Akşam Bülteni (Işık FX)

Tarım Dışı İstihdam Rakamları Takip Edilecektir!
Haftanın son işlem gününe yurtiçi tarafta işsizlik rakamlarıyla başlangıç yaptık. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik rakamları Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artış göstererek 4 milyon 396 bin seviyelerine yükseldi. İşsizlik Oranı ise yüzde 1.8’lik bir artış ile yüzde 13.4 seviyesinde gerçekleşti. Buna paralel olarak İstihdam rakamları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.6 azalış görülürken bu yılın Ekim ayında ise yüzde 45.9 seviyesinde açıklandı. Ayrıca gün içinde açıklanan TCMB’nin Beklenti Anketi’nde; 2020 yılı büyüme beklentisini yüzde 3.2’den yüzde 3.4’e revize etmesiyle beraber yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 10.01 seviyesinde açıkladı. Ayrıca TCMB yılı sonu dolar kuru beklentisini de 6.4079 olarak güncelledi. Bunun dışında risk unsurlarına yönelik gelen haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes çağrısını reddetti. Bu bağlamda yaşanacak gelişmelerin seyri kur fiyatlamaları tarafında ön plana çıkabilir.
Küresel tarafa ise ABD-İran arasında son zamanlarda yaşanan gerilimin etkisi ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çarşama günü düzenlediği basın toplantısındaki uzlaşmacı tavrıyla beraber zayıfladı. Ayrıca Temsilciler Meclisi’nin, Başkan Trump’ın İran’a yönelik saldırı emrini Kongre’ye bilgi vermeden düzenlenmesinin ardndan askeri yetkilerini kısıtlayan tasarı gündemin önemli haber başlıkları arasındaydı. Temsilciler Meclisi, Trump’ın yetkilerini sınırlayan tasarıyı kabul etti ve bundan sonrası süreçte ise tasarının Senato tarafından onaylanması halinde yasalaşacak. Bir diğer önemli konu ise Başkan Trump’ın, 15 Ocak’ta Beyaz Saray’da imzalanması planlanan Ticaret Anlaşması’na yönelikti. Bu konuya yönelik Trump’ın, anlaşma 15 Ocak sonrasına kalabilir söylemleri müzakerelerin uzama ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Bu konuya yönelik taraflardan gelebilecek ekstra açıklamalar piyasa fiyatlamaları üzerindeki hareketliliği artırabilir.
Günün devamında ise ABD tarafında açıklanacak; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı rakamları takip edilecektir. Piyasa beklentileri ise Tarım Dışı İstihdam rakamlarının 164 K seviyesinde açıklanması iken bu durum Ortalama Saatlik Kazançlarda ise aylık bazda yüzde 0.1’lik bir artış ile yıllık bazda yüzde 3.1 seviyelerinde açıklanması yönünde. Diğer önemli bir veri olan İşsizlik Oranı ise son 50 yıllık en düşük seviyelerindeki seyrinin devam etmesine yönelik iken bu durum rakamsal olarak bir önceki ay olduğu gibi üzde 3.5 seviyesindedir. Öte yandan günün geri kalanında küresel risk unsurlarına yönelik gelişmeler piyasa fiyatlamaları açısından önem arz edebilir.
EURUSD
Avrupa siyaset arenasında Brexit konusuna yönelik gelişmelerin yanı sıra ABD-İran arasında yaşanan gelişmeler paritede satış hareketini beraberinde getirmişti. Ancak 1.1085 seviyelerinden destek bulan paitede toparlanma hareketinin belirginleşmesi için 1.1100 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. Şayet bu durumda yeniden 1.1165, 1.1200 ve 1.1240 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde paritede satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması ve 1.1085 destek seviyesinin geçilmesi halinde 1.1000 seviyeleri hedef haline gelebilir.
USDTRY

Hafta başından bu yana gerek küresel tarafta ABD-İran gerilimi gerek yurtiçi tarafta jeopolitik risklere yönelik gelişmeler TL varlıklarını baskı altına almıştı. Ancak geçtiğimiz gün küresel risk unsurlarına yönelik pozitif gelişmeler gelişmeke olan ülke para birimlerinde toparlanmaları beraberinde getirdi. Kur tarafına bakılacak olursa 5.85-5.90 bandında hareketliliği devam etmesine rağmen bu noktalarda yaşanabilecek kırılmalar hareketliliğin seyri açısından önemli olackatır. Şayet satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması ve 5.85 seviyesinin geçilmesiyle beraber 5.80 seviyeleri hedef haline gelebileceği gibi 5.90 ana direnç seviyesinin kırılması halinde ise; 5.9400, 5.9750 ve 6 psikolojik direnci karşımıza çıkabilir.
GBPUSD
Britanya’da Brexit meselesine yönelik gelişmeler parite fiyatlamalarında baskı yaratan unsur olarak karşımıza çıkmakla beraber 1.30 seviyelerinde destek bulduğu görüldü. Ancak bu noktanın geçilmesi halinde satış yönlü işlemler tekrardan hız kazanabileceği gibi 1.2900 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise; 1.3100, 1.3130 ve 1.3165 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Küresel risk unsurlarında yaşanan azalış ve buna paralel petrol stoklarında görülen artış değerli madende satış hareketini beraberinde getirdi. Teknik olarak 65.00 ana destek seviyesine yakın bir fiyatlamalar içerisinde olan emtiada buranın geçilmesi halinde 62 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde 65 dolar seviyesinde görülebilecek toparlanmayla birlikte 65.60, 65.90 ve 66.30 seviyeleri karşımıza çıkabilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta son zamanlarda ABD-İran arasında yaşanan gelişmeler sonrasında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın, uzlaşmacı tavrı değerli metalde satış hareketini beraberinde getirdi. 1545 seviyelerine kadar geri çekilen emtiada haftanın son işlem gününde bu noktadan tepki alımları geldi ve şu an için 1550 seviyesinin üzerinde işlem görmekteyiz. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1554, 1560 ve 1564 direnç seviyeleri karşımıza çıkabileceği gibi satış hareketinin derinlik kazanabilmesi için 1545 ana destek seviyesinin geçilmesi gerekmektedir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş