ABD Verileri Olumlu Geliyor!
Ekonomik takvim bakımından yoğun bir gün geçirdik. İlk olarak günün erken saatlerinde yurtiçinden takip ettiğimiz Nisan ayı İşsizlik Oranı Mart ayına göre yüzde 1.7 oranında düştü ve yüzde 13.0 olarak gerçekleşirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 3.4’lük bir artış yaşadı. Tatil nedeniyle bugün açıklanan Bütçe Dengesi ise 12 Milyar 50 Milyon açık verdi. Yurtdışında ise İngiltere İşsizlik Oranı yüzde 3.8’de sabit kaldı. ZEW tarafından takip ettiğimiz verilerde ise Euro Bölgesi Ekonomik Güveni beklentilere yakın bir görüntü çizse de Bölge’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın Ekonomik Güven Endeksi -24.5 ile son 9 ayın en kötü rakamını kaydetti. İtalya’dan gelen enflasyon rakamlarında ise aylık TÜFe yüzde 0.2 beklentilerine karşın yüzde 0.1 yıllık bazda ise yüzde 0.8 beklentilerine karşın yüzde 0.7 olarak kayıtlara geçti. Avrupa’dan gelen olumsuz rakamlar sonrası ECB’nin daha erken genişlemeci bir politikaya geçebileceğine yönelik endişeler Euro varlıklarına zarar verdi. ABD tarafında da yine önemli veri akışları takip edildi. Datalara baktığımızda Perakende Satışları ve otomabilin ihmal edildiği Çekirdek datası yüzde 0.1 beklentilerine karşın yüzde 0.4 ile beklentilerin bir hayli üzerinde sonuç aldı. Özellikle geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell’ın güvercin söylemleri sonrası üst üste gelen olumlu datalar Dolar varlıklarına güç kattı. Küresel tarafta ise ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması konuları gündemde yer almaya devam ediyor. Ticaret savaşları konusunda ABD ve Çinli yetkililer görüşmelerini bu hafta da telefon ile gerçekleştirecek. Brexit konusunda ise belirsizlik devam ederken son günlerde Muhafazakar Parti tarafından 2. Bir referandum sesleri yükseliyor. İran Nükleer anlaşması konusunda ise ekstra herhangi bir haber akışı bulunmasa da Orta Doğu’daki gerginlik devam ediyor. Günün geri kalanında ise önemli bir veri beklenmese de FED yetkililerinin açıklamaları kritik olabilir.
EURUSD
Euro varlıkları açıklanan verilerle baskılanmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Euro Bölgesi’nin sorunlu ekonomilerinden İtalya’da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.1 seviyesine geriledi. Bununla birlikte Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı Temmuz ayında -24.5 ile son 9 ayın en düşük seviyelere gerilemesiyle birlikte paritede satış hareketi hız kazandı. Euro Bölgesi ZEW Ekonomik hissiyatı ise beklentileri karşılarken gelen açıklamalarda ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim sadece Çin’in ekonomik kalkınması için bir yük değildir ifadeleri önemliydi. Diğer taraftan Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafında gelen açıklamalar, Avrupa’nın olası bir çıkmaza girmesi halinde tüm politika araçlarını kullanımı için hazır olması gerekli açıklamaları takip edildi. Öte yandan ABD cephesine bakıldığında ise; veri akışında Çekirdek Perakende Satışlar aylık bazda yüzde 0.4, Yakıt ve Otomobil Harici Perakende Satışlar aylık bazda yüzde 0.7 beklentilerin üzerinde açıklanarak olası hareketi destekledi. Bununla birlikte pozitif bir görünüm içine giren ABD verileri sonrası FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları önemli olacaktır. Yine günün devamında küresek risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları parite açısından volatil fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak; 1.1240 desteğinin altında işlem göre parite buranın altında kalıcılık sağlaması durumunda 1.1190, 1.1165, 1.1115, 1.1080 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası yukarı yönlü işlemleri için ise 1.1265, 1.1280, 1.1300, 1.1330 dirençleri tekrar gündeme gelebilir.
USDTRY
ABD ve Türkiye’yi krizin eşiğine getiren S-400 hava savunma sistemlerinin Ankara’ya sevkiyatı sürerken, ABD’den üst düzey bir heyetin bu hafta Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinin alımıyla ilgili ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’nı (CAATSA) kastederek kanunların Türkiye’ye yaptırım uygulamayı gerektirdiğini vurguladı. Bununla birlikte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, AB tarafından alınan yaptırım kararını ciddiye almadıklarını, bundan sonraki süreçte yaptırım kararlarında ısrarcı olunması halinde faaliyetleri arttıracaklarını belirti ve S400 konusunda ise, o zaten bitmiş bir anlaşmadır ifadelerini kullandı. Bu konuyla ilgili gerek AB gerek ABD tarafından alınabilecek ekstra yaptırım kararı ve bu yaptırım kararlarının hedefi TL varlıkları açısından sert oynaklıklara neden olabilir. Veri akışında ise, sabah saatlerinde açıklanan işsizlik oranı nisan ayında yüzde 13 seviyesinde gerçekleşti. Anlık tepki satışları meydana gelse de sistematik riskler bu hareketi sınırlandırdı. Bununla birlikte haziran ayında 12,1 milyar TL açık verdiği açıklandı. Dolar varlıklarının ABD tarafında açıklanan veriler ışığında nefes almasıyla birlikte paritede satışlar baskılandı. Kur fiyatlamaları açısından dikkatlerimiz öncelikli olarak yine; S400 ve Doğu Akdeniz gerilimlerine dair gelebilecek haber akışlarında olacak. Diğer yandan küresel risk unsurlarına dair gelişmelerin de izleneceği günde ayrıca, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının ileriye dönük politika hamlelerine ilişkin öngörüler de kurda oynaklıklar oluşturabilir. Teknik olarak; 5.70 desteği kur açısından önem teşkil ederken buranın kırılması halinde 5.6700, 5.6350, 5.6000 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası yukarı yönlü işlemler için ise 5.7275 direncinin geçilmesi durumunda 5.7500, 5.7850, 5.8325, 5.8750 dirençleri tekrar gündeme gelebilir.
GBPUSD
Parite tarafında Dolar Endeksi kaynaklı fiyatlamaların ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Özellikle geçtiğimiz hafta gerek FED Başkanı Jerome Powell’ın gerekse FOMC tutanaklarının daha fazla faiz indirimine işaret etmesi sonrası toparlanmaya çalışan parite, üst üste olumlu gelen ABD verileri sonrası tekrardan satış baskısına maruz kaldı. Enflasyon rakamlarındaki olumlu tablo sonrası merakla beklediğimiz Perakende Satışları bugün beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Bu durumda şuan Dolar varlıklarına pozitiflik sağlıyor ancak bu pozitifliğin devam edebilmesi için FED yetkililerinin de güvercin tavırlarını yumuşatması gerekebilir. Günün kalanında ise FED Başkanı dahil olmak üzere yerel FED başkanlarının açıklama yapması bekleniyor. İngiltere tarafında ise Brexit belirsizliği Sterlin üzerinde bir baskı unsuru olmaya devam ediyor. Uzunca bir süredir bir türlü yol katedilemeyen bu konu, bir süre daha gündemde kalmaya devam edecektir. Şayet AB ile görüşmeler neticesinde anlaşmalı bir ayrılık yaşanmaz ise o zaman Sterlin varlıkları daha fazla baskıya maruz kalabilir. Şuanda ise dikkatler Brexit’in yol haritasını belirleyecek olan İngiltere Başbakanlık seçimlerinde. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.2400, 1.2385, 1.2350 ve 1.2300 destekleri takip edilebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1.2440, 1.2470, 1.2505 ve 1.2530 dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz günlerde, Meksika Körfezi'nde fırtına sebebiyle üretimin büyük çoğunluğunun tekrar başladığı belirtilmesine rağmen emtia üzerindeki satış hareketi baskılanmıştı. Bununla birlikte FED’in faiz oranlarında indirim ihtimalinin artmasının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın da parasal genişleme mesajları da bu durumu destekler nitelikteydi. Euro Bölgesi ZEW raporunda ise, İran ile gerilimlerin yoğunlaşacağı beklentileri raporda yer bulurken, ABD ve Çin arasında ticari anlaşmasızlık sadece Çin’in ekonomik kalkınması için bir yük değil ifadeleri de önemliydi. Bu bağlamda küresel tarafta yaşanan tedirginlikle birlikte değerli maden üzerinde alıcılı seyir destek buldu. İran Nükleer Anlaşmasıyla ilgili ise, İran Dini Lideri Hamaney, İran taahhürlerini azaltmaya devam edecektir açıklamaları kritikti. Günün devamında Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verisi takip edilecekken OPEC ve OPEC dışı üyelerden gelebilecek açıklamalarla birlikte küresel risk unsurlarına dair haber akışları emtia fiyatları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise; 66.75 direncine yakın seviyeler işlem gören emtia buranın geçilmesi halinde 67.00, 67.30, 67.65 dirençleri karşımıza çıkabilir. Aksi yönde satış işlemlerin hız kazanması durumunda ise; 66.25, 65.80, 65.50, 65.25 destekleri kritik olacaktır.
ONS ALTIN
Küresel tarafta ABD Başkanı Donald Trump, Çin ekonomisinin 2.çeyrekte son 27 yılın en yavaş büyümesini göstermesinin ABD'nin uyguladığı tarifelerin Çin üzerinde "büyük bir etki" gösterdiğinin kanıtı olduğunu söyledi ve müzakerelerin çok uzaması halinde Çin'e daha fazla baskı uygulayabileceklerini vurguladı. Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı: Trump'ın bu bağlamdaki değerlendirmesinin yanlış olduğunu belirtti. Keza bu bağlamda bir miktar oynaklıklar görülmesine rağmen Uluslararası Para Fonu (IMF) vekaleten atanan David Lipton, temel senaryosuna göre dünya ekonomisinde duraksama ve resesyon yok ifadeleri dikkatleri çekerken ticaret savaşlarında gerilimin daha da artması durumunda Çin’in büyümesi kademeli olarak yavaşlar sözleri kritikti. Diğer taraftan Euro Bölgesi ZEW raporunda ise, ABD ve Çin arasında ticari anlaşmazlık sadece Çin’in ekonomik kalkınması için bir yük değil ifadeleri de önemliydi. ABD tarafında açıklanan Perakende Satışlar verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla birlikte ABD 10 Yıllıklar 2.10 seviyelerinin üzerine çıkarken güvenli liman ürünlerinden ons altın ise satış baskısı altında kaldı. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1407, 1403, 1400 ve 1395 ara destek seviyeleri gün içinde takip edilebilir. Değerli Metal’de tam olarak bir satış hareketi görebilmemiz için 1380 ana destek seviyesinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Değerli Metal’de alıcılı bir seyir görebilmemiz içinse 1324 direnç seviyesi üzerine kapanışlar görmemiz gerekebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1413, 1417 ve 1420 ara dirençleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.