Akşam Bülteni (Işık FX)

Türkiye 10 Yıllık Tahvil Faizleri Yüzde 20’yi Geçti!
Sabah saatlerinde Avustralya Merkez Bankası(RBA)’nın faiz kararı takip edildi. Banka, son 22 ayda olduğu yüzde 1.50 seviyesindeki Politika Faizi’ni sabit bıraktı. Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi ve Ticaret Dengesi verileri ise son zamanlarda olduğu gibi beklentilerin altında kaldı. İngiltere’de açıklanan Halifax Konut Fiyat Endeksi datalarında öngörülerin üzerinde gerçekleşmeler görüldü. Yurt içi tarafta ise dün yaşanan ekstrem gün sonrası sabah saatlerinde kurlardaki yaralar sarılmaya çalışıldı. Dün akşam; Türkiye ile ABD arasında bir ön mutabakat sağlandığı ve bir heyetin ABD’ye gideceği yönünde çıkan haberler neticesinde bu sabah DolarTL’de 5,18, EuroTL’de 5.99 seviyelerine doğru hareketlilik görüldü. Ancak, Dışişleri bakanlığı yetkililerinden dün akşamki haberin teyit edilmediği yönünde basında çıkan haberler ve İran yaptırımları konusuyla artan küresel riskler ile kurlarda yeniden yukarı yönlü hareketler başladı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swapı 350 seviyesine yaklaşırken, tahvillerdeki yükselişler devam etti. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 20,09’a yükselirken, yeni rekor seviye yenilenmiş oldu. Yurt dışı tarafta ise; dün itibariye ABD’nin, İran’a yönelik yaptırımlarının başlamış olması tartışılıyor. Ayrıca, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşlarının derinleşmesinin her iki ülke ve Dünya ekonomisi üzerindeki etkileri izlenmekte. ABD’nin İran’a yönelik açıkladığı ilk etap yaptırımlarda: ABD Doları, Değerli taşlar gibi önemli materyallere erişim engeli bulunuyor. Petrol gibi kalemler için ise 4 Kasım tarihi öngörülüyor. Açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump: İran ile iş yapanların da yaptırımlardan etkileneceğini ve onların ABD ile ticaret yapamayacağını söylerken, Kasım ayındaki yaptırımların dozunun daha yüksek olacağını belirtti. Çin tarafında ise Merkez Bankası ve Döviz Düzenleme Kurumu’ndan yapılan açıklamaların ortak noktasında: Global ticaret sürtüşmelerinin bundan sonraki süreçte daha da yükseleceği ve oynaklığın devam edeceği belirtildi. Günün kalanında ABD’den Yeni İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı, Kanada’dan Ivey PMI, Türkiye’den ise Hazine Nakit Dengesi verileri takip edilecek. Ayrıca, lokal ve küresel haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri de izlenecek.
EURUSD
Bugün Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi rakamları beklentinin altında yüzde 0.9’luk daralma yaşarken Ticaret Dengesi de tahminlerin altında 19 Milyar 300 Milyon fazlalık verdi. Özellikle ülkenin ithalat rakamlarında yaşanan yükselişler dikkat çekti. Her ne kadar bugün Avrupa’dan takip ettiğimiz veriler genel olarak beklentilerin altında kalsa da küresel piyasada günü satıcılı geçiren Dolar varlıkları parite tarafında toparlanmaya yardımcı oldu. Özellikle Çin Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar sonrası toparlanan Yuan varlıkları bugün için Dolar’a olan güvenli liman talebinde etkili oldu. Günün geri kalanında ise küresel haber akışları ve ABD’den İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı taakip edilecek. Teknik olarak 1.1540 seviyesinden destek alarak toparlanma içerisine giren parite için yukarı yönlü atakların devam için ilk etapta 1.1620 direnci önemli olacaktır. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağladığı takdirde 1.1635, 1.1655 ve 1.1670 dirençleri takip edilebilir. USD lehine işlemlerde ise Temmuz 2017’den bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.1530 -1.1510 destek bandı kritik olacaktır. Ancak öncesinde 1.1580 ve 1.1545 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Kur tarafında; dün görülen ralliyle 5.42 seviyelerine kadar gelinmesi sonrası Türkiye ile ABD arasında bir mutabakatın sağlandığı yönünde gelen haberler ile 5.18 seviyelerine kadar gelindi. Ancak, konunun henüz resmi ağızdan doğrulanmaması ile CDS priminin yükselişini devam ettirmesine paralel olarak tahvil faizlerinde görülen yükselişler(10 yıllık tahvil faizi rekor tazeledi) kurun bu bölgeden toparlanmasına yol açtı. Commerzbank’tan gelen açıklamada da: Cari İşlemler açığının finansmanı konusunda Türkiye’nin riskllerinin devam ettiğine vurgu yapılırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran yaptırımlarının bu ülke ile iş yapan ülkeleri de kapsadığı yönündeki açıklamaları kurun yeniden yukarı yönlü ataklar yapmasının önünü açtı. ABD Büyükelçiliği ise yaptığı yazılı açıklamada: Bir Amerikalı yetkilinin kurun 7 TL olacağı tahmininde bulunduğuna dair spekülasyonların temelden yoksun olduğunu belirtti. Günün kalanında ekonomik verilerden daha çok başta iki ülke arasındaki soruna dair gelişmeler olmak üzere haber akışlarını takip edeceğiz. Ayrıca, dün olduğu gibi bugün de TCMB’den gelebilecek olası hamleler de geçici de olsa kur üzerinde etkili olabilir. Kkur için bu aşamada teknik seviye belirtmenin ise anlamsız olacağı düşüncesindeyiz.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit’in anlaşmalımı anlaşmasız mı olacağına ilişkin tartışmalar Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratırken bugün resmi olmayan kaynaklara göre 30 Mart 2019 tarihinde bitecek olan Brexit sürecinin Kasım ayına kaydırılacağına dair gelen haberller dikkat çekti. Diğer taraftan bugün ülkeden takip ettiğimiz Halifax Konut Fiyat Endeksi rakamları ise genel olarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Dolar tarafında ise Yuan kaynaklı olarak bir satış baskısı görülürken parite tarafında da yukarı yönlü ataklara neden oldu. Günün geri kalanında ise ABD’den İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı’nın yanı sıra ticaret savaşları ve Brexit gibi önemli haber akışları takip edilecek. Teknik olarak paritenin, Haziran ayında başlayan kanalın alt bant noktasından destek alarak toparlanma içerisine girdiğini görmekteyiz. Bu kapsamda Sterlin lehine hareketlerin devamı için 1.2990, 1.3020 ve 1.3040 direnç seviyeleri önemli olabilir. USD lehine hareketler içinse 2017’Eylül ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.2870 noktası kritik görünümünü koruyor. Ancak bu seviye öncesinde ilk etapta kanal alt bandının kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
BRENT PETROL
Amerikan yönetimi, İran ile batı ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmadan çekilmesi ssonrasında Tahran’a yönelik yaptırımları resmen yeniden devreye sokuyor. İran’ın otomotiv, havacılık sektörü ile İran ile altın ve diğer değerli metallerin ticaretini hedef alan yaptırımlar bu gece yarısı yürürlüğe girecek. Petrol ihracatını etkileyecek ikinci bölümü 5 Kasım'da yürürlüğe girecek yaptırımların, İran ekonomisine büyük zarar vereceği iddia ediliyor. Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD'nin mümkün olduğu kadar çok ülkenin İran'dan petrol alımını sıfırlamalarını istediğini söyledi ve "Bizim politikamız, mümkün olduğu kadar çabuk mümkün olduğu kadar çok ülkenin İran'dan petrol ithalatını sıfırlaması. Hedefimiz İran'ın gelirlerini ve döviz girişini azaltmak" şeklinde konuştu. Günün geri kalanında veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Teknik olarak bakacak olursak, İran’a yaptırımların başlamasıyla destek bulan petrol fiyatlarının sert yükselişler kaydettiği görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 75.00, 75.35 ve 75.75 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilirken olası geri çekilmelerde ise 74.45, 74.10 ve 73.75 destek seviyeleri test edilebilir.
ONS ALTIN
ABD yönetimi, İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının ilk bölümünü resmen uygulamaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini çektiği nükleer anlaşma çerçevesinde askıya alınan İran yaptırımlarının ilk bölümünü yeniden uygulamaya başladı. Konuyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yaptırımların resmi olarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak böylelikle İran ile iş yapanların ABD ile yapamayacağını bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin ülkesine yönelik ambargoları yeniden devreye sokmasını kınadı ve yaptırımları "İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi amaçlayan psikolojik bir savaş" diye tanımladı. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Amerika Başkanı ve Washington yetkilileri her gün İran karşıtı politikalarından dem vurduklarını, oysa dünya camiası bu politikaları tasvip etmediklerini belirtti. Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran'ın ABD'nin yaptırımlarından kaçınmasının tek yolunun Trump'ın müzakere teklifini kabul etmesi olduğunu söyledi. Buna karşılık Ruhani “Biz her zaman diplomasiden ve görüşmeden yanayız. Ancak görüşme dürüstlük gerektirir. Amerika hem nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden yürürlüğe koyuyor, hem de bizimle görüşmek istiyor” ifadesini kullandı. Teknik olarak, Dolar endeksinin 95.00 seviyesinin altına düşmesi ve aşağı yönlü hareketinin devam etmesi sarı madende alıcılı seyri beraberinde getirdi. 1218, 1223 ve 1227 direnç seviyeleri bundan sonraki süreçte ilk takip edilecek seviyeler olabilirken aşağı yönlü hareketlerde 1209, 1206 ve 1202 destek seviyeleri gündeme gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değğildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş