Türkiye 4.Çeyrek'te Yüzde 3 Daraldı!
Yurtiçi tarafta bugün dikkatlerimiz Cari İşlemler Dengesi ve büyüme rakamları üzerindeydi. Yüzde -2.7 olarak beklenen 4.çeyrek GSYİH yüzde 3'lük bir daralma ile 2009 yılından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçerken yıllık bazda ise yüzde 2.6 artış yaşadı. Cari İşlemler Dengesi ise 813 Milyon açık ile piyasa tahminlerinden daha iyi bir sonuç aldı. Açıklanan verilere yönelik açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; büyümede en kötü beklentilerin gerçekleşmediğini vurgularken son çeyrekte yaşanan daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye, yüzde 9.7 puan pozitif katkı sağladığını ve bu durumun dengelenme sürecinin iyi bir şekilde ilerlediğine işaret ettiğini söyledi. Albayrak ayrıca Nisan'dan itibaren yapısal tarafta atılacak adımlarla birlikte daha da fazla güçleneceklerini ifade etti. Tüm bu rakamların yanı sıra son günlerde fiyatlamalarda ön planda olan ABD Türkiye ilişkileri ise stabil görünümünü korumakta. Bilindiği üzere ABD'nin, S-400 füzeleri üzerinden yaptığı uyarlar sonrası iki ülke arasında oluşan gerginlik piyasalarda endişe yaratmıştı. Özellikle bu konuya ilişkin gerek ABD gerekse yurtiçi kanattan gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yurtdışı tarafta ise küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit meseleleri yine ön planda olmaya devam ediyor. Brexit cephesinde ise yarın İngiltere Avam Kamarası'nda başlayacak olan oylamalar merakla bekleniyor. Konuyla ilgili haberlerde ise bugün Avrupa Birliği'nin, uzun süredir çözülemeyen İrlanda sınırı konusunda İngiltere'ye geçici olarak bazı güvenceler verebileceğine ilişkin haber akışları dikkat çekti. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü ise AB ile müzakerelerin devam ettiğini ve yarın başlayacak olan oylamalara odaklandırdıklarını belirtti. Ticaret savaşları cephesinde ise Cuma günü ABD ve Çin cephesinden anlaşmanın yapılabileceğine yönelik gelen açıklamalar sonrası artan risk iştahı piyasada etkisini sürdürüyor. Veri takviminde ise Almanya Sanayi Üretimi daralmaya devam etti. ABD tarafında ise Perakende Satışları rakamlarındaki pozitiflik dikkat çekti.
EURUSD
Brexit'te oylama heyecanı öncesi deklarasyonlar gelmeye devam ederken Avam Kamarası'ndaki yarın başlayacak oylama sonuçları merakla bekleniyor. Bu arada bir hükümet yetkilisi, Başbakan May'in Brexit anlaşmasında değişiklik elde etmek için yaptığı görüşmelerin arzu edildiği gibi gitmediğini ve May'in Brüksel'e gitme planı olmadığını vurgularken Başbakan May'in Ofisi'ne dayandırdığı haberine göre de Brexit müzakere çıkmaza girdiği öğrenildi. Bazı haber ajanslarından AB'nin, İngiltere'ye İrlanda sınırı konusunda bazı imtiyazlar tanıyabileceğine yönelik çıkan spekülasyonlarda dikkat çekiciydi. Bunun dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Banka'nın açıkladığı yeni teşvik tedbirlerinin cari para politikası rotasından bir geri dönüş olmadığını söyledi. Coeure, daha yavaş ancak hala güçlü ekoonomik büyüme şeklindeki yeni ekonomik realiteye göre ince ayar olduğunu vurguladı. ABD tarafında ise veri akışında Ocak ayı perakende satışlar beklentilerin üzerinde açıklanırken haber akışında FED Başkanı Powell'in açıklamaları dikkat çekti. Powell, faiz oranının ülke dışındaki koşullara göre nasıl evrileceğini görmek için beklenmesi ve faizlerin sabit kalmaya devam edebileceğini söyleyerek FED'in mevcut molası için açık bir zaman sınırı olmadığını belirtti. Çin ile ticaret görüşmeleri için beyanda bulunan Başkan Donald Trump ise Çin ile anlaşma olsun ya da olmasın her şekilde ABD'nin çok iyi gideceğini, anlaşma sağlanacağına güvendiğini ancak büyük bir anlaşma olmadıkça herhangi bir imza atmayacağını kaydetti. Parite için Brexit ve ticaret gelişmeleri takip edilmeye devam edilecek. Teknik olarak önemli olarak gördüğümüz 1.1170 noktasından destek bularak toparlanan paritenin şuanda 1.1215 desteği üzerinde fiyatlandığını görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılıklar, toparlanma harekettlerin devamını sağlayabilir. Bu durumda ise 1.1265, 1.1285, 1.1310 ve 1.1330 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise ilk etapta 1.1215 desteğini takip edeceğiz. Bu noktanın kırılması halinde ise tekrardan 1.1170 noktası hedef haline gelebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün 4.Çeyrek GSYİH Değişimi ve Cari İşlemler Dengesi verileri takip edildi. Gelen verilere göre 4. Çeyrek'te Türkiye ekonomisi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 oranında daralma gösterirken, senelik bazda ise yüzde 2.6 oranında büyüme gözlemlendi. Ocak ayı Cari İşlemler Dengesi ise 813 Milyon Dolar açık verdi. Veriler sonrası açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise: "Tarihin en ciddi spekülatif saldırısının yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girdiği döneme rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durum gerçekleşmemiş, süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır" dedi. Verilerin yanı sıra, yurt içi tarafta ayrıca; özellikle de ABD-Türkiye ilişkileri açısından kritik olan "Patirot-S400" ikilemi de takip edilirken, geçtiğimiz Cuma günü Milli Savunma Bakanı Akar'dan sonra hafta sonunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ılımlı söylemleri ile sürece dair olumsuz beklentilerin törpülenmesi nedeniyle TL açısından negatif fiyatlamalar görülmedi. Yurt dışı tarafta da yeni haftaya yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumunu ve majör merkez bankalarının tutumunu takip ederek girdik. Bu bağlamda; geçtiğimiz Cuma günü ABD'den olumsuz gelen Tarım Dışı İstihdam Değişimi verisi ve ticaret müzakerelerine yönelik iyimserlikle Dolar Endeksi'nde görülen geri çekilmeler de kur tarafında etkiliydi. Teknik olarak ise yukarı yönlü atakların devam edebilmesi için 5.4685 direnci üzerinde kalıcılıkları önemli görmekteyiz. Zira bu durumun sağlanması halinde 5.54 direnci hedef haline gelebilir. Satış yönlü işlemler içinse ilk etapta 5.40 desteği kritik olabilir. Buranın kırılması halinde ise 5.3880, 5.3730, 5.3620, 5.35775 ve 5.3360 destek seviyelerini takip edeceğiz. TL lehine hareketlerin devam edebilmesi içinse 5.30 altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Brexit oylamalarına sayılı saatler kala AB'nin, İrlanda sınırı konusunda bazı güvenceler verebileceğine yönelik iddialar Sterlin varlıklarını toparlayarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Ayrıca Cuma günü ticaret savaşlarına yönelik gelen iyimser açıklamalar sonrası artan risk iştahı da paritedeki alış yönlü işlemleri destekliyor. Öncelikli olarak Sterlin lehine hareketlerin devam edebilmesi için 1.3230 üzerinde kapanışlar görmemiz gerektiğini belirtelim. Şuanda ise 1.3100 ara direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın kırılmasıyla birlikte yaşanacak gün içi alış yönlü işlemlerde 1.3135, 1.3160 ve 1.3195 noktalarını takip edebiliriz. Paritede Dolar lehine hareketler görebilmemiz içinse 1.2865 desteğinin kırılması gerekebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3070, 1.3035, 1.3000, 1.2980 ve 1.2965 ara desteklerini izleyeeceğiz.
BRENT PETROL
Gün içinde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ABD'nin 2021 yılında net petrol ihracatçısı konumuna gelme yolunda ilerlediğini ve 2024 yılına kadar Rusya ile Suudi Arabistan'ı geçerek dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olacağını bildirirken ABD'de ikinci kayaç petrolü devriminin de geleceğini belirtti. ABD'nin 2024 yılına kadar ham petrol ihracatını ikiye katlayarak 4,2 milyon varil/güne çıkaracağını öngören IEA, rafine ürünler de dikkate alındığında ABD'nin toplam petrol ihracatının 2024'te 9 milyon varil/güne ulaşacağını tahmin ettiklerini raporladı. Öte yandan Suudi Arabistan Nisan ayında ham petrol ihracatını güçlü talebe rağmen günlük 7 milyon varil/gün seviyesinin altına indirecek. Suudi bir yetkili yaptığı açıklamada Nisan ayında günlük üretimi 10 milyon varil seviyesinin "oldukça" altında tutmaya devam edeceklerini belirtti. Bunun dışında Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih ise OPEC ve Rusya öncülüğündeki OPEC üyesi olmayan üreticilerin oluşturduğu OPEC'nın petrol üretim politikalarının değişmesi için Nisan ayındaki toplantının çok erken olduğunu, üretim politikasının Haziran ayına kadar değişmeyeceğini söyledi. Kuveyt Petrol Bakanı Khalid Al-Falih de 60-70 Dolar arasındaki cari petrol fiyatlarının hem üreticiler hem de tüketiciler için iyi olduğunu savundu. Emtia için OPEC ve OPEC+ konsorsiyum üyelerinden gelecek açıklamalar izlenmeye devam edilecek. Teknik olarak ise alış yönlü işlemlerin devamında 66.80, 67.00, 67.45 ve 67.70 dirençlerini izleyeceğiz. Olası geri çekilmelerde ise 66.45, 66.15, 65.50 ve 65.00 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Cuma günü ABD tarafından takip ettiğimiz Tarım Dışı İstihdam verisinin flash bir rakama imza atmasıyla birlikte yukarı yönlü ataklar gördüğümüz Değerli Metal, küresel risk iştahının artış göstermesi sonrası baskı altında kaldı. Ayrıca toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de Değerli Metal üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Teknik olarak yükselen kanalın alt bannt noktasından destek alarak sert bir şekilde yukarı yönlü tepki veren Değerli Metal'in yükselişlerine devam edebilmesi için 25 günlük üstel ortalamasına denk gelen 1305 direncini takip etmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde ise 1309, 1313, 1315 ile 1320 direnç seviyeler ilk etapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise şuanda kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 1285 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Buranın altında kalıcılıklar 1275 ana desteğini hedef haline getirebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bbulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.