Akşam Bülteni (Işık FX)

Büyüme Beklentiyi Aştı, Ancak Cari Açık Yine Kötü Geldi!
Bugün yurt içi tarafta iki kritik veriyi takip ettik. 1.Çeyrek GSYİH Değişimi beklentilerin üzerinde büyümeye işaret ederken, Cari İşlemler Dengesi’nde de beklentinin üzerinde açık verilmesi TL tarafında baskıya neden oldu. Zira, büyüme detaylarında yatırım harcamaları ve tüketici harcamaları kaynaklı görülen yüksek seyir ilerleyen dönemde yüksek faizlerin etkisiyle terse dönebilir. Bu da ekonomideki durumu daha net yansıtması açısından Cari Açık verisini daha da önemli kılıyor. Datalar sonrası birçok hükümet yetkilisinden açıklamalar gelirken, yüzde 7.4’lük büyüme verisinin ön plana çıkartıldığı görüldü. İngiltere’den bugün gelen ekonomik verilerde ise; Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi’nin tamamı beklentilerden kötüydü. Öyle ki Sanayi Üretimi’nin yüzde 80’ine denk gelen İmalat Üretimi aylık bazda 2013 Mart ayından bu yana en kötü seviyeye gerilerken, Sanayi Üretimi’nde de cari yılın en kötü gerçekleşmesi görülmüş oldu. Yurtdışı tarafta bir yandan olaylı G7 zirvesi sonrası tarafların açıklamaları takip edilirken, bir yandan da ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un arasında yarın Singapur’da yapılacak olan tarihi zirveye dair gelişmeler izleniyor. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier sabah saatlerinde yaptığı açıklamalarda: G7 zirvesinde hiçbir ilerleme sağlanamadığını ve Almanya’nın ticari dengesizlikler konusunda müzakerelere hazır olduğunu söyledi. ABD ile ticaret anlaşmazlıklarının çözümünün kısa vadede muhtemel olmadığını da vurgulayan Altmaier, artan tariflerinin Alman ekonomisine zarar verdiğini de belirtti. Singapur’da konuşan ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo ise: Yarınki toplantının Trump’ın gözünde Kuzey Kore Lideri için benzeri görülmemiş bir fırsat olduğunu söylerken, Kuzey Kore’den bekledikleri nihai amacın değişmediğinin altını çizdi. Günün kalanında ABD’de 10 yıllık tahvil ihalesi yapılacakken, gözler bir yandan da bu haftaki FED/FOMC toplantılarında dair önngörülerde ve buna paralel tahvil piyasası hareketlerinde olacak. Yine, başta ticaret savaşları olmak üzere küresel haber akışları da izlenecek.
EURUSD
Bugün iki bölgeden de önemli bir veri akışı gelmezken geçtiğimiz Cuma günü başlayan G-7 Liderler zirvesinde Başkan Donald Trump ile diğer 6 ülke arasında dış ticarete ilişkin yaşanan anlaşmazlıklar sorunun bir müddet daha ilerleyebileceğine işaret etti. Bugün konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, Almanya’nın ticari dengesizlikler konusunda görüşmelere hazır olduğunu ancak ABD ile kısa vade de bu sorunun çözülemeyeceğini belirtti. Öte yandan piyasalar bu hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan FED/FOMC ve ECB toplantılarına odaklanmışken yarın ABD Bakanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un gerçekleştireceği görüşmelerde Dolar varlıkları için kritik olabilir. Günün geri kalanında ise ticaret savaşlarına ilişkin gelebilecek açıklamaların yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatllamalarda önemli olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda 1.1730 üzerinde kalıcılıklarda Euro lehine ataklar hız kazanabilir. Ancak bu atakların hız kazanabilmesi için yukarıda tarafta 1.1850 noktasının önemli olduğunu düşünmekteyiz. 1.1730 altına sarkmalarda ise 1.1710, 1.1885 ve 1.1860 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta 1.Çeyrek GSYİH Büyüme Oranı ve Cari İşlemler Dengesi verileri açıklandı. Buna göre Türkiye’nin GSYİH’sı 1.Çeyrek’te %7.4 oranında artış gösterirken, ilgili dönemde hane halkı harcamaları yüzde 11 ile büyümeyi sırtlayan kalemlerin başında geldi. Nisan ayında Cari İşlemler Dengesi’nde ise 5 Milyar 426 Milyon Dolar açık verildiği açıklandı. Büyümenin gevşek maliye politikaları nedeniyle harcama kalemlerindeki artışa dayandığı bir dönemde Cari İşlemler Dengesi verisi daha önemli hal alırken, gelen datalar sonrası doğal olarak “Cari Açık” fiyatlandı ve kurda yukarı yönlü hareketler oluştu. Bugün TCMB tarafından açıklanan beklenti anketlerindee de yılsonu TÜFE ve kur tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, büyüme oranının ise aşağı yönlü düzeltildiği görüldü. ABD tarafında önemli bir ekonomik veri açıklanmazken, gözler yarınki TÜFE verileri ve Çarşamba günkü FED/FOMC kararlarına doğru çevrilmiş durumda. Günün kalanında her iki ekonomiye dair gelecek haber akışları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu bağlamda teknik olarak baktığımızda yukarı tarafta 4.5390 direncinin test edildiğini gördük. Şuan için 4.5050 seviyesinin üzerinde fiyatlanan kur için 4.5390 üzeri kalıcılıkta 4.5470, 4.5565 ve 4.5690 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 4.5050 seviyesi altına geri çekilmelerde izleyebileceğimiz destek noktaları ise 4.4925, 4.4850 ve 4.4685 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere’de son günlerde Brexit’e ilişkin gelen haberler Sterlin varlıkları üzerinde etkili olmaya devam ederken bugün ülkeden kritik veriler takip edildi. Aylık bazda yüzde 0.3’lük artış beklenen İmalat Üretimi yüzde 1.4 ‘lük daralma yaşarken yıllık bazda da yüzde 1.4 ile beklentileri karşılayamadı. Sanayi Üretimi rakamlarına baktığımızda da aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında gerçekleştiği görülürken ülkenin Ticaret Dengesi öngörülerin altında 14 Milyar 40 Milyon açık verdi. Ayrıca Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü (NIESR) tarafından açıklanan büyüme tahmininin de beklentilerin altında yüzde 0.2 olarak sonuç aldı. Geçtiğimiz günlerde gelen olumlu veriler sonrası değer kazanan Sterlin varlıkları gelen bu olumsuz rakamlar ile birlikte tekrardan baskı altında kaldı. ABD tarafında ise Cuma günü başlayan G-7 Liderler Zirvesinde Başkan Donald Trump’ın diğer 6 ülke ile korumacılık politikaları üzerine anlaşma sağlayamaması dikkat çekerken gözler yarın Trump - Kim Jong Un görüşmelerine kitlenmiş durumda. Öte yandan ABD tarafında bu hafta içerisinde gerçekleşecek olan FED/FOMC toplantısı da piyasa tarafında merakla beklenen konular arasında yer alıyor. Teknik olarak bakacak olursak 1.34555 direncinin aşılamaması ile birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Parite tarafındaki satış yönlü işlemlerin devamı için 1.3285 kritik durumda. Buranın kalıcılıkla geçilmesi ile birlikte Dolar lehine işlemler hız kazanabilir. Ancak bu nokta öncesinde 1.3345 ve 1.3315 ara desteklerini izlemek önemli olabilir. Sterlin lehine hareketler içinse 1.3455 noktası önemini koruyor. Buranın aşılmasıyla birlikte ilk etapta 1.3470, 1.3500 ve 1.3530 direnç noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
Venezuela’da yaşanan siyasi çalkantı ile birlikte üretim düşüşüne ilaveten devlet petrol şirketi PDVSA'nın karşı karşıya kaldığı uluslararası hukuki sorunlar, Venezuela'nın petrol ihracat sözleşmelerindeki yükümlülüklerini yerine getirmede gecikmelere neden olmakta. Venezüella’nın müşterilerine yaptığı ham petrol ihracatında, planlamanın neredeyse bir ay gerisinde olduğu biliniyor. Hatırlanacağı üzere, ABD'li petrol şirketi ConocoPhilipps’ın kazandığı 2 milyar dolarlık tahkim davasından alacaklarını tahsil eetmek için PDVSA'nın Karayipler’de bulunan rafinerilerindeki ürünlere el koydurması üzerine bütün yüklemeler Venezuela limanlarından yapılmak zorunda kalmıştı. Günün diğer gelişmelerinde ise Fransa Tarım Bakanı Stephane Travert; çiftçilerin rafinerileri ve petrol depolarını ablukaya almalarının illegal olduğunu söyleyerek Total'e ithal palm yağı kullanma izni verme kararlarından geri adım atmayacaklarını da söyledi. Öte yandan, Rusya'nın petrol üretimi Haziran ayının ilk haftasında 11,1 milyon varil/gün ile global arz kısıntısı anlaşmasında öngörülenin üzerine çıktı. Rusya bilindiği gibi, global arz kısıntısı anlaşmasında Nisan 2017'de 11 milyon 247 bin varil/gün olan üretimi 300 bin varil/gün azaltma sözü vermişti. Ayrıca ABD'de artan üretimin fiyatlar üzerinde baskı oluşturması ve OPEC'in üretim kısıntılarının gevşetilip gevşetilmeyeceğine ilişkin işaretleri değerlendirmeye devam etmeleri ile birlikte petrol fiyatlarının kayıplarını koruduğu görüldü. Teknik olarak bakacak olursak, gerri çekilmelerin devamı için 75.35, 75.00 ve 74.50 destek seviyeleri karşımıza çıkarken yükseliş hareketlerinde ise 75.85, 76.10 ve 76.50 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Tüm dünyanın dikkati, ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Kore Yarımadası'nın nükleer silahsızlanması için yarın Singapur'da yapacağı görüşmeye çevrildi. Hem Trump hem ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, sürecin zorlu geçeceğini ve tek bir görüşmede bitmeyeceğini ancak gerekli hazırlıkların yapıldığını dile getirirken Birleşmiş Milletler de Kuzey Kore ile müzakerelerde anlaşma sağlanması durumunda anlaşmanın uygulanması için her türlü desteği vereceğini açıkladı. Öte yandan, G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın çekilmesinin etkileri de sürmekte. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın G7 sonuç bildirgesinden çekilme kararının üzüntü ile karşıladığını belirtti ve Avrupa'nın da Kanada gibi ABD'nin çelik ve alüminyum gümrük tarifelerine karşı tedbirler uygulayarak yaanıt vereceğini bildirdi. Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk ise ABD ve G7’nin geri kalanı arasında İran’a yaptırımlar ve ticaret konusunda görüş ayrılıklarının sürdüğünü ve ABD’yi uluslararası düzeni baltalamanın mantıklı olmadığına dair ikna etmeye çalışacaklarını ve ABD’nin uluslararası düzene meydan okumasının endişelendirici olduğunu ifade etti. Trump ise adil olmayan ticari uygulamalar ile mücadele edileceği ve bu sorunları düzelteceğini kaydetmişti. Ekonomik gelişmelere baktığımızda ise Atlanta FED, 6 Haziran'da yüzde 4,5'den çıkardığı 2. çeyrek GSYH büyüme tahminini Cuma günü de yüzde 4,6'ya yükselterek yukarı yönlü revize etti. Teknik olarak baktığımızda ise; yaklaşık 1 aydır 1305 direnci ile 1286 destek bölgesi arasındaki sıkışmanın devam ettiği görülüyor. Bu bağlamda; net bir yön tayini için bu iki bölgeden birisinin kırılmasını beklemek gerekmekte. Şuan için 1297 seviyesi civarında fiyatlanan emtiada aşağı yönlü hareketlerde 1294, 1292 ve 1289 ara destek bölgeleri, yuukarı yönlü hareketlerde ise 1300 ve 1302 direnç seviyeleri takip edilebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ŞİMŞEK: BARDAĞIN YARISI ŞU ANDA DOLU. ABD'DE ARTAN ENFLASYON, GLOBAL BÜYÜME DÖNGÜSÜNÜ MUHTEMELEN BİR SONA ERDİRECEK.
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 100.00 milyon dolar
TCMB, 3 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
IRAK PETROL BAKANI : PETROL PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ YARGILAMADA ÇOK ACELECİ OLMAMALIYIZ
IRAK PETROL BAKANI : IRAK, KARŞI KARŞIYA KALDIĞI ZORLUKLARA RAĞMEN 2017'DE ANLAŞMANIN UZATILMASINI ONAYLAYAN ÜLKELERDEN BİRİ
ERDOĞAN:(KANDİL OPERASYONU)HEDEF BATAKLIĞI KURUTMAK BİRLİKLERİMİZ İLERLİYOR-NTV
IRAK PETROL BAKANI : PETROL FİYATLARININ HALA DAHA FAZLA DESTEKLENMEYE VE İSTİKRARA İHTİYACI VAR
Facebookta Paylaş