Eylül Ayı İhracat Rakamı Zirve Seviyelerde!
Bugün TBMM’nin 27. Dönem 2. Yasama yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; ekonomideki tedbirlerle birlikte yeniden dengeye kavuştuklarını ve ekonomideki dalgalanmayı atlatacaklarını belirtti. Erdoğan ayrıca Brunson davasına ilişkin yaptığı açıklamalarda, ‘’ Rahibi bahane eden anlayışla hukuk içinde mücadele edeceklerini’’ belirtirken ABD ile yeniden stratejik ortaklık ruhuna uygun şekilde geliştirmeyi ümit ettiklerini söyledi. Yurtiçi taraftan gelen verilerde ise ihracat rakamı 14.5 Milyar Dolar ile tarihin en iyi Eylül ayı rakamına ulaşırken yıllık ihracat rakamı da 165.1 Milyar Dolar ile flash bir rakama imza attı. Yurt dışı tarafta ise özellikle ABD ile Kanada arasında yılan hikâyesine dönen NAFTA görüşmelerinde anlaşma sağlanması günün önemli gelişmeleri arasında yer aldı. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında ise yeni bir gelişme yaşanmazken gözler ülkeden gelecek PMI rakamlarına çevrildi. Avrupa tarafında ise bugün takip ettiğimiz PMI rakamlarında olumsuz bir görünüm hâkimken Euro Bölgesi İşsizlik Oranı yüzde 8.1 ile 2008 Kasım ayından bu yana gelen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Bölge’de İtalya bütçe tartışmaları ve Brexit konusuna ilişkin haber akışları da takip ediliyor. Bilindiği gibi hafta kapanışında İtalya’nın bütçe tasarısına yönelik eleştiriler Avrupa Birliği tarafında yoğun eleştirilere maruz kalmış İtalya tahvil piyasasında da sert yükselişler görülmüştü. Bugünde bu bütçe tasarısının Avrupa Komisyonu tarafından reddedileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar Euro varlıkları üzerinde etkili olsa da İtalya Maliye Bakanı Giovanni Tria’nın; Euro Bölgesi’ndeki ortaklığı devam ettirebilmek için bütçe planlarını açıklayacaklarını ve ‘’İtalya’nın borçlarının azaltacağız’’ şeklindeki açıklamaları önemliydi. Brexit konusunda ise özellikle İngiltere’nin, İrlanda sınırı konusunda bazı imtiyazlar verebileceğine ilişkin çıkan haberler Sterlin lehine harekettlere neden oldu. Gelen açıklamalarda ise İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond; önümüzdeki birkaç hafta görüşmeler açısından kritik günler geçireceklerini ve Avrupa Birliği’nin, bir anlaşma istediğine yönelik bir hava gördüğünü iletti. İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab ise, Hammond’a nazaran biraz daha sert açıklamalarda bulunurken AB’nin yaklaşımını tek taraflı bulduğunu ve ciddi olarak uyuşma sağlamaya izin vermediğini belirtti. Günün geri kalanında da yine ticaret savaşları ve Brexit gibi global gelişmeler takibimizde olmaya devam edecek.
EURUSD
İtalya bütçe tasarısına yönelik haber akışları parite tarafında yine gündemin üst sırasında yer alıyor. Ülke medyasının AB kaynaklarına dayandırdığı haberler; AB Komisyonu’nun Kasım ayında İtalya Bütçe Tasarısı’nı reddetmeye hazırlandığı yönündeydi. ABD tarafında ise Başkan Trump eksenindeki gelişmeler gündemde yer bulurken, Kanada ile yapılan görüşmelerden uzlaşı sağlanması ülke risklerini hafifleten türdendi. Bugün parite açısından ttakip ettiğimiz verilerde ise; Ağustos ayı Almanya Perakende Satışları aylık bazda beklentileri karşılayamazken, senelik bazda ise tam aksine tahminlerin üzerinde gerçekleşme gösterdi. Ülkenin Eylül ayı İmalat PMI’ı ise 53.7 ile beklentilere paralel gelirken, Euro Bölgesi’nin Ağustos ayı İşsizlik Oranı da yüzde 8.1 ile 2009 Ocak ayından bu yana en iyi seviyesini gördü. İtalya haberlerinin etkisi ile baskı yiyen paritede Maliye Bakanı Tria’nın tansiyonu düşürebilecek düzeydeki açıklamaları Euro’nun gün içi kayıplarını kısmen de olsa geri almasına neden oldu. Günün kalanında ABD tarafından İmalat PMI datalarını ve haber akışlarını yine takip edeceğiz. Teknik olarak kısa vadeli yükselen kanalın kırılmasıyla birlikte geri çekilmeler gördüğümüz paritenin satış yönlü işlemlerine devam edebilmesi için 1.1530 - 1.1510 bölgesi kritik olacak. Buranın altına kalıcılıkla geçilmesi USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Şuan için 1.1610 direnç seviyesi altındaki paritede olası toparlanma girişimlerrinde ise; takip edilebilecek diğer direnç noktalarımız 1.1630 ve 1.1655 ‘de bulunmakta.
USDTRY
Gün içinde Rabobank’tan yapılan açıklamada 12 Ekim'deki duruşmada ABD'li Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasının Dolar/TL 'de daha fazla düşüşe neden olabileceğinin ve ABD-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesiyle kurun 5.70'lere doğru hareket edebileceğinin altı çizildi. Öte yandan yeni yasama yılı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan tedbirlerle ekonomiyi yeniden dengeye kavuşturduklarını, gece yarısı operasyonu ile ekonomiyi çökertmeye çalıştıklarını ancak bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerlediklerini kaydetti. Veri akışında ise Eylül ayı İmalat Sektörü PMI verisi 42.7 olarak açıklanırken bu rakam ayrıca Mart 2009'dan beri en düşük seviye olarak kayda geçerken girdi maliyetleri ve satış fiyatlarında rekor artış kaydedildi. Diğer yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Eylül’de ihracatın yıllık yüzde 22.6 artışla 14.5 Milyar Dolar olduğunu ancak dış ticaret denngesinin 1.89 Milyar Dolar açık verdiğini belirtti. ABD tarafı için JP Morgan ekonomistleri, ABD'nin Çin mallarına uyguladığı ithalat tarifelerinin 2019 sonuna kadar ekonomik büyümeyi yüzde 0.2'ye varan oranda azaltacağını, aynı anda çekirdek enflasyonu ise 0.2 veya 0.3 puan artıracağını bildirdi. Bunun dışında New York Fed Başkanı John Williams, faiz oranlarının ne kadar artırılması gerektiğine işaret eden 'doğal' faiz seviyesini tahmin etmenin giderek daha zorlaştığını bildirdi. Günün geri kalanında ABD Eylül ayı PMI rakamları ile FOMC üyeleri Bostic ve Rosengren’in konuşmaları takip edilecek. Teknik olarak, gün içinde yüzde 2 geri değer kaybeden kur için 5.8770 desteği önem arz ederken TL lehine açıklama ve veriler ışığında bu seviyede kırılma ile 5.70’li seviyelere doğru yolculuk başlayabilir. Olası toparlanma halinde 5.9660, 6.0140, 6.0425 ve 6.0840 direnç noktaları izlenebilir.
GBPUSD
Brexit tartışmalarının pariteye etkisi sürüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, lideri olduğu ikktidardaki Muhafazakâr Parti'ye seslenerek İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılış sürecinde en iyi anlaşmayı sağlamak için birlik olma çağrısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise Brexit müzakerelerinde İngiltere'yi cezalandırmanın AB'ye zarar vereceğini söyledi. Diğer taraftan İngiltere'nin AB karşıtı parlamenterlerinden Jacob Rees-Mogg, ne İngiltere Parlamentosu'nun ne de AB’nin Başbakan Theresa May'in Brexit planını kabul etmeyeceklerini, AB'den anlaşma olmadan ayrılmaktan korkulmaması gerektiğini söyledi. İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılışının sadece sözde bir ayrılık olmayacağını söyledi. Raab ayrıca, Londra'nın uzlaşmaya varma istekliliğinin sınırsız olmadığını ve bir anlaşma olmadan AB'den ayrılmanın bir seçenek olduğunu vurguladı. Son olarak İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, AB’nin Brexit için bir anlaşma istediği yönünde bir hava olduğu ve gelecek birkaç haftanın kritik olacağını savunurken günün orta seaanslarına doğru İngiltere’nin uzun zamandır anlaşma sağlanamayan İrlanda sınırı konusunda taviz verebileceğine ilişkin çıkan spekülasyonlar anlık olarak parite tarafında yukarı yönlü ataklara neden oldu. Ancak tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için somut adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. ABD tarafında ise önemli bir gelişme bulunmazken yarın FED Başkanı Jerome Powell konuşması ve hafta içinde açıklanacak tarım dışı istihdam göstergeleri hareketliliğe sebep olabilir. Teknik anlamda, Dolar endeksindeki yatay görünüme rağmen İrlanda sınırına ilişkin gelen açıklamalar sonrası toparlanan paritede 1.3050 kalıcılık kritik olup buranın üzerinde kalıcılıklarda 1.3100, 1.3135 ve 1.3150 dirençleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.3020, 1.2990, 1.2960 ve 1.2940 destek seviyeleri test edilebilir.
BRENT PETROL
2014 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerini test eden emtiada; Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması konularının yanı sıra OPEC ve OPEC dışı üülkelerin arz-talep konusundaki açıklamaları önem arz ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın; başta Suudi Arabistan olmak üzere OPEC üyelerine yönelik fiyatların düşürülmesi yönündeki taleplerine karşın, NAFTA konusunda Kanada ve ABD arasında mutabakata varılması ve yaklaşık 1 ay kalan İran yaptırımları konusunda olumlu bir gelişme olmaması fiyatları yukarı yönlü destekler nitelikteydi. Ancak, diğer taraftan; küresel emtia talebi açısından daha önemli olan Çin ve Hindistan ekonomisine dair olumsuz beklentiler fiyatların yukarı yönlü hareketini sınırlamakta. Bugün Çin tarafının resmi tatil nedeniyle kapalı olması emtia üzerindeki oynaklığı sınırlıyor. Günün kalanında ticaret savaşları ve İran yaptırımları gibi önemli konular başta olmak üzere petrol üreticisi ülkeler ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar yine fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 83.25 direncinin altında fiyatlama görülmekte. Buranın geçilmesi halinde 84.05, 84.50 ve 85.15 dirrenç seviyeleri takibe alınabilir. 83.25 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyelerimiz 82.60, 82.20 ve 81.95 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
Hafta sonunda Çin tarafından takip ettiğimiz kötü PMI rakamları ve ABD tahvil piyasasında görülen yükselişler bugün ONS altında geri çekilmelere neden oldu. Bilindiği gibi Dünya’nın en çok altın tüketen ülkeleri arasında yer alan Çin’in ekonomisine yönelik olumsuz gelişmeler Altın fiyatları üzerinde özellikle son zamanlarda direkt etkili olduğunu görmekteyiz. Günün geri kalanında ise ABD’den gelecek ISM PMI rakamlarının yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve bölgesel gelişmeler takibimizde olacak. Özellikle Dolar endeksi üzerinde etkili olan Brexit ve İtalya bütçe konusu gibi lokal gelişmelere ilişkin haber akışları Emtia fiyatlarında dolaylı yoldan etkide bulunabileceğinden takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda ise kritik 1182 noktasından destek alarak toparlanma içerisine girdiğiini görmekteyiz. Şuanda 1185 destek noktası üzerinde fiyatlanan Emtia’nın alış yönlü işlemlere devam edebilmesi için bu seviye üzerinde kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu durumun sağlanmasıyla birlikte 1192, 1196, 1202 ve 1205 ara dirençleri takip edilebilir. Ancak tam olarak alış yönlü işlemlerde söz edebilmemiz için ana direnç seviyemiz olan 1212 noktasını takip etmeye devam etmekteyiz. Aşağı tarafta ise 1182 altında kalıcılıklarda ise ilk etapta 1173 seviyesi önemli hale gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeleer, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.