Akşam Bülteni (Işık FX)


Küresel Tarafta İmalat PMI Rakamları Umut Veriyor!
Yurt içi tarafta Aralık ayının ilk haftasında önemli veri akışlarıyla başlangıç yapıyoruz. 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.6 artışla başlayan büyüme rakamlarında 3. Çeyrek rakamlarında da yüzde 1.5’lik büyüme daralmanın devam ettiğine yönelik eğilimi devam ettirdi. Gün içinde takip ettiğimiz Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 3. Çeyrekte yüzde 1 beklentilere karşın yüzde 0.9 büyüme gerçekleştirdi. Bununla beraber önemli göstergeler arasında yer alan İhracat rakamları, 3. Çeyrekte yüzde 5.1 seviyesinde açıklanırken İthalat göstergeleri yüzde 7.6 seviyesinde gerçekleşti. Yıl boyunca yurt içinde artan siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının etkisiyle beraber yükselişe geçen kur fiyatlamalarıyla beraber büyüme rakamlarında görülen daralma İhracat ve İthalat rakamlarına da yansıdı. Takip edilen diğer ekonomi verisi ise İmalat PMI rakamlarıydı. Bir önceki aya nazaran artış göstererek 49.50 seviyesinde açıklanmasına rağmen PMI datasının 50 bareminin altında kalması dikkatleri çekti. Günün devamında yurt içi tarafta önemli bir veri akışı bulunmazken siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler kur fiyatlamalarında belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Diğer taraftan gün içinde küresel tarafta açıklanan Avrupa PMI rakamları piyasaların yakın takibindeydi. Avrupa’nın lokomatif ülkesi olan Almanya’da açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 44.1 seviyesinde açıklanırken toparlanma son 3 aydır belirli bir ölçüde arttığını göstermekte. Bununla beraber takip edilen İngiltere İmalat PMI 48.9 seviyesinde gerçekleşirken, Euro Bölgesi’nde açıklanan aynı data 46.9 seviyelerinde açıklandı. Euro Bölgesi’nde özellikle son dönemlerde artan resesyon riski açıklanan son ekonomi verileriyle günden güne resesyon riskinden uzaklaşma eğiliminde olmasına rağmen bu doğrultada kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Öte yandan Avrupa’nın lokal sorunu haline gelen Brexit meselesine dair gelişmeler özellikle 12 Aralık İngiltere erken seçimlerinin yaklaşmasıyla beraber başta Pound varlıkları olmak üzere Euro varlıkları üzerinde de etkisini göstermeye devam ediyor. Bunların dışında Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan İmalat PMI rakamları; 50.2 puan seviyesine yükselirken yok 7 aydır ilk defa büyümeye işaret etti. Küresel tarafta takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki toparlanma küresel büyümeye yönelik iyimserliğin korunmasına neden olurken, risk alma iştahının artmasına destek oldu. Bu bağlamda güvenli liman ürünlerinden Ons Altın, Japon Yeni gibi ürünlerden çıkışlar görüldü. Bu gelişmelerin devamında fiyatlamaların seyri açısından risk unsurlarına gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından yakın takibimizde olmaya devam edecektir.
Günün devamında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Chistine Lagarde’ın konuşmasıyla beraber ABD’de açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi rakamları yakın takibimizde olacaktır. Bununla beraber küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Parite tarafında haftanın ilk işlem gününde Avrupa kanadında açıklanan PMI rakamlarının etkisiyle beraber dalgalanmalar görülmesine rağmen 1.10 desteğinin üzerinde işlem göremeye devam ediyor. Teknik olarak 1.10 destek seviyesinin kırılmasıyla beraber satıcılı seyir derinleşebileceği gibi 1.0950, 1.0910 ve 1.0885 destek seviyeleri takip edilebilir. Şayet parite tarafında görülebilecek toparlanmaya beraber 1.1040, 1.1085 ve 1.1115 direnç noktaları gündeme gelebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta takip ettiğimiz büyüme ve İmalat PMI rakamlarıyla beraber kur tarafında hareketliliğin arttığını söylemek mümkün. Teknik olarak bakıldığında hala 5.7500 desteğinin üzerinde işlem gören kur tarafında buranın geçilmesiyle beraber TL lehine işlemlerin artmasıyla beraber 5.7200, 5.6850 ve 5.6400 destek noktaları gündeme gelebilir. Ancak kur tarafında 5.7500 seviyesinde görülebilecek toparlanma hareketlerinde 5.7700, 5.7900 ve 5.8225 direnç noktaları önemli olacaktır.
GBPUSD
Britanya’da 12 Aralık erken seçimlere yönelik Muhafazakar Parti’nin seçimleri kazanacağına yönelik ihtimaller yükselirken bu durum Pound varlıkları üzerinde pozitif etki yaratmaya devam ediyor. Teknik olarak 1.2900 direnç noktasının üzerinde tutunmaya devam eden paritede yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde 1.2945, 1.2990 ve 1.3030 direnç noktaları karşımıza çıkabilir. Yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için 1.3030 direnç noktasının üzerinde kalıcılık sağlanması gerekebilir. Ancak parite tarafında görülebilecek geri çekilmelerde; 1.2875, 1.2840 ve 1.2800 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta açıklanan İmalat PMI rakamlarında görülen toparlanma; küresel büyümeye yönelik beklentilerde artışa neden olurken risk alma iştahına pozitif katkı sağladı. Bu durumda 60.40 desteğine kadar geri çekilen petrol fiyatlamalarında buradan toparlanma hareketi meydana geldi. Şu anda 62.00 direncine yakın seviyelerde işlem gören değerli madende yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için buranın üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiği gibi 62.40, 62.80 ve 63.00 direnç seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak petrol fiyatlamalarında satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde ise; 61.75, 61.50 ve 61.20 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel büyümeye yönelik beklentiler açıklanan İmalat PMI rakamlarıyla beraber artış gösterirken bu durum risk alma iştahını pozitif etkiledi. Bu bağlamda ise piyasa fiyatlamalarında güvenli liman ürünlerinden çıkışlar görülürken Ons Altın’da aşağı yönlü eğilimin devam ettiğini söylemek mümkün. Ancak hala 1450 desteğinin üzerinde işlem görmesi dikkatleri çekmekle beraber buranın geçilmesi halinde aşağı yönlü ataklar derinleşebileceği gibi 1445 ana destek seviyelerine kadar geri çekilemeler görülebilir. Aksi takdirde emtia tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1462, 1464 ve 1472 seviyeleri karşımıza çıkabilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş