Akşam Bülteni Analizi analizi ( Ikon Menkul )

Akşam Bülteni
*Türkiye'nin 5 yıllık Kredi Risk Primi (CDS) 300 baz puanın altına geriledi.

*TCMB'nin yayımladığı haftalık bültene göre geçtiğimiz hafta TCMB rezervleri 141.4 milyar dolara ulaşarak rekor tazeledi. Toplam rezervler içerisinde döviz rezervleri 94.51 milyar dolara ulaşırken, altın rezervleri 46.86 milyar dolar oldu.

*TCMB'nin yayımladığı haftalık bültene göre geçtiğimiz hafta yurt dışında yerleşik kişilerin portföy değişimleri hisse senetleri için 562.4 milyon dolar artış gösterirken, DİBS (kesin alım) 891.4 milyon dolar artış gösterdi.

*ABD'de haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 220.000 beklentisine karşılık 202.000 olarak gerçekleşti.

*ABD'de perakende satışlar beklentilerin tersinde sonuçlandı. Perakende satışlar Kasım ayında %0.1 azalış beklentisine karşılık %0.3 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %4.09 artış gösterdi. Çekirdek perakende satışlar ise aylık bazda %0.1 azalış beklentisine karşılık %0.2 artış gösterdi.

*İsviçre Merkez Bankası, politika faizini %1.75 oranında sabit tutma kararı aldı. Karara ilişkin açıklama metninde ise şu ifadeler yer alıyor:
  -Enflasyonun orta vadede fiyat istikrarıyla uyumlu aralıkta kalmasını sağlamak için gerektiğinde para politikamızı ayarlayacağız.
  -Orta vadede, yurt dışından gelen enflasyonist baskının azalması ve bir miktar zayıflayan ikinci tur etkiler aşağı yönlü revizyona neden olmaktadır.
  -Enflasyonun hala ilgili hedeflerin üzerinde seyretmesi nedeniyle, para politikasının birçok ülkede şimdilik kısıtlayıcı olmaya devam etmesi muhtemeldir.

*İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) politika faizini %1.75 oranı ile sabit tutma kararının ardından SNB Başkanı Jordan şu açıklamalarda bulundu:
  -Enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar yükselmesi muhtemel. Enflasyonist baskı biraz azaldı ancak belirsizlik yüksek kalmaya devam ediyor.
  -Nakit sisteminde aşağı yönlü bir sarmal tehdidine erken bir aşamada karşı konulmalıdır.
  -Faiz indirimi şu anda tartışmaya açık değil, politika duruşumuz yeterli.

*İngiltere Merkez Bankası (BOE), politika faizini %5.25 oranında sabit tutma kararı aldı. Karara ilişkin açıklama metninde şu ifadeler yer alıyor:
  -Daha kalıcı enflasyonist baskılara ilişkin kanıtların ortaya çıkması durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılması gerekecektir.
  -Arttırma ya da bekletme kararı yine hassas bir dengeye sahiptir.
  -İngiltere'de enflasyon kalıcılığı ölçütleri diğer büyük gelişmiş ekonomilere göre daha yüksektir.

*İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) politika faizini %5.25 oranında sabit tutma kararının ardından BOE Başkanı Bailey şu açıklamalarda bulundu:
  -Enflasyon konusunda hala kat edilecek yol var, enflasyonu %2'ye geri götürmek için gerekli kararları alacağız.
  -Faizlerin düşürülmesi konusunda spekülasyon yapmaya başlamak için gerçekten çok erken.
  -Piyasalara göre daha temkinliyiz.
  -Faiz oranlarının zirveye ulaştığını söyleyemeyiz.

*Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini %4.5 oranında sabit tutma kararı aldı. Karara ilişkin açıklama metninde şu ifadeler yer alıyor:
  -Enflasyonun son aylarda düşmesine rağmen yakın vadede geçici olarak tekrar toparlanması muhtemel.
  -Temel enflasyon daha da geriledi. Ancak birim işgücü maliyetlerindeki güçlü artış nedeniyle yurt içi fiyat baskıları yüksek olmaya devam ediyor.
  -Geçmişteki faiz artışları ekonomiye güçlü bir şekilde yansımaya devam ediyor. Daha sıkı finansman koşulları talebi azaltıyor ve bu da enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı oluyor.
  -Kurul, kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edecektir.
  -ECB'nin 2025'teki %2 hedefine yaklaşmadan önce önümüzdeki yıl boyunca enflasyonun kademeli olarak düşmesi bekleniyor.

*Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini %4.5 oranında sabit tutma kararı almasının ardından ECB Başkanı Lagarde şu açıklamalarda bulundu:
  -Beklentiler özellikle inşaat ve imalat sektörleri için zayıf. Hizmet faaliyetleri önümüzdeki aylarda yumuşayacak.
  -Aralık ayında enflasyonun yükselmesi muhtemel. Enflasyon 2024 yılında daha yavaş düşecek.
  -Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler arasında jeopolitik gerginlikler yer alıyor.

*Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı aylık raporda şu açıklamalar dikkat çekti:
  -Üretimde devam eden artış ve yavaşlayan talep büyümesi, önemli üreticilerin pazar paylarını koruma ve yüksek petrol fiyatlarını sürdürme çabalarını zorlaştıracaktır.
  -OPEC+ üretim kesintilerinin 2024 yılının 1. çeyreğine kadar uzatılması petrol fiyatlarını desteklemedi.
  -Petrol talebindeki yavaşlamaya ilişkin kanıtlar artıyor, 2023 yılı 4. çeyrek küresel talep büyüme tahminimizi yaklaşık 400.000 varil düşürüyoruz.
  -OPEC+ dışı ülkeler 2024 yılında petrol üretiminde 1,2 milyon varil/gün artış sağlayacak.
  -OPEC+ petrol pazar payı 2023 yılında %51'e kadar düşecek.


 Ikon Menkul
 ikonmenkul.com.tr

***
                        Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Ticaret Bakanı Bolat: Küresel ticaretten aldığımız pay, 2022 yılında tarım, yakıtlar ve madencilik ile imalat sektörlerinde tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı
Ticaret Bakanı Bolat: Küresel tarım ihracatındaki payımız 2021'deki %1,21 seviyesinden 2022'de %1,34 ile en yüksek değere yükselmiştir
Ticaret Bakanı Bolat: İmalat sanayi ihracatımızın payı ise 2022 yılında 0,03 yüzde puan artışla en yüksek seviyesi olan %1,19'a yükselmiştir
Ticaret Bakanı Bolat: Giyim ve konfeksiyon ihracatında payımız 2022'de %3,45'e yükselmiştir
Ticaret Bakanı Bolat: Makine ve nakliye ekipmanları ihracatında payımız 2022'de %0,85'e yükselmiştir
Fitch: Global çelik tüketimi 2023'e göre 20 ila 30 milyon ton artacak bu da nötr sektör görünümümüzü destekliyor
Fitch: Talebin artması, canlı Güneydoğu Asya piyasaları, Türkiye'de güçlü bir toparlanma ve Avrupa, ABD ve Brezilya'da ılımlı bir büyüme tarafından yönlendiriliyor
Fitch: Çin'in talebi ise hafif bir düşüş yaşayacak
Fitch: 2023'teki zayıf performansın ardından 2024'te Avrupa çelik talebinin toparlanmasını bekliyoruz
Facebookta Paylaş