Akşam Bülteni (Işık FX)

ABD Verileri Karmaşık Geldi, Haber Akışları Takip Ediliyor!
Dün yurt içi tarafta kötü gelen ekonomik veriler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile CDS ve tahvil faizleri üzerinden kurlarda baskı artmış ve bugünün ilk dakikalarında yeni rekorlar kırılmıştı. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ‘ten sabah saatlerinde gelen açıklamada: Hükümetin söylemlerinin TCMB bağımsızlığına darbe vurduğu belirtilirken, bunun da kredi notu için negatif olduğu belirtildi. Ekonomide ilerleyen dönemde görülecek ısınma karşısında sıkılaştırma yapmak zorunda kalabilecek olan TCMB’nin bunu yapmakta zorlanacağı konusunda uyarılar gelen açıklamada, hükümet politikalarına dair belirsizlikler de vurgulandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise yaptığı açıklamalarda: Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini, daha sade ve kararlı ekonomi politikasının destekçisi olacaklarını, sürdürülebilir bir büyüme için bütçe disiplini ve tek haneli enflasyonun öncelikleri arasında olduğunu ve TCMB’nin bağımsızlığının spekülasyona konu edilemeyeceğini söyledi. Yurt dışı tarafta NATO Zirvesinin ikinci gününe yine ABD Başkanı Donald Trump damga vurdu. Trump, diğer üye ülkelerin ödedikleri NATO payını milli gelirlerinin yüzde 4’üne çıkarmamaları halinde ABD’nin üyelikten çıkabileceği tehdidinde bulundu. Trump’ın sert söylemi sonrası yapılan olağanüstü toplantıda ABD’nin talebi doğrultusunda karar alınırken, Başkan Trump: AB ile ticaret müzakerelerini önümüzdeki hafta yapacaklarını ve Rusya, Çin ve İran ile de şartların oluşması halinde çalışabileceklerini söyledi. Bugün açıklamalarını takip ettiğimiz FOMC üyesi Loretta Mester: FED’in bu yıl iki faiz arıtımı ile daha başa çıkabileceğini, ABD ekonomisindeki güçlü tablonun da bunu desteklediğini ve faiz artırımlarına devam edilmemesi halinde FED’in risklerin oluşmasına izin vereceğini belirtti. İngiltere tarafında ise iki bakanın istifasına neden olan Brexit Tutum Belgesi bugün Başbakan Theresa May tarafından açıklanırken, gözler AB yetkililerinden geelecek tepkilere çevrildi. Bugün takip edilen ekonomik verilerden; Almanya TÜFE Oranları beklentilere paralel gelirken, Euro Bölgesi Sanayi Üretimi ise öngörülerin üzerindeydi. ABD’nin önemli ekonomik verileri ise TÜFE, Reel Kazançlar ve İşsizlik Maaşı Başvurularıydı ve gerçekleşmeler karmaşık oldu. Günün kalanında ABD’den Bütçe Dengesi ve Philadelphia FED Başkanı Patrick T.Harker’ın açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, ticaret savaşları gibi önemli küresel haber akışları da piyasa geneli için izlenmeli.
EURUSD
Son günlerde ECB yetkililerinden gelen açıklamalarda, 2019 faiz artırımının zamanlamasına yönelik fikir ayrılığı yaşadıkları görülürken bugün Almanya’dan takip ettiğimiz manşet enflasyon rakamları beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Ayrıca bugün Avrupa Komisyonu’nun ülkenin 2018 büyüme tahmininde aşağı yönlü revizeye gitmesi ve 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler ise Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Bugün yayınlanan ECB Para Politikası toplantısınınn tutanaklarına baktığımızda; parasal genişlemenin sonlandırılması konusunda verilere bağlı olarak ihtiyatlı kalınacağı belirtilirken faizlerin enflasyonda hedeflen seviyeye gelmeden mevcut seviyelerde kalacağı deklare edildi. ABD tarafında ise Çin ile yinelenen ticaret savaşları ülkenin hazine tahvillerine talep oluştururken parite tarafında da geri çekilmelere neden oldu. Bugün ülkeden takip ettiğimiz verilerde ise karmaşık bir seyir hakimdi. Günün geri kalanında ise ABD’den Federal Bütçe Dengesi’nin yanı sıra FED yetkililerinden gelecek açıklamalar, ticaret savaşları ve tahvil piyasası hareketleri parite volatilitesinde etkili olabilir. Teknik olarak 1.1730- 1.1710 bölgesi önemini korumaya devam ediyor. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Euro lehine işlemlerde artış görülebilir. 1.1710 altında kalıcılıklarda yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.1655, 1.1630 ve 1.1595 destek noktaları takip edilebilir.
USDTRY
Dün gerek kötü gelen Cari Açık verisi, gerekse küresel riskler kaynaklı ollarak tahvil faizlerinde görülen yükselişlere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akşam saatlerindeki açıklamaları da eklenince; günün başlangıcında kurda tüm zamanların rekor seviyeleri yenilendi. Sabaha karşı 4.80 seviyelerine kadar geri çekilmeler görsek de Moody’s ‘den gelen açıklamalar tedirginliğe neden oldu. Kurumdan yapılan açıklamada: Hükümet tarafının söylemlerinin TCMB’nin bağımsızlığı üzerinde daha fazla zorluklara işaret ettiği, bunun da kredi notu açısından negatif olduğu belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan gelen: TCMB’nin bağımsızlığının spekülasyona konu edilemeyeceği, enflasyon ve bütçe disiplinin öncelikli hedef olduğuna dair söylemler ise kritikti. ABD tarafında ise dünkü güçlü ÜFE datası sonrası bugün açıklanan TÜFE, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Reel Kazançlar verilerinde karmaşık gerçekleşmeler görüldü. Günün kalanında ABD tarafında Bütçe Dengesi, Philadelphia FED Başkanı Harker’ın açıklamaları ve önemli haber akışları takip edilecek. Yurt içi tarafta ise yeni hükümetin politika görüşleri ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar izlenecek. Teknik olarak baktığımızda ise; 3.7700 seviyesi kritik olup, bu seviye üzerinde kalıcılıkta yeniden yukarı yönlü ataklar görülebilir. Bu seviye altına inilmesi halinde ise TL lehine işlemler derinleşebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında gerek siyasi arenasında yaşanan gelişmeler gerekse Brexit konusundaki belirsizliklerin devam etmesi Sterlin varlıkları üzerinde etkisine devam ederken bugün Başbakan Theresa May’in beyaz belge olarak adlandırdığı önemli Brexit raporu yayınlandı. Yayınlanan raporda; Bankaların, Brexit sonrasında AB pazarına erişim konusunda daha da fazla zorlanacağı belirtildi. Gelen açıklamalarda ise David Davis’in yerine atanan yeni İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab, AB ile anlaşmaya varılacağına emin olduğunu ve şimdi AB’ye nezaket içerisinde cevap vereceklerini söyledi. Başbakan May ise Brexit müzakereleri konusunda hızlarını artıracaklarını söyledi. Sterlin varlıkları gelen açıklamalar sonrası kısmen de olsa gün içindeki yaşadığı kayıplarını geri aldı. Ancak özellikle son gelen anketlerde May hükümetine Brexit konusunda güvenin azaldığını göz önüne aldığımızda bu durum ilerleyen dönemde hükümet tarafına daha fazla sorun yaratabileceğinden konuya ilişkin gelecek açıklamalar önemli olacaktır. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler devam ederken bugün ülkeden takip ettiğimiz verilerde karmaşık bir seyir hâkimdi. Günün geri kalanında ise ABD’de açıklanacak Federal Bütçe Dengesi’nin yanı sıra FED yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları, Brexit ve tahvil piyasası hareketleri gibi önemli konularda ana gündem maddesi olarak takip edilmeye devam edilecek. Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü atakların devamında 1.3250, 1.3285 ve 1.3300 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.3200, 1.3150 ve 1.3134 destek noktaları önemli olabilir.
BRENT PETROL
Dün OPEC aylık raporunu takip etmiştik. Bugün de Ulluslararası Enerji Ajansı(IEA)’nın aylık raporu açıklandı. Raporda Suudi Arabistan üretiminin 430 Bin varil artışla 10 Milyon 460 Bin varil/gün düzeyine ulaştığı, OPEC üretiminin ise 180 Bin varil/gün artış gösterdiğinin açıklanması önemliydi. Bu yılki global talebe yönelik 1 Milyon 400 Bin varil/gün beklentisinin sürdürüldüğü de açıklanırken, yüksek petrol fiyatlarının talep artışı üzerindeki etkisini belirginleştirdiği vurgulandı. Bugün, İran adına konuşan Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Akbar Velayati’den gelen açıklamada ise: Rusya’nın, İran petrol sektörüne yatırım yapmaya hazır olduğu belirtildi. Genel anlamda İran Nükleer Anlaşması gibi kritik haber akışları ve önemli üreticilerin arz miktarlarındaki değişimler fiyatlamalar üzerinde etkili olmakta. Bu kapsamda günün geri kalanında yine; önemli petrol üreticisi ülkelerden gelecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; 2017 Haziran ayında başlayan yükselen kanalın şuan için kırılım teyit seviyesine denk ggelen 72.95 desteğine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın kırılması halinde 70.95 destek noktası hedef olarak alınabilir. Ancak öncesinde 72.70, 72.30, 71.70 ve 71,25 ara destekleri önemli olabilir. 72.95 üzerinde yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 74.00, 74.30 ve 74.75 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
Dün başlayan NATO Zirvesi’nde ABD ile AB arasında yaşanan gerginliklerin bugünde devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, yapılan müzakerelerde iyi niyet görememeleri takdirinde AB menşeli otomobillere yeni ek vergi uygulamaları getirebileceğini söyleyerek tehditkar açıklamalarda bulunması iki bölge arasındaki gerginliklerin bir müddet daha gündemde en üst sıralarda yer alacağına işaret etti. Diğer taraftan ABD’nin, Eylül ayında ek vergi getireceği 200 Milyar değerindeki Çin Menşeli ürünlerin listesini açıklamasıyla birlikte ticaret savaşları tekrardan alev alırken bugün Çin tarafından önemli açıklamalar takip edildi. Çin Ticaret BBakanlığı’ndan gelen açıklamalarda; herhangi bir ticaret savaşı istemediklerini ancak mücadele edilmesi gerekiyorsa sonuna kadar mücadele edeceğini belirterek geri adım atmayacağının sinyallerini verdi. Bugün ABD’den takip ettiğimiz enflasyon rakamlarında ise karmaşık olarak gerçekleştiği görülürken son zamanlarda korelasyon uyumu gördüğümüz Çin Yuanı’ndaki toparlanma hareketi Ons altında alış yönlü işlemlere neden oldu. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları ve ABD’den gelecek verilerin yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda satış yönlü işlemler görebilmemiz için 2017 Ağustos ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1237 desteği kritik durumda. Buranın kırılmasıyla birlikte satışlar derinleşebilir. Yukarı tarafta ise ana direnç olarak 1265 noktası takibimizi sürdürmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1250, 1253, 1257 ve 1262 ara destekleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN VE MACRON GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ, GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ - TRT HABER
MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YILDIRIM İKİNCİ TURDA 336 OY ALDI
MİT, AZERBAYCAN VE UKRAYNA'DAN İKİ ÜST DÜZEY FETÖ MENSUBUNU TÜRKİYE'YE GETİRDİ - HABERTÜRK TV
TBMM BAŞKANLIK SEÇİMİ: İLK TURDA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI, İKİNCİ TURA GEÇİLDİ
(NATO ZİRVESİ) BRÜKSEL'DE ERDOĞAN-MACRON GÖRÜŞMESİ BAŞLADI- BLOOMBERG HT
İNGİLTERE BREXİT BAKANI : ŞİMDİ AB İÇİN NEZAKET İÇİNDE CEVAP VERME ZAMANI
İNGİLTERE BREXİT BAKANI : AB İLE ANLAŞMAYA VARILACAĞINA EMİNİM
AB MALİYE BAKANLARI, G20'DE AB'NİN ABD'NİN İTHALAT TARİFELERİNE CEVAP VERECEĞİNİ VURGULAYACAK
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO: İRAN REJİMİNİN TERORİZM VE VEKALET SAVAŞLARINI FİNANSE ETME YOLLARINI TAMAMEN KAPATMALIYIZ
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO: ABD, MÜTTEFİKLERİNDEN İRAN'A KARŞI EKONOMİK BASKI KAMPANYASINA KATILMASINI İSTEDİ
Facebookta Paylaş