Akşam Analizi (Işık FX)

Ticaret Müzakerelerinden Son Gelen Açıklamalar Ilımlı!
Haftanın 2 önemli gelişmesini geride bıraktık. Öncelikli olarak Brexit tarafıyla başlayacak olursak Salı günü İngiltere parlamentosu, Brexit'in geleceğinin belirleneceği bir oylama gerçekleştirdi. Bu oylamada parlamenterler anlaşmasız bir Brexit'i saf dışı bırakıp AB ile tekrardan müzakere edileceğine yönelik karar aldı. Ancak son 2 günde Avrupa Birliği'nden yeniden müzakerelere gidilmeyeceğine yönelik gelen açıklamalar tekrardan belirsizliği artırdı. Şuanda AB ile İngiltere arasındaki temaslar devam ederken bu konuda gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Haftanın diğer önemli olayına gelecek olursak dün yayınlanan FED/FOMC kararları gündemde bomba etkisi yarattı. FED beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişiklik yapmadı ancak kademeli faiz artırım ifadesini karar metninden çıkardı ve bu konuda sabırlı olacağına ilişkin mesajlar verdi. Ayrıca bilanço azaltımı programı konusunda değişiklik yapılabileceğine yönelik verilen mesajlar da piyasa tarafında güvercin olarak algılandı. Kararlar sonrası basının karşısına geçen FED Başkanı Powell ise sabırlı davranacaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gerek FED kararları gerekse Powell'ın açıklamalarındaki güvercin ton başta TL olmak üzere gelişmekte olan para birimlerinde ve borsalara talep getirdi. Şimdi ise haftanın 3. ve önemli gelişmesi olan ABD - Çin ticaret görüşmelerine odaklanmış durumdayız. Dün başlayan görüşmelerden şuana kadar gelen açıklamalar ılımlı. Güvercin FED sonrası artan küresel risk iştahının daha da iştahlanması için bu görüşmelerin sonuçlanması gerektiğini belirtelim. Günün geri kalanında ise yine bu gelişmeler ışığında fiyatlamaların yanı sıra ABD'den Yeni Konut Satışları takibimizde olacak.
EURUSD
FED'in dünkü toplantısında metinden kademeli faiz artışı ifadesinin çıkarılması ve büyüme konusunda güçlü yerine sağlam ifadelerine yer verilmesi sonrası Başkan Jerome Powell, FED'in bilançosundaki varlıkları kademeli olarak azaltma operasyoonunun düşünülenden daha önce sona erdirebileceğini söyledi. Bu güvercin metin ve açıklamalar sonrası derin kayıplara uğrayan Dolar endeksi ile birlikte paritenin değer kazançları gözlemlendi. Avrupa tarafında ise Brexit çıkmazı sürerken AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Britanya Başbakanı Theresa May'e Londra ile üzerinde uzlaşılan Brexit anlaşmasının yeniden müzakere edilemeyeceğini kaydetti. AB Komisyonu'nun Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier, İrlanda backstop maddesine alternatif bir düzenleme bulmak için zamanın çok kısa olduğunu ve May ile İşçi Partisi lideri Corbyn arasındaki görüşmenin yeni öneriler ortaya konmasını sağlayacağını umduklarını da vurguladı. Veri akışında ise Euro Bölgesi Büyümesi beklentilere paralel olarak gelse de 2014 2. Çeyrekten bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. İşsizlik Oranı ise beklentiler dahilinde gerçekleşti. Günün geri kalanında ABD Kasım ayı Yeni Konut Satışları açıklanırken yarın da tarım dışı istihdam göstergeleri önemlli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1510, 1.1530, 1.1570, 1.1600, 1.1640
Destekler: 1.1485, 1.1465, 1.1445, 1.1425, 1.1410
USDTRY
Dün, TCMB enflasyon raporu ve FOMC kararları ile TL lehine işlemler görülen kurda; bugün, 5.20 seviyesinin de altına geri çekilmeler oluştu. Sabah saatlerinde, yurt içi tarafta; 2018 Aralık ayı Dış Ticaret Dengesi takip edildi. 2 Milyar 674 Milyon ile son 5 ayın en büyük dış ticaret açığı görülürken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 83.8 oldu. Yurt içi tarafta fiyatlamalar açısından jeopolitik risklerin durumu takibimizde olmaya devam ediyor. Yurt dışı tarafta ise; FED/FOMC kararlarının yankılarının yanı sıra, ticaret savaşları ve Brexit gibi risklere dair gelişmeler küresel risk iştahının durumu açısından yine takip ediliyor. Bu bağlamda günün kalanında gelecek açıklamalar oldukça önemli olacak. Teknik tarafta ise 200 günlük üssel hareketli ortalamanın Kasım sonundan sonra ikinci kez test edildiğini ve buranın kritik olduğunu da hatırlaatalım.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler: 5.2030, 5.2200, 5.2290, 5.2350, 5.2440
Destekler 5.1725, 5.1660, 5,1590, 5.1425, 5.1295
GBPUSD
Dün akşam saatlerinde takip ettiğimiz FED/FOMC kararlarındaki güvercin ifadelerin parite üzerinde yukarı yönlü ataklara neden olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu yukarı yönlü ataklar Brexit tarafındaki belirsizliklerin devam etmesiyle birlikte sınırlı kalıyor. Özellikle İngiltere'nin yeni bir müzakere istemesine karşın AB'nin bu konuya sıcak bakmaması anlaşmasız bir Brexit olasılığını artırıyor. Buda piyasa tarafında tedirginlik yaratıyor. Sterlin'in toparlanabilmesi için bu belirsizliğin ortadan kalkması gerektiğini düşünmekteyiz. Teknik olarak da yukarı tarafta 1.3230 ana direncinin kalıcılıkla geçilmesi gerektiğini belirtelim. Bu seviye altında kalıcılıklar satış baskısı yaratabilir. Günün geri kalanında ise ABD verilerini izleyeceğiz.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1.3135, 1.3165, 1.3190, 1.3225, 1.3250
Destekler; 1.3100, 1.3080, 1.3050,, 1.3020, 1.2990
BRENT PETROL
ABD'nin, Venezuela'nın petrol gelirlerini kendini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya aktarma kararının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'ye gidecek tankerlere peşin ödeme olmadan petrol yüklemeyi durdurdu. ABD'nin petrol yaptırımına karşılık Venezuela petrol Şirketi PDVSA'nın ABD'ye gidecek tankerlere peşin ödeme yapmadan petrol yüklemediği belirtildi. Venezuela'nın petrol ihraç ettiği bir numaralı ülke olan ABD'den gelecek olan petrol gelirlerine el konulması ülkeyi zor duruma soktuğu gibi bu durum, dünyanın en büyük petrol rezervinin de sorun yaşayacağı anlamına gelmekte. Veri akışında ise dün açıklanan Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) ham petrol stokları 920 Bin varil artış kaydederken ABD üretimi konusunda değişiklik olmadığı görüldü. Emtiada dün başlayan ve devam eden ABD-Çin görüşmeleri ve Venezuela meselesi ile ilgili yapılacak açıklamalar takip edilmeye devam edilecek.
Gün içi teknik seviyelerr;
Dirençler: 62.20, 62.65, 62.80, 63.25, 63.60
Destekler: 61.60, 61.10, 60.90, 60.60, 60.00
ONS ALTIN
Dün takip ettiğimiz FED/FOMC toplantıları sonrası zayıflayan Dolar Endeksi Değerli Metal'in yukarı yönlü ataklarını hızlandırdı ve daha önceki bültenlerimizde belirttiğimiz 1325 seviyesine ulaşıldı. FOMC tarafından yayınlanan karar metninden bahsedecek olursak özellikle bu metinden '' daha fazla kademeli faiz artışı'' ifadesinin çıkartılması ve sabırlı duracağına ilişkin verilen mesajlar güvercin olarak algılandı. Diğer tarafta ise ABD - Çin ticaret müzakereleri takip edilirken yapılan görüşmelerden gelen ılımlı açıklamalar Yuan varlıklarını toparladı. Dünyanın en çok altın tüketen ülkesi olan Çin'in ekonomik olarak toparlanması Altın'a olan talebi canlı tuttu ve yukarı yönlü atakları destekledi. Şuanda ise 1325 seviyesine yakın bir fiyatlama görülmekte. Bu seviyenin üzerinde kalıcılıklar ise 1330 seviyesini ilk etapta önemli hale getirebilir. Bu seviye altında kalıcılıklarda ise 13000 - 1295 bandı takibimizde olacak.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1327, 1330, 1333, 1338, 1341
Destekler; 1320, 1317, 1312, 1308, 1305

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AVRASYA TÜNELİ GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE HERHANGİ BİR ARTIŞ YAPILMAMIŞTIR - ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
ÇİN'İN TİCARET MÜZAKERECİSİ TRUMP-Xİ GÖRÜŞMESİNİN GELECEK AY ÇİN'DE YAPILMASINI ÖNERDİ - WSJ
TRUMP: ÇİN’İN TEMSİLCİLERİ VE BEN TAM BİR ANLAŞMA YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ, BİRÇOK SORUNUN TAMAMI TARTIŞILIYOR VE UMARIM ÇÖZÜLECEK
TRUMP: ÇİN CUMHURBAŞKANI Xİ VE BEN, UZUN SÜREDİR DEVAM EDEN VE DAHA ZOR NOKTALARIN BAZILARINI TARTIŞMAK ÜZERE YAKIN BİR GELECEKTE GÖRÜŞENE KADAR KESİN BİR ANLAŞMA YAPILMAYACAK
TRUMP: ÇİN’İN EN ÜST DÜZEY TİCARET MÜZAKERECİLERİ, ABD’Lİ TEMSİLCİLERİMİZLE TOPLANTIDA, TOPLANTILAR HER İKİ TARAFTA İÇİN İYİ NİYET VE RUHLA İYİ GİDİYOR
TRUMP: ÇİN, TARİFELERDE BİR ARTIŞ İSTEMİYOR VE BİR ANLAŞMA YAPARLARSA ÇOK DAHA İYİSİNİ YAPACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR, HAKLILAR
BAKAN KOCA: SON 10 GÜNDE 42 ÜRETİCİ, 20 DEPOCU, 32 ECZACININ İLAÇ STOKLADIĞI TESPİT EDİLDİ- BLOOMBERG HT
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: VENEZUELA ALTINLARININ RUSYA'DA OLDUĞU HABERLERİ YALAN
ABD'DE ISTEN CIKARMALAR OCAK'TA AYLIK: 52.988 - CHALLENGER
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,2109 Satış: 5,2203 Euro Alış: 5,9871 Satış: 5,9979
Facebookta Paylaş