Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 07.02.2019
AB Komisyonu'ndan Aşağı Yönlü Revizeler!
Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya ile başlayacak olursak ülke ekonomisine dair soru işaretlerinin Euro varlıkları üzerinde ağırlık yarattığını söyleyebiliriz. Gerek geçtiğimiz günlerde takip ettiğimiz PMI rakamlarındaki olumsuz görünüm gerekse dün açıklanan Fabrika Siparişleri ve bugün yayınlanan Sanayi Üretimi verilerinde yaşanan daralma, ülke ekonomisine dair endişeleri beraberinde getiriyor. Bugün ayrıca Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizeler de ekonominin kötü gidişatını destekler nitelikteydi. Projeksiyonlara bakacak olursak; Almanya için 2019 yılı büyüme tahmini, yüzde 1.8'den yüzde 1.1'e revize edilirken 2020 yılı 1.7'de sabit bırakıldı. İtalya için 2019 yılı büyüme tahmini yüzde 1.2'den yüzde 0.2'ye, 2020 yılı ise yüzde 1.3'ten 0.8'e indirildi. Aynı şekilde Fransa'nın 2019 ve 2020 büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edildi. Euro Bölgesi projeksiyonlarına geçecek olursak 2019 yılı GSYH beklentisi yüzde 1.9'dan yüzde 1.3'e, 2020 yılı içinse yüzde 1.7'den yüzde 1.6'ya, enflasyon beklentileri ise 2019 yılı yüzde 1.8'den 1.4'e, 2020 yılı içinse yüzde 1.6'dan yüzde 1.5'e revize edildi. Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit konusunda ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in, AB ile temasları devam ederken hala daha nihai bir sonuca ulaşılamadığını belirtmekte fayda görmekteyiz. Özellikle İrlanda sınırı konusunda May'in, AB'yi ikna çabaları dikkat çekse de AB'nin taviz vermez görüntüsü, piyasa tarafından endişelere neden oluyor. Konuya dair gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Brexit konusunun dışında İngiltere için bir diğer önemli gündem maddesi ise bugün Merkez Bankası Mali Politika Kurulu tarafından yayınlanan kararlardı. Kurum, herhangi bir sürpriz yapmayarak faizleri sabit tuttu. 435 Milyar Sterlinlik varlık alım programını da değiştirmeyen BOE'nin, ''ekonomi beklendiği gibi gelişir ise kademeli ve sınırlıı bir sıkılaşma beklenebilir.'' şeklindeki ifadesi dikkat çekti. BOE kararlarında ayrıca büyüme projeksiyonlarında aşağı yönlü revizeler görüldü. Günün geri kalanında ise FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida'nın açıklamalarını ekstra yaşanabilecek gelişmeler ile birlikte takip edeceğiz.
EURUSD
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bugün Brüksel'de bir araya geleceği Britanya Başbakanı Theresa May'e, AB'nin üzerinde uzlaşma sağlanmış olan Brexit Geri Çekilme Anlaşması'nı ve backstop maddesini yeniden müzakere etmeyeceğini söyleyeceğini ifade etti. May hükümetinin revize bir Brexit anlaşmasını mümkün olduğu kadar kısa zamanda parlamentoya getirmek istediğini ancak bunu 13 Şubat'a kadar yapamaması halinde parlamentonun ertesi gün Brexit konusunda yeni bir tartışma yaratması olası görünmekte. Veri akışında Almanya Sanayi Üretimi Aralık'ta aylık yüzde 0.8 artış beklentisine karşın 0.4 gerilerken ülkenin kötü veri serisi devam etmiş oldu. Bu durum Euro kanadını baskılarken yükselen Dolarr endeksinin de paritede aşağı yönlü hareketleri desteklemiş oldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün yayınladığı bültene göre, Euro Bölgesi'nde büyüme göstergelerinin aşağı yönlü olduğu ve önümüzdeki aylarda büyüme ivmesinin yavaşlayacağına işaret ettikleri bildirildi. ABD tarafında ise FED Başkanı Powell ve FOMC üyesi Quarles'in açıklamalarındaki güçlü ekonomi vurgusu önemliyken eski FED Başkanı Janet Yellen'in, hükümetin sesine kulak vermesi gerektiğini ve bir sonraki hamlenin faizleri düşürmek olması gerektiğini belirtmesi dikkat çekti. Yaşanan sert baskılanma sonrası tekrardan düşen kanalın içerisine giren paritenin satışlara devam edebilmesi için 2017 Temmuz ayından bu yana haftalık bazda altında kapanış görmediğimiz 1.1300 seviyesini kritik olarak görmekteyiz. Buranın kırılması halinde 1.1285, 1.1260, 1.1235 ve 1.1210 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1370, 1.1390, 1.1410 ve 1.1435 direnç seviyeleri izlenebilir. Yükseliş hareketiniin hızlanması içinse 1.1465 seviyesi üzerinde kapanışlara ihtiyaç duyabilir.
USDTRY
Yurtiçi tarafta hafta başında açıklanan enflasyon dataları sonrası TCMB'nin ileriye dönük politikaları ve sene sonu enflasyon beklentilere yönelik söylemeler takip edilirken, diğer yandan da bir süredir stabil hâl alan jeopolitik risklerin durumu da göz ucuyla izlenmekte. Yurt dışı tarafta ise ticaret savaşları ve Brexit gibi risklere dair belirsizliklerin yanı sıra; Euro Bölgesi'nde kötü gelen ekonomik veriler ile oluşan büyüme kaygıları nedeniyle küresel çapta Dolar varlıklarına talep geldiği görülmekte. Dolar Endeksi'nde oluşan yukarı yönlü atakların yanı sıra, birçok önemli gelişen ülke para biriminin küresel kaygılardan dolayı değer kaybettiği bir ortamda doğal olarak TL'de bu durumdan nasibini almakta. Bu bağlamda günün kalanında da küresel ekonomik duruma etki edebilecek veri ve haber akışları yine öncelikli olarak takibimizde olacak. Keza, yurt içi taraftan TCMB politikaları, TÜFE tahminleri ve jjeopolitik risklere yönelik gelebilecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak bir önceki bültende belirttiğimiz 5.2350 direncinin geçilmesiyle birlikte alış yönlü işlemlerde artış gördük. Şimdi ise bu seviye üzerinde kalıcılıkları önemli görmekteyiz. Bu durumun sağlanması halinde 5.2760, 5.2960 ve 5.3100 seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. 5.2350 altında ise 5.2290, 5.2200, 5.2030 ve 5.1800 destek seviyeleri kritik olacaktır.
GBPUSD
Brexit konusunun dışında bugün İngiltere'de Merkez Bankası'nın kararları takip edildi. Banka beklendiği gibi faiz ve politika programında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yayınlanan kararlarda ekonominin beklendiği şekilde gitmesi halinde sıkılaştırma yapılabileceği belirtilirken büyüme tahminlerinde olumsuz, enflasyon tahminlerinde ise olumlu revizeler dikkat çekti. Kararlar sonrası basının karşısına geçen Başkan Mark Carney ise; Brexit'in, bir bütün olarak verilerde kısa vadeli dalgalanmaya sebep olduğunu belirtirken anlaşmasız bir Breexit senaryosuna hazır olmadıklarını deklare etti. Carney'in özellikle; '' Sterlin eğer mevcut seviyeleri nihai bir Brexit sonu ile uyumlu olursa dikkat çekici olur söylemleri'' önemliydi. Brexit görüşmelerine değinecek olursak müzakerelerin hala daha devam ettiğini ancak hala daha nihai bir sonuca ulaşılamadığını belirtelim. Dolar tarafı ise Avrupa'daki ekonomik sorunlardan destek buluyor. Teknik olarak ise yükselen kanalın alt bant noktasını (1.2855) test etmesiyle birlikte bir miktar toparlanma görmekteyiz. Bir dahaki aşağı yönlü ataklarında tekrardan 1.2855 ana desteğini takip edeceğiz. Bu seviye altında kalıcılıklarda ise 1.2830, 1.2810 ve 1.2785 desteklerini ilk etapta izlenebilir. Kanalın devam etmesiyle birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.2940, 1.2960, 1.2990 ve 1.3015 direnç seviyelerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ABD'nin yaptırım muafiyetine rağmen Yunanistan ve İtalya'nın kendilerinden petrol almamasını eleştirerek, İran'ddan petrol alan tek Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu açıkladı. Zengene, Amerikan yaptırımları nedeniyle 1980'li yıllardaki İran-Irak savaşı dönemine kıyasla daha zor bir durumda olduklarını ancak ABD'nin Tahran'ın petrol ihracatını sıfırlamasına izin vermeyeceklerini belirtti. Öte yandan OPEC, Rusya ile küresel petrol piyasasının yönetiminde resmi bir ortaklık kurarak petrol piyasalarındaki konumunu güçlendirmek istiyor. Buna göre ortaklık önerisi, 18 Şubat'ta Viyana'da yapılacak toplantıda ele alınacak olup nihai kararın ise her iki taraftan bakanların Nisan ayında yapacakları toplantıda alınması bekleniyor. Ancak İran ve bazı OPEC üyeleri, Suudi Arabistan ve Rusya'nın kararlar üzerinde hâkim olacakları endişesiyle bu karara karşı çıktıkları bildirildi. Son olarak ham petrol stokları artması ve ABD petrol üretiminin rekor seviyelerde kalması fiyatlamalarda baskılanmayı beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Dolar ise küresel büyümeyi yavaşlatan bir unsur olan ticaret savaşı konusundaa ABD ile Çin arasında süren görüşmelerinin bekle-gör modunda olması ile birlikte güçleniyor ve bu durum, dolar ile fiyatlanan emtiayı daha pahalı hale getiriyor. Teknik olarak aşağı yönlü hareketlerde 62.00, 61.60, 61.25 ve 61.10 desteklerini izleyeceğiz. Toparlanma hareketlerinde ise 62.65, 62.80, 63.00 ve 63.45 dirençleri izlenebilir. Tam olarak alış yönlü işlemlerin harekete geçebilmesi içinse 63.70 ana direnç takibimiz sürüyor.
ONS ALTIN
Küresel olarak büyüme endişelerinin tekrardan baş göstermesi borsalarda satış getirirken buradan çıkan fonların güvenli liman algısıyla Altın tarafına talep getirdiğini görmekteyiz. Ancak bu talep Avrupa'daki gerek ekonomik gerekse lokal sorunlar nedeniyle güçlenen Dolar endeksi sayesinde sınırlı kalıyor. Altın yükselişine devam edebilmesi için 1323 seviyesi üzerinde kapanışlara ihtiyaç duyabilir. Buranın kırılması ilk etapta 1330 seviyesini hedef haline getirebilir. Aşağı tarafta ise tekrardan 1308 noktasını takip etmekteyiz. Buranın kırılması hallinde tekrardan 1300 noktası test edilebilir. 1300 seviyesi altı kalıcılıklar iste satışları hızlandırabilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FITCH : AB KOTALARI EMEA ÜLKELERİNİN ÇELİK ÜRETİCİLERİ ÜZERİNDE SINIRLI ETKİ YAPACAK
FİTCH: TÜRKİYE'DEKİ KATILIM BANKALARINI KISA VADELİ YÜKSEK FİNANSAL YÜKÜMLÜKLERİ NEDENİYLE YENİDEN FİNANSMAN RİSKLERİ YÜKSEK
FİTCH: TÜRKİYE'DEKİ KATILIM BANKALARI İÇİN FAALİYET ORTAMI ANA HASSASİYET NOKTASI
FİTCH: TÜRKİYE'DEKİ KATILIM BANKACILIĞI MAKUL ORTA VADELİ BÜYÜME UMUTLARI SUNMAYA DEVAM EDİYOR
FRANSA, İTALYA'DAKİ BÜYÜKELÇİSİNİ GÖRÜŞMELERDE BULUNMAK ÜZERE GERİ ÇAĞIRMA KARARI ALDIĞINI AÇIKLADI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,2407 Satış: 5,2502 Euro Alış: 5,9468 Satış: 5,9575
ÇEK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 1.75%, ÖNCEKİ: 1.75%)
Facebookta Paylaş