Yurtiçinde Fitch Kararı, Yurtdışında FED Para Politikası Raporu Bekleniyor!
Bugün, önemli ekonomik veri olarak Çin’den gelen Haziran ayı Ticaret Dengesi ile güne başladık ve veride son 6 ayın en iyi gerçekleşmesi görüldü. Bir süredir ABD ile sorun yaşayan Çin’in Ticaret Dengesi’nin önceki aylara göre daha da iyiye gidiyor olması, henüz ticaret savaşlarının ülke ekonomisi etkilerinin görülmediği şeklinde anlaşılabilir. ABD’de ise gelen datalardan Haziran ayı İthalat Fiyat Endeksi beklenti üzerinde gerçekleşme gösterirken, İhracat Fiyat Endeksi öngörülerin hayli altında kaldı. Diğer yandan ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarını takip ediyoruz. ABD cephesinde dün akşam son olarak FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları gelmişti. Powell: Enflasyonun yüzde 2’ye çıkmasına rağmen, bunun FED’in tam olarak hedefe ulaştığını göstermediğini söylerken, ticaret tarifelerinin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu. Powell’ın, böyle bir durum halinde; faiz artırım hızının yavaşlatılabileceği ya da faizlerin düşürülebileceğini belirtmesi ise kritikti. Dün NATO Zirvesi’nde Çin, İran ve AB ‘ye gözdağı vererek ABD’nin şartlarını yerine getirmeleri halinde uzlaşı sağlanabileceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın son hedefinde ise İngiltere Başbakanı Theresa May vardı. Trump yaptığı açıklamada: May’in Brexit’i mahvettiğini ve şuan ki durumda iki ülke arasında imtiyazlı bir ticaret yapılamayacağını söylerken, Theresa May’in yerine Boris Johnson’u Başbakan olarak görmek istemesi ilginçti. Trump, akabinde yaptığı açıklamalarda ise: İngiltere ile çok güçlü ilişkileri olduğunu söyleyerek gönül almaya çalıştı. AB tarafında da ticaret müzakereleri öncelikli gündem maddesi konumunda. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire: AB’nin, ABD ile gümrük birliği uygulamasını sürdürmekte kararlı olduğunu söylerken, Trump’ın Avrupa’yı bölemeyeceğini belirtti. Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise: Uluslararası ticaretteki sorunlar “Demokles’in Kılıcı”na benzettildi. Bugün yurt içi taraftaki gündem maddeleri; yeni hükümet kabinesinin yaptığı ilk toplantı ve günün ilerleyen saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den gelecek olan Türkiye değerlendirmesi(kurumun değerlendirme yapmama hakkı da var) olarak karşımıza çıkmakta. Günün geri kalanında yurt dışı tarafta ise Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri ve FOMC üyesi Raphael Bostic’in konuşmasının yanı sıra FED’in merakla beklenen senenin ikinci Para Politikası Raporu takip edilecek. Ticaret savaşları gibi küresel haber akışları da yine izlenmeli.
EURUSD
Dün ABD’den takip ettiğimiz enflasyon rakamlarının beklentileri karşılamasıyla birlikte ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen talep artışı Dolar varlıkları üzerinde pozitif etki yarattı. Diğer taraftan son günlerde FED yetkililerinden, 4 faiz artırımını destekleyici şekilde gelen açıklamalarda paritede ki aşağı yönlü hareketleri desteklerken son olarak FED başkanı Jerome Powell, ekonominin çok iyi bir durumda ollduğunu vurgulayarak Başkan Trump’ın politikalarının 3 yıl daha ülke ekonomisini destekleyeceğini belirtti. Ayrıca Powell’ın, ticaret savaşlarının artış göstermesi durumunda büyümenin yavaşlayacağını ve böyle bir durumda FED politikalarında değişiklik yapılabileceğini belirtmesi dikkat çekiciydi. Avrupa tarafında ise bugün önemli bir veri akışı bulunmazken Almanya tahvil getirilerinde yaşanan geri çekilmeler Euro tarafında baskı oluşturdu. Günün geri kalanında ise FED’in 2018 yılında 2. kez yayınlayacağı Para Politikası Raporu’nun yanı sıra ABD’den Michigan Beklenti Anketleri açıklanacak. Ayrıca ticaret savaşları, tahvil piyasası hareketleri ve FED yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak 1.1730- 1.1710 bölgesi üzerinde kalıcılık sağlayamaması ile birlikte satışların derinleştiğini görmekteyiz. Satışların devam edebilmesi için 1.1580 kirik durumda. Kırılmasıyla birlikte ilk etapta 1.1505 destek noktası hedef haline gelebilir. Yukarı tarafta ise 1.1730- 1.1710 böölgesinin geçilmesi ile birlikte başlayacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.1760, 1.1785 ve 1.1810 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde kurulan yeni kabinenin ilk toplantısı takip ediliyor. Ayrıca, günün kalanında (herhangi bir zaman diliminde) açıklanacak olan Fitch Değerlendirmesi de oldukça önem arz etmekte. Bilindiği gibi hafta içerisinde Dünya’nın en önemli kredi derecelendirme kuruluşları olan Fitch, Moody’s ve S&P’un Türkiye ekonomisi ve yeni kabineye yönelik uyarıları olmuştu. Mevcut durumda 3 şirket de Türkiye’yi; “Yatırım Yapılamaz(spekülatif)” grubu içerisinde notlandırırken, Fitch “BB+” notu ve “Durağan” not görünümü ile Türkiye’ye karşı en iyimser derecelendirmeye sahip durumda. Bugün gelecek kararlar uluslararası yatırımcı güveni açısından oldukça önemli. Bu kapsamda çıkacak kararlarla önümüzdeki hafta kurda volatil hareketlerin daha da arttığını görebiliriz. ABD tarafında ise dün ve bugün gelen verilerdeki karmaşıkllığa rağmen ticaret savaşları endişeleri ile Dolar varlıklarına gelen güvenli liman talebiyle Dolar Endeksi’ndeki tırmanış takip ediliyor. Günün kalanında Fitch’in Türkiye kararının yanı sıra, FED’in yılın ikinci Para Politikası Raporu’nu, her iki ülkeden gelecek haber akışlarını, ABD verilerini ve iki ülkenin tahvil piyasası hareketlerini izleyeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.8400 seviyesi civarında fiyatlanan kurda, yukarı tarafta direnç seviyesi söylemek yersiz olacaktır. Geri çekilmelerde ise destek seviyesi olarak 4.8265, 4.8115, 4.8025 ve 4.7945 bölgeleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında gerek siyasi arenasında yaşanan gelişmeler gerekse Brexit’e ilişkin belirsizlikler Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluştururken bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın, Brexit konusundaki olumsuz yorumları ile birlikte Sterlin tarafında gün içi kayıplar daha da fazla artış gösterdi. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi Üyesi Jon Cunliffe’ nin; Brexxit’in İngiltere ekonomisi için belirsizlik oluşturduğuna dair söylemleri de dikkat çekiciydi. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler takip edilirken bugün ülkeden takip ettiğimiz İthalat- İhracat Fiyat Endekslerinde karmaşık bir seyir hâkimdi. Günün geri kalanında ise gözler FED’in 2018 yılı için 2.kez yayınlayacağı Para Politikası Raporu’nda olacak. Ayrıca küresel öneme sahip ticaret savaşları ve Brexit gibi önemli haber akışlarının yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda tam olarak yön tayini yapabilmemiz için aşağı tarafta 1.3055, yukarı tarafta ise 1.3285 seviyesinin kalıcılıkla geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Şuanda ise 1.3150 seviyesine yakın fiyatlamalar yaşanırken kırılmasıyla 1.3125 ve 1.3080 ara destekleri takip edilebilir. 1.3285 öncesi izleyeceğimiz ara dirençlerimiz ise 1.3190, 1.3225 ve 1.3250 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İran ile mal karşılığı petrol anlaşmalarının devam ettiğini, Rusya’nın anlaşma ile ilgili tüm yasal konular üzerinde çalıştığını belirtirken petrol piyasasında önlemleri alacaklarını ve bütün Rus şirketlerin orantılı petrol üretim artışı anlaşmasına uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Novak ayrıca, ABD - Çin ticaret gerginliğinin petrol fiyatlarını etkilediğini savunurken OPEC anlaşmasında öngörülenin parçası olarak tüm petrol üretim yükümlülüklerinde ayarlama olasılığını ise dışlamadıklarını kaydetti. Bunun dışında, İran dini lideri Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayeti, ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarının petrol tüketicilerine zarar verdiğini petrol fiyatlarının bu yüzden yükselebileceğini ancak ABD ile görüşmelerde bulunmak istemediklerini söyledi. Öte yandan ABD, Çin ve Rusya'dan Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore'ye bu yıl getirdiği petrol ürünleri satış yasağına uymalarını istedi. ABD ve BM yetkililerinin BM'nin Kuzey Kore yaptırımlarının izlenmesi için oluşturduğu komiteye sunnduğu istihbarat raporlarına göre Çinli ve Rus şirketler Kuzey Kore'nin petrol ürünleri ithal etmesine yardım etmeyi sürdürüyorlar. Teknik olarak, hafta ortasından bu yana IEA’nın petrol arzında artışı işaret etmesi ve Libya’nın üretimi artırma beklentisiyle sert geri çekilmelerine şahit olduğumuz siyah altın için uzun vadeli yukarı yönlü trendin alt bandını test ettiği görülürken 100 günlük hareketli ortalaması olan 73.00’tan destek aldığı görülüyor. Şuanda ise 74.00 desteği üzerinde fiyatlamalar görülürken bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte 74.70, 75.15 ve 75.50 direnç seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 73.00 desteği öncesi izleyeceğimiz ara destek noktaları ise 74.00, 73.75 ve 73.40 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ekonomisinin Trump yönetiminin gümrük tarifeleri konusunda attığı adımlardan kaynaklı bir sıkıntı yaşamadığını savundu ve "Bir ticaret savaşı içinde olduğumuzu düşünmüyorum, bir ticari anlaşmazlık durumu içindeeyiz" dedi. Mnuchin ayrıca, Pekin'in ciddi değişiklikler yapmaya istekli olması halinde ticaret konusunda görüşmelerin yeniden açılabileceğini ancak daha derin ekonomik reformlar konusunda taahhütte bulunmaları gerektiğini söyledi. Öte yandan, Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ticaret tarifelerinin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini kaydederken böyle bir durumda faiz artırım hızının yavaşlayabileceği ve faiz oranlarının düşürülebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 2018 yılında iki faiz artırımı daha yapılmasına açık olduğunu, ancak daha ikna olmadığını söyledi. Daha yüksek oranda bir enflasyonun kendisini iki faiz artırımını daha desteklemeye ikna edebileceğini ifade eden Harker, ancak ABD Hazine kâğıtları getiri ergisinin terse dönmesi riski nedeniyle bu sonuca balıklama dalmayacağını vurguladı. Son olarak Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Avrupa Birliği ülkelerinin ABD'nin ithalat tarifeleri tehtidi karşısında bölünmeyyeceklerini ve bir arada durmaya devam edeceklerini söyledi. ABD’de enflasyonun yükseleceğine ilişkin beklentiler ile yükselen Hazine tahvili faizlerinin çıkışa geçmesiyle değer kazanan Dolar ile birlikte ons altın tarafında geri çekilmeler görüldü. Teknik anlamda 1239 seviyesinin kritik olduğu değerli metal için bu seviyenin altına sarkma durumunda 1236, 1332 ve 1228 destekleri takip edilebilirken alıcılı seyrin devam etmesi durumunda ise 1243, 1247, 1250 ve 1253 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeller, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.