Moody's: Petrol Fiyatları Bu Yıl 40-60 Dolar Arasında Kalacak!
Bugün, Dünya'nın önemli ekonomilerinden İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksleri(PMI) takip edildi. Türkiye imalat PMI'ı 54.9 ile son 4 ayın en yükseğine çıkarken, Fransa İmalat PMI'ı 58.8 ile beklenti altındaydı. Almanya İmalat PMI'ı öncü data gerçekleşmesi ve beklenti rakamı olan 63.3 düzeyinde gelirken, Euro Bölgesi İmalat PMI'nda da benzer tabloyla(beklenti ve öncü data ile aynı) 60.6'lık gerçekleşme görüldü. İngiltere'de açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 56.3 ile 58.0'lik beklenti altındaydı. Ekonomik verilerin yanı sıra haber akışları da fiyatlamalar açısından izleniyor. Bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's petrol piyasasına dair bir rapor yayınladı. Raporda 2017'de fiyatları destekleyen unsurlar; arz kısıntısının uzatılması ve politik huzursuzluklar olarak deklare edilirken, 2018 yılında fiyatların 40-60 Dolar arasında kalacağı da öngörüldü. İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis: ülkesinin Avrupa Birliği ticaret anlaşmasına finansal hizmetlerin dahil edilmesini istediğini belirtirken, "Mevcut ekonomik işbirliğinin tam kapsamlı taramasını ve bunun asgari ilave bariyerler ve ya anlaşmazlıklar ile nasıl sürdürülebileceğinin yolunu arıyoruz" dedi. Öte yandan İran'da son birkaç günde meydana gelen olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan dini lider Ayetullah Ali Hamaney: olayların sorumlusu olarak ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'ı hedef gösterdi. Euro Bölgesi'nde Katalonya sorunu ve Almanya koalisyonuna dair gelişmeler takip edilirken, ABD'de ise FBI soruşturmaları ve Obamacare'in yenilenmesi tartışma konusu olarak karşımıza çıkmakta. Yine Kuzey Kore ile ABD arasındaki sözlü atışmalar da diğer küresel jeopolitik risk unsuru olarak takip edilmekte.
EURUSD
Doların 2017 yılı sonlarında ki zayıf görünümüne devam etmesi sonrası parite yeni yılın ilk günlerinde son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün gelen verilere baktığımızda Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Enddeksi (PMI) 63.3 ile beklentilere paralel olarak açıklandı. İspanya ve Fransa İmalat PMI'ları ise sırasıyla 55.8 ve 58.8 olarak gerçekleşti. Verilerin beklentileri sırasıyla 56.4 ve 59.3 idi. Bu rakamlara göre İspanya ve Fransa'dan gelen İmalat PMI'larının beklentileri karşılayamadığı görülüyor. Haber akışına baktığımızda Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure 2,55 Trilyon Euro büyüklüğündeki varlık alım programının Eylül ayına kadar biteceğine yönelik açıklamalarda bulundu. ABD tarafında ise gözler yarın akşam saatlerinde açıklanacak FOMC toplantı tutanaklarında çevrilmişken günün ilerleyen saatlerinde ABD Üretim PMI datası takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda yaklaşık 20 gün önce oluşan yükselen kanal içerisinde fiyatlamalarına devam ediyor. Bu kanal içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde 1.2030 1.1995 ve 1.9955 seviyeleri izlenebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise kanalın üst bandı olan 1.2080 seviyesi önemli olup kırılmasıyla birlikte 1.2110 ve 1.2170 dirençlerri takip edilebilir.
USDTRY
Bugün yurtiçi tarafta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Aralık ayı öncü Dış Ticaret verileri açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Aralık ayında ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,59 artarak 13 Milyar 881 Milyon Dolar, ithalatın ise yüzde 27.68 artışla 23 Milyar 452 Milyon Dolar olduğu belirtildi. Böylece öncü Dış Ticaret Açığı 9 Milyar 571 Milyon Dolar olarak açıklandı. Bugün yurtiçi tarafta açıklanan diğer veri olan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) ise 54.9 ile son dört ayın en yükseğine çıktı. Geçtiğimiz hafta gerek Dolar endeksinde yaşanan düşüş, gerekse ABD ve Türkiye arasında çözüme kavuşan vize meselesi TL tarafını güçlendirmişti. Yeni haftaya da Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile başladık. Ancak yurtiçi tarafta ise ABD'de devam eden davanın sonuçları ve yarınki enflasyon rakamları önemli olacaktır. Her iki başlıkta olumlu gelişmelerin olması halinde Türk Lirası lehine fiyatlamalar görebileceğimizi düşünmektteyiz. Teknik olarak ise Kasım sonundan başlayan düşen kanalının orta bandının test edildiğini görmekteyiz. 3.7590 altı kalıcılıkta takip edebileceğimiz ilk destekler 3.7450, 3.7360 ve 3.7280 seviyelerinde bulunmakta. 3.7590 üzerinde olası tepki hareketlerinde ise ilk etapta 3.7620, 3.7660 ve 3.7690 dirençlerini izleyebiliriz.
GBPUSD
İngiltere'de 58.0 olarak tahmin edilen İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 56.3 ile beklentilerin altında açıklandı. Öte yandan İngiltere Brexit Bakanı David Davis: ''İngiltere, AB ticaret anlaşmasına finansal hizmetlerin dahil edilmesini istiyor'' dedi. Hatırlayacağımız 2017 yılının son yıllarında AB ile İngiltere arasında ilk aşamanın geçilip ticari görüşmelere başlanacağını bildirilmiş ikinci görüşmelerin daha zorlu geçeceği belirtilmişti. İlerleyen günlerde konuya dair açıklamalar parite fiyatlarında hareketliliğe neden olabilir. Diğer bir taraftan 2017 yılında İngiltere kabinesini sarsan olaylar, Brexit'in ekonomiye olumsuz etkileri ile birliktte referandumun iptali senaryolarının bu yılda devam etmesi, ülkeye ilerleyen günlerde sorun getirebilecek nitelikte. ABD tarafında ise piyasa yarın FED/FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) tarafından açıklanacak toplantı tutanaklarına odaklanmışken bugünün kalan saatlerinde Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi datası takip edilecek. Teknik olarak bakacak olursak kısa vadede oluşan yükselen trendin devamında 1.3585 ve 1.3615 seviyelerine kadar ataklar görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.3535 seviyesi önemli olup bu seviye altında kalıcılık sağlamasıyla birlikte 1.3490 1.3440 ve 1.3410 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Rusya ve Çin arasında yıllık 15 Milyon Ton(110 Milyon 300 Bin varil) civarında petrol sevkiyatı yapılan Skovorodino - Daqing hattının ikinci boru hattı faaliyete geçirildi. Böylelikle hattın kapasitesi 2 katına çıkartılmış oldu. Öte yandan günlük 2.5 Milyon varil civarında ihracata sahip olan İran'da çıkan olayların üretim ve ihracat üzerindeki etkileri de ffiyatlamalar açısından önem arz etmekte. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's 'in açıkladığı rapora göre: Global petrol sanayinin bu yıl büyümek için disipline edilmiş yatırım ve birleşme aktivitelerine odaklanacağı belirtilirken, petrol fiyatlarının ise küresel arz kısıntısına rağmen 40-60 Dolar/varil arasında kalmaya devam edeceği açıklandı. Politik huzursuzluk ve arz kısıntısı beklentilerinin 2017 yılında fiyatların artmasına destek olduğu vurgulanan raporda, global talebin 2040 yılına kadar artmaya devam edeceği de belirtildi. Günün kalanında yine önemli petrol üreticisi ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve teknik fiyatlamalar takip edilecek. Bu kapsamda teknik olarak takip edeceğimiz ilk dirençler; 67.45 ve 67.85 seviyelerinde bulunmakta. Geri çekilmelerde ise ilk olarak 66.85, 66.45 ve 66.30 desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
2018 yılının ilk günlerinde Küresel risklerin devam etmesi altında güvenli liman talebi algısını artırdı. Yenii yıla girdiğimiz ilk saatlerde Kuzey Kore Liderinin ABD'yi nükleer silahlarıyla tehdit etmesi, ABD'nin Eski Genel Kurmay Başkanı Mullen'in da savaş söylemleri bölge gerginliğini ilerleyen günlerde de tekrardan artırabilecek nitelikte. Orta Doğu eksenine baktığımızda İran'da yaşanan iç savaşın gün geçtikçe büyümesi küresel risk unsurunu artırmaya devam ediyor. Burada yaşanan olaylara tepkiler sürerken İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamada '' İran'da protestocuların dile getirdikleri konular üzerinde anlamlı bir tartışma yapılmalı'' dedi. İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise İran'ın yabancı düşmanlarının ülkede isyan çıkardığını ve bunu silah, para ve istihbarat ile desteklediğini söylemesi, ilerleyen günlerde bölgede ki olayları daha farklı bir boyuta taşıyabilecek nitelikte. Bu konuyla ilgili gelecek açıklamalar Emtia fiyatlamalarında etkili olabileceğinden takip edilmesinde fayda görüyoruz. Öte yandan günün ilerleyen saatlerinde ABD'den Üretim Satın Alma Müdürlerii Endeksi (PMI) takip edilecek. Teknik olarak bakacak olursak son 20 günde oluşan yükselen kanalın üst bandı olan 1312 seviyesinin test edildiği görülüyor. Bu bölgenin kırılmasıyla birlikte 1330 direnci hedef haline gelebilir. Bu durumda 1315,1320 ve 1324 seviyeleri takip edilebilir.1312 direncini kıramaması ile gelebilecek düzeltmelerde 1308, 1300 ve 1297 destekleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihleerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.