Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 13.02.2019
Avrupa Tarafındaki Sıkıntı Büyüyor!
Veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Öncelikli olarak Avrupa'dan gelen verilere bakacak olursak Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz kötü Sanayi Üretimi rakamları bölge ekonomisine dair endişeleri derinleştirdi. Aylık bazda yüzde 0.4'lük zayıflama beklentilerine karşın yüzde 0.9 daralma yaşayan Sanayi Üretimi yıllık bazda ise yüzde 4.2 daralma ile 2009 Kasım ayı sonrası gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. İngiltere tarafında ise TÜFE yıllık bazda yüzde 1.9 tahminlerine karşın yüzde 1.8, aylık bazda ise yüzde -0.7 tahminlerine karşın yüzde -0.8 olarak gerçekleşti. Beklentilere yakın bir görüntü çizen enflasyon rakamları; 2 sene sonra ilk defa BOE'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefinin altında kaldı. Ayrıca ÜFE ve Perakende Fiyat Endeksi rakamlarının da öngörülerin altında kaldığı görüldü. ABD tarafında da gündemde enflasyon rakamları vardı. Aylık bazda TÜFE beklentilere yakın bir görüntü çizerken yıllık bazda ise yüzde 1.6 ile tahminlerin biraz üzerindeydi. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda 0.2 artış ile öngörülere paralel olarak açıklanırken yıllık bazda ise yüzde 2.2 ile beklentilerin üzerindeydi. Ticaret savaşları ve Brexit kaynaklı risklere bakacak olursak son günlerde yaşanan gelişmeler neticesinde risklerde kısmen zayıflama görülmesi küresel risk iştahını yüksek tutuyor. Ticaret savaşları cephesinde; dün ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen açıklamalar ile başlayan iyimserlik bugün Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in söylemleri sonrası artış gösterdi. Bu konuda ise dikkatlerimiz yarın ABD - Çin arasında başlayacak olan ticaret müzakerelerinde olacak. Brexit tarafında ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in, umut dolu mesajları şuanda piyasa tarafını rahatlatmış görünüyor. Ancak bu durum her an değişebilir. Brexit'in gerçekleşmesine sayılı haftalar kala hala daha nihai bir sonuca varılmış değil. Bu kapsamda baktığımızda tam bir anlaşmaya varılana kadar gelecek açıklamalar gündemimizde olmaya devaam edecek. Günün geri kalanında ise FED yetkililerinin açıklamaları küresel risklerden gelebilecek ekstra haber akışlarıyla birlikte izlenecek.
EURUSD
Küresel risk iştahındaki artış ile birlikte toparlanan Euro varlıkları; Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz Sanayi Üretimi rakamlarındaki olumsuz tablo ile İspanya'da yaşanan bütçe krizi ile birlikte baskılandı. Gün içinde açıklanan Euro Bölgesi Aralık ayı Sanayi Üretimi aylık yüzde 0.9, yıllık yüzde 4.2 daralma kaydederek hem beklentilerin altında kaldı hem de üst üste ikinci ay azalış gösterdi. Yıllık Sanayi Üretimi böylece Kasım 2009'dan bu yana en kötü veri olarak kayıtlara geçti. Günün bir diğer önemli datası olan; ABD enflasyon rakamlarındaki olumlu tablo da paritedeki satışları destekledi. Küresel risklerde ise Brexit cephesinde; AB ile İngiltere arasında müzakereler devam ederken ticaret savaşları cephesinde ise; ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, ''Çin ile bu hafta "verimli" ticaret görüşmeleri gerçekleştirmeyi umuyoruz'' şeklinndeki açıklamaları önemliydi. Teknik olarak ise 1.1300 altında kalıcılık sağlaması halinde satışlar derinleşebilir. Bu durumda 1.1260, 1.1230 ve 1.1215 destekleri izlenebilir. 1.1300 üzerine çıkması halinde ise 1.1330, 1.1345, 1.1370 ve 1.1410 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
USDTRY
Dün, yurt dışı tarafta; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarında görülen iyileşme kur tarafında da kendisini göstermiş ve akşam saatlerinde de FED Başkanı Powell'ın açıklamaları ile birlikte geri çekilmeler görülmüştü. Yeni günde de Dolar Endeksi(DXY)'ndeki hareketlere paralel işlemler ile başladık. Günün kritik verilerinde; ABD'de senelik manşet enflasyon (TÜFE) oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşme göstermesine karşın geçtiğimiz ayın altında gerçekleşme gösterdi. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği Çekirdek TÜFE oranı ise öngörülerin üzerinde gelerek ABD Dolarını küresel çapta güçlendirdi. Ticaret savaşları konusunda bugün de iyimser ifadeler devam ederken, Brexitt meselesinin durumu ise karmaşık olarak devam etmekte. Bu bağlamda günün devamında küresel risklerin durumunu yine takip edeceğiz. Yurt içi tarafta ise bugün de jeopolitik, siyasi ve ekonomik riskler stabil görünümünü korurken, günün kalanında yine izlenmeye devam edilecek. Gün bitimine doğru uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in New York'ta düzenleyeceği ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin değerlendirileceği "Sıcak Bölgeler" paneli de kur açısından kritik olacak. Teknik olarak 5.2350 noktasını takip etmeye devam ediyoruz. Buranın üzerinde kalıcılıklar TL aleyhine olabilir. Yükselişlerde ise 5.2760, 5.2960, 5.3100, 5.3290 dirençleri izlenebilir. 5.2350'in kırılması ile birlikte başlayacak geri çekilmelerde ise 5.2290, 5.2200, 5.2030 ve 5.1800 destek seviyeleri kritik olacaktır. Özellikle 5.18 desteğin kırılması TL lehine hareketleri ivmelendirebilir.
GBPUSD
Ticaret savaşları ve Brexit kaynaklı risklerde gördüğümüz kısmi azalışın, küresel risk iiştahını kabartmasıyla birlikte yukarı yönlü hareket yapan parite, İngiltere'den takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz görünüm ile birlikte alışlarını durdurdu. Ayrıca ABD'den gelen olumlu enflasyon rakamları da bu durumu destekledi. Ticaret savaşları cephesinde dikkatler yarın başlayacak olan ABD - Çin ticaret müzakerelerine odaklanırken Brexit tarafında ise 50. maddenin yani Brexit tarihinin ötelenebileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar dikkat çekti. Özellikle Brexit'in uygulanmasına sayılı haftalar kala hala daha nihai bir sonuca varılamaması ile birlikte baskılanan Sterlin varlıkları bu haberler ile birlikte kısmen de olsa rahatladı. Ayrıca Başbakan Theresa May tarafından gelen umut dolu mesajlarda bu rahatlama da ana etken olduğunu söyleyebiliriz. Ancak müzakereler devam ediyor ve İrlanda sınır konusundaki soru işaretleri hala daha cevaplanamıyor. Herhangi bir anlaşmaya varmadan Sterlin lehine hareketler sınırlı kalabilir. Teknik manada baktığımızda gün içinde 1.2960 direnci bizim iiçin kritik olabilir. Buranın geçilmesi halinde ise 1.2975, 1.3000 ve 1.3025 direnç seviyelerini izleyebiliriz. Aşağı tarafta ise 1.2850 - 1.2825 destek bölgesi kritik. Bu bölge altında kalıcılıklar satış yönlü işlemleri hızlandırabilir.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Rusya'nın günlük petrol üretiminin Şubat ayında, OPEC+'nın global arz kısıntısı anlaşmasında baz alınan Ekim ayına göre, 90-100 bin varil azalacağını söyledi. Rusya, OPEC ile yapılan anlaşmada, günlük petrol üretimini Ekim ayına göre kademeli olarak 200 bin varil azaltma sözü vermişti. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek tarife uygulamasının tarihini uzatabileceğini kaydetmesi de yukarı atakları destekledi diyebiliriz. Bunun dışında ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA), 2019 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahminini 40 bin varil/gün düşürerek 1.49 milyon varil/güne indirdi. Ocak ayında ortalama petrol fiyatının bir önceki aya göre 2 dolar artışla 59 dolar/varill olduğunu ancak fiyatın hala geçen yılın aynı dönemine göre 10 dolar gerisinde bulunduğunu belirten EIA, 2019'in tamamı için ortalama fiyat tahminini 61 dolar olarak belirledi. Kurum ayrıca ABD'nin ham petrol üretiminin bu yıl 1.45 milyon varil/gün ve gelecek yıl 790 bin varil/gün artarak 2020 yılında 13.2 milyon varil/güne ulaşacağını öngördü. Veri akışında bu hafta açıklanan API stoklarının düşüş kaydetmesi fiyatlamalara pozitif yansırken günün geri kalanında da EIA haftalık ham petrol stok verisi takip edilecek. Teknik olarak Emtia'nın yükselişlerine devam edebilmesi için 63.70 direncini kalıcılıkla geçmesi gerekebilir. Geçilmesi halinde ise 65.00 direnci kritik hale gelebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 62.95, 62.65, 62.20 ve 62.85 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Küresel risk iştahının artmasıyla birlikte borsalarda yaşanan ralli, güvenli liman fiyatlamalarının önünü keserken Değerli Metal'de bundan nasibini alıyor. Diğer taraftan ayakta duran Dolar endeksi de Altın'ın baskılaanmasında önemli bir rol oynuyor. Günün geri kalanında ise FED yetkililerinin açıklamaları gündemimizde olacak. Teknik olarak ise yükselen kanal formasyonu içerisinde geri çekilen Emtia'nın, satış yönlü işlemlere devam edebilmesi için ilk etapta kanalın kırılım teyit bölgesi olan 1300- 1295 seviyeleri kritik olacaktır. Toparlanma hareketlerinde ise ilk etapta 1314 direnci kritik olabilir. Devamında ise 1318, 1320 ve 1323 dirençlerini izleyebiliriz.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/BOSTİC: HÜKÜMETİN KAPANMASI RAKAMLARDA DERİN OLARAK KENDİNİ GÖSTERMEDİ, BELİRSİZLİĞİN BİR BAŞKA KATMANI
FED/BOSTİC: YIL İÇİN %2.5 GSYİH BÜYÜMESİNDE KALIRSAK, BİR FAİZ ARTIŞI BEKLENTİMLE UYUMLU OLUR
FED/BOSTİC : MODEL ÖNGÖRÜMDE 2019 İÇİN BİR FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİM VAR
FED/MESTER: GÜÇLÜ BANKALAR, GELECEKTEKİ RESESYONU AŞAĞI YÖNDE HAFİFLETMEYE DESTEK OLABİLİR
FED/MESTER : ŞU ANDA BEKLENTİMDE BİR RESESYON YOK
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -5143,2 milyon TL
İSPANYA BAŞBAKANI, ERKEN BİR SEÇİM BEKLENİRKEN KABİNEYİ CUMA GÜNÜ İÇİN TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ: NİHAİ AB-DÇİN TİCARET ANLAŞMASI TRUMP-Xİ TOPLANTISINA BAĞLI
BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ: TRUMP, ÇİN İLE TİCARET ANLAŞMASI KONUSUNDA SON TARİHE GÖRE OLASILIKLARI DEĞERLENDİRLYOR
BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ: TRUMP'IN SINIR DUVARININ FİNANSMANI İÇİN ALTERNATİF SEÇENEKLERİ VAR
BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ: NİHAİ ANLAŞMADA BUNU GÖRECEĞİZ
Facebookta Paylaş