Akşam Bülteni (Işık FX)

Avrupa PMI Rakamları Sonrasında; ABD PMI Rakamları Takip Edilecektir!
Yurtiçi tarafta TCMB’nin yılın son toplantısında aldığı kararlar ve risk unsurlarının etkisi kur tarafında etkili olmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününe geçtiğimiz haftasonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’den yaptırım gelmesi halinde incirlik ve kürecik üslerini kapatabileceklerine yönelik açıklamaları TL varlıklarının haftaya negatif başlamasına neden oldu. Bu bağlamda gelişecek olaylar TL varlıkları üzerinde etkisini artırabileceği gibi bir uzlaşı sağlanması halinde sert satış hareketleri gündeme gelebilir. Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’de jeopolitik gerilimler, politika öngörülemezliği ve piyasalarda yaşanan kırılganlığın bu düzeyde olması şirketler üzezrinde baskı yaratmaya devam edeceğine yönelik açıklamaları dikkatleri çekti. Bununla beraber gün içinde takip ettiğimiz ekonomik verilerde ise; İşsizlik Oranı yüzde bir önceki çeyreklikte yüzde 14 seviyelerinde olmasına rağmen bulunduğumuz dönemde yüzde 13.8 seviyesinde açıklandı. Diğer veri akışlarına bakıldığında ise; Perakende Satışlar aylık bazda yüzde -0.2 yıllık bazda ise yüzde 5.9 gerçekleşti. Günün devamında fiyatlamaların seyri açısından siyasi ve jeopolitik risk unsurları ön planda olabilir.
Küresel tarafta ise haftanın ilk işlem gününe PMI rakamları takip edildi. Avrupa cephesinde takip ettiğimiz datalar piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Verilerin detayına bakıldığında ise; Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) rakamları aralık ayında 43.4, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi ise aynı ayda 52.0 seviyesinde açıklandı. İngiltere verilerinde ise durum pek değişmedi ve İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 47.4, Hizmet Satın Alma Müdürleri de 49.0 ile 50 bareminin altında gerçekleşti. Genel anlamda toparlanma eğiliminde olan Euro bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 45.9 sevisinde piyasa beklentilerinin altında açıklandı. Veri akışı dışında piyasaların gündeminde Ticaret Savaşları ve Brexit meselesinin kaderini değiştiren İngiltere Seçimleri yer almaya devam ediyor. Brexit tarafında Muhafazakar Parti’nin parlamentoda büyük çoğunluğu elde etmesiyle birlikte Anlaşmalı Brexit için artık piyasalar nihai bir sonuç beklemekte. Keza Başbakan Boris Johnsonn, 20 Aralık’ta parlamentoya getireleceğini açıklamasıyla beraber bu süre zarfında gelebilecek açıklamalar kritik olabilir. Öte yandan Ticaret Savaşları cephesinde ise; ABD ve Çin yetkililerinden Ticaret Anlaşması’nın 2020 Ocak ayında imzalanacağı haber akışları iyimserliği devam etmesine rağmen anlaşma detaylarında özellikle tarifelerdeki geri dönüşün beklentilerin altında kalması gündemde kalmaya devam ediyor. Bu süre zarfın oluşabilecek anlaşmasızlıklar piyasa fiyatlamalarında hareketliliği artırabilir.
Günün devamında ise ABD’de açıklanacak Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi ve Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) takip edilecektir. Bunun dışında önemli veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları yakın takibimizde olacaktır.
EURUSD
Parite tarafında özellikle Avrupa siyaset arenasında Brexit meselesine yönelik iyimserlik Euro varlıkları üzerinde pozitif eğilimde olmasın rağmen Avrupa’da açıklanan PMI rakamlarıyla beraber yukarı yönlü hareketler bir miktar sınırlandı. Teknik olarak 1.1100 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ettiği sürece yukarı yönlü eğilim devam edebilir. Ancak yukarı yönlü atakları hız kazanabilmesi için 1.1200 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. Bu durumda ise; 1.1240, 1.1265 ve 1.1300 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde parite tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde 1.1100 seviyesinin geçilmesi halinde ise; 1.1080, 1.1040 ve 1.1010 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Siyasi ve jeopolitik risk unsurların yönelik gelişmeler haftanın işlem gününde TL varlılarının negatif eğride başlamasına neden oldu. Teknik olarak hala 5.8000 seviyesinin üzerinde işlem gören kur tarafında buranın üzerinde kalıcılık sağlandığı takdirde 5.9200 seviyeleri hedef haline gelebileceği bu durum öncesinde 5.8500 ve 5.8850 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak kur tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde 5.8000 desteği önemli olacakken buranın kırılması halinde 5.7750, 5.7400 ve 5.7260 seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta İngiltere’de takip ettiğimiz seçimlerin ardından Anlaşmalı Brexit tasarısının parlamentodan geçirebilecek çoğunluğu elde eden Mufazakar Parti ile birlikte Pound varlıklarında sert değer artışları görüldü. Hala pozitif eğilimi sürdüren paritede şuan için 1.3350 seviyelerine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Şayet yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için 1.3400 seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmeyiz. Bu durumda ise; 1.3440, 1.3475 ve 1.3500 seviyeleri izlenebileceği gibi paritede yaşanabilecek olası geri çekilmelerde ise; 1.1330, 1.13285 ve 1.3250 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta risk unsurlarınında yaşanan gelişmelerden özellikle Ticaret Anlaşması’nın imzalanacağına yönelik gelen haber akışlarıyla beraber petrol fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketler beraberinde geldi. 65 Dolar seviyesinin üzerinde işlem gören değerli madende buranın üzerinde kalındığı sürece 67.00 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak bu nokta öncesinde 66.00 ve 66.60 seviyeleri ilk etapta karşımıza çıkabilir. Aksi takdirde 65.00 dolar seviyesinin altına yaşanabilecek geri çekilmelerde ise; 64.85, 64.40 ve 64.00 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
ABD ile Çin arasında anlaşmanın Ocak ayında imzalanacağın yönelik gelen haber akışları küresel risk alma iştahını pozitif etkilemesine rağmen Avrupa cephesinde açıklanan PMI rakamlarıyla beraber bir miktar tepki alımları geldiğini söylemek mümkün. 1475 seviyesinin üzerinde işlem gören değerli metalde buranın üzerinde kalındığı sürece 1482, 1485 ve 1492 direnç noktaları gündeme gelebileceği gibi aksi takdirde yaşanabilecek geri çekilmelerde 1470 ana desteği önemli olacaktır. Şayet buranın geçilmesi halinde ise; 1464, 1460 ve 1458 destek seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/DE GUİNDOS: SON GÖSTERGELER, EKONOMİK AKTİVİTENİN İSTİKRARLILAŞMASINA İŞARET EDİYOR
FRANSA MERKEZ BANKASI, 2021 VE 2022'DE BÜYÜMEDE % 1.3 SEVİYESİNDE TOPARLANMA BEKLİYOR
FRANSA MERKEZ BANKASI, 2020 BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %+1.3'TEN %+1.1'E DÜŞÜRDÜ
FRANSA MERKEZ BANKASI, DAHA DÜŞÜK BÜYÜME BEKLENTİSİ GLOBAL GÖRÜNÜM VE TİCARİ GERİLİM'DEN KAYNAKLANIYOR
FRANSA MERKEZ BANKASI, 2019'DA BÜYÜMENİN %+1.3 OLMASINI BEKLİYOR (ÖNCEKİ TAHMİN:%+1.3)
ECB/LANE: ECB, TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINI AYRINTILI BİR ŞEKİLDE ANLAMAYA YÖNELİK TÜKETİCİ BEKLENTİ ANKETİ OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYOR
ECB/LANE : PARA POLİTİKASININ EŞİTSİZLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ KÜÇÜK
İSPANYA MERKEZ BANKASI, 2020'DE GSYİH'NIN %+1.7, 2021'DE %+1.6 BÜYÜMESİ, BEKLENİYOR
İSPANYA MERKEZ BANKASI : 2022'DE İŞSİZLİĞİN %12.5 OLMASI BEKLENİYOR
İSPANYA MERKEZ BANKASI, İSPANYA'DA 2019-2020 İÇİN BÜYÜME BEKLENTİSİNİ KORUDU, 2019'DA %2 BÜYÜME BEKLENİYOR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,8344 Satış: 5,8449 Euro Alış: 6,4993 Satış: 6,5110
Facebookta Paylaş