Türkiye 2.Çeyrek Büyümesi Son 4.Çeyreğin En Düşüğünde!
Yurt içi tarafta 13 Eylül’de yapılacak olan TCMB/PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısına yönelik beklentilerin yanı sıra sistematik risk unsurlarının durumu ve gelişmekte olan diğer ülkelerin durumu takip edilmekte. Bugün, Hindistan Rupisi ve Çin Yuanı’nda oluşan değer kayıpları kurlarda TL tarafında da baskı unsuru oluşturdu. Zira, Çin Yuan’ında; ABD’den gelebilecek yeni ek gümrük vergileri etkiliyken, Hindistan Rupisi’nde ise artan petrol fiyatları nedeniyel hükümete yönelik protestoların oluşturduğu siyasi belirsizlik fiyatlandı. Öte taraftan bugün açıklanan 2.Çeyrek Türkiye Büyüme Oranı da senelik bazda yüzde 5.2 ile son 4 çeyreğin en kötü seviyesindeydi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ‘den gelen açıklamada ise: “Yüksek döviz borçlarının ve artan kaldıracın Türkiye’de şirket borçları kaynaklı savunmasızlığı artırdığı” yönünde uyarı yapılması kritikti. Yurt dışı tarafta ise; ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik olarak ek tarifeler getirilebileceği yönündeki açıklamasına Çin tarafından Dış İşleri Bakanı Wang Yi’den cevap geldi. Yi: “ABD’nin ticaret konusunda herhangi bir yeni atmasında Çin cevap verecek” diyerek gözdağı verdi. İngiltere’de Brexit meselesi, Euro Bölgesi’nde ise İtalya ve İspanya gibi sorunlu ekonomilerin durumu ve İsveç seçimleri gündemdeydi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü James Slack yaptığı açıklamada: Başbakan May’in Perşembe günü bir Brexit anlaşması olmaması senaryosu için bir kabine toplantısı düzenleyeceğini ve bunun rutin bir uygulama olduğunu söyledi. Ülkeden gelen ekonomik verilerde ise; Büyüme ve Ticaret Dengesi rakamları beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, İmalat ve Sanayi Üretimi ise tahminleri karşılayamadı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte yaptığı açıklamada: Avrupa Birliği veya Euro’dan ayrılmayı hiçbir zaman düşünmediklerini söylerken, İsveç’te yapılan seçimlerde göçmen karşıtı politikaları ile bilinen İsveç Demokratları Partisi’nin kilit partti konumuna yükselmesi ise kısmen tedirginliğe neden oldu. Günün kalanında yurt içi tarafta sistematik risk unsurlarının durumu ve TCMB’nin Perşembe günkü kararına yönelik beklentiler yine ön planda olacak. Yurt dışı tarafta ise bölgesel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin açıklamaları ile küresel ve lokal haber akışları dikkatle takip edilecek.
EURUSD
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, hükümetin Avrupa Birliği'nden veya Euro’dan ayrılmayı hiçbir zaman düşünmediğini söyledi ve hiçbir zaman Başbakan Yardımcıları ile bir görüşme yapmadığını vurguladı. Bununla birlikte yardımcılarından ve İtalya İçişleri Bakanı Salvini, piyasada korku göstergeleri arasında izlenen İtalyan-Alman tahvil makasından gözünü ayırmadığını söylerken ayrıca dış regülasyonlara uymak için her şeyi yapacaklarını kaydederek piyasaya güven mesajı vermiş oldu. Bilindiği gibi, İtalya'da koalisyon hükümetinin kamu harcamalarını artıracağı ve bunun da borç yükünü daha artıracağı endişeleriye İtalyan varlıklarında satışlar deriinleşmiş ve geçtiğimiz günlerde İtalyan-Alman 10 yıllık tahvil makası 300 baz puanı aşmış ve beş yılın zirvesine çıkmıştı. Diğer taraftan, Almanya'da koalisyon ortağı SPD'nin lideri Andrea Nahles, Almanya'nın Suriye'deki iç savaşa müdahil olmasına onay vermeyeceklerini söyledi. Bunun dışında Suriye'de yeniden kimyasal bir saldırı düzenlenmesi durumunda Almanya'nın misilleme harekâtlarına katılabileceği ve Almanya Savunma Bakanlığı’nın seçenekleri gözden geçirdiği belirtilmekte. ABD veri akışı yönünden sakin seyrederken Trump’ın siyasi riskleri ve dış tarafta Çin, İran ve Japonya gerginliklerindeki haber akışları takip ediliyor. Teknik anlamda, yukarı yönlü atakların görüldüğü paritede tırmanışların devamında 1.1630-1.1655-1.1685-1.1710 dirençleri test edilebilirken olası geri çekilmelerde ise 1.1580-1.1560-1.1530 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü gelişmekte olan ülke(EM) para birimlerinde görülen güçlenme ile değer kazanan TL varlıkları, bugüne de gelişmekte olaan para birimlerinin etkisiyle başladı. Çin Yuanı ve Hindistan Rupisi’nde görülen değer kayıpları diğer EM para birimleri gibi TL’yi de baskıladı. Bunun yanı sıra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in: “Yüksek döviz kredileri ve artan kaldıraç(borcun özsermayeye oranı) Türkiye’de şirket borçları kaynaklı savunmasızlığı artırıyor” yönündeki açıklaması ile de 6.50 seviyelerine yakın fiyatlamalar ortaya çıktı. 2.Çeyrek büyüme oranında yüzde 5.2’lik gerçekleşmenin akabinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları takip edilirken, enflasyonla ve cari açıkla mücadele edileceği yönündeki söylemler kurun ateşini bir miktar söndürdü. Günün kalanında jeopolitik ve ekonomik risk unsurlarına dair açıklamalar önemli olacak. Ayrıca, yurt içi tarafta; 13 Eylül’deki TCMB/PPK toplantısına dair beklentiler, hükümet yetkilileri ve önemli kurumların açıklamaları ile CDS ve tahvil faizlerinin durumu takip edilecek. Yurt dışı tarafta ise; gelişmekte olan ülkelerdeki riskleriin durumuna paralel olarak para birimlerindeki fiyatlamalar ile FED projeksiyonları ve küresel gelişmeler kaynaklı Dolar Endeksi fiyatlamaları izlenecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.4500 seviyesi civarında fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarda ilk etapta 6.4750, 6.5400 ve 6.5750 direnç noktaları izlenebilir. Kurda görülecek geri çekilmelerde ise ilk destek noktamız 6.4100’de olup, 16 Ağustos’tan başlayan yükselen kanalın alt bandına denk gelen 6.3740 destek bölgesi ise TL lehine işlemlerin devamlılığı için kritik olacaktır.
GBPUSD
Bugün, İngiltere’de açıklanan ekonomik verilerden; Temmuz ayına ait aylık ve yıllık GSYİH beklentilerin üzerinde artışlara işaret etti. Aynı döneme ait Ticaret Dengesi’nde öngörülerin altında ticaret açığı veren ülkenin, sanayi ve imalat üretimi dataları ise tahminlerin altında kaldı. Genel anlamda İngiltere’de Brexit konusuna dair gelişmeler parite fiyatlamaları açısından daha çok önem arz ediyor. Bununla birlikte bu hafta açıklanacakk olan BOE(İngiltere Merkez Bankası) faiz ve politika kararları da merakla bekleniyor. Gün içinde AB Brexit Müzakerecisi Michel Barnier, İngilter ile 6-8 hafta içinde bir anlaşmayı ummanın gerçekçi olduğunu deklare etti. ABD tarafında ise, önemli bir ekonomik verinin açıklanmayacağı günde; FED politikalarına yönelik FOMC yetkililerinden gelebilecek açıklamalar ve ticaret savaşları konusuna dair hükümet yetkililerinin görüşleri önemli olacak. Teknik olarak pariteye bakıldığında ise; Nisan ortalarından başlayan düşen kanalın Barnier’in açıklamaları sonrası yukarı yönlü kırdığını görmekteyiz. Şuan için 1.3040 üzerindeki kalıcılıkta 1.3060-1.3100-1.3135-1.3150 direnç seviyeleri gündeme gelebilirken 1.3020-1.2990-1.2960-1.2940 destek noktaları aşağı yönlü hareketlerde takip edilebilir.
BRENT PETROL
ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih ile bugün Washington'da bir araya gelecek. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Perry bu görüşmede, Suudi Araabistan'a İran'ın ham petrol ihracatına yaptırımlar yürürlüğü girmeden önce ham petrol ithalatını artırması yönünde cesaret vermeye çalışacak. Perry’nin ayrıca Perşembe günü Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile de görüşeceği belirtildi. Bunun dışında Çin'in ham petrol ithalatı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6.6 artarak 38.38 milyon ton oldu. Temmuz ayında 36.01 milyon ton petrol ithal etmişti. Son olarak, Hindistan'da artan petrol fiyatları sonrası hükümete yönelik sokak gösterileri artış gösterirken, Hindistan Rupisi ABD Doları karşısında tarihin en düşük seviyelerine geriledi. Rupi'deki değer kayıpları sonrası aralarında TL'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri de zayıflıyor. Bu durum petrol fiyatlarını da tetiklerken gözler global petrol arz kısıntısı anlaşmasına taraf olan OPEC ve OPEC üyesi olmayan üretici ülkelerin oluşturdukları teknik komitede olacak. Komite, petrol üretimi artırımının paylaşımına yönelik önerileri görüşmek için yarın toplanacak. Teknnik olarak bakacak olursak, 77.35 direnci atakların sıklaşması için önemli bir test konumunda iken bu seviyenin kırılması ve üzerinde sağlanacak kalıcılıkta 77.60-77.90-78.20 direnç seviyeleri bulunmakta. Satıcılı seyir halinde ise 77.15-76.90-76.50 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditlerine rağmen İran nükleer konusunda geri adım atacak gibi durmuyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salehi, 2015'te yapılan nükleer anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceklerini, bununla birlikte gemiler için nükleer reaktörler geliştirmek için çalışacaklarını da belirtirken modern santrifüj üretim tesisinin tamamlandığını ve tam donanımlı hale getirildiğini belirtti. Bunun dışında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta sonu Çin'e 267 milyar dolar tutarında ithalata ek gümrük tarifesi uygulamak için hazır olduğu söylerine yanıt verdi ve ABD'nin ticaret konusunda yeni bir adım atması halinde Çin'in bunaa yanıt vereceğini vurguladı. Öte yandan Moody's Başkan Yadrdımcısı Kau Hu, Çin'deki kapasite azaltımları ve güçlü çevresel koruma tedbirlerinin karlılığı destekleyeceğini öngördüklerini vurguladı. Bu arada Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, güçlü çıkan Ağustos ayı istihdam verileri ve ABD ekonomisinde güçlenen ivmenin bu yıl kademeli faiz artırımına gidilmesi yolundaki görüşünü desteklediğini söyledi. Teknik olarak, alıcılı seyrin devamı için 1196 direncinin üzerinde kalıcı hareketlere ihtiyaç duyan emtiada 1202-1205-1209 destek seviyeleri izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1190-1188-1183-1180 destek seviyeleri sırasıyla test edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, meevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.