Akşam Bülteni (Işık FX)

Weidmann: Varlık Alımlarının Yıl Sonunda Bitmesi Beklentisi Makul!
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet bugün yaptığı açıklamalarda: Enflasyon beklentilerinde hedeflere uyumlu durum söz konusu derken, denge faiz oranının oldukça düşük seviyelere gerilediğini vurguladı. Politika faizinde artırım yapılması için tahvil programında daha fazla belirginliğe ihtiyaç olduğunu da söyleyen Praet, piyasaların; varlık alımlarının bu yılsonunda bitmesi yönündeki beklentisinin üyeler arasında tartışılacağını söyledi. ECB adına konuşan Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ise: Enflasyonun hedefledikleri seviyelere kademeli olarak dönmesini beklediklerini belirtirken, 2018 sonunda varlık alımlarının bitirilmesi ihtimalini ise “makul” olarak niteledi. Praet ve Weidmann açıklamalarındaki tahvil alım programının bitirilebileceği yönündeki vurgulamalar Euro varlıklarında pozitif fiyatlamaları getirdi. Küresel Ticaret Savaşları konusunda bir yandan taraf ülkelerden açıklamalar takip edilirken, bir yandan gelen haberler ise G7 zirvesinde bu konunun derinlemesine ele alınacağı şeklinde. Yurt İçi tarafta gözler yarınki TCMB kararlarına doğru çevrilmişken; bir yandan hükümet tarafından, bir yandan ise uluslararası kurumlardan gelen açıklamalar takip ediliyor. Yine, Suriye ve Irak’a yönelik düşünülen askeri operasyonlar ve tahvil piyasasındaki fiyatlamalar da TL varlıklarını yakından ilgilendiriyor. Bugün açıklanan ekonomik verilerden; İsviçre TÜFE oranları beklenti üzerinde gelirken, ABD Dış Ticaret açığı beklentinin altında gerçekleşerek son 7 ayın en iyi gerçekleşmesini gösterdi. 2017/4.Çeyrek Tarım Dışı Üretkenlik datası öngörüleri karşılayamazken, 2018/1.Çeyrek Birim İşgücü Maliyetleri ise tahminlerin üzerindeydi. Kanada’dan gelen verilerde ise; Ticaret Açığı beklentilerden iyi gerçekleşirken, İnşaat İzinleri öngörüleri karşılayamadı. Günün kalanında Kanada’dan Ivey PMI verisi takip edilecekken; EIA tarafından açıklanacak olan stok ve üretim rakamları Petrol yaatırımcıları için, İngiltere Merkez Bankası(BOE) Mali Politika Komitesi(MPC) harici üyelerinden Ian McCafferty’nin açıklamaları ise Pound yatırımcıları için kritik olabilir.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nden önemli bir veri gelmezken Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen açıklamalar gündemde en üst sıralarda yer aldı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Peter Praet, enflasyon beklentilerinin hedefledikleri seviyeyle uyumlu olduğunu söylerken tahvil alım programının akıbeti hakkında ise önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan ECB toplantısında netleştirilebileceklerini belirtti. Almanya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Jens Weidmann; varlık alım programının 2018 yılı sonunda bitmesi konusunda pozitif yorumlarda bulundu. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot ise varlık alım programının bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Gelen bu açıklamalar sonrası piyasa tarafında, Bankanın önümüzdeki toplantıda varlık alım programına ilişkin önemli adım aatabileceğine yönelik beklentiler oluşurken Euro varlıklarında da bununla birlikte toparlanma hareketleri görüldü. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump ekseninde gerek NAFTA gerekse Çin ve Avrupa ile ek gümrük tarifeleri konusunda gerginliklerin devam ettiği görülürken bugün ülkeden gelen verilerin genel olarak beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı bulunmazken Avrupa’da; İtalya ve İspanya’dan, ABD’de ise; ticaret savaşları ve NAFTA görüşmelerine ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda; 1,5 aydır devam eden düşen kanalın kırılım teyit bölgesi olan 1.1710 - 1.1730 bölgesinin aşıldığını görmekteyiz. Özellikle bu bölge üzerinde kalıcılık göstermesiyle birlikte tekrardan Euro lehine hareketler hızlanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1810, 1.1840 ve 1.1865 dirençleri takip edilebilir. Olası Dolar lehine hareketlerde ise 1.1730 ve 1.1710 seviyeleri önemli olup tekrardan bu bölge altına sarkmması halinde 1.1680, 1.1655 ve 1.1620 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I ‘dan bugün gelen açıklamada: Türkiye’nin kredi notunun “BB+” seviyesinde sabit bırakılmasına karşın, not görünümünün ‘Durağan’dan “Negatif”e çekildiği belirtildi. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo arasında hafta başında yapılan görüşme sonrası alınan kararla Suriye ve Kuzey Irak(Kandil)’ta yapılması düşünülen askeri operasyonlar da bir yandan takip edilirken, hükümet yetkililerinin para ve maliye politikalarında sıkılaştırma yapılacağı yönündeki söylemleri devam ediyor. Ancak, TCMB’nin geçtiğimiz hafta yaptığı faiz artırımları sonrası tahvil faizlerinde görülen düşüşlerin bu haftaki enflasyon verisi sonrası yerini yükselişe bıraktığını görmekteyiz. Öyle ki, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 15.40 ile yeni rekor kırarken, 2 yıllık tahvil faizleri de dünkü rekor seviyelerine yakın seyrettiği görüldü. Genel anlamda hafta başında açıklanan kötü enflasyon verileri sonrası yarınki TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına yönelik faiz artırım beklentileri kur tarafındaki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmakta. Günün kalanında gerek yurt içi taraftan gerekse yurt dışı taraftan fiyatlamalara etki edebilecek haber akışları dikkatle izlenmeli. Teknik olarak baktığımızda ise; bir yön arayışı olduğunu görmekteyiz. Şuan için 4.58 seviyesine yakın fiyatlanan kur için yukarı yönlü ataklarda 4.6040, 4.6120 ve 4.6275 direnç noktaları, geri çekilmelerde ise 4.5740, 4.5690 ve 4.5410 destekleri takip edilebilir. Ancak net yön tayini görebilmek için yukarı tarafta 4.6510, aşağı tarafta ise 4.5240 seviyelerinden birisinin kırılmasına ihtiyaç olacaktır.
GBPUSD
Bugün ABD tarafında takip ettiğimiz verilerde Ticaret Dengesi beklentilerin altında 46 Milyar 200 Milyon açık verirken ülkenin 1. Çeyrek Birim Emek Maliyetleri de yüzde 2.9 ile tahminlerden daha iyi sonuçlandı. Diğer taraftan ülkede Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip eedilirken son olarak Trump’ın NAFTA görüşmelerinden ayrılabileceğine yönelik çıkan haber dikkat çekti. Ayrıca Trump’ın ticari korumacılık konusunda gösterdiği kesin tavırlarda Avrupa ve Çin gibi birçok ülke ile krizin bir süre daha devam edeceğini göstermekte. Özellikle konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Zira, bu konuların önümüzdeki haftaki FED/FOMC toplantısında tartışılacağını düşünürsek öneminin daha da arttığını söylemek mümkün. İngiltere tarafında ise hükümetten Brexit’e ilişkin gelen olumlu söylemler ve ülke ekonomisinin 2.çeyrekte toparlanabileceğine yönelik beklentiler şu anda piyasada tarafında olumlu bir hava yaratsa da ilerleyen günlerde gerek veri akışları gerekse Merkez Bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Günün geri kalanında ise haber akışları ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda baktığımızda yukarı tarafta 1.3450 direncinin kritik olduğunu belirtelim buranın kalıcılıkla aşılmasıyla yeni bir trend oluşabiilir. Bu durumda ise 1.3465, 1.3495 ve 1.3520 dirençleri ilk etapta izlenebilir. 1.3450 kalıcılıklarda ise tekrardan 1.3280 desteğine kadar geri çekilmeler görebiliriz. Ancak öncesinde 1.3375, 1.3345 ve 1.3300 ara destekleri mutlaka takip edilmelidir.
BRENT PETROL
Dün gece saatlerinde açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları 2.028 milyon varil azalış göstererek geçtiğimiz haftaki 1 milyon varillik artışın ardından düşüş kaydetti. Veri akışında ise, Venezuela petrol şirketi PDVSA, üretim yaptığı sahalardan çıkan petrol miktarındaki alçalma ve limanlarda tanker darboğazı yaşanması nedeniyle büyük ham petrol alıcıları ile sözleşmeleri için mücbir sebep ilan etmeyi değerlendiriyor. Günün geri kalanında ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) haftalık ham petrol stok ve üretim verileri açıklanacak. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın Mayıs ayının sonlarında İran ve Venezuela'dan kaynaklanabilecek olası arz açıklarını kapatabilmek için üretim kısıntılarını ggevşetilebileceklerini işaret etmelerinin ardından yaklaşık iki ayın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor. Ayrıca Petrol piyasasının, bütün bu konuların tartışılacağı ve 22-23 Haziran tarihlerinde Viyana'da yapılacak OPEC ile bazı OPEC dışı ülkelerin katılacağı toplantıdan çıkacak kararlara odaklanmış durumda. Teknik olarak ise dünkü dip seviyelerin ardından bugün toparlanma çabasına girdiği görülüyor. Toparlanmanın devam etmesi ile 75.35,75.75 ve 76.50 direnç seviyeleri izlenebilirken olası geri çekilmelerde 75.00, 74.60 ve 74.30 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in Pekin ile Washington arasında bir ticaret savaşı olasılığından kaçınmak için yaptığı yılda 70 milyar dolar tutarında daha fazla Amerikan malı alma teklifini ticaret danışmanları ile değerlendirecek. Çin'in önerisi, tarımsal ürün ve enerji emtiaları ile bazı imalat mallarının alımının artırılmasını içeriyor. Öte yandan, ABD'de bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, BBaşkan Trump'ı ve önümüzdeki dönemde göreve gelecek ABD başkanlarını, ulusal güvenlik gerekçesi ile gümrük tarifeleri uygulamadan önce Kongre'den onay almaya zorlayacak bir yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyorlar. Bunun dışında, Washington'un ABD'de üretilen parçaları kullanma yasağı nedeniyle faaliyetlerini büyük ölçüde durdurmak zorunda kalan Çinli telekom ekipmanı üreticisi ZTE, kaynakların verdiği bilgiye göre bu yasağın kaldırılması için ABD'li makamlarla prensipte anlaştı. Anlaşma ile ZTE'nin 1 milyar dolar ceza ödemesi ve ileride oluşabilecek ihlaller için de 400 milyon doları da bloke bir hesaba yatırması öngörülüyor. Piyasalarda artık FED'in gelecek haftaki toplantısı için geri sayıma geçildi. FED politika yapıcıları, 12-13 Haziran'daki toplantıda faiz artırımına gidilmesini bekliyor. Teknik bazda, dünkü toparlanma çabasının bugün de devam ettiği gözlemlenmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 1302, 1305 ve 1309 dirençleri takip edilebilirken aşağı yönlü hareketllerde de 1295, 1289 ve 1285 destek seviyeleri karşımıza çıkmakta.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KANADA'DA MD İVEY SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ MAYIS'TA:62.5 (ÖNCEKİ: 71.5)
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 16,50 faiz ile kullandığı miktar 18.34 milyar TL
YILDIRIM: TERÖRÜ GÜNDEMDEN ÇIKARMAK İÇİN HER TÜRLÜ SEÇENEK KULLANILACAK - CNN TÜRK
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 16,50 faiz ile kullandığı miktar 5.50 milyar TL
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş