Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 09.04.2019
May'in Avrupa Ziyareti İzleniyor!
Veri akışı bakımından sakin geçirdiğimiz günde küresel risklere ilişkin haber akışlarının ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Ticaret savaşlarıyla başlayacak olursak bir tarafta ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakereleri takip ediliyor. Bu görüşmelerden şuana kadar gelen açıklamalar olumluydu ancak hala daha somut bir adım atılmadı ve bu durum piyasa tarafında sıcak karşılanmıyor. Ticaret savaşları cephesindeki günün flaşh gelişmesi ise ABD Başkanı Donald Trump tarafından yaşandı. Trump; uzun yıllardır AB ile yapılan ticarette zarar elde ettiklerini ve bu durumun yakında duracağını vurgulayarak 11 Milyar değerindeki AB ürününe gümrük tarifesi getireceğine açıkladı. Trump'tan gelen bu açıklamalar, piyasa tarafında Çin sonrası yeni bir cephe mi doğuyor? sorularını beraberinde getirdi ve piyasadaki risk iştahını olumsuz etkiledi. Brexit tarafında ise karmaşık açıklamaların gelmeye devam ettiğini görmekteyiz. Ülke içerisindeki görüşmelerden umduğunu bulamayan İngiltere Başbakanı Theresa May'in, tekrardan yeni bir anlaşma yapabilmek için Avrupa ziyareti gerçekleştireceğine yönelik gelen haberler Sterlin varlıklarında pozitif olarak karşılanmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başbakanı Emmanuel Macron ile yapılması beklenen görüşmelerden şuana kadar resmi bir açıklama gelmedi. Ancak bazı spekülasyonlara göre Macron'un, Brexit'in uzatılması talebine çok fazla sıcak bakmadığı yönünde. Bazı AB'li yetkililere göre de Brexit'in uzatılması için olumlu şekilde ilerlendiği söyleniyor. Ancak asıl fiyatlamalar resmi açıklamalar sonrası gelebilir. Yurtiçi tarafta ise dikkatler tamamen İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin YSK'nın vereceği karara odaklanmış durumda. Ayrıca ABD ile S-400 füzeleri üzerinden yaşanan gerginliklerinde gündemimizde olmaya devam ettiğini belirtelim. Günün geri kalanında ise ABD'den İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı verisini takip edeceğiz.
EURUSD
Avrupa Birliği'nin Brrexit baş müzakerecisi Michel Barnier, Londra'da May hükümeti ile İşçi Partisi arasındaki görüşmelerin Brexit için pozitif bir sonuç ortaya çıkaracağını ve Britanya ile AB arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda olağanüstü çabuk şekilde anlaşmaya varılmasını imkân vereceğini umduğunu duyurdu. AB üye ülkeleri bugünkü bildirilerinde İngiltere'den netlik isterken aksi halde anlaşmasız Brexit'in hala geçerli olduğunu ilettiler. ABD'de ise Beyaz Saray'ın ticaret konusunda önde gelen isimlerinden Olan Clete Williems, ABD'nin Çin ile ticaret müzakerelerinde gelinen noktadan henüz tatmin olmadığını, Çin ile ticaret savaşını sona erdirecek bir ticaret anlaşmasının önünde hala çözülmeyi bekleyen konular olduğunu söyledi. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump'ın AB üyelerine yeni tarifeler getirme isteği ve Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's tarafının bu durumda özellikle Almanya'nın etkileneceğini raporlaması önemliydi. Ticaret görüşmelerinde Çin Başbakan Yardımcısı Lu'nun önemmli ilerleme kaydedildiğini açıklaması gelişmekte olan ülkelere pozitif yansırken paritenin de yukarı ataklarının devamını getirdi. Veri akışı yönünden sığ geçen günde ABD Şubat ayı personel değişim oranı verisi açıklanacak. Ayrıca Brexit ve ticaret görüşmeleri hakkında gelecek açıklamalar önemini korurken kuşkusuz gözler yarın ECB faiz kararı ve Draghi'nin açıklamaları ile FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Teknik olarak günü alıcılı geçiren Euro'nun, ataklarına devam edebilmesi için 1.1330 direncini kırması gerekli. 2018 Şubat ayında başlayan aşağı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen bu noktanın geçilmesi alış yönlü işlemleri hızlandırabilir. USD lehine hareketlerin derinleşebilmesi içinse 1.1190 - 1.1170 destek bandını takip etmeye devam ediyoruz.
USDTRY
Yurt içi tarafta yine; iç siyasi gelişmeler ve bölgesel jeopolitik riskler takip edilmekte. Yerel seçim sonuçlarına dair gelen haber akışlarının yanı sıra, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arassında yapılan görüşmenin yankıları da önem arz ederken; bu konulara dair gün içerisindeki gelişmeler kur üzerinde etkili olmakta. Yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarının durumu öncelikli olarak dikkatle izlenirken, bu konulara dair yaşanan gelişmeler de Dolar Endeksi fiyatlamaları üzerinden kur tarafında karşılık bulmakta. Bu bağlamda, günün kalanında da yurt içi ve yurt dışı sistematik risklerin durumu yine; dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, başkaca haber akışları ve teknik fiyatlamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda 5.63 - 5.65 bandı üzerinde seyrine devam eden bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece kur yukarı yönlü isteğine devam edebilir ve 5.7100, 5.7340 ve 5.7550 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. Özellikle 5.7550'nin geçilmesi 5.8700 ana direncini hedef haline getirebilir. 5.63- 5.65 bandının aşağı yönlü kırılması halinde ise 5.55 ana desteği kritik olacaktır. Ancak 5.55 seviyesi öncesiinde 5.6140, 5.5935 ve 5.5765 ara destekleri izlenebilir.
GBPUSD
Brexit'in gerçekleşmesine sayılı günler kala dikkatlerimiz İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Almanya ve Fransa'nın liderleriyle yapacağı görüşmelere çevrildi. Şuanda kadar görüşmelere ilişkin olumlu yada olumsuz bir çok spekülatif haberler gündeme düşse de resmi olarak henüz herhangi bir açıklama gelmedi. Şuanda piyasa tarafında bu görüşmelere yönelik bir umut söz konusu buda Sterlin varlıklarına pozitif yansıyor. Ancak fiyatlamalar yetkililerden gelecek açıklamalar ile değişebileceğinden açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken dikkatler yarın yayınlanacak FED/FOMC toplantı tutanaklarına odaklanmış durumda. Teknik olarak aşağı tarafta 1.2960 yukarı tarafta ise 1.3240 seviyeleri ana destek ve direnç seviyeleri olarak takip ediliyor. Gün içerisindeki alış yönlü işlemlerde ise 1.3100, 1.3135, 1.3165 ve 1.3190 ara direençleri, geri çekilmelerde ise 1.3050, 1.3020 ve 1.2990 ara destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırımlarının ve OPEC+ konsorsiyumunun üretimi azaltma anlaşmasının global petrol arzını kıstığı bir ortamda Libya ve İran'da yaşanan gelişmeler petrol fiyatlarını Kasım 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyelere yükseltti. Kaldı ki yatırım bankalarından Goldman Sachs da mevcut durumlardan kaynaklı olarak petrol fiyatlarında tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve ortalama fiyat tahminini 62,50 dolar/varilden 66 dolar/varile çıkardı. İkinci çeyrek için Brent petrolü fiyat tahminini 65 dolar/varilden 72,50 dolar seviyesine yükselten Goldman Sach, Brent petrolünde ortalama fiyatın 2020 yılında 60 dolar/varil olacağı tahminini ise korudu. Öte yandan ABD-İran cephesinde her iki ülke de birbirini terör üyesi olarak tanırken bundan sonraki süreçte özellikle ABD yaptırımları ve İran'ın buna cevabı merak konusu olacak. Bu arada Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun Başkaanı Kirill Dmitriev, Rusya'nın Haziran ayında üretimini 228 bin varil/gün veya daha fazla artırabileceğini söylerken Rusya'nın Haziran ayında OPEC ile toplandığında petrol üretiminin artırılmasını isteyeceğinin sinyalini tekrarladı. Gece saatlerinde Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ham petrol stok verileri fiyatlamalara etki edebilirken OPEC ve OPEC+ üyelerinin açıklamaları ile Libya, İran ve Venezuela'daki gelişmeler de yakından takip edilecek. Teknik olarak gün içerisinde yaşanacak alış yönlü işlemlerde 70.90, 71.10, 71.35 ve 71.60 dirençlerini izleyeceğiz. Geri çekilmelerde ise 70.50, 70.20 ve 69.90 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Çin Merkez Bankası(PBOC)'nın Altın rezervlerini hızlı bir şekilde yükseltmeye devam ettiği yönündeki raporun da etkisiyle toparlanan Değerli Metal, ABD Başkanı Donald Turmp'ın, AB'ye gümrük vergisi tehdidi sonrası alışlarını hızlandırdı. Ayrıca ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin hala daha nihai bir sonuca ulaşılamaması da piyasada ki risk iştahını olumsuz yönde etkileyerek Değerli Metal'in alış yönlü işlemlerini destekliyor. Toparlanma hareketleri sonrası tekrardan 1300 direnci üzerine çıkan Değerli Metal'in yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için 1321 ana direncini kırması gerekebilir. Zira bu seviye kırılırsa ikili dip formasyonunun oluşum seviyesine denk gelen 1341 direnci hedef haline gelebilir. Ancak 1321 noktası öncesinde ise 1309, 1313 ve 1317 ara dirençleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise ilk etapta 1297 noktasını önemsiyoruz. Buranın kırılması halinde ise 1294, 1290, ve 1284 destekleri izlenebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AK PARTİ, BÜYÜKÇEKMECE SEÇMİNİN İPTALİNİ İSTEDİ - TRT HABER
IMF BAŞEKONOMİSTİ: TÜRKİYE'NİN IMF YARDIMINI DÜŞÜNMESİNİ GEREKTİRECEK BİR ŞEY YOK
HERHANGİ BREXİT ERTELEMESİ, AB'NİN FONKSİYONUNU KORUMALI -FRANSA CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLİSİ
PUTİN : POLİTİK KRİZ BİTTİĞİNDE ABD İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYI UMUT EDİYORUZ
İMF YETKİLİSİ :ÇİN'DE BAZI TOPARLAMA İŞARETLERİ VAR
PUTİN : TRUMP İLE PEK ÇOK GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ MEVCUT
PUTİN : DOĞAL GAZ FİYATLARININ ŞU ANDAKİNDEN DAHA YÜKSEK OLMASI İÇİN BİR NEDEN YOK
PUTİN : RUS FİRMALARI KENDİ PLANLARINA SAHİP
PUTİN : YILIN İKİNCİ YARISINDA BİRARAYA GELECEĞİZ VE TARTIŞACAĞIZ
İMF YETKİLİSİ : GLOBAL EKONOMİDE CİDDİ BİR AŞAĞI YÖNLÜ DÖNÜŞ, SENKRONİZE MALİ TEŞVİKLİ TALEP EDEBİLİR
Facebookta Paylaş