Beklentilerin Üzerinde Gelen Enflasyon Rakamları Sonrası Gözler TCMB’de!
Bugün yurtiçi tarafta Türkiye İstatistik Kurumu tarafından merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Rakamlara bakacak olursak yüzde 3.6 olarak beklenen aylık bazda TÜFE yüzde 6.30 olarak açıklanırken yıllık bazda TÜFE ise yüzde 24.52 ile Ağustos ayından bu yana gelen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Üretici Fiyat Endekslerinde yaşanan artışlar da piyasa tarafında dikkat çekerken Aylık bazda ÜFE yüzde 10.88, yıllık bazda ise yüzde 46.15 ile 2002 Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Açıklanan rakamlar sonrası basının karşısına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve Eylül ayının beklentiler açısından en kötü ay olduğunu kabul ederken önümüzdeki hafta enflasyonla mücadele açısından yeni planlarını açıklayacaklarını ve Ekim ayı itibariyle enflasyondaki yukarı yönlü trendin kırılacağını öngördüklerini söyledi. Gözler ise yarın TCMB’nin, enflasyon rakamları üzerine yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda. Özellikle bankanın yüksek enflasyon rakamları nedeniyle bu ay sonunda yapılacak toplantıda faiz artırabileceğine ilişkin verebileceği sinyaller kur tarafında volatilite yaratabilir. Diğer taraftan bir süredir fiyatlar üzerinde etkide bulunan Brunson davasına ilişkin ise; serbest bırakılması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldı. Ancak bu mahkeme öncesinde asıl duruşmanın 12 Ekim’de yapılacağını ve oradan gelecek sonuçların fiyatlamalar üzerinde direkt etkide bulunabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yurtdışı tarafta ise Avrupa’da, İtalya Bütçe tartışmaları ve Brexit meselesi gündemdeki yerini korurken IMF tarafından İspanya ekonomisine yönelik gelen uyarılar dikkat çekiciydi. Kurum, İspanya ekonomisi için büyüme tahmininde aşağı yönlü revizeye giderek ülke ekonomisinde aşağı yönlü risklerin oluştuğunu belirtti. ABD tarafında ise Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın faiz artışları konusunda şahin açıklamaları dikkat çekti. Yurt dışı veri takvimde ise Almanya’dan gelen Bileşik ve Hizmet PMI ve Euro Bölgesi Perakende Satışları rakamları tahminlerin altında kalırken Euro Bölgesi Hizmet PMI tahminlere paraleldi. İngiltere’den gelen İnşaat PMI rakamının da hemen hemen beklentiye yakın bir rakam olarak gerçekleştiği görüldü. ABD tarafında ise ADP Tarım Dışı İstihdam rakamı 187 Bin beklentilerine karşın 230 Bin olarak gerçekleşirken günün geri kalanında ISM endeksleri takip edilecek. Ayrıca FED yetkililerin açıklamalarının yanı sıra küresel ve lokal gelişmelere ilişkin haber akışları da gündemimizde olmaya devam edecek.
EURUSD
İtalya’daki bütçe açığı problemi paritedeki ana fiyatlamaların kaynağı olarak önemini koruyor. Dün, akşam saatlerinde İtalya Başbakanı Conte’nin 2019 bütçe tasarısının borç/GSYİH oranını düşürmeyi hedeflediğini söylemesi ve basında yer alan haberlerde bunun ilerleyen dönemlerde yüzde 2’ye karşılık geleceğinin belirtilmesi Euro’da tepki alımlarına neden olmuştu. Bugün açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Di Maio: 2019 yılı hedefinin yüzde 2.4 seviyesinde sabit kalacağını söylerken, diğer senelere ilişkin yorumda bulunmadı. Öte taraftan Euro Bölgesi’nin bir diğer sorunlu ekonomisi olan İspanya hakkında IMF tarafından yapılan uyarılar da bölgeden gelen bazı olumsuz veriler ile birlikte Euro üzerinde baskıya neden olurken, paritede sabah saatlerinde oluşan kazançları geri aldı. ABD tarafında bir yandan ekonomik veriler ve Başkan Trump’ın ticaret savaşları gibi önemli konulara dair açıklamaları takip edilirken, diğer yandan ise yerel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin görüşleri izlenmekte. Bugün konuşan Chicago FED Başkanı Evans: Aralık ayında bir faiz artışı daha olması konusunda rahat olduğunu söylerken, ekonominin pozitif enflasyon görünümü olduğunu vurguladı. Günün kalanında yine; İtalya bütçe açığı, Brexit ve ticaret müzakereleri gibi önemli konular takip edilecek. Ekonomik takvimde ise Hizmet ve Bileşik PMI dataaları açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda ise geri çekilmelerde yine 1.1530-1.1510 destek bölgesi kritik olacak. Buranın kırılması halinde satıcılı seyir derinleşebilir. Paritede yukarı yönlü hareketler görülmesi halinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1580, 1.1610 ve 1.1630’da bulunmakta.
USDTRY
Merakla beklenen Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 6.30, yıllık ise yüzde 24.52 artış göstererek beklenenden çok daha kötü bir veri olarak kayda geçti. TÜİK verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi de (Yİ-ÜFE), aylık bazda 10.88, yıllık bazda yüzde 46.15 olarak açıklandı. Bu rakamlarla yıllık TÜFE Ağustos 2003, ÜFE ise yine senelik olarak Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Veri sonrası TCMB faiz artışı ihtimalleri artmış görünürken bu konuda atılacak adımlar önemli olacaktır. Gün içinde ayrıca açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonun beklenenin üzerinde olduğunu ve en kötüyü geride bıraktıklarını belirtirken haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacaklarını duyurdu. Kurda spekülatif bir süreç geçirdiklerini ancak bunları püskürttüklerini vurgulayan Albayrak, McKinsey’in ile danışmanlığı konusunda devletlerin bu tip firmalarla çalıştığını ve çalışmaya da devam edeceğini kaydetti. ABD’de tarım dışı istihdama öncü ışık tutacak Eylül ayı ADP verisi 230 bin ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Bunun dışında FED Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisi için görünüm kayda değer şekilde pozitif olduğunu, işgücü piyasasında aşırı ısınma riskine dair bir işaret veya fiyat baskılarında keskin bir yukarı dönüş üretimi görmediğini söyledi. Chicago FED Başkanı Charles Evans ise Aralık ayında bir faiz artışı konusunda rahat olduğunu belirterek enflasyon verilerinin oldukça toparlandığını ancak daha güçlü ücret artışı görmeyi istediğini dile getirdi. Kademeli faiz artışının ileride ılımlı kısıtlayıcı politika anlamına gelmediğini kaydeden Evans, birkaç yıl boyunca ekonominin güçlü performansına devaam etmesi gerektiği ve şimdilik pozitif görünüm olduğunu söyledi. Bunun dışında Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, günlük basın brifinginde Türkiye’de tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Teknik olarak, kötü gelen enflasyon verisi sonrası baskılanan TL varlıkları ile yukarı yönlü hareketlerde bulunan kur için alıcılı seyir halinde 6.0690, 6.0985, 6.1030 ve 6.1200 direnç bölgeleri izlenebilir. Satıcılı seyrin baskın olması durumunda da 6.0370, 6.0260, 6.0170 ve 6.0000 destekleri sırasıyla test edilebilir. 6.00 altı kalıcılıklarda ise ilk etapta 5.9660 desteği kritik olacaktır.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey İrlanda’yı Birleşik Krallık’tan ayrı tutacak bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini ve anlaşmasız Brexit’in Avrupa Birliği ve İngiltere için kötü bir sonuç olacağını açıklarken referanduma ihanet etmeyeceklerini ve ülkeyi de bölmeyeceklerini yeniledi. İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab ise Kuzey İrlanda'nın ABB ile müzakerelerde önemli bir konu olduğunu belirtirken, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınıra teknik bir çözüm bulunması taraftarı olduğunu vurguladı ve Avrupa Birliği'nin İngiltere'nin onların rekabet avantajlarını azaltacağından endişe ettiğini söyledi. Veri akışında Eylül ayı hizmet PMI rakamı 53.9 ile 54.0 olan beklentiye paralel açıklanırken ABD’de Eylül ayı ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi 230 bin olarak duyuruldu ve beklentilerin üzerinde görüldü. ABD’de ayrıca FED Başkanı Jerome Powell, artan fiyatların düşük işsizlik ile bir araya gelmesinin ortaya çıkaracağı hesaplaşmaya karşı korunmak için FED'in faiz oranlarını yavaş yavaş artırmaya devam edeceğini belirtti. Chicago FED Başkanı Charles Evans da İngiltere’de ekonominin oldukça güçlü şekilde ilerlediğini ancak sert Brexit’in nasıl etkileyeceğini söylemenin zor olduğunu ifade etti. Evans ayrıca, ABD’nin ticaret görüşme sonuçlarının oldukça uzlaşabilir olduğunu ve NAFTA görüşme sonuçlarının üç ülke için de ollumlu olacağını belirtti. Günün geri kalanında ABD Eylül ayı PMI rakamları ve FOMC üyelerinin konuşmaları takip edilebilir. Teknik anlamda, gün içinde hafif alıcılı seyreden paritede 1.2990 üzerindeki kalıcılıkta yukarı yönlü hareketlerde 1.3015, 1.3050 ve 1.3080 dirençleri kritik olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.2940, 1.2925, 1.2900 ve 1.2850 destek seviyeleri karşımıza çıkmakta.
BRENT PETROL
Bugünkü seans öncesi açıklanan Haftalık API stok rakamları 907 Bin varil artışa işaret ederken, gözler bugün Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından açıklanacak olan stok ve üretim rakamlarına çevrildi. Öte taraftan fiyatlamalar üzerinde son zamanlarda OPEC+(Arz kısıntısı konsorsiyumu) üyelerinin arz artışı yapıp yapmayacağı, İran yaptırımlarının durumu ve ticaret savaşları konuları daha etkili olmakta. Dün akşam ABD Başkanı Trump’ın yaptığı açıklamalarda Çin ile çok iyi ilişki kuracaklarını söylemesi; ticaret savaşlarının bitebileceği ve doğal olarak Çin, Hindistan gibi ülkelerden yeniden taalep artışı gelebileceği senaryosu ile Asya seansında fiyatlamaları destekledi. Ancak, yine Başkan Trump’ın, Suudi Arabistan Kralı Salman’ı: ABD ordusunun desteği olmadan iki hafta iktidarda kalamayacağı yönünde uyardığı yönündeki haberler kritikti. Bilindiği gibi Trump, bir süredir petrol fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederken; Suudi Arabistan önderliğindeki OPEC üyelerinin arzı artırmasını istiyordu. Rusya ve Irak Enerji Bakanlarından ek kapasite artışı olabileceği yönündeki açıklamalara ilaveten Rusya ve Suudi Arabistan’ın, ABD’ye; Aralık ayına kadar üretim artışı yapılacağı taahütünde bulundukları yönündeki spekülasyonlar ise fiyatları baskıladı. Keza, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Falih de yaptığı açıklamalarda kademeli üretim artışı yapılacağını doğruladı. Günün kalanında EIA verilerinin yanı sıra önemli petrol üretici ülkeler ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 85 Dolar seviyesine yakın fiiyatlama görülmekte. Alıcılı işlemlerde 85.15, 85.30, 85.90 ve 86.30 dirençleri takibe alınabilir. Geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 84.50, 84.05 ve 83.25’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile yaşanan ticaret savaşlarını çözeceklerini ve Çin ile harika bir ilişki kuracaklarını söylemesi dikkat çekti. Bilindiği gibi bir süredir yaşanan ticaret savaşları dünyanın en fazla altın tüketen ülkelerinin başında gelen Çin ekonomisinde sorunlar yaratmış bu durumda altın fiyatları üzerinde baskı yaratmıştı. Diğer taraftan Avrupa’da yaşanan lokal gelişmelerde Emtia tarafında güvenli liman algısına neden olsa da güçlü Dolar endeksi ve ABD tahvil piyasasında yaşanan toparlanma hareketleri Emtia’nın yukarı yönlü ataklarını sınırladı. Teknik olarak baktığımızda ise yaşanan yükselişler sonrası 50 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 1207 direncinin geçilememesi ile birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Satış yönlü hareketlerinnde devamında 1196, 1192 ve 1187 destek seviyeleri takip edilebilir. 1207’nin geçilmesi ile birlikte ilk etapta 1212 ana direnci kritik olabilir. 1212 üzeri kalıcılıklarda ise alış yönlü işlemlerde artış görülebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.