TÜFE 2003 Temmuz Ayından Bu Yana En Yüksek Seviyesinde!
Yurtiçi tarafta bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yüzde 2.00 olarak beklenen Ekim ayı aylık TÜFE yüzde 2.67 ile tahminlerin üzerinde geldi. Yıllık bazda da öngörülerin üzerinde yüzde 25.4 olarak gerçekleşti. Üretici Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 0.91 artış yaşarken yıllık bazda ise yüzde 45.01 olarak sonuçlandı. Açıklanan rakamlar sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; Eylül ayındaki faiş fiyatlamaların enflasyona yansıdığını ancak en kötüsünün aşıldığını ve normalleşmenin enflasyonu etkileyen birçok alanda gerçekleştiğini söyledi. Albayrak, Kasım ve Aralık ayı fiyatlama davranışlarının normalleşebileceğini vurgulayarak yılsonunda hedef seviyeye ulaşacaklarını belirtti. ABD ile olan ilişkilere de değinen Albayrak’ın, ABD ile olan ilişkilerin uzun yıllara dayandığını ve normalleşme yoluna girmesinin doğal olduğunu kaydederek yaptırımların kalkmasını olumlu olarak yorumladı. Halkbank süreci hakkında ise görüşmelerin gayet olumlu gittiğini belirtti. Zira, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, hafta sonunda yaptığı açıklamalarda konuya ilişkin olumlu ifadelerde bulunmuştu. Her ne kadar gelen olumsuz enflasyon rakamları sonrası TL aleyhine hareketler gerçekleşse de ABD ile olan ilişkilerin gün geçtikçe olumlu bir sürece girmesi bu atakları sınırlıyor. Özellikle önümüzdeki dönemde çelik ve alüminyuma koyulan ek gümrük vergilerinde olası yapılacak değişiklikler de TL tarafında etkili olabilir. Ayrıca, ABD’nin İran’a uygulanacak yaptırımlardan 8 ülkenin muaf tutulacağı listede piyasa tarafında merakla bekleniyor. Her ne kadar gelen açıklamalara göre Türkiye’nin muaf tutulacağı söylense de resmi olarak herhangi bir açıklama henüz gelmedi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in vergi indirimleri üzerine yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti. Kurum, indirimlerin, tüketimi geçici olarak artıracağını ancak kredi notu açısından negatif ve TL üzerindeki baskının yeniden ateşleyebileceğini bbelirtti. Ayrıca İç talepte yapılan canlandırma hareketinin makroekonomik dengelenmesini yavaşlatabileceğini savundu. Günün geri kalanında da yine hükümet ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar İran yaptırımları ile birlikte takip edilecek.
Yurtdışı tarafta ise ABD’nin İran yaptırımlarının ikinci ayağı resmen yürürlüğe girerken küresel olarak da endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Özellikle AB’nin bu yaptırımlara karşı olması ve ticaret yapabilmek için yeni özel bir mekanizma tasarladığına ilişkin haber akışları gerilimi artırabilecek nitelikteydi. İran tarafı ise konuya biraz daha ılımlı yaklaşıyor. Son gelen açıklamalara baktığımızda İran Dışişleri Bakanı’nın ABD nükleer anlaşmaya yaklaşımını değiştirirse İran ABD ile diplomatik görüşmeler yapmayı değerlendirecek’’ şeklinde sözleri kritikti. Ancak bu konuda ABD’nin özellikle Trump’ın yaklaşımı daha önemli olacaktır. ABD’de bir taraftan da gözler ara seçimlere odaklanmış durumda. Avrupa geçtiğimiz ise Brexit ve İtalya bütçe koonusu gündemde olmaya devam ediyor. Özellikle Brexit konusunda son gelen açıklamalarda bir karmaşıklık hakim. Sterlin ve Euro lehine ataklar için bu iki konuda da somut adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca İngiltere içerisinde gün geçtikçe yükselen muhalif seslerde ilerleyen dönemde olası bir krize işaret ediyor. Günün geri kalanında ise küresel haber akışlarının yanı sıra ABD PMI rakamları takip edilecek.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından Cuma günü açıklanan stres testleri, Euro Bölgesi bankalarının ağır bir ekonomik daralma yaşansa bile göreceli olarak güçlü olmaya devam edeceklerini ortaya koydu. ECB üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn’de ECB'nin bankacılık sektörü için uzun vadeli kredileri uzatıp uzatmayacağına yönelik bir soruya, gerektiği takdirde tüm politika araçlarını kullanmaya hazır oldukları yanıtını verdi. Diğer yandan bugün yürürlüğe giren ABD’nin İran yaptırımlarının ikinci ayağı için konuşan Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İİşler Komiseri Pierre Moscovici, AB’nin ABD Başkanı Trump’ın pozisyonuna karşı olduğunu duyurdu. Geçtiğimiz hafta Euro’yu endişelendiren Merkel meselesinde açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı, kendisi yerine lider olması beklenen Friedrich dahil herkesle iyi bir şekilde çalışacağını ve yılın sonuna kadar başbakan olarak kalmaya hazır olduğunu iletirken CDU (Hristiyan Demokrat Birliği), SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) ile hükümetin devamı üzerinde oybirliğiyle anlaştığı duyuruldu. ABD’de de ise İran yaptırımları dışında piyasalar yarınki ara seçimlere odaklanmış durumda. Temsilciler Meclisi'nin tamamı (435 sandalye), Senato'nun ise 35 sandalyesi için seçim yapılacak. Şuan bu 35 sandalyenin 26 tanesi Demokratlara aitken, 9 tanesi ise Cumhuriyetçilere ait. Bunun dışında Çin ile ticaret savaşı konusunda olumlu gelişmeler yaşanırken iki taraftan da ılımlı açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD’de ayrıca bu haftaki FED faiz kararları da bir sonraki adım için belirleyici olabilir. Günnün geri kalanında Ekim ayı ISM PMI rakamları açıklanacak. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketlerin devamı için 1.1355, 1.1330 ve 1.1285 destek seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 1.1285 altı kalıcılıklar satışları hızlandırabilir. Olası toparlanmalarda ise 1.1385, 1.1410, 1.1425 ve 1.1445 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamları kötüleşmeyi devam ettirdi. Aylık TÜFE yüzde 2.67 artış gösterirken, senelik veri ise yüzde 25.24’e yükseldi. Aylık ÜFE’deki artış yüzde 0.91 olurken, senelik ÜFE ise yüzde +45.01 oldu. Veriler sonrası açıklamalarda bulunan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise: Vergi indirimlerinin tüketimi geçici olarak artıracağını ancak bunun da kredi notu için negatif olacağı uyarısında bulundu. Enflasyon verileri hakkında ise gözler gerek hükümet yetkilileri gerekse uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalara çevrilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamalarda: Kasım ve Arralık’ta fiyatlama davranışlarının normalleşeceğini ve maliyetlerdeki pozitif sürecin tüketici fiyatlarını da aşağı doğru baskılayacağını söyledi. Albayrak ayrıca: ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile Halk Bankası konusunda olumlu bir görüşme yaptıklarını ve İran yaptırımları konusunda da muaf olacaklarını vurguladı. Günün kalanında enflasyon dataları hakkında olsun diğer konular hakkında olsun hükümet, ABD tarafı ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara direkt etki edebilir. Teknik olarak kura baktığımızda ise; 5.4600 seviyesi kritik olup, buranın altında kalıcılığın devamı halinde TL lehine işlemler derinleşebilir. 5.4600 üzerinde yeniden oluşabilecek yukarı yönlü işlemlerde ise sırasıyla; 5.5000, 5.5400, 5.5700 ve 5.6110 direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere’de Brexit konusu gündemin üst sırasında yer almaya devam ederken, Hazine Sekreteri John Glen yaptığı açıklamada: Hükümetin, mali hizmetler için en iyi uzun vadeli anlaşmayı elde etmeyi önceliğine alddığını söyledi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü James Slack’dan gelen açıklamada: Yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında Anlaşmasız Brexit ihtimalinin halen geçerli olduğuna işaret ederken, AB Komisyonu Sözcüsü’nden gelen açıklamada ise: Brexit anlaşmasına varmak için teknik çalışmaların sürdüğü seklindeydi. Ülkede bugün açıklanan Hizmet PMI’ı da; 53.3’lük beklentiye karşın, 52.2 ile son 7 ayın en düşük seviyesini gördü. ABD tarafında; ticaret savaşları ve İran yaptırımları gibi önemli konuların yanı sıra yarın yapılacak olan ara seçimler de merakla bekleniyor. Günün kalanında tüm bu konulara dair gelişmeler fiyatlamalar açısından takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; yukarı yönlü hareketlerde takip edilebilecek ilk direnç seviyesi 1.3050 olup, buranın da geçilmesi halinde 1.3135-1.3150 bölgesi ilk etapta hedeflenebilir. Şuan için 1.2980 desteği üzerindeki paritede, buranın altına inilmesi halinde ise sırasıyla 1.2960, 1.2940 ve 1.2915 destek noktaları da izlemeye alınabilir.
BREENT PETROL
ABD’nin İran’a yaptırımlarının ikinci etabı bugün resmen yürürlüğe girdi. Ayrıntılı açıklamalar ise piyasa tarafında merakla bekleniyor. ABD bu yaptırımlarda ilk etapta 8 ülkeyi muaf tutacak. Bu durum ise piyasa tarafında yumuşak bir geçiş yapacağı anlamını taşıyor. Yani bir süre daha pazarda İran Petrolü’nün var olacağının göstergesi. Öte yandan bugün Goldman Sachs tarafından yayınlanan raporda, İran’ın arz kaybının, kısıtlı reserv ve esnek petrol talebi ile birleştiğinde fiyatların artacağını belirtti. Kurum yılsonunda ise petrol fiyatlarının 80 Dolara ulaşabileceğini belirtti. Günün geri kalanında İran yaptırımlarının yanı sıra uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar takibimizde olacak. Teknik olarak 72.10 noktasından destek bularak toparlanma içerisine giren Emtia’nın alış yönlü işlemlere devam edebilmesi için 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 73.65 noktasını kalıcılıkla geçmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Aşağı tarafta ise 72.10’un kırılması 70.50 anna desteğini hedef haline getirebilir. Ancak 72.10 öncesinde 72.95, 72.60 ve 72.35 ara destekleri önemli olabilir.
ONS ALTIN
Bugün itibariyle ABD’nin İran’a karşı Nükleer anlaşmadan çekilmesiyle uygulamaya koyduğu yaptırımların ikinci ayağı, resmen devreye girdi. 8 ülke için bu ambargonun muaf olduğu açıklanırken ülkeler ise henüz netleşmedi. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada nükleer anlaşmanın diğer imzacıları ile düzenli iletişim halinde oldukları bildirilirken Avrupa ve Çin tarafında da yaptırımların uygulanmasının üzüntü verici olduğu vurgulandı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret konusunda müzakerelerde oldukça fazla ilerleme sağladıklarını ve Çin ile ABD'nin çok iyi bir anlaşmaya varacaklarına inandıklarını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow ise Trump-Xi zirvesinden detaylı bir ticaret anlaşması çıkmasını beklemediğini söyledi ve Trump’ın anlaşma için taslak hazırlatmasına dair iddiaları yalanladı. Japonya Merkez Baankası (BOJ) Başkanı Kuroda da ABD ile Çin arasındaki gerilimin ticaretin ötesine geçmesi durumunda ABD ile Japonya arasında 1980’lerde yaşanan krizden daha ciddi bir durum ile karşılaşabileceğini kaydetti. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore’yle nükleer silahlardan arınma görüşmelerine bu hafta sonu New York’ta başlanacağını belirtti. Teknik anlamda, aşağı tarafta 50 günlük üste hareketli ortalamasına denk gelen 1216 noktasını ana destek olarak takip etmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1226, 1222 ve 1219 ara destekleri takip edilebilir. Alış yönlü işlemler içinse 1235 seviyesi üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Bu durumda ise ilk etapta 1243 noktası hedef haline gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlıığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.