Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 07.01.2019
Ticaret Savaşları'nda Ilımlı Görünüm, Brexit'te Karmaşa Hâkim!
Merakla beklenen ABD - Çin resmi görüşmeleri bugün Pekin'de başladı. Şu saate kadar gelen açıklamalarda Çin Dışişleri Bakanlığı; ticari anlaşmazlığı eşit adımlarla çözmeyi arzu ettiklerini belirtirken iki başkanın görüş birliğinin uygulanmasına yönelik birlikte çalışacağını vurguladı. ABD tarafından gelen söylemlerde aynı şekilde görüşmelerin ılımlı geçtiği ve devam edeceğine yönelikti. Bu durum ise şuanda piyasalardaki risk iştahını kabartmış durumda olup Dolar varlıkları üzerinde de etkisini gösteriyor. Günün geri kalanında da dikkatli bir şekilde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Diğer taraftan Cuma günü ABD'den takip ettiğimiz olumlu İş istatistikleri verilerine karşın FED Başkanı Jerome Powell'ın, güvercin tondaki söylemlerinin de piyasa tarafında etkisi sürdürdüğünü görüyoruz. Özellikle FED'in sabırlı durup, para politikasında hızlıca değişiklik yapılabileceğine ilişkin söylemleri, faizlere ara verebileceğine yönelik algı buldu ve Dolar varlıklarına zarara verdi. Avrupa tarafında ise gündemde Brexit konusu yer aldı. Özellikle İngiltere parlamentosunda yapılacak olan oylamaya sayılı günler kala hükümet tarafından gelen açıklamalar dikkat çekti. Hükümet Sözcüsü; AB'den daha fazla güvence almak için çalıştıklarını ve parlamento oylamasının kesin tarihinin gelişmelere bağlı olarak 14 Ocak haftası yapılabileceğini söyledi. Hükümet ayrıca AB'den ek güvence alma sürecinin devam ettiğini vurgulayarak parlamentonun isteği doğrultusunda güvenceler almaya çalıştığını kaydetti. Avrupa tarafı ise bu söylemlerin aksine anlaşmanın nihai olduğunu ve herhangi ekstra bir uygulama yapılmayacağını söyleyerek karmaşa yarattı. Bu konuda şuanda net bir karar yok. Buda Sterlin varlıkları üzerinde ağırlık yaratıyor. Özellikle önümüzdeki haftaya kadar bu konuda gelebilecek açıklamalar piyasa volatilitesini artırabileceğinden dikkatle takip edilmeli. Günün geri kalanında yyayınlanacak verilerden ise yurtdışından ABD'den ISM Endeksleri ve Fabrika Siparişleri, yurtiçinde ise Hazine Nakit Dengesi takibimizde olacak.
EURUSD
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jimping arasında Kasım ayında Buenos Aires'te yapılan görüşmeden bu yana Çinli ve Amerikalı yetkililer arasında ilk yüz yüze görüşmeler bugün Pekin'de yapılıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin ve ABD'nin iki ülkenin başkanlarının sağladıkları görüş birliğini uygulamaya geçirmek için birlikte çalışmak konusunda istekli olduklarını ifade ettiklerini bildirdi. Trump ise Çin'in cari ekonomik zayıflığını ABD'ye Çin ile ticaret müzakerelerinde bazı faydalar sağlayabileceğine inandığını söyledi. Bunun dışında Goldman Sachs, 2019'da bir risk rallisinin yaşanmasının muhtemel olduğunu ve daha zayıf ABD Doları'nın gelişmekte olan piyasa varlıklarına yardımcı olacağını öngördüklerini bildirdi. Ayrıca Goldman stratejistleri, kurumun Cumartesi günkü notunda Dolar Endeksi'nde (DXY) sat tavsiyesinde bulunddu. Avrupa kanadında ise gündem şimdilik Brexit ve ekonomik verilerden oluşmakta. Almanya İçişleri Bakanı, anlaşmasız Brexit durumunda Almanya'daki İngiltere vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi gerekmeyeceğini belirtirken Almanya Hükümet Sözcüsü ise anlaşmasız Brexit'in Britanya, Almanya ve AB'nin çıkarına olmayacağı uyarısında bulundu. Başbakan There May'in Brexit tasarısı, 15 Ocak Salı günü parlamentoda oylanacak. Ekonomik verilerde ise Euro Bölgesi Kasım ayı perakende satışlar verisi aylık yüzde 0.6 ile yüzde 0.2 olan beklentilerden yukarıda görüldü.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530, 1.1555
Destekler: 1.1410, 1.1390, 1.1370, 1.1345, 1.1320
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü ABD'de açıklanan pozitif verilere karşın; Çin Merkez Bankası ve FED Başkanı Powell'ın açıklamaları ile ABD Doları'nın değer kaybettiğini görmüştük. Bugüne ise kararsız bir açılış ile başladık. Ancak günün devamında; ABD 'nin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton önderliğinde bir heyetinn Türkiye'ye yapacağı ziyaret nedeniyle Suriye eksenindeki jeopolitik risklerin durumuna dair belirsizlikler bir miktar TL varlıklarını baskıladı. Küresel tarafta ise yine; ABD'den giden bir heyetin Çin'in başkenti Pekin'de başladığı müzakereler de Dolar Endeksi üzerinden fiyatlamalara etki edebilecek kritiklikte. Bu bağlamda günün kalanında ekonomik verilerden daha çok bu iki konu kritik olacak. Ayrıca, TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı PPK toplantısına yönelik olası açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4175, 5.4250
Destekler: 5.3420, 5.3360, 5.3290, 5.3130, 5.2985
GBPUSD
Zayıf Dolar endeksine karşın Brexit konusunda yaşannan belirsizlik, paritedeki yukarı yönlü hareketleri sınırlıyor. 14 Ocak haftasında, İngiltere parlamentosunda yapılması beklenen Brexit oylaması öncesi, May'in AB'yi ikna etme çabaları sürüyor. AB tarafı ise masadaki anlaşma dışında başka bir anlaşmanın olmayacağını söyleyerek uzlaşma yollarını tıkkıyor. Şuanda bir karmaşa hakim ancak temaslar sürüyor. Bu konuda gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. FED Başkanı Jerome Powell'ın güvercin tondaki söylemleriyle baskılanan Dolar varlıkları ise ticaret savaşlarındaki azalan gerilim ile değer kayıplarına devam ediyor. Günün geri kalanında ise yine bu gelişmeler ışığında fiyatlamaların yanı sıra ABD'den önemli veri akışları takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2770, 1.2810, 1.2830, 1.2860, 1.2900
Destekler; 1.2740, 1.2720, 1.2680, 1.2660, 1.2625
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki toparlanma eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Gün içinde Uluslararası Yatırım Kuruluşu Societe General, global petrol talebi için 2019 büyüme beklentisini 1.43 milyon varil/günden 1.27 milyon varil/güne indirdiğini açıklarken İran Petrol Bakan Yardımcısı Amir Hüsseyin Azamaninia, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara rağmen "potansiyel" yeni alıcılar bulduklarını söyledi. Öte yandan Suudi Arabistan'ın ihracatını azaltması, İran'a yönelik yaptıırımlar ve Libya'da yaşanan üretim düşüşü 15 üyeli OPEC'in petrol üretiminin Aralık ayında Kasım ayına göre 460 bin varil/gün azalarak 32,68 milyon varil/gün olmasına yol açtı. Bu rakam ile OPEC, petrol üretiminde 2017'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadı. Veri akışında Cuma gecesi ABD'de faaliyetini sürdüren petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı 4 Ocak itibarıyla son bir haftada 8 adet düşüşle bin 75 olduğu raporlanırken petrol stoklarında da ilerleme kaydedilmediği gözlemlendi. Haftalık petrol üretiminin sabit kaldığı ABD'de petrol üretimi yerine stokların kullanılması fiyat davranışlarında geçtiğimiz haftaki yukarı atakları desteklerken haftanın ilk iş gününde de alıcılı seyir hâkimdi. ABD ile Çin arasındaki uzlaşma durumu, bugün ve yarın yapılacak görüşmeler sonrası küresel büyüme endişelerinin ne şekilde devam edeceğine yönelik soruların da cevabını beraberinde getirebilir. Bu haliyle talep tarafında sorun yaşanan petrol için bu görüşmeler son derece kritik olacaktır.
Teknikk seviyeler;
Dirençler: 58.70, 59.00, 59.30, 59.90, 60.40
Destekler: 58.00, 57.70, 57.30, 56.95, 56.60
ONS ALTIN
Cuma günü Çin Merkez Bankası'nın hamlesi ile küresel risk iştahında görülen kısmi düzetme sonrası baskılanan Değerli Metal, zayıf Dolar Endeksinden destek buldu. Özellikle FED Başkanı Jerome Powell'ın, güvercin söylemleriyle baskılanan Doların ticaret savaşlarındaki ılımlı tablodan da etkilendiğini ve baskılanmaya devam ettiğini görmekteyiz. Ayrıca bugün resmi olarak başlayan ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin olumlu şekilde ilerlemesi bir tarafta Çin Yuanı'na talep getirirken bir tarafta da Emtia'nın alıcılı görünümünü destekliyor. Günün geri kalanında ise ticaret savaşlarının yanı sıra ABD tarafından önemli veri akışları takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1297, 1300, 1305, 1309, 1313
Destekler; 1289, 1283, 1280, 1277, 1273



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
DENİZBANK GM HAKAN ATEŞ: (FUTBOL KUÜPLERİNENE İLİŞKİN DÜZENLEME) YÖNETİMLERE SORUMLULUK GETİRİLMESİ ÖNEMLİ- BLOOMBERG HT
ABD TİCARET BAKANI ROSS: ÇİN İLE ACİL TİCARİ KONULARDA İYİ BİR ANLAŞMA İÇİN İYİ BİR ŞANS VAR ANCAK YAPISAL KONULAR VE UYUM KONULARI ZOR
ABD TİCARET BAKANI ROSS: ÇİN, EKONOMİLERİNİN ABD'YE NE KADAR BAĞLI OLDUĞUNU ŞİMDİ FARKINA VARIYOR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,3597 Satış: 5,3693 Euro Alış: 6,1285 Satış: 6,1395
BATI AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARI ARALIK AYINDA YILLIK % -8.5
İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY : AB'DEN DAHA FAZLA GÜVENCE ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
HİNDİSTAN'IN 2018-19'DA GSYİH BÜYÜMESİNİN %7.2 OLMASI BEKLENİYOR (2017-18 GEÇİCİ: %+6.7)-HÜKÜMET
Facebookta Paylaş