Akşam Bülteni (Işık FX)

Vergi Reformu Dolar'ı Baskılıyor!
ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin yaptığı açıklamada: Senato ve temsilciler meclisinde hazırlanan yeni vergi reformu yasa tasarılarının benzerlikleri içerdiğini ve amaçlarının Demokratlardan da destek alıp nihai tasarının kabul edilmesini sağlayarak Aralık ayında Başkan Trump'ın imzasına sunmak olduğunu söyledi. Bütün hafta boyunca bu konudaki gelişmeleri takip ettik. Tartışmaların odak noktasındaki kurumlar vergisinde 15 puanlık indirim (yüzde 35'ten yüzde 20'ye) yapılması konusunda ortaya atılan spekülasyonlar, tasarının bu kısmının 2018'den ziyade 2019'da başlatılabileceği yönünde. Zira ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin düzenlediği analiz; bu maddenin ek mali yük getireceğini ön görmüş ve bu yüzden bir süre daha ertelenmesinin bu yükü hafifletebileceğine ışık tutmuştu. Konuyla alakalı gelişmeler takip edilmeye devam ediliyor. Olası uzlaşma Dolar varlıklarında güçlenmeye neden olabileceği gibi, tersi durumda ya da şuan olduğu gibi konunun sürüncemede gitmesi halinde ise Dolar aleyhine baskının sürebileceğini de belirtelim. Öyle ki Başkan Trump'ın, ülkede yeni bir vergi reformunun yapılacağını açıklaması sonrası Dolar endeksinde başlayan yükselişler 95.00 seviyesinin test edilmesine kadar sürmüştü.
EURUSD
Dün akşam ABD'de yine vergi reformu tartışma konusu oldu. Cumhuriyetçiler tarafından Temsilciler Meclisi ve Senatoya ayrı ayrı sunulan tasarılardaki farklılıklar sürecin önünü tıkadı. Kurumlar vergisi indirimi konusundaki beklenti aksine sürecin 2019'a uzama ihtimalide konuşuluyor. Hatırlayacak olursak Asya gezisinde olan ABD Başkanı Donald Trump, tur öncesinde vergi reformunun 2017 içerisinde yapılması gerektiğini söylemişti. Gelen bu haberlerin Dolar tarafını baskıladığı görüyoruz. Euro bölgesine geçtiğimizde Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Ewald Nowotny Avusturya'da bazı açıklamalarda bulundu. Nowotny, ECB'nin 2018 Eylül'den itibaren tahvil alımlarını sonlandırabilmesi için ekonominin bekledikleri gibi gelmesi gerektiğini ssöylerken, Bundesbank Başkanı Jens Weidmann ile aynı fikirde olduklarının da altını çizdi. Söylemlerinin devamında faiz konusuna da değinen Nowotny : '' Tüm merkez bankacılar faizlerin tahvil alımları sona erdikten sonra artabileceğine inanıyorlar, bu nedenle 2019'a kadar ECB faiz oranı artırımı gerçekçi olmaz.'' dedi. Teknik olarak pariteye baktığımızda yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde 1.1655, 1.1685 ve 1.1710 dirençleri takip edilebilir. Yeniden satış baskısı görmemiz halinde ise izleyebileceğimiz ilk destekler 1.1630, 1.1610 ve 1.1580 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR (JCR Eurasia Rating), Türkiye'nin kredi notunu ''BBB-'', görünümünü ''Durağan'' olarak teyit etti. JCR'den yapılan açıklamada ise "Türkiye'nin kredi notları ülkenin Ortadoğu'daki en büyük ekonomik tabanı temsil etmesi, bankacılık sisteminin finansal sağlamlığı ve hükümet borcunun sınırlı olmasıyla destekleniyor, ancak düşük tasarruf oranı ve makroekonomik dengesizliikler tarafından ise sınırlandırılıyor" denildi. Kurumun skalası içerisinde "BBB-" notu; "Yatırım yapılabilir-Alt orta sınıf" grubunu temsil ediyor. Günün kalanında yurtiçi taraftan fiyatlamalara etki edebilecek ekonomik veri açıklanmayacakken, ABD tarafında ise Kasım ayı öncü Michigan Üniversitesi verileri takip edilecek. Bu verilerden Michigan tüketici beklentileri 90.5, Michigan tüketici hissiyatı 100.7'lik beklentiye sahipken, üniversitenin açıklayacağı yıllık enflasyon beklentisi de merakla bekleniyor. Kur için son zamanlardaki en düşük volatilitenin yaşandığı günde aşağı yönlü hareketler görülmesi halinde ilk olarak 3.8550, 3.8440 ve 3.8330 destek bölgeleri izlenebilir. Yeniden yukarı yönlü ataklarda ise takip edebileceğimiz ilk dirençler 3.8685, 3.8780 ve 3.8830 seviyelerinde bulunuyor.
GBPUSD
Dün Brüksel'de başlayan Brexit müzakereleri bugün son buluyor. İngiliz hükümeti ayrılmaya karşı çıkanların gecikmelere yol açacağı endişelerinin önüne geçmek için, AB'den ayrılma tarihini Brexit için hazırlanan yasanın içine koyma kararı aldı. İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis, Brexit'in kesin tarihini 29 Mart 2019, saat 02:00 olarak ilan etti. Öte yandan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada "Başbakan May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden Mart 2019'da ayrılması sonrasında 2 yıl civarında bir uygulama dönemi sağlanması arzusunu tekrarlayacak" ifadelerine yer verildi. AB Komisyonu Brexit Başmüzarekerecisi Michel Barnier ise İngiltere'nin regülasyonlar konusunda Avrupa modeline bağlı kalıp kalınmayacağının aralarındaki ticari ilişkilerin geleceği konusunda bir anlaşmaya şekil vereceğini söyledi. Veri akışında ise Eylül ayı imalat üretimi yüzde 0.7 ile beklentilerin üzerinde neticelenirken, sanayi üretimi de yüzde 0.7 olarak açıklanarak beklentileri aştığı görüldü ve bu yılın en hızlı artışını gösterdi. ABD'de ise sakin veri akışına devam ederken vergi reformu konusundaki belirsizliklerin devam ettiği görülüyor. ABD'de Senato'nun vergi planınıın kurumlar vergisine uygulanacak indirimin 2019 yılına ötelenebileceğini göstermesi sonrası Dolar kanadının değer kaybettiği gözlemlendi. Paritede teknik olarak alıcılı seyrin devamında 1.3190 ve 1.3225 seviyeleri önemini korumakta. Satıcılı seyir halinde ise 1.3160, 1.3135 ve 1.3100 destekleri izlenebilir.
BRENT
Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı bugün yaptığı açıklamalarda: "2018 yılı ve önümüzdeki OPEC toplantısında petrol üretimini azaltma anlaşmasını uzatma kararında büyük zorluklar olmayacağı konusunda iyimserim. Ancak üretim kesintisi anlaşmasını ne zaman uzatacağımız konusunda uzlaşmaya ihtiyacımız var." dedi. Venezuela konusunda yaşanan gelişmeler de dikkatle takip edilirken, ABD kongresinde tartışmaya açılan yeni vergi reformunda elektrikli araçlara düşünülen muafiyet de dolaylı yoldan fiyatlamalara etki edebilir. Emtia için haftanın son verileri olarak akşam saatlerinde Baker Hudges sondaj kule sayıları ve CFTC(Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticaret Komisyonu) net spekkülatif pozisyonlarını izleyeceğiz. Hatırlayacak olursak geçtiğimiz hafta gelen verilerde; sondaj kule sayıları 729 ile son 23 haftanın en düşüğüne gerilerken, CFTC Ham Petrol Net Spekülatif Pozisyonları ise 502 bin 500'lük net alım ile yaklaşık olarak son 8 ayın (10 Mart 2017'den bu yana) en yükseğine çıkmıştı. Birkaç gündür fiyat hareketlerinin 64.60-63.00 bantında gerçekleştiği emtiada, netleşme için bu bantın dışına çıkılmasına ihtiyaç var. Bu durumda yukarı tarafta 65.70 ve 66.25 gibi dirençler takip edilebilir. Aşağı tarafta ise 62.65 ve 62.05 destekleri, kısa vadeli yükselen trend açısından da önem arz etmekte.
ONS ALTIN
ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler hazırladıkları vergi reformu tasarısının detaylarını açıkladı. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülmekte olan vergi önergesinden önemli farklılıkları içeriyor. Senato'nun tasarısı, kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20'ye 2019'dan itibaren indirilmesini içeriyor. Temsilciler Meclisi'nde oylanması beklenen tasarı isee söz konusu indirimin 2018'de başlamasını öngörüyor. Senatonun tasarısı, federal vergiye ek olarak ödenen yerel vergilerin tamamen iptal edilmesini amaçlıyor. Temsilciler Meclisi'nde görüşülen yasa teklifi ise eyaletler ve yerel yönetimlere ödenen gayrimenkul vergilerinin, federal gelir vergisinden kesilmesine 10 bin dolarlık limit getiriyor. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti için büyük önem taşıyan reform teklifinin Kongre'nin iki tarafında birbirinden farklı tasarılarla ele alınması, kanunlaşma sürecinin yavaşlamasına ve zorlaşmasına neden olacağı ifade ediliyor. Öte yandan Fed guvernörlerinden John Williams faiz oranlarının yavaş yavaş yüzde 2,5 gibi normal bir seviyeye döneceğini öngördüğünü ve bu çerçevede bu yılsonuna kadar 1, gelecek yıl ise 3 faiz artırımı daha yapılmasını beklediğini ifade etti. Son olarak ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Vietnam'da gerçekleştirilen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Asya ziyaretinin odak noktası olan KKuzey Kore krizine değindi. Trump uluslararası toplumu, Kuzey Kore rejiminin, nükleer silahlara karşı attığı her adımın büyük tehlike oluşturduğu konusunda uyardı. Teknik olarak iki günlük kazançlarına ara veren ons altında aşağı yönlü hareketlerde 1283, 1277 ve 1273 destekleri hedeflenebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 1288, 1292 ve 1297 dirençleri takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinizze uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş