Cari Açık’ta Son 11 Ayın En Düşük Seviyesi Görüldü!
Dün açıklanan TCMB kararları sonrası, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın: 20 Eylül’de Orta Vadeli Program(OVP)’ın açıklanacağını belirtmesi ile gözler bu tarihe çevrilmeye başlandı. JP Morgan’ın OVP’nin önemine yaptığı vurgunun ardından bir uyarı da Morgan Stanley’den geldi. Kurum’dan yapılan açıklamada: “Orta Vadeli Program içerisindeki GSYİH tahminine; hükümetin ekonomik büyüme ve politika sonuçlarındaki tolerans düzeyinin bir göstergesi olarak özellikle bakacağız” denildi. JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen ise; dünkü TCMB kararlarının fiyat istikrarının gelecek görünümde yapacağı pozitif beklentilerle “Stagflasyon(durgunluk+yüksek enflasyon)” riskinin azaldığını, ancak bu kez de “Resesyon(en az iki dönem ekonominin küçülmesi)” riskinin biraz yükseldiğini söyledi. Diğer taraftan; bugün, yurt içi tarafta açıklanan Temmuz ayı Cari İşlemler Dengesi verisinde verilen açık miktarı son 11 ayın en düşük seviyesindeydi. Euro Bölgesi’nde; İtalya’nın bütçe konusunun yanı sıra, dünkü; ECB faiz ve politika kararları ile Başkan Draghi’nin açıklamalarının yankıları takip ediliyor. ECB Üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Jan Smets: “Çok kademeli bir politika normalleşme süreci öngördüklerini, ancak uzun süreli düşük faiz oranlarının yaratabileceği finansal istikrar riskini göz ardı etmeyeceklerini” söyledi. İngiltere’de de dünkü Merkez Bankası(BOE) kararları ve Brexit konusuna dair BOE Başkanı Mark Carney’in konuşmaları takip edilirken: Brexit konusunda BOE’nin hazırlıklı olduğunu ve yüzde 2 enflasyon hedefi için herhangi bir değişikliğe anında yanıt vereceğini belirtti. Piyasada bugün açıklanana ekonomik verilere baktığımızda; Çin’den gelen İşsizlik Oranı, Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi verileri iyi gelirken, ülkenin Sabit Varlık Yatırımları ise beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde açıklanan Çeyreklik Maaş Artışları; önceki dönemin üstünde gerçekleşme gösterirken, Ticaret Dengesi’nde; beklentileriin altında fazlalık verildi. ABD’de ise son iki gündeki enflasyon verileri gibi bugün açıklanan İthalat-İhracat Fiyat Endeksleri ve Perakende Satışlar dataları da öngörüleri karşılayamadı. Piyasada ayrıca, gelişen ülkelerin durumu da takip ediliyor. Hafta başında Arjantin Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit bırakması ve TCMB’nin dünkü faiz artırımı sonrası gözlerin çevrildiği Rusya Merkez Bankası; faiz oranını yüzde 7.25’den yüzde 7.50’ye çıkarttı. Bankadan yapılan açıklamada ise: Ek faiz artışı gerekliliğinin değerlendirileceği ve gelişmiş ülkelerdeki faiz artırımlarının; gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışına sebebiyet verebileceği, bunun da jeopolitik faktörler ile bir ara gelmesinin finansal piyasalarda oynaklığa neden olabileceği bildirildi. Günün kalanında gelişen ülkelerin durumu kadar; ticaret savaşları gibi küresel haber akışları ile ABD verileri ve bölgelere dair lokal gelişmeler de izlenecek.
USDTRY
Haftanın son işlem gününde açıklanan Cari İşlemler Dengesi’nde -1 MMilyar 751 Milyon USD ile son 11 ayın en düşük açığı verildi. TCMB, geçtiğimiz ayın verisini ise -2 Milyar 973 Milyon USD’den; 3 Milyar 43 Milyon USD’ye revize etti. Dün, TCMB’nin yapmış olduğu faiz artırımı sonrası bugünkü cari açığın düşük geleceğine yönelik beklentiler ve Orta Vadeli Program(OVP)’ın 20 Eylül’de açıklanacağının duyurulması ile TL lehine işlemlerin sabah saatlerinde devam ettiği görüldü. Uluslararası kurumların OVP konusundaki uyarıları takip edilirken, jeopolitik risk unsurları ve diğer gelişmekte olan ülkelerin durumu da kur açısından izlenmekte. Öte taraftan bugün TCMB tarafından yapılan “TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları ihalesi”ne gelen teklif tutarı 555 Milyon USD oldu. Banka TL faizini yüzde 24’den verirken; dünkü yüzde 19.25 faizli ihalede teklif tutarı 40 Milyon USD’de kalmıştı. Türkiye’nin tahvil faizleri ve özellikle CDS primindeki geri çekilmeler de devam ediyor. ABD tarafında ise son iki günde beklentileri karşılamayan enflasyon dataları sonrası, bugün gelen; Perakende Satışlar ve İthalat-İhracat Fiyat Endeksleri de beklentilerin altında kaldı. Günün kalanında her iki ülkeden gelebilecek önemli haber akışları, küresel gelişmeler, gelişen ülkelerin durumu, tahvil ve CDS gibi makroekonomik göstergeler yine önemli olacak. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında ise; şuan için 6.1100 seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Buranın üzerinde kalıcılıktaki alım yönlü işlemlerde, izlenebilecek direnç seviyeleri; 6.1460, 6.1800, 6.2000 ve 6.2200 ‘de bulunmakta. 6.1100 altına inilmesi halinde ise; 6.1030, 6.0690, 6.0425, 6.0140 ve 5.9660 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere Merkez Bankası(BOE)’nın dün açıklamış olduğu kararlar sonrası bugün, Başkan Mark Carney’in açıklamaları takip edildi. Carney, Brexit’in ekonomi üzerinde hayli önemli etkileri olacağını söylerken, bu konuda geniş bir yelpazede hazırlıklarını yaptıklarını ve talep, arz ve döviz kurunun etkilerinin dengelerine bağlı olarak uygun bir para politikası uygulayacaklarınnı vurguladı. Diğer taraftan Brexit konusunda gelen haberler ise; Parlamento’da yapılacak olan oylamada İşçi Partisi’nin red oyu vereceği yönündeydi. ABD tarafında ise FED/FOMC toplantıları öncesi bir yandan üyelerden gelen açıklamalar takip edilirken, bir yandan ise ülkeden gelen ekonomik verileri izliyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü gelen olumlu Ortalama Saatlik Kazançlar verileri sonrası kesin gözüyle bakılan 4 faiz artırımı hakkında son 3 günde gelen veriler bazı soru işaretlerine neden oldu. Zira, enflasyon verileri gibi bugün gelen Perakende Satışlar dataları da tahminlerin altında kaldı. Günün geri kalanında her iki ülkenin lokal konularının yanı sıra ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler ve ABD’de açıklanacak ekonomik datalar takip edilecek. Teknik olarak pariteye bakıldığında ise: 1.3135 direnci üzerinde kalıcılık sağlanamaması sonrası geri çekilmeler görülmekte. Şuan için 1.3100 seviyesi altındaki parite için geri çekilmelerin devamı halinde izlenebilecek destek noktaları 1.30660, 1.3040 ve 1.3020’de bulunmakta. Yukarı tarafta günün kalanında yine takip edeceğimiz 1.3135 direncinin kalıcılıkla aşılması halinde ise 1.3165 ve 1.3190 direnç seviyeleri de takibe alınabilir.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası üyesi Jan Smets ECB'nin düşük faiz oranlarından kaynaklanacak istikrar riskini göz ardı etmemesi gerektiğini ve bankanın teşviği çok yavaş düşüreceğini ancak uzun süreli düşük faiz oranlarının yaratabileceği finansal istikrar riskini göz ardı etmeyeceğini söyledi. Diğer taraftan ECB Başkanı Mario Draghi ise Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilirliğini sağlayacağına inandığını iletti. Buna karşı İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin İtalya'nın çıkarlarını gözetmesi ve sadece eleştiride bulunmaması gerektiğini söyledi. Diğer bir konuda Eurogroup Başkanı Mario Centeno, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin bir Brexit ticaret anlaşmasına varmaları gerektiğini, çünkü bir anlaşmaya varılamamasının ekonomi ve finans sektörüündeki herkes için ortaya çıkaracağı risklerin çok büyük olduğunu söyledi.Almanya Başbakanı Angela Merkel ise NATO’nun savunma kabiliyetlerini güçlendirmesi gerektiğini ve Brexit sonrası İngiltere ile savunma alanında işbirliği istediklerini kaydetti. Son olarak Avrupa Birliği, İran'la ticaretin ABD'nin yeni yaptırımlarından etkilenmemesinin yollarını arıyor. AB’nin, yaptırımlardan etkilenmemek için takas yönetimine başvurmayı planladığı belirtiliyor. ABD kanadında ise ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 0.1 ile beklentinin altında arttı. Bu rakam Şubat ayından bu yana olan en düşük artış olarak göze çarpmakta. Sanayi üretiminin ise yüzde 0.4’lük bir artış kaydettiği ve beklentilerin üzerinde açıklandı. Teknik olarak, geri çekilmelerin devamında 1.1655-1.1630-1.1610 destek seviyeleri test edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.1685-1.1710-1.1750 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Ağustos ayında ham petrol ihracatını bir öncekki aya göre 2 milyon varil artıran Irak, OPEC içinde Suudi Arabistan’dan sonra ikinci en çok petrol ihracatı yapan ülke oldu. Resmi verilere göre Irak günlük yaklaşık 4,5 milyon varil petrol üretiyor. Öte yandan ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) Ağustos ayı Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunda, ham petrol üretiminde Rusya ve Suudi Arabistan'ı geçen ABD’nin 2018'in geri kalan aylarında ve 2019 boyunca dünyanın en büyük ham petrol üreticisi konumunu pekiştireceği kaydedildi. Bunun dışında Hindistan'ın İran'dan petrol alımları ABD yaptırımları nedeniyle düşüyor. Yeni Delhi, Washington'ın Tahran'a Kasım ayında getirmeyi planladığı yaptırımlardan feragat kazanmaya çalışırken, Hindistan merkezli rafinerilerin İran'dan aylık ham petrol yüklemelerini Eylül ve Ekim aylarında bu yılın başlarında yaklaşık yarıya indirecekleri bildirildi. Hindistan'ın bu ay ve bir sonraki ay yapacağı yüklemelerin, Nisan - Ağustos döneminde alımların artmasını ardından 12 milyon varil düşük oolacağı belirtildi. Son olarak, ABD'nin en büyük petrol şirketi ExxonMobil, İngiltere'nin en büyük petrol rafinerisini yenilemek için İngiltere'de bu sektörde son 30 yılda görülen en büyük yatırımı yapacağını açıkladı. Yatırım miktarının ise yarım milyon Sterlin yatırım olduğu söyleniyor. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı açıklanacak. Teknik anlamda, 80 Dolar seviyesinden geri çekilen siyah altında aşağı yönlü hareketlerde 78.25-77.90-77.60 destekleri takip edilebilirken olası ataklarda ise 78.50-78.95-79.30 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dolar endeksindeki kıpırdanmanın ons altın fiyatlarını baskıladığını söyleyebiliriz. Gün içinde Uluslararası Para Fonu (IMF) Çin masasının eski şefi Eswar Prasad, "Ticari anlaşmazlığa bir çözüm getirmek istedikleri için yeni fikirlere kesinlikle açıklar. Ancak Mnuchin'e bir şey vereceklerini de düşünmüyorum." dedi. Prasad ayrıca Çinli yetkililerin Mnuchin'le yapacakları bir anlaşmaya sadık kalınıp kalınmayacağını da bilmediiklerini ifade etti. Bu konu dışında Dallas FED Başkanı Robert Kaplan, 2018’de büyüme beklentisinin yüzde 3 olmaya devam ettiğini, 2019’da ise bir miktar azalacağını kaydederken benzer ifadeler Chicago FED Başkanı Charles Evans’tan da geldi. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi vergi komitesinin, Trump’ın getirdiği bireysel vergi kesintilerini kalıcı hale getirmek için 1 Ekim’de oylama yapacağı öğrenildi. Bunun dışında Kremlin’den yapılan açıklamada Devlet Başkanı Putin’in, İdlib’deki durumu Güvenlik Konseyi ile görüştüğü belirtilirken bu mesele ile ilgili haber akışlarını da takipm etmeye devam edeceğiz. Son olarak George W. Bush döneminde ABD Ticaret Bakanı olan Carlos Gutlerrez, Trump'ın Çin'e yönelik gümrük tarifelerini Çin'i uçurumdan atmak anlamına geleceğinden ve sonunda global ekonominin zarar göreceğinden endişe ettiğini söyledi. Veri akışında ABD’de Ağustos ayı perakende satışlar verisi yüzde 0.1’lik artış gösterdi ancak beklentileri karşılayamadı. Çekirdek perakende satışlar daa yüzde 0.3 artış ile 0.5 artış beklentilerini gerçekleştiremedi. Bunun dışında sanayi üretiminin de beklentiler dahilinde kaldığı görüldü. Teknik olarak bakıldığında kritik 1202 seviyesinde bulunan değerli metal için 1196-1190-1188 destekleri ve 1205-1212-1216 direnç noktaları takip edilebilir.
,
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırrım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.