Akşam Analizi(Işık FX)

ABD Başkanı Trump'ın Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile görüşebileceğini söylemesiyle piyasalarda risk iştahı arttı. Borsa endeksleri ve gelişmekte olan ülke kurları tırmanırken, güvenli liman varlıklarında piyasa düzeltmesi gördük. Yurtiçinde TCMB'nin sıkılaştırmayı güçlendirme kararı sonrasında TL varlıkları değerlenmeye devam ediyor. Bugün ise İmalat PMI endeksi Türkiye'de uzun bir aradan sonra iki ay üst üste 50 gösterge değerinin üstüne tırmandı. Nisan ayı rakamı bir önceki ayın altında 51.70 ile büyümenin yavaşladığına işaret etse de oldukça pozitif bir görünüm sunuyor. Yarın Türkiye'den gelecek enflasyon rakamları ve FED'in para politikası toplantısı piyasaların odağında olacak. Goldman Sachs manşet enflasyonun yüzde 11,6'ya, çekirdek enflasyonun da yüzde 0,5 artış ile yüzde 10'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kur etkisinin enflasyonda 2. çeyrek sonuna kadar etkilerinin hissedilmesi bekleniyor. FED'den ise faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ve sonrasında bir basın toplantısı da yapılmayacak. Ancak haziran ayı toplantısında faiz artışı ihtimaller FED vadeli kontratlarına göre yüzde 70'lere ulaşmış durumda. Yarın toplantıda Haziran işaret edilmese de karar metnindeki ifadeler FED vadelilerde fiyatlamalara etki edebilir. FED'in Haziran toplantısına kadar yeterince veri görme fırsatı da olacak. Tarım dışı istihdama katılımın Mart ayında beklenmedik şekilde düşmesi sonrasında Nisan ayı beklentileri katılımın yeniden ortalamaya yaklaşacağı yönünde. Ocak ve Şubat aylarında ortalamanın üzerinde katılımın olması Mart ayı rakamı üzerinde fazla durulmayabilir. Ekonominin tam istihdama yaklaşmasıyla katılımın düşmesi bekleniyor. Ancak istihdam piyasasında toparlanma için henüz alan olduğu yönünde sinyaller var. Bu nedenle Haziran ayına kadar FED için tarım dışı istihdam verisi yine oldukça önemli olacak. FED'in enflasyondaki yüzde 2'lik hedefinden ise uzaklaşıyor. FOMC üyelerinin enflasyon ölçümü için tercih ettikleri çekirdek PCE uzun süredir yatay seyrettiği yüzde 1,8'den yüzde 1,6'ya çekildi. Diğer koşullarda ekonomik toparlanmanın devam etmesi halinde FED faiz artışı için bu hedefe ulaşılmasını beklemeyebilir. FED'in ekonomiye güveninin artmasıyla faiz artışı konusunda daha rahat olduğunu söyleyebiliriz.
USDTRY
Değerli metalde yarın ki FED toplantısı öncesi aşağı yönlü ivme sürüyor. Piyasalar geçtğimiz haftayı Fransa seçimlerinin coşkusu ile tamamlamıştı. Ardından küresel risklerin azalma göstermesi ve son dönemdeki ABD verilerinin beklentileri karşılayamamış olması risk iştahını yukarılar taşımış gözüküyor. Bilindiği gibi dün ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamaları takip edilmişti. Mnuchin yaptığı açıklamada, uzun vadeli tahvil ihracatının düşünülen bir konu olduğunu belirtmişti. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda ise bu durumu destekler nitelikte olduğunu görüyoruz. 2.340 bölgesini zorlayan 10 yıllıkların, ons altınının yukarı gitmesini baskıladığını söyleyebiliriz. Teknik olarak, satıcılı seyrin devam etmesi halinde 1250 desteği takip edilebilir. BBu bölgenin altındaki kapanışlarda yeni hedef 1245 bölgesi olacaktır. Olası yukarı fiyatlamalarda ise 1255 direncinin üzerinde 1260-1265 aralığı gündeme gelebilir.
EURUSD
Fransa'da bu hafta sonu gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turunda merkez bağımsız aday Macron ile Le Pen arasındaki fark son anketlere göre daralıyor. Ancak 10 puanın üzerinde bir fark olması nedeniyle henüz piyasaları Le Pen riskinin tedirgin ettiğini söyleyemeyiz. Bunun yanı sıra Euro Bölgesinden olumlu veri akışı devam ediyor. İmalat PMI endeksi 56.7 ile 2011'den bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. ABD tarafında ise yarın açıklanacak ISM PMI verileri ve FOMC toplantısının odakta olması sebebiyle kur bugün yatay seyrediyor. FOMC toplantısında faizlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor ancak karar metninde Haziran ayı toplantısı ve FED bilançosunun nasıl küçültüleceğine yönelik ifadeler takip edilecek. Teknik olarak ise 1.09 üstünde yukarı yönlü hareketin ivme kazanması durumunda 1.0950 direnci kritik. 11.0950 seviyesinin üstünde kapanışlarda 1.10 gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0870-1.0830-1.0770 önemli destek seviyeleri.


GBPUSD
İngiltere'de imalat PMI endeksi sürpriz bir şekilde son 3 yılın zirvesine tırmandı. Sterlindeki zayıflık ve İngiltere'nin en büyük ticari partneri Avrupa Birliği ülkelerinde talebin toparlanması bu görünüme yardımcı olurken, son dönemde pound'da yaşanan toparlanmanın ihracattaki artışı önümüzdeki dönemde sınırlayabileceği ifade edildi. İngiltere2de erken seçimlerin yaklaşmasıyla Başbakan May AB ile ilgili söylemlerini sertleştirdi. AB'nin kendi çıkarları doğrultusunda bir ayrılık anlaşması istediğini ifade eden May müzakerelerde güçlü bir şekilde girilmesi gerektiğini söyleyerek oy istedi. Almanya Şansölyesi Merkel'in geçtiğimiz haftaki ifadeleri sonrasında müzakerelerin ara ara sertleşeceğine yönelik bir algı oluştu. Ancak seçim sonrasında May bu tutumunu yumuşatabilir. Kur tarafında ise teknik olarak 1.29 bölgesinde fiyatlamalar devam ediyor. Yuukarı yönlü ivme kazanması durumunda ilk etapta 1.2950 direnci sonrasında ise 1.30 denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1.2870-1.2800-1.2770 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
BRENT
Petrol fiyatlarındaki kararsız seyir devam ediyor. Bugün üretim kesintisi anlaşmasından muaf tutulan Libya'da üretimin tekrardan hızlandığı duyuruldu. Ülkenin petrol sahaları, çatışmalardan kaynaklı olarak zaman zaman üretime ara vermek zorunda kalıyor. Yeniden faaliyete geçen petrol sahalarıyla Libya'nın günlük üretimi 80 bin varil artarak 2014 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Üretim kesintisi anlaşması konusunda ise BAE petrol bakanı açıklamalarda bulundu. Bakan, anlaşmanın uzatılmasının mantıklı olacağını, yılın ikinci yarısında petrol piyasasının dengeleneceğini söyledi. Teknik olarak ise Brent petrol, 52 dolardan başlayan gevşeme ile 51.30 desteğini test etmeye hazırlanıyor. 51.30-51.00 aralığının aşağı yönlü geçilmesi durumunda 50.50 ve 50.00 seviyelerine kadar geri çekilme görrebiliriz. Yükseliş içinse öncelikle 52.50 direncinin üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor.
ALTIN
Değerli metalde yarın ki FED toplantısı öncesi aşağı yönlü hareket sürüyor. Küresel risklerin azalmasının risk iştahını yukarıda tutmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Haftasonu gerçekleşecek olan Fransa ikinci tur seçimleri öncesi ise Macron'un aradaki farkı halihazırda koruyor olması risk iştahını yukarı tutan etmenlerden. Bilindiği gibi dün ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamaları takip edilmişti. Mnuchin açıklamalarından sonra, ABD 10 yıllıklarına bakacak olursak 2.340 bölgesini zorlayan 10 yıllıkların, ons altınının yukarı gitmesini baskıladığını söyleyebiliriz. Teknik olarak, satıcılı seyrin devam etmesi halinde 1250 desteği takip edilebilir. Bu bölgenin altındaki kapanışlarda yeni hedef 1245 bölgesi olacaktır. Olası yukarı fiyatlamalarda ise 1255 direncinin üzerinde 1260-1265 aralığı gündeme gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com


***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 66.03 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 63.5 MİLYAR TL
TEST
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 41.7 MİLYAR TL
ALMANYA MALİYE BAKANI : TEMUZ AYINDAKİ G20 LİDERLER ZİRVESİNDE PEK ÇOK İŞİN TAMAMLANACAĞI KONUSUNDA İYİMSERİM
ALMANYA MALİYE BAKANI ALMANYA'NIN PARA POLİTİKASINI ADİL OLMAYAN BİR ŞEKİLDE MANÜPULE ETTİĞİNİ SÖYLEYENLER KAFA KARIŞTIRIYOR
İMF SÖZCÜSÜ : YUNANİSTAN ANLAŞMASININ, YUNANİSTAN'IN BORCUNUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN GELECEK HAFTALARDA DAHA GÜVENİLİR BİR STRATEJİ KONUSUNDA TARTIŞMALARIN UYGULANMASIYLA OLACAĞINI BİLDİRGEMİZDE AÇIKLADIK
Facebookta Paylaş