ABD Perakende Satışları Beklentilerin Altında Kaldı!
Veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Öncelikli olarak haftanın ilk seansında Çin tarafından takip ettiğimiz İmalat PMI’ı beklentilerin üzerinde 5.8 olarak açıklandı. Olumlu Çin PMI verisinin yanı sıra ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerinden gelen ılımlı açıklamalar küresel risk iştahını yükseltti ve Dolar varlıkları üzerinde ağırlık yarattı. Avrupa tarafında da yine yoğun bir veri takvimi vardı. Euro Bölgesi İmalat PMI rakamlarının yanı sıra Bölge’nin ilk 4 ekonomisinden (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ) gelen PMI rakamları beklentileri karşılayamadı. Ayrıca Euro Bölgesi manşet enflasyon rakamlarında da olumsuz bir seyir hâkimdi. ABD tarafında ise Şubat ayı Perakende Satışları yüzde 0.4’lük artış beklentilerine karşın yüzde 0.4’lük bir daralma yaşadı. Otomobil sektörünün ihmal edildiği Çekirdek Perakende Satışları verisi de beklentilerin altında daralma yaşadı. Günün geri kalanında ise ABD ISM Endeksleri izlenecek. Haber akışında ise Brexit konusuna dair haber akışları uzun zamandır olduğu gibi yine gündemimizin en üst sıralarındaydı. Cuma günü İngiltere Parlamentosu’nda yapılan Brexit Anlaşması’nın 3. Kez reddedilmesiyle birlikte anlaşmasız bir ayrılık olasılığı artış göstermiş ve Sterlin varlıkları sert bir şekilde baskılanmıştı. Ancak oylamalar sonrası Başbakan Theresa May’in, tekrardan bir oylama yapılabileceğine yönelik umut aşılayan sözleri bu kötümserliği kısmide olsa bertaraf etti. Bu kapsamda baktığımızda bu akşam Avam Kamarası’nda yapılacak olan Brexit oturumu dikkatle takip edilmeli. Bu oturumda Brexit’in geleceğine yönelik önergelerin sunulması bekleniyor. Eğer ki 12 Nisan tarihine kadar alternatif bir senaryo bulunamaz ise 12 Nisan tarihinde Anlaşmasız bir Brexit gerçekleşecek. Yurtiçi tarafta ise bir tarafta yerel seçim sonuçlarına ilişkin gelişmeler diğer tarafta ise geçtiğimiz hafta kur tarafında yüksek volatilite yaratan Swap piyasalarında yaşanan hareketler takip ediliyyor. Geçtiğimiz Cuma günü yüzde 50 seviyelerine kadar inen Swap faizlerinin tekrardan yüzde 200’lere çıktığını görmekteyiz. Bu durum küresel risk iştahındaki artışla birlikte şuanda kur tarafında geri çekilmelere neden oluyor. Günün geri kalanında ise yurtiçi tarafta seçimlere ilişkin gerek ülke içerisinden gerekse yurtdışından gelebilecek açıklamaların yanı sıra Swap piyasaları ile CDS ve tahvil piyasaları hareketleri takibimizde olacak.
EURUSD
Avrupa tarafında yoğun veri akışlarının olduğu bir günü geride bırakıyoruz. Detaylara baktığımızda ise Euro Bölgesi ve Avrupa üyelerinin PMI rakamları beklentilerin altında kalırken Mart ayı öncü enflasyon oranları yıllık bazda yüzde 1.4, çekirdek enflasyon ise yüzde 0.8 ile ılımlı negatif gerçekleşti. Öte yandan Brexit kanadında Cuma günü yapılan ve yine ret gören 3.Brexit oylaması ardından belirsizlik tüm hızıyla devam etmekte. Şuan 12 Nisan ayına kadar erteleme söz konusuyken Avrupa Birliği’nin 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamento seçimlerinde İnngiltere’nin yer almak istememesi ve bununla birlikte göstereceği tutum merak konusu. Buna ek olarak Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s raporunda AB ile İngiltere’nin bir anlaşmaya ulaşmasını beklediklerini açıklaması da önemliydi. ABD’de bugün izlediğimiz verilerde olumsuz bir seyir görülürken ticaret görüşmelerinde de pozitif ilerlemenin devam ettiği görülüyor. Bunun dışında ABD Başkanlığı'nın Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanı Larry Kudlow’un, CNBC ile yaptığı röportajda FED'in oranları düşürerek ekonomiye yardımcı olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini söylemesi FED’in faiz indirimi konusunda yeniden baskılanmasına neden olabilir. Bu durum şuana kadar Dolar endeksinde kısmi değer kaybını getiriken pariteye olumlu yansımalarının olduğunu görmekteyiz. Günün geri kalanında ABD Mart ayı PMI rakamları beklenirken ayrıca ECB üyesi De Guindos’un açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak ise 1.1245’in geçilmesi ile yukarı yönlü kısmi ataklar görülebilir. Bu durumda 1.12260, 1.1285, 1.1300 ve 1.1330 dirençleri izlenebilir. Euro lehine atakların hız kazabilmesi içinse 1.1330 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Aşağı tarafta ise 1.1170 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Ancak bu seviye öncesinde 1.1215 ile 1.1190 ara desteklerini izleyebiliriz.
USDTRY
Hafta sonunda Türkiye'de yapılan yerel seçimlere dair gelişmeler yeni haftanın ilk gününde takip edilmekte. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 'den gelen açıklamalar ile de sabah saatlerinde yukarı yönlü hareketler görülen kur için ayrıca; son zamanlarda fiyatlamalara etki eden; CDS, tahvil ve Londra Swap piyasasındaki TL faizlerinin durumu da önem arz etmekte. Öte taraftan sabah saatlerinde açıklanan Türkiye İmalat PMI'ı ise son 8 ayın en yüksek gerçekleşmesine işaret etse de, kritik seviye olan 50'nin altında kalmaya devam etti. Yurt dışı tarafta ise; Ticaret Savaşları ve Brexit kaynaklı gelişmeler takip edilirken, bugün açıklanan İmalat PMI'ları ve diğer önemli veriler de Dolar Endeksi üzerinden kur üzerinde kısmen oynaklıklara neden oldu. Günün kalanında yine; yurt içi tarafta siyasi ve jeopolitik gelişmeleri takipte olacağız. Yurt dışı tarafta da; sistematik risk unsurlarının izleneceği kur için ayrıca; FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da etkili olabilir. Bu bağlamda, Dolar Endeksi fiyatlamalarının yanı sıra; gelişmekte olan diğer para birimlerinde oluşan hareketler de dikkatle izlenmeli. Teknik olarak kur tarafında 5.47 desteğini önemli görmeye devam ediyoruz. Bu seviye altında kalıcılıkla TL lehine hareketleri derinleştirebilir ve kırılmasıyla birlikte 5.4585, 5.4340, 5.4140 ve 5.4000 desteklerine kadar geri çekilmeler ilk etapta önemli olabilir. Yukarı tarafta ise 5.63-5.65 bandını takip ediyoruz. Ancak bu bant öncesinde 5.5500, 5.5690, 5.5700 ve 5.5960 ara dirençleri izlenebilir.
GBPUSD
Cuma günü, Birleşik Krallık’ın en alt kademesi olan Avam Kamarası’nda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in ‘’Brexitt Taslağı’’ 3.kez oylandı ve İngiliz parlamenterler tarafından bir kez daha reddedildi. Bu önergenin reddedilmesiyle birlikte daha önce AB ile anlaşma sağlanan şartlı önerge devreye girerek Brexit’in gerçekleşme tarihi 12 Nisan tarihine ertelendi. Eğerki anlaşma kabul edilseydi Brexit 22 Mayıs tarihinde gerçekleşecekti. Anlaşmanın reddedilmesiyle birlikte anlaşmasız bir ayrılık senaryosu artış gösterdi ve Sterlin varlıkları sert şekilde baskılandı. Ancak oylama sonuçları sonrası Başbakan Theresa May tarafından piyasaya, anlaşmalı bir ayrılık yapılabileceğine ilişkin umut dolu sözler söylendi. Ayrıca Avam Kamarası’nda, Brexit’in geleceğine yönelik tekrardan bir oturum gerçekleştirileceği belirtildi. Bu iki durum şuanda Sterlin varlıklarını kısmen de olsa toparlamış görünüyor. Ancak belirsizlik devam ediyor. Eğerki 12 Nisan tarihine kadar alternatif bir senaryo bulanamaz ise anlaşmasız bir ayrılık gerçekleşecek ve Sterlin varlıkları şüphesiz ki fazlasıyla etkilenecektir. Bugün ayrıca İngiiltere tarafından gelen PMI rakamları ile ABD tarafındaki kötü verilerin yanı sıra küresel risk iştahındaki toparlanma hareketleri de paritede üzerinde etkiliydi. Günün geri kalanında ise ABD ISM Endeksleri, Brexit ve t icaret savaşları gibi küresel öneme sahip konuları ile birlikte takip edilecek. Teknik olarak yukarı yönlü hareketler için 1.3240 direncini önemli görmeye devam ediyoruz. Bu seviye öncesi gün içi alış yönlü hareketlerde ise 1.3130, 1.3145, 1.3170 ve 1.3200 ara dirençlerini izleyeceğiz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.3100, 1.3050, 1.3020 ve 1.2990 desteklerini takip edebiliriz.
BRENT PETROL
Sabah saatlerinde açıklanan Çin imalat PMI rakamlarında beklentilerin aşılması ve ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmeleri için geçtiğimiz hafta yapılan müzakerelerdeki pozitif seyir petrol fiyatlarını da olumlu etkilemişe benziyor. Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, Nicolas Maduro rejiminin gelirlerini kısmak için Venezuela ile ticaret yapan ülkelere ikinncil yaptırımlar getireceklerini açıklaması da petrol rezervi yönünden dünyanın en büyük ülkesi Venezuela’daki arz artışını kısacağı beklentisini beraberinde getirdi ve hareketleri destekledi diyebiliriz. Bunun dışında haber akışında Bank Of America (BOFA) tarafından yapılan açıklamalarda petrol fiyatlarında 2019’da ortalama 74 Dolar/varil, 2020’de ise 65 Dolar/varil olması beklendiği kaydedildi. Veri akışında haftanın son işlem gününde Baker Hudges sondaj kuyu sayılarında 10 adet azalış kaydedilirken gözler yarın akşamki API stoklarında olacak. Ayrıca ticaret görüşmeleri ve Brexit gibi küresel gelişmelerle birlikte OPEC ve OPEC+ konsorsiyumundan gelecek mesajlar da önemli olacaktır. Teknik olarak yukarı yönlü ataklarında devamında 68.70, 69.00, 69.30 ve 69.65 dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 68.20, 67.85, 67.60 ve 67.20 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma günü FED’in önemli göstergelerinden PCE rakamlarındaki olumsuz tablo sonrası bugünde Perakendee Satışları rakamlarında negatif bir tablo görmekteyiz. Bu durum Dolar endeksini zayıflatırken Altın tarafında da alış yönlü işlemlere neden oluyor. Diğer tarafta günün ilk saatlerinde Çin tarafından takip ettiğimiz olumlu İmalat PMI rakamları da Değerli Metal’in yukarı yönlü ataklarını destekliyor. Ancak Değerli Metal’in alış yönlü işlemlere devam edebilmesi için tekrardan 1300 kalıcılık sağlaması gerekebilir. Şuanda bu seviye altında fiyatlanan Değerli Metal 1300 seviyesini kıramaz ise tekrardan satışlarla karşılaşabilir. Bu durumda ise aşağı tarafta 1288 desteğini takip edeceğiz. Bu seviyenin geçilmesi halinde ise 1285, 1283, 1279 ve 1274 desteklerini izleyebiliriz. 1300’ün geçilmesiyle başlayacak yukarı yönlü ataklarda ise 1300, 1305, 1309 ve 1313 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım biilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.