Akşam Bülteni (AlnusYatırım)

Trump'ın "Ticaret Savaşı" Ateşi Tüm Dünya'yı Sardı!
Dün, Dünya Ticareti üzerinde bomba etkisi yapan açıklama ABD Başkanı Donald Trump'dan gelmişti. Trump: daha önce dillendirdiği Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi düzenlemesini imzalayacağını söylerken, açıklama sonrası Dolar aleyhine fiyatlamalar ortaya çıkmıştı. Yine, Dün New York FED Başkanı(aynı zamanda FOMC Başkan Yardımcısı) William Dudley konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda: Ticaret sınırlamalarının çözüm olmadığını ve bunun sonucunda istihdamda kayıplar olabileceğini belirtmişti. Piyasada bir nevi "Ticaret Savaşı" olarak adlandırılan bu konuya dair gelişmeleri bugün de takip ediyoruz. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's'den: ABD'nin yeni tedbirlerinin diğer ülkelerden yanıt bulabileceğine dikkat çekilirken, kısa vadeli süreçte güçlü iç talebin yüksek çelik fiyatlarını destekleyeceği belirtildi. Tarifelerin uygulanması halinde en çok etkilenecek Kanada ve Bahreyn olarak sayılırken, global ticari ilişkilerde önemli bir kötüleşme işareti olarak da algılanabileceği vurgulandı. Diğer Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'den ise: Çin çelik piyasasının 2018'de istikrarlı seviyede kalmasının beklendiği belirtildi. Almanya Dış İşleri Bakanı Sigmar Gabriel: Durumdan kaygılı olduklarını ve uluslararası bir ticaret savaşından kaçınmak için olası olan herşeyi yapmaları gerektiğini söylerken, Trump'ın bu kararı yeniden değerlendirmesini umduklarını da sözlerine ekledi. Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries de: ABD tarafının gümrük tarifeleri planını uyguladığı takdirde, Avrupa olarak uygun cevabı vereceklerini belirtti. Tasarının ortaya çıkış sebebi olarak görülen Çin'de ise Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık: ABD'yi çok uluslu ticaret sistemine saygı duymaya davet ederken, eğer Çin'in çıkarlarına zarar verilirse korumaya yönelik önlemler alacakları konusunda da uyardı. Bugün bu konunun haricinde takip ettiğimiz haber akışlarının başında İtalya'da Pazar günü yapılacak olan seçimlerr var. AB Karşıtı aşırı sağcı partilerin parlamentoda söz sahibi olması baş ağrıtabilir. Zira, halihazırda ülke Yunanistan'dan sonra Euro Bölgesi'nde borcun en ağır olduğu ülke konumunda ve olası bir ayrılık kararı büyük sıkıntılara neden olabilir. İngiltere'de ise gündem yine Brexit. Son iki günde AB tarafından yapılan açıklamalar pek iç açıcı değildi. Bugün konuşma yapacak Therasa May'in söyleyecekleri Pound varlıkları açısından kritik olacaktır. Petrol yatırımcıları da her Cuma olduğu gibi, bugün de Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayılarını izleyebilirler.
EURUSD
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çelik ve Alüminyum ithalatına ek vergi düzenlenmesini imzalayacağını açıklaması gündeme bomba gibi düşerken Dolar varlıklarının baskılanmasına neden oldu. Öte yandan bugünde hem kendi ülkesinden hem de birçok ülkeden bu uygulamaya karşı tepkiler gelirken Almanya, Trump'ın bu düşüncesini gözden geçirmesi gerektiğini vurgularken aksi taktirde bu uygulamaya uygun bir karşılık vereceeklerini söyledi. Avrupa Komisyonu ise AB'nin sanayini korumaktan kaçınmayacaklarını söylerken Çin tarafı eğer ki bu durumun kendi çıkarlarına zarar vermesi durumunda korumaya yönelik önlemler alacaklarını söyleyerek ABD'ye göz verdiği görüldü. Dünyanın birçok ülkesinden gelen açıklamalar sonrası parite tarafında bugünde alış yönlü işlemlerin ağırlık kazandığı görüldü. Öte yandan bugün gelen verilere baktığımızda Almanya'dan gelen Perakende Satışları aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında açıklandı. Euro bölgesi ÜFE ise aylık bazda tahminlere paralel olarak gelirken yıllık bazda öngörülerin altında kaldı. Günün geri kalanına baktığımızda ek vergi uygulamasıyla ilgili gelebilecek açıklamaların yanı sıra SPD üyelerinin Almanya Koalisyonu için verecekleri karar takip edilecek. Ayrıca Michigan üniversitesi tarafından anketler açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda 1.2285 üzerinde fiyatlamalar görülürken; üzerinde kalıcılıkta 1.2335,1.2360 ve 1.2410 dirençleri takip edilebilir. 1.22855'in kırılmasıyla yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.2260, 1.2245 ve 1.2215 izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta hafta başından bu yana gündemin ilk sırasında jeopolitik risk unsurları var. Daha önce açıklaması yapılan Türkiye, İran ve Rusya Dış İşleri Bakanları toplantısının 16 Mart'ta Astana'da yapılacağı belirtildi. Diğer yandan tüm Dünya'da yankı uyandıran; ABD Başkanı Donald Trump'ın Çelik ve Alüminyum ürünlerinin kendi ülkesine yapılan ticaretine koymayı düşündüğü ilave vergi konusu TL varlıklarında da tedirginliğe neden oldu. Zira, Türkiye'den de bu ülkeye hatırı sayılır miktarda Çelik ve Alüminyum ticareti yapılıyor. Yine hafta sonunda yapılacak olan İtalya seçimleri sonucunda ortaya çıkabilecek tabloda Türkiye karşıtı partilerin parlamentoya girme ihtimali de bir diğer risk unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Günün kalanında gerek yurt içi, gerek yurt dışı kaynaklı haber akışları teknik fiyatlamalarla birlikte takip edilecek. Yine ABD'de açıklanacak olan Michigan Üniversitesi Annketlerini göz ucuyla izlemek faydalı olabilir. Kur tarafına teknik olarak baktığımızda ise; 3 aydır devam eden düşen kanalın ihlal edilmesi sonrası, üst bandın üzerinde tutunma devam ediyor. Birkaç gündür denemeler yapılan 3.8140-3.8180 direnç bölgesinin şuan ihlal edildiği görülmekte. Buranının üzerinde kalıcılıkta 3.8270,3.8330 ve 3.8365 dirençleri izlenebilir. 3.8140 altında görülebilecek TL lehine işlemlerde ise takip edilebilecek destek noktalarımız 3.8050, 3.7975 ve 3.7930 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
Dün İngiltere Başbakanı Theresa May ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın yaptığı görüşmede May'in AB Komisyonu'nun hazırladığı Brexit taslak metnini kabul etmediği basında yer alırken bugün Başkan May'in Brexit'e dair yapacağı konuşma gündemin en önemli maddeleri arasında yer almakta. Öte yandan dün gece ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi uygulamasını imzalayacağını söylemesi piyasada şok etkisi yarattı. Trump'ın bu açıklamaları üzeriine Dünya'dan yoğun tepkiler gelirken en büyük çelik ve alüminyum üreticilerinden Çin tarafından; ABD'nin ticari önlemlerinin kendi çıkarlarına zarar verdiği takdirde korumaya yönelik önlemler alacaklarını açıkladı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ise yapılan uygulamanın global ticari ilişkilerde önemli kötüleşme işareti olabileceğini söylerken Başkan Trump ticaret savaşlarının iyi olduğunu ve bu savaşları kazanmanın kolay olabileceğini savundu. Gelen açıklamalar sonrası Dolar varlıklarında baskılanma görülürken ilerleyen günlerde daha farklı çıkacak düzenlemeler Dolar varlıklarını tekrardan etkileyebileceği için üst düzey yetkililerden bu duruma dair gelecek açıklamaların takip edilmesinde fayda görüyoruz. Günün geri kalanında Başbakan May'in konuşmalarının yanı sıra ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından gelecek veriler takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 1.3760 desteği önemini korumaya devam ederken bu seviye üzerinde 1.3810, 1.3850 ve 1.3875 dirençleri takkip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.3730 ve 1.3690 ve 1.3645 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Hafta başından bu yana geri çekilmelerini sürdüren petrolde bugün de aşağı yönlü hareketlerin hakim olduğunu söylememiz mümkün. OPEC ülkelerinde petrol üretimi, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir sahadaki bakım çalışmaları ve Venezuela'da devam eden üretim kısıtlamalarına bağlı olarak Şubat ayında 10 ayın en düşük seviyesine indi. OPEC ve Rusya'nın da içerisinde bulunduğu müttefikler, vaat ettikleri üretim kısıtlamalarını daha da genişletti. Petrol üreticisi grup, bir yandan, ABD'deki rekor üretim artışıyla mücadele ediyor. 14 OPEC üyesinden gelen üretim, Şubat ayında günlük 80 bin varil azalarak günlük 32.28 milyon varile indi. Haber akışında ise ABD'li petrol devi ExxonMobil, Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle Rus petrol şirketi Rosneft ile işbirliğini bitireceğini açıkladı. Bunun dışında Irak petrol bakanı, Rusya'nın petrol firması üst düzey yöneticileri ile görüşmenin arddından Irak'ın Kerkük petrolünü Erbil'in işbirliği ile Ceyhan limanından dünyaya ihraç etmeye hazır olduğunu duyurdu. Bu akşam ABD'den Baker Hughes Sondaj Kuyu sayısı ve CFTC ham petrol net alım pozisyon sayıları takip edilecek. Teknik olarak satıcılı seyrin devamında 63.25, 62.80 ve 62.65 destek seviyeleri test edilebilirken yukarı yönlü toparlama hareketinde 63.90, 64.25 ve 64.50 direnç seviyeleri izlenebilir.
ALTIN
Dünkü sert geri çekilmeler sonrası gün içinde toparlama çabasına giren ons altında ABD Başkanı Donald Trump tarafından, gelecek hafta içinde ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergileri getireceği bildirildi. Bu gelişme, ABD piyasalarındaki satışı desteklerken ABD dolar endeksinin değer kaybetmesine bağlı olarak Değerli Metalde fiyatlar yeniden primlenmeye başladı. Haber akışında Londra Emtia piyasaları stratejistlerinin açıklamalarına göre FED'in faizleri yıl içinde dört kez artırarak para politikasının normalleşmeyi sürdürmesiiyle birlikte değer kaybedeceği belirtildi. Buna göre FED, 2019 yılında ise bir kez daha faiz artırımına gidecek. ABD'de 2018 ortalarında yüksek enflasyon rakamları ve altın fiyatlarında geçici bir yükseliş bekledikleri, bunun reel faizlerin düşmesinde etkili olacağı ve altın tutmanın fırsat maliyetini düşüreceği ifade edildi. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın düşürmeyi taahhüt ettiği dış ticaret açığı, 2017'de tüm korumacı politikalara rağmen 586 milyar Dolar ile son 9 yılın rekorunu kırdığını belirtelim. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 1326, 1329 ve 1334 seviyeleri takip edilebilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1320, 1313 ve 1309 destekleri izlenebilir.



Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketlleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 15.46 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 0.71 milyar TL
FRANSA MALİYE BAKANI : ABD'NİN ÇELİK İÇİN GÜMRÜK TARİFESİNİN AB EKONOMİSİ ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİSİ OLABİLİR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 3,8038 Satış: 3,8106 Euro Alış: 4,6705 Satış: 4,6789
AVRUPA KOMİSYONU : AB'NİN SANAYİSİNİ KORUMAKTAN KAÇINMAYACAĞIZ
AVRUPA KOMİSYONU : TİCARETİ, KAZAN-KAZAN DURUMU OLARAK GÖRÜYORUZ
Facebookta Paylaş