkat çekti. Brexit konusunda ise dikkatler 22 Temmuz'da sona erecek ve 23 Temmuz'da yeni başbakanın ortaya çıkacağı Birlikte Krallık seçimlerine odaklanmış durumda. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Dikkatlerimiz ise gerek merkez bankası yetkililerinden gerekse küresel risklerden gelebilecek ekstra haber akışlarında olacak.
EURUSD
Euro Bölgesi'nde Avrupa Merkez Bankası üyesi Benoit Coeure, büyümeyi çevreleyen risklerin aşağı yönlü arttığını ayrıca enflasyonun hedefe doğru hareketini sağlamak için uygun olan tüm araçları ayarlamaya hazır oduklarını söyledi. Coeure ayrıca, gelen veriler ve gözleme dayanan bilgiler ışığında bu yılın 2. ve 3. çeyreklerinde bir miktar zayıf büyüme görebileceklerini belirtti. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.2, Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.4'lük bir artışla tahminleri aşarken Euro varlıklarına kısmi de olsa nefes aldırdı. ABD tarafında ise son dönemde gelen pozitif verilere karşın bugün açıklanan İnşaat İzinleri, 2017 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesiyle birlikte gözler Temmuz sonunda yapılacak FED/FOMC toplantısı öncesinde yetkililerden gelecek açıklamara çevrildi. Teknik olarak; 1.1220 desteğine yakın seviyelerde işlem gören paritede 1.1190 desteğinin kırılması halinde 1.1165, 1.1130, 1.1085 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde alış yönlü işlemler için ise 1.1240, 1.1285, 1.1300, 1.1330 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
ABD Dışişleri Bakanlığı S-400 konusunda, Türkiye'nin durumunu CAATSA kapsamındaki bütün seçenekleri değerlendiriyoruz ifadelerinde bulunsa da ABD Başkanı Donald Trump'ın, ''S-400 almasına rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi'' şeklindeki açıklamaları bu tedirginliği bir miktar zayıflattı. Ancak her ne kadar ABD Başkanı Donald Trump tarafından ılımlı açıklamalar gelse de senato tarafından çıkabilecek bir yaptırım kararı TL varlıkları üzerinde ciddi oynaklıklara neden olabilir. Keza ABD Savunma Bakanı adayı Mark Esper, S-400 konusunda Türkiye'nin bir NATO müttefiki olduğunu ve bu konuyla ilgili yanlış tercihleri hayal kırıklığı yarattığını deklare etmesi ilerleyen günlerde gündemin odak noktası olarak kalmaya devam edeceği sinyalini veriyor. Diğer taraftan Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, Türkiyeye F35 savaş uçaklarının alternatifi olarak SU57 savaş uçakları teslim edilmesini içeren bir anlaşmasının olası olduğu haber akışları da kritikti. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın, Başkan değişiklliği sonrası Temmuz ayı politika toplantısında nasıl bir yol izleyeceği de merak uyandırmaya devam ediyor. Veri akışında ise ABD tarafında açıklanan İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları negatif bir görünüme girmesine karşın Yurtiçinde açıklanan Konut Satışları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre %48.6 oranında azalırken, Perakende Satışlar datası aylık bazda yüzde 0.3 gerçekleşti ve TL fiyatlamalarında kısmi oynaklıklar görüldü. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında ise aşağı yönlü işlemlerin hız kazanması için 5.6700, 5.6450, 5.6200, 5.6050 destek seviyeleri kritik olabilir. Aksi yönde yukarı yönlü işlemler için ise; 5.7000, 5.7275, 5.7500, 5.7850 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Küresel tarafta risk unsurlarının yeniden ortaya çıkması ve son günlerde olumlu bir görünüm içine giren ABD verileri Dolar varlıklarını bir miktar güçlendirdi. Ancak gerek FED yetkililerinden gelen güvercin tonda açıklamalar gerek İngiltere tarafında Anlaşmasız Brexit ihtimalinin her geçen gün artması ve verilerdeki karmaşıklıkla birlikte sabah saatlerinde satış hareketi gelmesine rağmen İngiltere piyasa açılışıyla birlikte bir miktar nefes aldı. Veri akışında ise İngiltere tarafında açıklanan Tüketifi Fiyat Endeksi haziran ayında yüzde 0 seviyelerine gerilerken yıllık bazda yüzde 2 ile beklentiye paralel açıklandı. Diğer taraftan ABD İnşaat İzinleri yüzde -6.1 ile 1.220 M gerçekleşirken 2017 mayıs ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi sonrası Temmuz sonunda gerçekleşecek FED/FOMC toplantısı öncesi yetkililerden gelebilecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Teknik olarak günü yatay bir görünüm içerisinde geçiren parite için 1.2420, 1.2455, 1.2480 ve 1.2500 dirençleri ile 1.2380, 1.2360, 1.2315 ve 1.2290 destekleri önemli olabilir.
BRENT PETROL
ABD tarafında açıklanan veriler sonrasında resesyon endişeleri bir miktar azalırken emtia fiyatlamaları da bu durumdan nemalandı. Bununla birlikte API stoklarındaki 1. Milyon 401 bin varillik azalma ise bu hareketi destekler nitelikteydi. Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik tehditleri sonrasında karşılıklı olarak tekrar yaptırımların başlaması dolayısıyla ticaret savaşlarında gerginliğin tekrar artma durumu piyasalarda ciddi oynaklıklara neden olabilir. Bir diğer konu ABD-İran meselesinde ise; Başkan Trump, İran uzlaşma konusunda oldukça ilerleme sağladıklarını açıklarken İran'da bir rejim değişikliği olmayacağını belirtmesi kritikti. Yine Brent Petrol açısından küresel risk unsurlarından İran Nükleer Anlaşması, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi kritik konulara dair gelebilecek haber akışları küresel büyüme ve buna bağlı olarak global petrol talebine etkileri açısından önem arz etmektedir. Veri akışında ise Ham Petrol Stokları takip edilecekken OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerin yetkilileri ve diğer önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise; 65.60, 65.85, 66.00, 66.50 seviyeleri yukarı yönlü ataklar için kritik olabilir. Aksi yönde satış yönlü işlemlerin hız kazanması durumunda 64.80, 64.45, 64.10, 63.70 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta ise dün ABD tarafından gelen veriler sonrası ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinde de görülen toparlanmayla birlikte satış baskısı meydana gelmişti. Avrupa Merkez Bankası üyesi Coeure, global büyümeye yönelik belirsizliklere vurgu yaparken Euro Bölgesi'ndeki ekonomik görünümdeki bozulmaya işaret etmesi dikkatleri çekti. Diğer bir konu İran meselesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları artan endişeleri törpülerken iki ülke arasındaki ilişkiye dair pozitif mesajları dikkatleri çekti. Ticaret görüşmelerinde ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ''istersem Çin'e daha çok ek vergi uygulayabilirim.'' İfadeleri görüşmelerin hız kazandığı durumda nasıl bir etki yaratacağıyla birlikte olası bir karşılıklı yaptırım kararları küresel tarafta risk unsurlarını tetikleyebilir. Veri akışında ise ABD tarafından açıklanan İnşaat İzinleri Haziran ayında yüzde -6.1 ile 1.220 M ile son 2 yılın en düşük seviyeye gerilemesiyle birlikte değerli metal üzerinde devam eden satışlara bir miktar nefes aldırırken küresel ekonomide risk unsuru barındıran datalarla birlikte yetkililerden gelebilecek açıklamalar sert oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise alıcılı bir seyir görebilmemiz için 1324 direnç seviyesi üzerine kapanışlar görmemiz gerekebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1413, 1417 ve 1420 ara dirençleri izlenebilir. Aşağı yönlü hareketler görebilmemiz içinse 1380 noktasını takip ediyoruz. Ancak gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde 407, 1403, 1400 ve 1395 ara destek seviyeleri takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.