Dikkatler FED Yetkilileri Üzerinde!
FED Başkanı Jerome Powell'ın, Temsilciler Meclisi'nde ''İkinci Yarıyıl Para Politikası ve Ekonominin Durumu'' başlıklı sunumunda faiz indirimlerine yönelik verdiği mesaj ile dün akşam yayınlanan FOMC tutanakları sonrası baskı altında kalan Dolar varlıkları için dikkatler bugün enflasyon rakamlarındaydı. Hatırlayacağımız gibi yapılan sunumda; Güçlü İstihdam rakamlarına rağmen Haziran toplantısından bu yana belirsizliklerin ABD ekonomisi üzerinde baskı yarattığını belirten Powell,'ın düşük enflasyona yönelik endişeleri FED'in Temmuz ayı toplantısında 50 baz puan faiz indirebileceği tartışmalarını tekrardan su yüzüne çıkarmıştı. Bugün gelen enflasyon rakamlarında ise özellikle Çekirdek datadan olumlu sonuç alınması piyasada kafa karışıklığına neden oldu. Rakamlara baktığımızda TÜFE aylık bazda yüzde 0.1 ile beklentilerin üzerinde geldi. Yıllık bazda ise yüzde 1.6 ile beklentilere paralel olarak açıklansa da zayıflama devam etti. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde 2.1 artış yaşadı. Gelen rakamlar sonrası dikkatler FED yetkililerinin üzerine çevrildi. Günün geri kalanında ise Powell, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı sunumu Senato üyelerine sunacak. Bu sunumda Powell'dan gelecek ekstra açıklamalar önemli olabilir. Avrupa tarafında ise Brexit'e yönelik haber akışlarının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası tutanakları ön plandaydı. İlk olarak tutanaklara baktığımızda; ''ECB'nin gerektiğinde politikayı daha da fazla gevşetmeye ihtiyacı olduğu konusunda hazır olduğuna ilişkin geniş çaplı uzlaşma var'' şeklindeki ibare dikkat çekti. Brexit konusunda ise Avrupa Komisyonu Başkan adayı Ursula Von Der Leyen'in; ''Brexit bir kez daha ertelenebilir'' şeklindeki açıklamaları piyasa tarafında pozitif algı buldu. Küresel tarafta ise ticaret savaşları ve ''İran Nükleer Anlaşması'' konuları gündemde kalmaya devam ediyor. Yurtiçi tarafa geçtiğimizde jeopolitik risklere yönelik gelişmeler dikkat çekiyor. Özellikle son günlerde Kıbrıs açıklarında yapılan enerji arama çalışmaları sonrası AB ile yaşanan gerginlik tedirginlik yaratıyor. Bugün AB tarafından yayınlanan taslakta; sondaj gerilimi nedeniyle Türkiye ile hava taşımacılığı görüşmelerini askıya alacakları ve gerilimin devam etmesi durumunda daha kısıtlayıcı önlemlerin değerlendirebileceği belirtildi. Diğer tarafta S-400 konusu da yine gündemde yer bulmaya devam ediyor. Özellikle dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un açıklamalarında bazı yaptırımlardan bahsetmesi gerginliğin bir müddet daha devam edebileceğine işaret eder nitelikteydi. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar, FED yetkililerinin açıklamalarıyla birlikte takip edilecek.
EURUSD
Gün içinde yayınlanan ECB politikası toplantı tutanaklarında, değişiklik yapma ihtiyacı olduğu konusunda geniş kapsamlı uzlaşma olduğu ve potansiyel önlemlerin sözlü yönlendirme, varlık alımını yeniden başlatmak ve faiz indirimi olduğu vurgulandı. Bağımsız politika paketi unsurlara ilişkin yarıntılara yer verilen tutanaklarda ayrıca düşük enflasyonun devam etmesi durumunda daha stratejik değerlendirmeler yapılması gerektiği savunuldu. ABD kanadında FOMC tutanaklarındaki faiz indirimine işaret eden ifadeleri fiyatlayan piyasada 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimalleri de yükseldiği görülmekte. Bu durum Dolar varlıklarında değer kaybederken paritede yukarı yönlü atakların seyrettiği gözlemlenmekte. Ticaret görüşmelerinde ise Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ve Çin'in geçmişteki endişeleri dikkate almaları halinde çözüm yolu bulabileceklerini iletirken Huawei'ye yönelik yaptırımların en kısa zamanda kaldırılmasını ve bu durumun ilişkilerde sağlıklı bir gelişme yolu açmasını umdukları belirtildi. Veri tabanında Almanya Haziran ayı nihai TÜFE aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda da yüzde 1.6 ile beklentiler dahilinde sonuçlanmış oldu. ABD Haziran çekirdek TÜFE aylık yüzde 0.3 yıllık yüzde 2.1 olarak açıklanırken beklentileri karşılarken FED'in son zamanlardaki enflasyon vurgusu ve buna ilişkin faiz indirimi beklentilerini ne yöne evriltecek merak konusu oluşturmuş durumda. Ancak manşet TÜFE'deki geri çekilmenin de devam ettiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 209 bin ile beklentiden iyi gerçekleşti. Paritede 50 günlük üssel ortalama olan 1.1250 üzerinde kalıcılık çabası görülürken bu durumda 1.1280-1.1300-1.1330-1.1365 dirençleri sırasıyla karşımıza çıkabilirken kalıcılık sağlanamaması durumunda ise 1.1235-1.1210-1.1190-1.1165 destek seviyelerine kadar aşağı yönlü hareketler görülebilir.
USDTRY
Kur tarafında yurtdışı eksenli fiyatlamalar ön plana çıkıyor. Özellikle yurtiçinde jeopolitik tarafta yaşanan gerginliğe rağmen Dolar varlıklarındaki zayıflık kurda geri çekilmelere neden oluyor. ABD tarafına baktığımızda dün FED Başkanı Jerome Powell'ın, enflasyona yönelik endişeleri sonrası FED'in bu yıl daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentilerini artırmış ve Dolar varlıkları keskin şekilde kayıplar vermişti. Powell'ın dünkü söylemleri sonrası ise dikkatler bugün yayınlanan enflasyon rakamlarına çevrildi. Rakamlara baktığımızda Çekirdek TÜFE son 17 ayın en güçlü artışını gerçekleştirse de manşet enflasyonda zayıflık devam etti. Özellikle çekirdek data da yaşanan güçlü artış bugün Dolar'ın kısmen de olsa toparlanmasına yardımcı oldu ve dikkatler FED yetkililerinin yayınlanan rakamlara yönelik yapacağı açıklamalara çevrildi. Yurtiçinde ise Kıbrıs gerginliği ve S-400 konusu ön planda olmaya devam etti. Özellikle bu konulara yönelik gelen açıklamalar sonrası jeopolitik tarafta artan bu riskler, TL lehine hareketleri sınırlıyor. Teknik olarak ise 5.70 noktası üzerinde kalıcılık sağlayamayan kur tekrardan bu nokta altında seyrediyor. Kurda yukarı yönlü ataklar görebilmemiz için 5.70 üzerinde kalıcılık görmemiz gerekecektir. Alış yönlü işlemlerin hız kazanması içinse 5.75- 5.77 bandını kritik olarak görmekteyiz. 5.70 altında ise TL lehine hareket görme imkanımız artıyor. Geri çekilmelerin hız kazanması halinde ise 5.6500, 5.6225, 5.6000 ve 5.5775 destek seviyeleri ön plana çıkabilir.
GBPUSD
Brexit konusunda Avrupa Komisyonu'nun yeni başkan adayı Ursula von der Leyen, İngiltere'nin ihtiyaç duyması halinde Brexit'in bir kez daha ertelenebileceğini söyleyerek Sterlin varlıklarını rahatlatırken İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) gelen açıklamada ise anlaşmasız Brexit riskinin yılın başından bu yana arttığı ve düzensiz Brexit durumunda piyasada ciddi oynaklık yaşanmasının büyük olasılık olduğu vurgulandı. BOE ayrıca, İngiltere bankalarının ticaret savaşına ve düzensiz Brexit'e dayanmak için yeterli sermayeye sahip olduğunu savunurken bankaların likidite şoklarına yanıtlarını test edecekleri bildirildi. Buna karşın dünkü FOMC toplantı tutanakları ardından Dolar endeksindeki gerileme bugüne de taşınırken gün içinde ABD Yatırım Bankası Merrill Lynch, FED'in 30-31 Temmuz'da yapılacak FOMC toplantısında faiz oranını 25 baz puan indirmesinin büyük olasılık olduğunu ancak faizin 50 baz puan düşürülmesi olasılığının da bulunduğunu bildirdi. Morgan Stanley yetkilileri ise faiz indiriminin ABD ekonomisini büyüteceğini düşünmediğini ve beklenen indirimin Trump yönetiminin politik baskısı nedeniyle olduğunu söyledi. FED Başkanı Jerome Powell dünün ardından bugün de Senato'ya sunumuna yapacakken ayrıca FOMC üyelerinin konuşmalarına da kulak verilecek. Veri akışında da FED projeksiyonunu yakından ilgilendiren ABD Haziran ayı çekirdek TÜFE rakamı, aylık yüzde 0.3 yıllık ise yüzde 2.1 ile beklentilerin üzerinde görüldü. Teknik anlamda, paritede yukarı seyrin devam etmesi durumunda 1.2575-1.2600-1.2640-1.2685 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 1.2500-1.2480-1.2450-1.2410 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
BRENT PETROL
ABD'li yetkililer, İran Devrim Muhafızları'ndan olduğu düşünülen İranlı görevlilerin, Hürmüz Boğazı'nın kuzeyinde ilerleyen İngiltere'ye ait petrol tankerine yanaşarak durdurmak istediğini, bölgede bulunan İngiliz savaş gemisinin uyarısı üzerine geri çekildiklerini söyledi. Bölgedeki gerginliğin daha da artacağı öngörüleri petrol fiyatlarını yukarı itmekte. Bununla birlikte ABD'li petrol üreticileri, offshore petrol üretimine zarar verecek Atlantik kasırga sezonuna karşı Meksika körfezinde üretimlerini 3'te 1'i oranında düşürdüğünü açıklaması da yukarı atakları destekler nitelikte. Bunun dışında yayınlanan OPEC aylık raporunda 2020 global petrol talebnin 1.14 milyon varil/güne yükselmesi beklenirken OPEC dışı petrol arzının ise 2.44 milyon varil ile yukarı yönlü revize edildi. Haziran ayındaki günlük üretimin de arz kesintisi anlaşması sonucu 68bin varil azaldığı açıklandı. Veri akışında ise ABD haftalık ham petrol stokunun yaklaşık 9.5 milyon varil azalması beklentilerin de üzerinde olduğu gibi 4 haftadan bu yana oluşan daralmanın da fiyatlara etkisi olduğu görülmekte. Bunun dışında haftalık üretim ise 100 bin varil artış kaydetti. Teknik olarak, 200 günlük hareketli ortalama olan 67.00 seviyesi üzerine çıkan ve burada kalıcılık sağlamaya çalışan emtiada alıcılı seyrin devamı için 67.50-67.85-68.00-68.20 dirençleri takip edilebilirken olası geri çekilmelerde ise 66.75-66.45-66.10-65.85 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
FED Başkanı Jerome Powell'ın, Temsilciler Meclisi sunumundaki güvercin tondaki söylemleri sonrası dikkatle takip ettiğimiz enflasyon rakamları kafaları karıştırdı. Özellikle Powell'ın, zayıf enflasyon riskinin FED'in mevcut tahminlerinden daha kalıcı olabileceğine yönelik açıklamaları sonrası FED'in daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentiler, özellikle Çekirdek TÜFE'de yaşanan keskin artış sonrası bir miktar da olsa azaldı. Ancak her ne kadar Çekirdek TÜFE artış yaşansa da manşet enflasyondaki zayıflık piyasanın ihtiyatlı davranmasına neden olmakta ve piyasadaki Dolar lehine hareketleri sınırlamakta. Bu konuda ise özellikle FED yetkililerinin ilerleyen günlerde yapacağı açıklamalar yön tayini açısından kritik olacaktır. Bugün ise Powell, dün yaptığı sunumu Senato tarafında tekrarlayacak ancak yapacağı sunumda farklı söylemlerde bulunması halinde Emtia'da tekrardan volatilite artabilir. Ayrıca bu akşam saatlerinde Quarles, Barkin ve Bostic gibi yerel FED başkanlarından gelecek açıklamalar da önemli olabilir. Teknik olarak 1424 noktasından direnç ile karşılan Değerli Metal'de kısmi geri çekilmeler görmekteyiz. Satış yönlü işlemlerin devam etmesi durumunda 1412, 1408, 1400 ve 1395 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönlü ataklar içinse öncelikli olarak 1424 noktası üzerinde kalıcılıklar görmemiz gerekebilir. Bu durumun sağlanması halinde ise ilk etapta 1427, 1430, 1433 ve 1438 direnç seviyeleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.