Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel Riskler Ön Planda!
Piyasalar, bu hafta yapılacak olan ECB ve TCMB toplantıları öncesinde sakin bir gün geçiriyor. Gündemde ise uluslararası kurumların küresel risklere yönelik yaptığı uyarılar yer alıyor. Son 2 haftadır yaşanılan gelişmeler neticesinde piyasa fiyatlamalarında ön planda olan Brexit konusunda, Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, anlaşmasız Brexit senaryosunun gerçekleşmesi halinde İngiltere’de ciddi şekilde bir resesyon yaşanabileceğini belirtti. Öte yandan yine bazı önemli haber kuruluşlarının Brexit konusunda yaptığı anketler neticesinde Brexit’in yeniden ertelenmesinin en olası senaryo olduğu belirtiliyor. İsviçre merkezli çok uluslu bir banka olan Julius Bear ise, anlaşmasız bir Brexit olasılığını yüzde 10’a indirirken Brexit’in yeniden ertelenme ihtimalini ise yüzde 75’e çekti. Uzun vadede ise anlaşmasız bir ayrılık için yüzde 35 oranında bir tahminde bulunan kurum, anlaşmalı bir Brexit olasılığını ise yüzde 50 olarak belirledi. Şuandaki duruma baktığımızda ise İngiltere Parlamentosu’nda anlaşmasız bir Brexit’in önüne geçecek yasa tasarısı Kraliçe’nin onayıyla birlikte yasalaştı. Ayrıca dün akşam saatlerinde tekrardan Parlamentoya sunulan erken seçim talebide yine reddedildi. Şuanki görünüm Brexit’in bir kez daha ertelenebileceği yönünde. Ancak Başbakan Boris Johnson, 31 Ekim’e kadar kesin olarak bir ayrılık istiyor. Anlaşmasız Brexit’in saf dışı kaldığını düşünürsek geriye anlaşmalı bir çıkış kalıyor. Ancak bu anlaşmanın sağlanması da şuan için zor gözüküyor. Özellikle İrlanda ile fiziki sınır konusunda büyük anlaşmazlıklar yaşanıyor. 17 - 18 Ekim’de ise Avrupa Liderler zirvesi yapılacak. Bu tarihe kadar AB ile İngiltere arasında yapılacak müzakereler Brexit’in kaderi açısında kritik olacaktır. Şuanda Brexit’in ertelenme ihtimali her ne kadar piyasa tarafında pozitiflik yaratsa da belirsizliğin devam ettiğini ve ihtiyatlı davranılması gerektiğini belirtmekte fayda görmekteyiz. (Dipnot olarak şunuda belirtelim eğerki AB tarafı Brexit’in ertelenmesi kabul etmez ve o zamana kadar bir anlaşma sağlanamaz ise anlaşmasız Brexit gerçekleşebilir.)
Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin’in, Ekim ayında tekrardan müzakere kararı alması sonrası oluşan pozitiflik ortamı gelen açıklamalar ile birlikte devam ediyor. Dün ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığını belirtti. Bugün ise Çin Başbakanı ise ABD ile Çin’in ticari anlaşmazlığa bir çözüm bulmaları gerektiğini ve müzakerelerde önemli bir yol kat edeceklerine inandığını söyledi.
Yurtiçi tarafta ise Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı öncesinde siyasi ve jeopolitik tarafta yaşanan gelişmeler kur tarafında etkili oluyor. Özellikle dün ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, ‘’Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili olası yaptırımları değerlendiriyoruz’’ şeklindeki yorumları sonrası oluşan endişelerin piyasadaki etkisini sürdürdüğünü görüyoruz.
EURUSD
Avrupa siyaset arenasında İngiltere Erken Seçim önerisinin reddedilmesi ve İtalya’da Yeni Hükümetin güvenoyu alması gündemin ön planında yer almakta. Son zamanlarda İtalya’daki siyasi belirsizliğin ortadan kalkması bir nebze Euro varlıklarına nefes aldırmış olsa da İngiltere’de Brexit karmaşası ve Euro Bölgesi’nde resesyon sinyallerinin artması tedirginlik yaratmakta. Diğer taraftan ABD kanadına bakıldığında ise Ticaret Anlaşmasına dair esen ılımlı rüzgarlar ve ABD Hazine Bakanı’nın ekonomi görünüme dair pozitif söylemleri paritede satış yönlü işlemleri destekler nitelikte. Her ne kadar pozitif söylemler devam etse FED’in Eylül toplantısına dair faiz politikasındaki duruşu merak konusu olmaya devam ediyor. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu FİTCH’in, FED’in Temmuz’da faiz oranlarındaki indirim kararı sonrasında ekonomiye dair beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri ve bu durumun toparlanması için faiz indirimin devamının geleceğine yönelik öngörüleri dikkatleri çekti. Günün devamında Ticaret Anlaşmasına dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra Avrupa tarafında Brexit ve İtalya siyasetine dair gelişmeler piyasalarda etkili olabilir. Keza günün devamında ABD’de açıklanacak İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) takip edilecek veri olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak bakıldığında ise 1.1020 desteğinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların hız ağırlık kazanması durumunda 1.1065, 1.1085, 1.1110 ve 1.1165 direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak 1.1020 desteğinin altına sarkması durumunda 1.0985, 1.0960 ve 1.0935 destek seviyeleri tekrar karşımıza çıkabilir.
USDTRY
TCMB/PPK toplantısı öncesinde yurt içi tarafta S-400 hava savunma sistemlerine dair ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, Türkiye’ye olası yaptırımları değerlendirdiklerini ancak henüz bir karar almadıklarına yönelik söylemleri piyasa tarafında tedirginlik yarattı. Buna rağmen gün içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD ile serbest ticaret müzakerelerinin başlamasını gündeme alındığına yönelik açıklamaları ilerleyen periyotta TL varlıkları adına pozitif yansıyabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz gün açıklanan TCMB beklenti anketinde ortaya koyulan tabloda kurumun 275 Baz puan faizlerde indirime gideceğine yönelik sinyaller verilirken toplantıya kadar olan süreçte para politikasında atılacak adımlara dair gelebilecek açıklamalar kur fiyatlamaları açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir. Günün devamında yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’de açıklanacak İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) takip edilecektir. Bunun dışında yine küresel risk unsurlarının yanı sıra siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları kur fiyatlamalarında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bu gelişmeler sonrasında 5.7500 seviyesinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların hız kazanması için 5.7980, 5.8225 ve 5.8500 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak 5.7500 noktasının altına sarkması ve bu seviyelerde satış yönlü işlemlerin derinleşmesi durumunda ise 5.7325, 5.7000, 5.6725 ve 5.6450
GBPUSD
ABD tarafı veri akışı bakımından sakin bir gün geçiriyor. İngiltere tarafında ise bugün İşsizlik rakamları ön plandaydı. Verilere baktığımızda İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim 29.3 Bin beklentilerine karşın 28.2 Bin ile tahminlerden daha iyi gerçekleşti. İkramiyeler dahil Ortalama Gelir Endeksi ise yüzde 4.0 ile yüzde 3.7 olarak beklenen piyasa tahminlerinin üzerinde bir sonuç aldı. Piyasadaki fiyat hareketlerinin sakin olduğu bu günde gerek olumlu İngiltere verileri gerekse ‘’Anlaşmasız Brexit’’ ihtimalinin kısa vadede zayıflaması ile parite tarafında alış yönlü işlemler ön plandaydı. Günün geri kalanında ise ABD’den İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verilerini ve küresel risk algısını değiştirebilecek ekstra haber akışlarını izleyeceğiz. Teknik olarak ise şuanda 1.2390 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi ile birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda 1.2415, 1.2440, 1.2475 ve 1.2500 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1.2335, 1.2300, 1.2270 ve 1.2240 desteklerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
Dün Abu Dhabi’deki Dünya Enerji Kongresi ‘nden gelen OPEC+ ‘ın arz kısıntısının devam edeceğine dair sinyallerle günü yükselişle kapatan emtia, yeni güne ise; Çin’den gelen zayıf ÜFE verisinin resesyon endişelerini tırmandırması ve yine Huawei’nin ABD Yönetimi’ne dair açtığı dava ile ilgili gelen haber akışlarının tedirginliği ile geri çekilme gösterdi. Diğer taraftan, Nijerya Petrol Bakanlığı’ndan gelen: OPEC’in talep etmesi halinde üretimde kesintiye gidilebileceğine dair söylemler ile satıcılı hareketlerin sınırlandığı emtiada, günün kalanında da dikkatler Abu Dhabi’den gelecek yeni mesajlarda olacak. Seans bitimine yakın API stok datalarının da açıklanacağı günde ayrıca; Ticaret Savaşları gibi kritik risk unsurlarına dair gelişmeler de yine emtia üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise 62.00 üzerindek alıcılıklar toparlanma hareketlerinin devamını getirebilir. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 64.10 direncini takip ediyoruz. Geçilmesi halinde ise 64.40, 64.65, 65.00 ve 65.50 dirençlerini takip edeceğiz. 62.00 altına inmesiyle birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 61.75, 61.50, 61.20 ve 60.80 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD ve Çin heyetlerinin Ekim ayında yüz yüze görüşmelere başlayacak olması ve Anlaşmasız Brexit riskinin azalması ile Değerli Metal’de başlayan düzeltme hareketleri, dün akşam saatlerinde de; ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ve İran Devlet Başkanları ile görüşmeler yapabileceğine dair söylemleri ve yine Britanya’da erken genel seçim oylamasının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine devam etti. Keza, Çin’de sabah saatlerinde açıklanan enflasyon verileri içerisinde; Üretici Fiyat Endeksi’nin, son 3 yılın en düşük seviyelerine gelmesi de ülkeye dair resesyon endişelerini canlandırarak fiziki talep tarafında da daralma olabileceği beklentisi ile emtiada 1486 Dolar ile son 4 haftanın en düşük seviyenin test edilmesine yardımcı oldu. Ancak, Çin’e yönelik bu “resesyon” endişeleri ve Huawei’nin ABD Yönetimi’ne dava açtığına yönelik haber akışlarının; borsalar üzerinde satış baskısına neden olması ile güvenli liman varlıklarına gelen talep Ons Altın’da da bir miktar toparlanmayı beraberinde getirdi. Günün kalanında da yine; küresel risk unsurlarına dair haber akışları ile bölgelerden gelecek ekonomik verilerin sonuçlarını dikkatle takip edeceğiz. FED ve ECB başta olmak üzere majör merkez bankalarının politika hamlelerine dair öngörüler de yine Sarı Metal üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda geri çekilmelerin devamında 1494 - 1490 destek bandını önemli görüyoruz. Aynı zamanda kısa vadeli yukarı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına da denk gelen bu bandın altında yaşanacak kalıcılıklar geri çekilmeleri hızlandırabilir ve 1485, 1480, 1477 ve 1472 destek seviyeleri gündeme gelebilir. 1494- 1490 bandının üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1503, 1507, 1512 ve 1518 direnç seviyelerini izleyebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş