Akşam Bülteni (Işık FX)

ECB Yetkilileri İhtiyatlı Olmaktan Yana!
Bugün Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları takip edildi. Başkan Mario Draghi: Net varlık alımlarının şuan için gerekli olduğuna vurgu yaparken, para politikasının halâ sabırlı, ısrarlı ve ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi. Draghi ayrıca, orta vadeli enflasyon hedefine dair yakınsamaya rağmen dinamiklerin doğru yönde hareket ettiğine yönelik daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini belirtti. Başkan Yardımcısı Vitor Constancio: Fiyat istikrarı görevleri icabı ekonomik iyileşmenin devamlılığı için çok gevşemeci para politikası duruşunun sürdürülmesinin gerektiğini bildirdi. Banka'nın Yönetim Kurulu üyelerinden Yves Mersch: Yönetim Konseyi'nin faiz artırımına karar vermediğine atıfta bulunurken, bu aşamada faiz oranlarını değiştirmek için henüz hazır olmadıklarını ve ilk olarak geleneksel olmayan önlemleri çıkışa doğru yönlendirdiklerini söyledi. Yönetim Kurulu üyelerinden Peter Praet de: Enflasyon konusunda görevin tamamlandığını henüz açıklayamadıklarının altını çizdi ve politika faizi konusunda kesinleşmenin gelecekte olacağını belirtti. Genel olarak açıklamaların ortak noktalarına baktığımızda ECB politika yapıcılarının mevcut uygulamanın sonlandırılması ve faiz artırımı yapılması konusunda halen ihtiyatlı hareket etmekten yana olduğu görülmekte. Bugün, geçtiğimiz hafta yapılan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısının tutanakları açıklandı. Toplantı özetinde genel ekonomik görünüm ve enflasyondaki durum hakkında bilgiler verilirken baz etkisi kaynaklı dalgalanmalardan ziyade ana eğilimdeki gelişmelere odaklanılması gerektiğine vurgu yapıldı. Bugün açıklanan ekonomik verilerden; Almanya TÜFE rakamları beklentilere paralel gerçekleşirken, Euro Bölgesi Sanayi Üretimindeki daralma tahminlerden yüksekti. ABD'de Çekirdek ÜFE öngörülerle örtüşürken, Perakende Satışlar beklentileri karşılayamadı. Günün kalanında petrol yatırımcıları açısından EIA stok ve üretim rakamları takip edilecekken, piyasa açısından önemli olabillecek haber akışları da genel anlamda izlenmeli.
EURUSD
Bugün Almanya'da açıklanan enflasyon rakamları (TÜFE) piyasada beklenen rakamlara paralel olarak gerçekleşirken Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen açıklamalar önemli oldu. ECB Başkanı Mario Draghi, enflasyonda eskiye göre ilerleme kaydettiklerini ancak riskler ve belirsizliklerin devam ettiğini belirtti. Draghi ayrıca, varlık alım programının devam etmesinin gerekli olduğunu belirtirken güçlü Euro'nun enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yapabileceğini söylemesi dikkat çekti. ABD tarafında ise dün Dışişleri Bakanı Tillerson'ın görevden alınması gündeme bomba gibi düşerken bugün basında yer alan haberlerde, Başkan Donald Trump'ın, Çin ile teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerinde yapılan ithalata gümrük vergisi uygulamak istediğine yönelik haberler ilerleyen günlerde sorun yaratabilecek nitelikte. ABD'den gelen verilere bakacak olursak, ÜFE aylık bazda beklentilerden iyi gelirken yıllık bazda ÜFE ve besin ve enerji maddelerinin dahil edilmediği Çekirdek ÜFE rakamları öngörülere paralel olarak sonuçlandı. Aylık bazda Perakende Satışlar ve Çekirdek Perakende Satışlar verilerinin ise piyasada tahmin edilen rakamlardan kötü gerçekleştiği görüldü. Günün geri kalanında ise ABD'den İşletme Stokları verisinin yanı sıra ECB Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coure'nin açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda, son 4 aylık süreçte oluşan yukarı yönlü kanal ana figür olarak takip edilmekle birlikte, 1.2535-1.2190 aralığında yatay bant oluşumu da göze çarpmakta. Şuanda 1.2360 seviyesi üzerinde fiyatlamalar devam ederken bu seviye üzerinde kalıcılıkta 1.2395, 1.2415 ve 1.2450 dirençleri takip edilebilir. 1.2360 altında yaşanacak fiyatlamalarda ise 1.2335, 1.2305 ve 1.2285 destekleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta takip edilen 7 Mart 2018 tarihli TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısına dair tutanaklarda; enflasyonda iyileşmeye engel olan faktörlere vurgu yapılırken, odak noktası olarak ennflasyonun ana eğiliminin alındığı belirtildi. Toplantı sonrasındaki bildiride olduğu gibi gerektiği zaman ek parasal sıkılaştırma yapılabileceğinin de belirtildiği toplantı özetinde; büyümede 4.çeyrekte yaşanması düşünülen ivme kaybının ilerleyen dönemlerde başta Turizm ve İhracat kaynaklı iyileşmelerin görülebileceği de açıklandı. Diğer yandan jeopolitik risk unsurlarına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunun bitmesi ile yenilerinin başlayacağını söylerken, Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu ise ABD'de Dış İşleri Bakanı değişikliğinden dolayı 19 Mart'taki görüşmenin iptal olabileceğine atıfta bulundu. Bugün ABD'de takip edilen önemli verilerden Çekirdek ÜFE öngörülere paralel açıklanırken, Çekirdek Perakende Satışlar ise tahminlerin altında kaldı. Günün kalanında kur için; her iki bölgeden gelebilecek haber akışlarının yanı sıra teknik fiyatlamalar da önemli olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; 2,5 aydır süregelen dikdörtgen formasyonun dün itibariyle kırılması ile yüksellen kanal oluşumu göze çarpmakta. Şuan için 3.8685 direnci altında fiyatlanan kurda; buranın altında kalıcılık halinde oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise 3.8550, 3.8490 ve 3.8440 destekleri sırasıyla izlenebilir. 3.8685 üzerine çıkılarak kalıcılığın sağlanabilmesi halinde ise yukarı yönlü ataklarda 3.8780 ve 3.8830 dirençleri takip edilebilir. Daha yukarıdaki 3.8890-3.9000 bölgesinin aşılabilmesi için ise yeni hikâyelere ihtiyaç olabilir.
GBPUSD
Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alması gündemde bomba etkisi yaratırken bugün önemli veriler takip edildi. Yüzde 0.1 beklenen aylık bazda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklenti üzerinde 0.2 gelirken yıllık bazda yüzde 2.8 ile tahminlere paralel olarak gerçekleşti. Besin ve enerji maddelerinin dahil edilmediği Çekirdek ÜFE rakamları da tahminlere paralel olarak gerçekleşti. Perakende Satışlar ise aylık bazda yüzde -0.1 ile beklentilerden kötü olarak açıklanırken Otomobil sektörünün ihmal edildiği çekirddek datası da piyasada öngörülen rakamlara ulaşamadı. İngiltere tarafında ise Başbakan Theresa May, Kuzey İrlanda sınırı konusunda verdikleri sözün arkasında olduklarını ve Avrupa Birliği ile bu sorunu çözmek için çalışmaya hazır olduklarını beyan etti. Günün geri kalanında ABD'den gelecek İşletme Stoklarının yanı sıra ülkelerden gelecek haber akışları takip edilecek. İngiltere'de ise Rusya ile yaşanan ajan krizine ilişkin gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda, 25 Ocak'ta başlayan düşen kanalın ihlal edildiği görülüyor. Kanal üzerinde kalıcılığın sağlanmasıyla birlikte yeni bir trend ortaya çıkabilir. Şuan için 1.3995 direnç bölgesine yakın fiyatlanan paritede, buranın aşılması halinde 1.4020, 1.4035 ve 1.4050 dirençleri takibe alınabilir. 1.3995 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 1.3945, 1.3915 ve 1.3885 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü(API) haftalık ham petrrol stokları 1.156 milyon varil artış kaydederek 428 milyon varile ulaştı. Veri, 1.500 milyon varillik beklentilerin altında kaldığı görülürken bugün gözler ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) stokları ve üretim rakamlarına çevrilmiş durumda. Geçen hafta hatırlanacağı gibi API haftalık ham petrol stoklarının beklentilerin çok üzerinde 5 Milyon 661 Bin varil olarak artışa işaret etmesinden sonra EIA stoklarında da 2 Milyon 408 Bin varil artış vardı. Öte yandan Columbia Üniversitesi Akademisyeni Antoine Halff, ABD, Breziya ve Norveç dışında Kanada'nın da önümüzdeki 5 yılda üretimde artış göstereceğini ancak Kanada'daki artışın Norveç'in çok üzerinde gerçekleşeceğini savunurken bu durumun Orta Doğu'nun önemini kaybedeceği anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Son olarak Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Japon petrol şirketleri arasında Al-Bunduq petrol sahasından petrol çıkarılması ve geliştirilmesi için imtiyaz anlaşması imzalandı. Teknik olarak gün içinde hafif alıcılı görünen siyah altıın için yukarı yönlü hareketlerin devamında 65.00, 65.30 ve 65.85 dirençleri önemli olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 64.40, 64.10 ve 63.90 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Gün içinde açıklanan ABD Şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0.2 ile yüzde 0.1 olan beklentilerin üzerinde açıklanırken yıllık olarak ise beklentiler dahilinde yüzde 2.8 olarak gerçekleşti. Diğer bir veri olan Şubat ayı Perakende Satışlar ise beklentileri karşılayamamış görünüyor. Satışlar yüzde -0.1 açıklanırken yüzde 0.3 beklentilere cevap veremediği gibi Ocak ayındaki veri de yüzde -0.1 olarak aşağı yönlü revize edildi. Bunun dışında Çekirdek Perakende Satışlar da yüzde 0.2 gerçekleşerek yüzde 0.3 olan beklentilerin altında kaldı. Veriler dışında günü yatay seyreden kıymetli metalde dün Dışişleri Bakanı Tillerson'ın görevden alınmasının ardından Dışişleri Bakanı Müsteşarı Goldstein'in de görevine son verildi ve yerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert atandı. Golddstein'in kovulma sebebinin Trump'ın kararlarıyla ilgili yaptığı yorumlar olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Tillerson'un görevden alınması Beyaz Saray'ın izleyeceği politikalara ilişkin belirsizliği artırırken, Trump'ın Çin'den ithal teknoloji ve tüketici elektroniği ürünlerine 60 milyar Dolar'ı bulabilecek gümrük vergisi getireceği konuşuluyor. Teknik olarak bakacak olursak Değerli Metal yukarı yönlü kanal devam ederken alış yönlü işlemlerde izleyeceğimiz dirençler 1327, 1333 ve 1337 seviyelerinde bulunmakta. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1317, 1313 ve 1305 seviyeleri takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yyatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 83.96 milyar TL
ECB/VİLLEROY: ECB, KADEMELİ NORMALLEŞME YOLUNDA
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 36.65 milyar TL
FİTCH : PETROL FİYATLARININ 60 DOLAR VARİLE(BRENT) GERİLEMESİNİ, DOLARIN DAHA HIZLI FED FAİZ ARTTIRIMLARI İLE DESTEKLENMESİNİ VE ABD'NİN BÜYÜME POTANSİYELİNİN İYİLEŞMESİNİ BEKLİYOR
FITCH : ÇİN EKONOMİSİ BU YIL , KREDİ BÜYÜMESİNİN YAVAŞLAMASI, KONUT SATIŞLARININ YATAYDAN ÇIKMASI VE YATIRIM BÜYÜMESİNİN GEVŞEMESİ GİBİ NEDENLERLE YAVAŞLAYACAK
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 29.30 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 9.30 milyar TL
ESM/REGLİNG: YUNANİSTAN İÇİN BORÇ İNDİRİMİ GEREKLİ DEĞİL
Facebookta Paylaş