Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB Politika Faizini Tekrardan Devreye Aldı!
Kur tarafında volatilitesi yüksek bir hafta başlangıcı yaptığımızı söyleyebiliriz. Özellikle bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, İstanbul seçim sonuçlarına yönelik yaptığı bazı açıklamaların yanı sıra TCMB’nin politika faizini tekrardan devreye alması kur tarafında anlık olarak tepkilere yol açtı. Yapılan hamlelere bakacak olursak kurum; 22 Mart’tan bu yana ara verdiği 1 hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladı. Ayrıca TCMB yerel bankalarla Swap’ta TL faizini yüzde 25.5’den yüzde 24’e düşürdü. Diğer taraftan ABD ile savunma füzeleri üzerinde yaşanan gerginlikler de piyasanın odak noktasında olmaya devam ediyor. Yurtdışı tarafta ise küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakerelerinden gelen açıklamalar ılımlı fakat hala daha somut bir adım atılmıyor ve bu durumda tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer alıyor. Brexit konusunda ise gerçekleşme tarihine sayılı günler kala hala daha nihai bir anlaşmaya varılamıyor ancak görüşmeler devam ediyor. Gelen açıklamalarda ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Başbakanı Macron ile görüşmek için ziyarete gidebileceği ifade ediliyor. May’in bu ziyaret hamlesi piyasa tarafına kısmen de olsa umut aşılıyor fakat diğer tarafta Ana Muhalefet Partisi ile May arasında yapılan görüşmelerin olumsuz geçtiğine yönelik haber akışları ise bu umutları bertaraf ediyor. Şüphesizki 12 Nisan tarihine kadar dikkatlerimiz İngiltere Başbakanı Theresa May’in, gerek ülke içerisinde gerekse AB ile yapacağı temaslarda olacaktır. May eğer ki bu görüşmelerden ilk etapta bir erteleme kararı çıkartabilirse bu durum Sterlin varlıklarını bir miktar rahatlatabilir. Tam olarak bir Sterlin lehine hareketler görebilmemiz içinse bu belirsizlik ortamının anlaşmalı bir şekilde ortadan kalkması gerekebilir. Günün veri takviminde ise Almanya’dan Ticcaret Dengesi takip edildi ve data 18 Milyar 700 Milyon fazlalıkla beklentilerin üzerinde bir sonuç aldı. Günün geri kalanında ise ABD’den Fabrika Siparişleri rakamlarını izleyeceğiz.
EURUSD
Britanya'da Muhafazakâr Parti'nin Avam Kamarası Grup Başkanı Andrea Leadsom, hükümetin Brexit'i kurtarmak için İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile konuşmak zorunda kaldığını, Corbyn ile bir uzlaşmaya varılabileceğini söyledi. Britanya Dışişleri Bakanı ise İşçi partisi ile yapılacak görüşmelerin kolay olmayacağını ve Brexit müzakerelerine büyük kırmızı çizgilerle gidilemeyeceğini kaydetti. Öte yandan İtalya, 2020 yılı için bütçe açığı hedefini bu hafta GSYH'nın yüzde 2,1 seviyesine yükseltileceği belirtilirken hedefin yaz aylarında yeniden yukarı yönlü revize edilebileceğini de ifade ediyorlar. ABD kanadında sakin seyir izlenirken hafta sonunda ABD ekonomi danışmanı Kudlow, ABD ve Çin’in bir ticaret anlaşmasının gittikçe daha da yakınlaştığını ve bu hafta üst düzey yetkilinin çok sayıda telekonferrans yoluyla görüşüleceğini bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise 2020 başkanlık vaatlerinden olan Meksika sınırını kapatma düşüncesini sınır güvenliği ile yasa dışı göçü önlemek adına değiştirmediğini belirtti. Trump geçtiğimiz hafta sınırı kapatmak yerine Meksika’da üretilen otomobillere gümrük vergisi uygulayabileceğini söylemişti. Gün içinde ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin modern para teorisini uygulamaktan kayda değer derecede uzak olduğunu raporlarken günün geri kalanında ABD Şubat ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Teknik olarak şuanda 1.1240 seviyesi üzerinde fiyatlanan parite bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise ataklarını hızlandırabilir ve 1.1270, 1.1285, 1.1300 ve 1.1330 dirençleri önemli hale gelebilir. 1.1240 altına sarkması halinde ise 1.1215, 1.1190 ve 1.1170 destekleri ilk etapta önemli olabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta, sabah saatlerinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyareti öncesinde jeopolitik ve siyasi konulara ddair yapmış olduğu açıklamalar kur üzerinde oynaklıklara neden oldu. Diğer yandan, TCMB’den gelen açıklamada ise: Yerel bankalarla yapılan swapta TL faizinin yüzde 25.50’den yüzde 24’e düşürüldüğü belirtildi. Ayrıca TCMB, bugün de 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açmadı. Yurt dışı tarafta ise yine; Brexit ve Ticaret Savaşları kaynaklı gelişmeler öncelikli olarak takip ediliyor ve bu bağlamda küresel sistematik risk unsurlarına dair yaşanan gelişmeler, iç taraftaki unsurlar kadar olmasa da kur üzerinde de zaman zaman etkili olmakta. Günün kalanında yine öncelikli olarak, yurt içi kaynaklı; siyasi, jeopolitik ve ekonomik gelişmeleri fiyatlamalar açısından takipte olacağız. Yurt dışı kaynaklı haber akışlarının da izleneceği günün, önemli ekonomik datası ise; ABD’de açıklanacak olan Fabrika Siparişleri olacak. Teknik olarak kritik olarak gördüğümüz 5.63 - 6.65 bandının ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise ilk etapta 5.75 direnci, kırılmasıı halinde ise 5.8700 ana direnci hedef haline gelebilir.5.63 altına sarkması halinde ise sırasıyla 5.6130, 5.5985, 5.5700 desteklerini izleyebiliriz. TL lehine ataklar görebilmemiz içinse 5.55 noktasının kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
GBPUSD
Brexit’e yönelik haber akışları, Brexit’in şuan ki gerçekleşme tarihine (12 Nisan) sayılı günler kala parite üzerinde volatilite yaratmaya devam ediyor. Bugün gelen haber akışlarına baktığımızda İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Almanya ve Fransa’nın liderleriyle bir anlaşmaya varabilmek için bir ziyaret gerçekleştireceğine yönelik gelen haber akışları Sterlin varlıklarını kısmen de olsa rahatlattı. Ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve bu görüşmelerden de bir sonuç çıkmaması durumunda tekrardan baskı altında kalabileceğini belirtelim. Ayrıca Corbyn - May görüşmesinin olumlu geçmediğine yönelik gelen haber akışları da dikkat çekiyor. Hatırlayacağımız gibi daha önce hiçbir şekilde bir araya gelmeyen iki liderin Brexit anlaşmasına varabilmmek için ortak bir çalışma başlattıklarına ilişkin haber akışları piyasa tarafında pozitif karşılanmış ve Sterlin varlıklarını rahatlatmıştı. Günün geri kalanında ise küresel risk olarak gördüğümüz Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik haber akışlarının yanı sıra ABD’den Fabrika Siparişleri takip edilecek. Teknik olarak aşağı tarafta ilk etapta 1.3025 devamında ise 1.2960 destekleri kritik olacaktır. Özellikle 1.2960’ın kırılması halinde satışların derinleşebileceğini söyleyebiliriz. 1.3025 üzerimde ise 1.3075, 1.3110, 1.3135 ve 1.3160 dirençleri önemli olabilir. Sterlin lehine hareketlerin hız kazabilmesi içinse 1.3240’ın kırılması gerekebilir.
BRENT PETROL
Son dönemdeki yükseliş trendine devam eden petrol fiyatlarında OPEC üyesi Libya'da artan çatışmaların devam etmesi ile arz konusunda yaşanabilecek azalış beklentisiyle gün içinde gapli açılış yaptığı görüldü. ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının Mayıs ayından bu yana en hızlı artışı göstermesine rağmen yukarı atakların devam etmesi sonrasında gün içinde OPEC üye temsilcilerinin açıklamaları geniş yer aldı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı, OPEC+ toplantısının üretim miktarını belirleme konusunda ana etken olacağını ve piyasa dengelenmeye doğru kendi yolunda ilerlediğini savunurken ülkesinin hedefin altında üretim kesintisine devam etme ihtiyacı olduğunu düşünmediğini belirtmesi önemliydi. Birleşik Arap Emirliği (BAE) Enerji Bakanı ise denge noktasına ulaştıklarını kaydederken Dolar ile petrol ticaretinin bir gecede değişecek bir durum olmadığını söyledi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Üst Yöneticisi Kirill Dmitriev de stokların azalıp piyasanın durumunun iyileştiğini ve Haziran ayında OPEC+’nın üretimi yükseltme kararı alabileceğini vurgulayarak üretim artışının konsorsiyumun sonu anlamına gelmediğini iletti. Libya’daki karışıklık konusunda ABD Dışişleri Bakanı Pompeo durumdan kaygı duyduklarını ifade ederek, Halife Hafter'e "harekâtı durdurun" çağrısında bulunması ise dikkat çekiciydi. Teknik olarak yukarı yönlü atakllarda 70.95, 71.10, 71.30 ve 71.50, olası geri çekilmelerde ise 70.50, 70.20, 69.90 ve 69.60 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasında müzakereler devam ediyor. Uzun süren görüşmeler neticesinde gelen açıklamalara baktığımızda açıklamaların ılımlı olduğunu görmekteyiz. Fakat bu ılımlı açıklamaların devamında hala daha hali hazırda bir anlaşmanın yapılmaması piyasa tarafında tedirginlik yaratıyor. Bu durum ise piyasadaki risk iştahını azaltarak borsalarda satış yönlü işlemleri artırıyor ve Değerli Metal’de bu durumdan pozitif şekilde faydalanıyor. Ayrıca haftaya zayıf bir başlangıç yapan Dolar Endeksi de Değerli Metal’de ki yukarı yönlü atakları destekliyor. Yaşanan toparlanma hareketleri sonrası kritik bir eşik olarak gördüğümüz 1300 noktasının üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kapanışlar Değerli Metal’in alış yönlü işlemlerini hızlandırabilir. Bu durumda ise 1305, 1309 ve 1313 dirençleri ilk etapta önemli olacaktır. 1300 altında ise ilk etapta 1297, geçilmesi halinde ise 1294, 1289 ve 1285 destekleri takip edilebilir.

,
 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED, YABANCI BANKALARIN ABD ŞUBELERİ İÇİN LİKİTİDE TEMİNİ RASYOSU UYGULAMASINI DEĞERLENDİRLYOR
FED, YABANCI BANKALAR İÇİN SERMAYE REZERVİ VE STRES TESTLERİNİN GEVŞETİLMESİNİ ÖNERİYOR
FED, BUGÜNKÜ TOPLANTIDA DÜZENLEYİCİ DEĞİŞİKLİKLER BELİRLİYOR
PUTİN:GÜNDEMİMİZDE S-400 ANLAŞMASININ TAMAMLANMASI DA VAR
PUTİN:PUTİN: "TÜRKİYE İLE PEKİŞTİRİLMİŞ VE İLERLEMİŞ İŞ BİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME KARARI ALDIK
PUTİN: “ASTANA SÜRECİNİN GARANTÖRLERİ RUSYA VE TÜRKİYE OLARAK SURİYE’DE GERGİNLİĞİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ"
İSRAİL MERKEZ BANKASI FAİZ DEĞİŞTİRMEDİ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,6671 Satış: 5,6774 Euro Alış: 6,3682 Satış: 6,3796
Facebookta Paylaş