Akşam Bülteni (Işık FX)

ABD Verileri Takip Edilecek!
Dün gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası toplantılarının etkileri piyasa tarafında etkisine devam etmekte. Öncelikle ECB kararlarıyla başlayacak olursak banka 10 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi ve 1 Kasım itibariyle tahvil alım programının başlayacağını duyurdu. Yayınlanan güvercin kararlar sonrası baskılanan Euro varlıkları ise toplantı sonrası basının karşısına çıkan ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarıyla birlikte sert şekilde dalgalandı. Draghi konuşmasının başında büyüme ve enflasyona yönelik tahminlerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirdiklerini ve hala daha önemli şekilde ek teşviklere ihtiyacı olduklarını vurguladı. Draghi’nin bu kısma kadar olan konuşmaları Euro varlıklarındaki satış yönlü işlemleri destekliyordu. Konuşmasının devamında ise negatif faizlerin pozitif bir gelişme olduğunu ve Euro Bölgesi’nde herhangi bir resesyon riski görmediğini söyledi. Draghi’nin konuşmasının sonunda yaptığı açıklamalar ise sert şekilde baskılanan Euro varlıklarını toparladı. Bugün ise dün yapılan toplantılara yönelik önemli açıklamalar takip edildi. Özellikle Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann’ın, dün yapılan ek teşviklerin hata olduğuna ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesiyle birlikte yapılan bu adımın değiştirilebileceğine yönelik söylemleri kritikti. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in, ülkedeki resesyon riskinin azaldığına yönelik açıklamaları da önemliydi.
Yurtiçi tarafta ise PPK kararlarının geride kalması sonrası bugün önemli veri akışları takip edildi. Cari İşlemler Dengesi Ocak - Temmuz döneminde -1.70 Milyar Dolar açık verdi. Sanayi Üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 azalsa da son 11 ayın en iyi rakamı olarak kayıtlara geçti. Bir önceki aya göre ise yüzde 4.3 artış gösterdi. Gelen rakamlar görece olarak olumlu olsa da siyasi ve jopolitik tarafta yaşanan riskler bugün TL varlıkları adına negatif bir etki yarattı.
Bugünün ekonomik takviminde ise ABD’den Perakende Satışları takip edildi ve veri aylık bazda yüzde 0.4 ile beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Otomotiv sektörünün ihmal edildiği çekirdek datası ise beklentileri karşılayamadı. Günün geri kalanında ise yine ABD tarafından İşletme Stokları ve Michigan Beklenti Anketleri takip edilecek.
Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin’in yeninden müzakere almasıyla birlikte oluşan pozitiflik ortamı korunuyor. Özellikle bugün Çin’in muafıyet uyguladığı ABD menşeli ürünlerin listesini genişletmesi piyasa tarafında olumlu karşılandı. Brexit kanadında ise azalan ‘’Anlaşmasız Brexit’’ ihtimalinin etkileri Sterlin varlıkları üzerinde etkisini devam ettiriyor.
EURUSD
Parite tarafında ECB toplantısında alınan kararlar ve Başkan Mario Draghi’nin açıklamalarının etkisi hala devam etmekte. Nitekim ECB piyasa beklentilerine paralel bir şekilde mevduat faiz oranında bir indirim gerçekleştirirken varlık alım programını 20 milyar Euro ile tekrar başlatması paritede satış hareketini beraberinde getirmişti. Keza Başkan Draghi’nin, ilk etaptaki açıklamaları da paritedeki satış yönlü işlemleri destekliyordu. Konuşmasının devamında resesyon sinyallerinin zayıf oluşuna dair açıklamaları ise keskin şekilde fiyatlamaları tersine çevirdi ve parite tarafında alış yönlü işlemler hakim oldu. Diğer taraftan ABD kanadında ise gün içinde açıklanan Perakende Satışlar datası 0.4 artış ile piyasa beklentilerine paralel olarak açıklandı. Günün devamında ise Michigan Tüketici Hissiyatı verisi takip edilecekken bunun dışında önemli bir veri akışı bulunmamakta. Yine günün ilerleyen saatlerinde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları fiyatlamalar açısından önem arz etmektedir. Teknik olarak 1.1100 direncine yakın seviyelerde işlem gören paritede yukarı yönlü işlemlerin devam etmesi durumunda 1.1125, 1.1165, 1.1190 ve 1.1240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak satıcılı seyrin derinleşmesi halinde ise 1.1040, 1.1000, 1.0975 ve 1.0920 destek seviyeleri tekrar karşımıza çıkabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararların yankıları piyasa tarafında devam etmekte. Keza Kurum’un, 325 baz puanlık indirim kararıyla birlikte yayınlanan karar metninde enflasyondaki düşüş eğilimin sürdürebilir olduğu ve ekonomik toparlanmanın güçlendiğine dair ifadeler TL varlıkları açısından pozitif yansıdı. Yıl sonuna kadar iki toplantı daha düzenleyecek Kurum, bundan sonraki süreç için veri akışı ve risk unsurlarına bağlı adım atılacağına dair ifadelerde bulundu. Bununla birlikte gün içinde açıklanan Sanayi Üretimi Temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 azalma gerçekleştirirken bir önceki aya göre ise yüzde 4.3’lük bir artış gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra Cari işlemler Temmuzda 1.16 milyar dolar fazla verdi. Açıklanan veriler sonrası ise kur tarafında dalgalanmalar oluşurken günün ikinci seansında ABD’de açıklanan Perakende Satışlar datası ise 0.4 artış ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Günün devamında jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.7000 direnci yukarı yönlü atakları hızlanması açısından önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmasına karşın buranın geçilmesi halinde 5.7250, 5.7500 ve 5.7725 noktaları takip edilebilir. Ancak kur tarafında yaşanan geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 5.6500, 5.6250, 5.6020, 5.5500 ve 5.5375 destek noktaları tekrar gündeme gelebilir.
GBPUSD
Britanya tarafında Brexit meselesine dair ılımlı rüzgarlar eserken bu durum parite tarafına pozitif yansımakta. İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn’ın, Brexit anlaşmasına yönelik iyimser olduğuna yönelik açıklamalarından sonra önümüzdeki hafta Lüksemburg’da AB Komisyonu Başkanı Juncker ile görüşeceğine dair haber akışları bugün dikkat çekiciydi. Bununla birlikte AB Komisyonu üyesi Phill Hogan’ın, Londra’da yaşanan son gelişmeler bize iyimser olma imkanı veriyor ifadeleri Brexit anlaşmasına yönelik umutları canlandırarak paritede yukarı yönlü ataklara neden oldu. Diğer taraftan ABD kanadında ise gün içinde açıklanan Perakende Satışlar datası aylık bazda yüzde 0.2 beklentilere karşın yüzde 0.4 seviyelerinde artış ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Ticaret Savaşları konusunda ise iyimser hava korunmasına rağmen günün devamında bu bağlamda gelebilecek haber akışları yine parite fiyatlamaları açısından önemli olabilir. Öte yandan günün devamında Michigan Tüketici Beklentileri verisi takip edilecekken bunun dışında önemli bir veri bulunmamakta. Teknik olarak baktığımızda ise 1.2400 direncinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 1.2480, 1.2525, 1.2570 ve 1.2600 direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak paritede 1.2400 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanamaması ve tekrar satış yönlü işlemlerin derinleşmesi durumunda ise 1.2355, 1.2320, 1.2285 ve 1.2260 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Son iki günde yaşanan volatil hareketler sonrasında haftanın son işlem gününe sığ işlemler ile başlayan emtia, ilerleyen saatlerde; Almanya ve Euro Bölgesi’nin toparlanmasının henüz görünür olmadığına dair Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan gelen açıklamanın küresel petrol talebine dair endişeleri tırmandırmasıyla yine satış yedi. 59.60 destek noktasını test eden emtia, akabinde ise; Çin Yönetimi’nin, ABD’nin bazı gıda ürünlerine daha muafiyet getirdiğine dair haber akışları ve Rusya Endeji Bakan Yardımcısı’nın: 2021’den sonra Rusya üretiminin düşmeye başlayacağına dair açıklamaları ile toparlanma gösterdi. ABD’den gelen Perakende Satışlar datasının etkisiyle de kısmen oynaklıklar görülen emtia için günün kalanında da; Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları verileri dikkatle takip edilecek. Ayrıca yine; küresel risklere dair gelişmeler ve önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak dün yaşanan sert satışlar sonrası toparlanmaya çalışan siyah altın için bugün 60.65, 61.00, 61.50 ve 61.90 dirençlerini takip edeceğiz. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda ise 60.00, 59.75, 59.40 ve 59.00 desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
Ticaret savaşları gibi risk unsurlarında yeniden pozitif tarafa doğru geçilmesi emtia açısından; bir yandan fiziki talep artışı olabileceği umudu ile fiyatları yukarı yönlü desteklerden, diğer yandan ise küresel risk alma iştahında artışa neden olarak yatırımcıların borsalara yönelmesini ve bu bağlamda son 13 ayda 400 Dolar’a yakın ralli yapan Değerli Metal’de düzeltme hareketlerini beraberinde getiriyor. Bugün de; Çin tarafının ABD’den alacağı bazı gıda ürünlerine daha muafiyet getireceği yönündeki haber akışları dikkat çekerken, fiziki talebe yönelik olumlu beklentilere karşın; borsalara gelen talep, emtiadaki yukarı yönlü atakları sınırlandırdı. ABD’de açıklanan Perakende Satışlar dataları ile de Sarı Metal’de oynaklıklar oluştu. Günün kalanında; gerek küresel risklere dair gelişmeler, gerekse ABD’de açıklanan veriler sonrasında FED’in önümüzdeki hafta açıklayacağı FOMC kararlarına dair öngörüler ile fiyatlamalar şekil bulabilir. Bu bağlamda Dolar Endeksi ve tahvil piyasası hareketleri diret fiyatlamalara etki edebileceği gibi, borsalarda oluşan hareketler ise dolaylı yoldan oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak aşağı tarafta 1485 desteğini geri takip ediyoruz. Özellikle buranın kırılması geri çekilmeleri hızlandırabilir ve ilk etapta 1470 noktası hedef haline gelebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1494 ve 1490 ara destekleri izlenebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 1505, 1508, 1514 ve 1520 dirençleri izlenebilir. Toparlanma hareketlerinin devam edebilmesi için 1520 üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BREXİT MÜZAKERECİSİ FROST, AB İLE GELECEK HAFTA YAPILACAK GÖRÜŞMELERE DEVAM EDECEK -SÖZCÜ
BUBA/WEİDMANN: ECB'NİN BU KADAR BÜYÜK PAKET AÇIKLAMASI GEREKSİZDİ
BUBA/WEİDMANN: EURO BÖLGESİ'NDE DURUM GERÇEKTE ÇOK KÖTÜ DEĞİL
BUBA/WEİDMANN: ECB SON TOPLANTISINDA HEDEFLERİNİN ÖTESİNE GEÇTİ
HİNDİSTAN'DA PETROL İTHALATI AĞUSTOS'TA %8.90 GERİLEYEREK 10.88 MYR DOLAR -TİCARET BAKANLIĞI
PEKCAN:İHRACATÇIMIZIN HER ZAMAN YANINDA OLAN TURKEXİMBANK İHRACATÇI KOBİ'LERE VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATÇILARINA YÖNELİK TL KREDİ FAİZLERİNİ BUGÜN %10.65'E İNDİRMİŞTİR
PEKCAN:BU KARARLA BANKAMIZ HIZLA AKSİYON ALARAK İHRACATÇILARIMIZIN FİNANSMAN MALİYETLERİNİ DAHA DA DÜŞÜRMÜŞ OLDU
Facebookta Paylaş