Büyümeye Yönelik Endişeler ile Yeni Yıla Girdik!
Yılbaşı tatili nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün işlemlere açıldı. Geçtiğimiz haftaya nazaran volatilitenin daha yüksek olduğu bir haftaya başlangıç yaptığımızı söyleyebiliriz. 2018'de yaşanan sorunların 2019'a sarkması bu volatilitenin artmasındaki en büyük etkenler arasında yer alıyor. Özellikle Çin'den gelen kötü PMI rakamları, küresel büyümeye yönelik endişeleri, 2019 yılının ilk günlerinde tekrardan gündeme getirdi. Diğer taraftan yaklaşık 12 gündür kısmi olarak kapanan Federal hükümetin durumu da piyasalara endişe veren etmenler arasında yer alıyor. Bu durum ise ABD tahvil faizleri ve Altın üzerinde güvenli liman talebine neden oldu. Ancak ABD tahvil faizlerine gelen talep, ülkedeki uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki makası daraltıyor. Buda ilerleyen dönemde resesyon endişelerini beraberinde getirebilir. Şuanda Avrupa'da gerek Brexit belirsizliği gerekse son zamanlarda takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz tablo Dolar varlıklarına güvenli liman talebi yaratıyor. Ancak bu durum ABD getiri eğrisinin negatife dönmesiyle birlikte tersine dönebileceğinden tahvil piyasaların durumu dikkatle takip edilmeli. Yurtiçi tarafa geçtiğimizde bir tarafta Suriye eksenli gelişmeler gündemimizde olmaya devam ediyor. Veri akışında ise İmalat PMI'ında yaşanan gerileme dikkat çekerken gözler yarın yayınlanacak olan enflasyon rakamlarında olacak. Ayrıca günün geri kalanında ABD'den gelecek PMI rakamları takip edilecek.
EURUSD
Bugün Avrupa'dan takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumlu tabloya karşın küresel büyümeye yönelik endişelerin Çin'den gelen kötü veriler ile birlikte tekrardan gün yüzüne çıkması Dolar varlıklarında güvenli liman algısına neden oldu ve parite tarafında satış getirdi. Günün geri kalanında ise ABD'den gelecek PMI rakamları takibimizde olacak. Teknik olarak ise düşen kanalın devam ettiğini görmekteyiz. Şuan için bu kanalın üst bant kırılım noktası 1.1530 seviyelerine denk geliyor. Bu noktanın geçilmesi ve üzerinde göreceğimiz kapanışlar Euro lehine atakları artırabilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.1430, 1.1465, 1.1485 ve 1.1510 ara dirençlerini izleyebiliriz. Geri çekilmelerin devamında ise ilk etapta 1.1380 desteğini takip edeceğiz. Devamında ise 1.1365, 1.1345, 1.1320 ve 1.1300 desteklerini izleyeceğiz.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün açıklanan İmalat PMI'ı 44.2 olarak gerçekleşme gösterirken, zayıf görünümün devam ettiğini gösterir nitelikteydi. Ayrıca Çin, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerin kötü gelen verileri ile gelişen ülkelerin birçoğunda oluşan negatif fiyatlamalar da kur üzerinde etkiliydi. Diğer taraftan gözler, yurt içi tarafta; bölgesel jeopolitik gelişmeler ile birlikte yarın açıklanacak olan enflasyon datalarına da odaklanılmış durumda. Yurt dışı tarafta da ABD'de İmalat PMI'larının açıklanacağı günde; ABD'deki iç meseleler ve küresel risklerin durumu da takip edilmekte. Bu bağlamda günün kalanında gelebilecek haber akışları; Dolar Endeksi ve ABD tahvil getirrileri üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak bir süredir Mart ayında başlayan yükselen trendin kırılım noktasına yakın seviyelerde fiyatlamalarda görmekteydik. Şimdi ise bu trendin kırılamaması ile birlikte yukarı yönlü atakların arttığını görmekteyiz. Şuanda ise 5.3880 direncine yakın fiyatlanma yaşanıyor. Kurun yükselişine devam etmesiyle birlikte izleyeceğimiz direnç seviyeleri 5.4000, 5.4210, 5.4355 ve 5.4535'de bulunmakta. Olası toparlanma hareketlerinde ise 5.3730, 5.3575, 5.3420, 5.3360 ve 5.3100 destekleri takip edilebilir. TL lehine hareketlerin devamın edebilmesi içinse trendin kırılım teyit noktasının (şuan için 5.2635) geçilmesi gerekebilir.
GBPUSD
Bir tarafta güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları bir tarafta ise Brexit belirsizliğinin ağırlık yarattığı Sterlin varlıkları parite tarafında satış baskısına neden oluyor. Zaman zaman İngiltere yetkililerinden gelen ılımlı mesajlar ile birlikte yukarı yönlü ataklar görsek de Brexit'in bitmesine sayılı ayylar kala hala daha somut adımların görülememesi bu atakları sınırlıyor. Teknik olarak da düşen kanalın üst bant noktasının geçilememesi ile birlikte satış yönlü hareketlerin ağırlık kazandığını görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında 1.2590, 1.2575, 1.2550 ve 1.2520 destek seviyeleri takip edilebilir. Yukarı tarafta ise bandın üst bölgesi (1.2780- 1.2830) yükselişlerin görülmesi için kritik olacaktır. Ancak bu bölge öncesi gün içi izleyeceğimiz direnç seviyeleri 1.2640, 1.2680, 1.2720 ve 1.2745'de bulunmakta.
BRENT PETROL
Hafta sonunda Nijerya'nın arz artışına gittiği yönündeki haberlerin yanı sıra bugünkü Asya seansında kötü gelen Çin datası ile baskılanan emtia için tam anlamıyla bir dip oluştuğunu söyleyemiyoruz. Zira, bugün JP Morgan'dan gelen açıklamada da: OPEC+ 'nin taahhüt ettiği 1,2 Milyon varillik kesintinin yıl boyunca kritik olacağı belirtilirken, kesinti miktarının azaltılması halinde düşük petrol fiyatlarının devam edebileceği uyarısı yapıldı. Teknik olarak da düşen kanaalın devam ettiği emtiada; günün kalanında gerek önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar, gerekse küresel ekonomik görünüme dair ekonomik veri ve haber akışları önemli olacak. Keza, borsalarda oluşacak hareketler de emtiayı etkileyebilir. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 52.70, 52.20, 51.55 ve 50.90 destek seviyeleri izlenebilir. Yukarı tarafta ise 53.60, 54.00, 54.25 ve 54.45 direnç noktalarını takip edeceğiz.
ONS ALTIN
Yeni yılın ilk saatlerinde Çin tarafından takip ettiğimiz Caixin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi, 2017 Mayıs ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. Yayınlanan bu olumsuz veri sonrası küresel büyümeye yönelik oluşan endişeler, borsalarda satışa neden olurken Değerli Metal'de güvenli liman talebiyle birlikte 1288 seviyesini test etti. Ayrıca ABD tahvil piyasasının durumu da şuanda Altın'ın yukarı yönlü ataklarını destekliyor. Şuanda ise 1283 desteği üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise 1288 seviyeesi tekrardan test edilebilir. Buranın geçilmesi ise 1300 noktasını hedef haline getirebilir. 1283'ün kırılması ile birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1280, 1277, 1273 ve 1270 destekleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.