ABD 2. Çeyrek Büyümesi Aşağı Yönlü Revize Edildi!
ABD Başkanı Donald Trump ile FED arasında artan tansiyon piyasalar tarafından yakın mercekte takip edilmekte. ABD Başkanı Trump'ın, faiz indirimine gidilmesine yönelin uygulamış olduğu baskıcı tavır karşısında bölgesel FED Başkanlarının bekle-gör politikasında olması ve Trump'ın bu yaklaşımının FED'in politikasında belirleyici bir rol olmadığını vurgulamaları dikkatleri çekti. Keza bu anlamda açıklanacak datalardaki toparlanma FED'in elini güçlendirecekken; şu sıralarda özellikle Tahvil piyasasında yaşanan bozulma görünümü zayıflatmaya devam etmektedir. FED, bu bozulmanın kaynağı olarak Başkan Trump'ın uygulamış olduğu politika ve Ticaret savaşlarındaki tutumunun etkisinin büyük oranda olduğunu belirtmelerine rağmen bu politikada herhangi bir değişiklik yapılmadığı görülmekte. Bununla birlikte Ticaret Savaşları cephesinde ABD Ticaret Temsilciler Ofisi, Trump'ın ilk etapta Çin'den 300 Milyar Dolar tutarında ithalat için uygulamayı planladığı gümrük tarifelerinde 5'e puan daha artırılacağına yönelik gelen haber akışlarını resmi olarak teyit etti. Buna karşın Çin Ticaret Bakanlığı'ndan gelen açıklamalar; ticaret savaşında temkinli duruşun devam edeceğini vurgulamaları dikkatleri çekerken söz konusu problemlerin giderilmesi için daha yakın ve doğru iletişimin devam edeceğine yönelik tutumları önemliydi. Keza Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan, son değişikliklerle birlikte 1 Eylül ve 15 Aralık arasında yürürlüğe girecek olarak gümrük tarifelerinin ertelenebileceği ve iki ülke temsilcilerinin uzlaşı sağlamasına dair umutlarının olduğu belirtildi.
Avrupa tarafında siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Özellikle Britanya'da süre gelen Brexit karmaşası ve bununla birlikte İtalya siyasi krizine yönelik gelişmeler Euro ve Pound varlıkları üzerinde etkisi sürmekte. Brexit meselesine dair; İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn'ın, parlamentonun 31 Ekim'deki Brexit öncesi beş hafta boyunca askıya alınmasına yönelik talebine karşı Kraliçe'den onay gelmesine karşı bu durumu İngiltere medyası ''Britanya usulü darbe'' olarak değerlendiriyor. Bu gelişmeler ise anlaşmasız Brexit'in parlamentoda tartışma süresinin daralmasından kaynaklı Pound varlıklarındaki değer kayıplarını beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler sonrasında ise İngiltere İşçi Partisi Ticaret Sözcüsü'nün gelecek hafta Brexit konusunda olağanüstü oturum çağrısı yapacağız şeklindeki ifadeleri dikkatleri çekti. Diğer taraftan İtalya siyasi krizinde son zamanlarda tedirginliğin artmasına neden olurken Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın, Giuseppe Conte'ye yeni hükümeti kurması için yetki vermesi ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde bakanlar listesini Cumhurbaşkanına sunması bekleniyor. Bu durum ise İtalya kaynaklı bölgede artan endişelerin törpülenmesine neden olmakta. Keza Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz'un, İtalya'da yeni hükümetin kurulmasın Euro Bölgesi için sevindirici ve umutlandıran bir haber olarak nitelendirmesi dikkatleri çekmekte.
Bugün ekonomik takvimde ise, Almanya'da açıklanan Ağustos ayı İşsizlik Oranı yüzde 5 ile 2.289 milyon seviyesinde açıklanırken beklentilere paralel gerçekleşti. Bununla birlikte günün ikinci seansında açıklanan Almanya Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde -0.2, yıllık bazda ise yüzde 1.4 seviyesinde açıklanırken beklentilerin altında açıklandı. Bunun yanı sıra ABD tarafında takip ettiğimiz Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 2. Çeyrekte yüzde 2, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 214.50 bin kişi ile beklentilere paralel açıklanırken Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri yüzde 1.70 ilse geçtiğimiz aya göre bir miktar geri çekildiği görüldü. Gününde devamında ise ABD'de açıklanacak Askıdaki Konut Satışları verisi takibimizde olacakken bunun dışında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Avrupa siyasi kanadında Brexit'e dair gelişmeler belirsizliğini korurken, İtalya siyasi krizine yönelik gelişmeler umutları tekrar canlandırdı. İngiltere cephesinde, anlaşmasız Brexit tartışmalarının parlamentoda tartışılmasına bir nevi önlemek için Başbakan Boris Johnsonn'ın Kraliçe'ye parlamento açılış tarihini 14 Ekim'e çekilmesine yönelik talebi olumlu karşılanırken bu durum tedirginliğin artmasına neden oldu. Öte yandan bir diğer konu ise İtalya'da yeni hükümetin kurulmasına yönelikti. Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, Conte'ye yeni hükümeti kurması yönünde yetki vermesi ve Conte'nin önümüzdeki birkaç gün içerisinde bakanlar listesinin vermesine yönelik haber akışları bölgede artan endişeleri bir miktar törpüledi. Veri akışında ise Almanya'da açıklanan İşsizlik Oranı beklentilere paralel açıklanırken Almanya Enflasyon rakamlarında özellikle Ağustos ayı rakamlarındaki Ocak 2019'dan bu yana en düşük seviyelere gerilemesi dikkatleri çekti. Öte yandan ABD kanadında açıklanan büyüme rakamları yüzde 2 seviyesinde açıklanırken beklentilere paralel gerçekleşti. Yine günün devamında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar parite tarafında hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1085 desteğinin altında işlem gören paritede aşağı yönlü atakların derinleşmesi halinde 1.1040, 1.1010, 1.0985 ve 1.0950 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak tersi durumda alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde ise 1.1115, 1.1165, 1.1190 ve 1.1220 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
USDTRY
Türkiye ve ABD liderleri Erdoğan ile Trump, yaptıkları telefon görüşmesinde ikili meselelerin yanı sıra Suriye'de yaşanan son gelişmeleri ele alırken ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması hususunda kararlılıklarını yeniden teyit etti. Bunun dışında haber akışında ABD Savunma Bakanı Esper ise Türkiye'nin ya F-35 programının bir parçası olacağını ya da S-400'lere sahip olabileceğini belirterek; '' Türkiye, ABD için uzun zamandır büyük bir ortak ve müttefiktir. Umarım bizim yönümüze geri dönecekler. Ama şu anda Türkiye'nin farklı bir yönde ilerlediğini düşünüyoruz. NATO'nun yıllar önce kabul ettiği kuralları yerine getireceklerdir'' şeklinde konutu. Yurtiçinde ayrıca gün içinde açıklanan Temmuz ayı dış ticaret dengesi 3.192 Milyar Dolar olarak gerçekleşirken ihracat kaleminin yüzde 8.32 arttığı, ithalatın yüzde 7.98 azaldığı görülmekte. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2018 Temmuz ayında yüzde 70 iken, 2019 Temmuz ayında yüzde 82.6'ya yükseldi. ABD'ye geldiğimizde hafta içinde beklenen 2.çeyrek büyüme datası yüzde 2 ile beklenti doğrultusunda gerçekleşti. FED'in son toplantıda verilere göre hareket edeceğini belirtmesi üzerine atacağı adım şimdiden merak konusu olmuş durumda. Faiz indirim patikası üzerine gerek FED yetkilileri gerekse ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı açıklamalar bu yönüyle oldukça önemli olacaktır. Temel anlamda Çin Yuanı'ndaki değer kaybı devam ederken bu durumun TL gibi gelişmekte olan para birimlerini baskılamaya devam ettiği görülmekte. Ayrıca hem siyasi hem de jeopolitik risklerle birlikte CDS'lerin 430 seviyesi üzerine çıktığı gözlemlenmekte. Teknik olarak da dün 5.80 altında kalıcılık sağlayamayan kurun yukarı ataklar sergilediği görülürken yükselişlerin devamında 5.85 üzerinde kalıcılık önemli olacaktır. Bu senaryoda 5.8670-5.8815-5.9280-5.9525 dirençlerine kadar alıcılı seyir sürebilir. Satıcılı seyirde ise 5.8000-5.7740-5.7550-5.7340 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un Kraliçe'den parlamentonun açılma tarihini 14 Ekim'e çekme isteğinin kabul edilmesiyle anlaşmasız Brexit ihtimalinin parlamentoda tartışma süresinin epeyce daralmasından dolayı arttığı için Sterlin varlıklarındaki değer kaybı sürmekte. Gün içinde İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada gelecek hafta Brexit konusunda olağanüstü oturum çağrısı yapılacağı vurgulanırken konuyla ilgili oluşacak uygulama merakla beklenmekte. ABD tarafında ise merakla beklenen 2.çeyrek büyüme rakamı yüzde 2 ile beklentilere paralel açıklandı. Bu durumun FED politikaları üzerinde ne gibi etkisi olacağı ilerleyen günlerde FED başkanlarının görüşlerinde belli olacakken FED-Trump anlaşmazlığına da farklı bir boyut katabilir. Zira Trump'ın göreve başlarken vaat ettiği yüzde 4'lük büyümenin yarısında kalması ve ABD-Çin ticaret savaşında FED'in ABD büyüme potansiyeline faiz oranlarıyla destek olmaması ABD Başkanı ile FED'i sık sık karşı karşıya getiren bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Parite için ticaret görüşmeleri ve Brexit'e ilişkin gelecek açıklamalar takip edilirken ayrıca günün kalanı için Temmuz ayı askıda konut satışları verisi izlenecek. Teknik anlamda 20 günlük hareketli ortalama olan 1.22 seviyesi altına sarkan parite için satıcılı seyrin devamında 1.2165-1.2130-1.2100-1.2080 destekleri gündeme gelebilirken toparlanma halinde 1.2220-1.2250-1.2285-1.2300 dirençleri test edilebilir.
BRENT PETROL
İran Nükleer Anlaşmasına yönelik gelen haber akışlarının yanı sıra Dorian Tropikal Fırtınasına dair endişeler petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlere destek oldu. İran Nükleer Anlaşmasına yönelik ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile görüşmeye hazır olduğunu açıklamasına karşın İran'dan bu talebin yaptırımların ortadan kalmadığı takdirde gerçekleşmesinin zor olduğuna yönelik açıklamaları tedirginliği tekrar arttırdı. Diğer tarafan OPEC+ üyeleri arasında yer alan Rusya'nın arz kısıntısına uymaya devam edeceğine yönelik gelen haber akışları da yukarı yönlü atakları destekledi. Geçtiğimiz gün EIA tarafından açıklanan verilerde ABD'de günlük petrol üretiminin 12 Milyon 500 Bin varil ile rekor seviyelere yükselmesi petrol fiyatlarında tepki satışlarına neden olsa da küresel tarafta yaşanan gelişmeler ve risk algısı yine yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasıyla devam etti. Yine günün devamında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek açıklamalar hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 60.00 desteğinin üzerinde işlem gören emtiada yukarı yönlü atakların hız kazanması durumunda 60.30, 60.55, 60.90 ve 61.25 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde ise 59.75, 59.40, 59.00 ve 58.85 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
ABD Ticaret Temsilcisi'nin Ofisi (USTR), Başkan Trump'ın Çin'den 300 milyar dolar tutarında ithalat için 1 Eylül ve 15 Aralık tarihlerinde yürürlüğe gireceğini duyurduğu gümrük tarifelerinin 5'er puan daha artırılacağını resmi olarak teyit etti. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ticaret savaşında sakin duruş ile konunun çözülmesinden yana olduklarını ve her iki heyetin de yakın iletişim içinde olduklarını belirtirken Eylül ayında görüşmelerin gerçekleşebileceğini ancak ABD'nin bu süre içinde ek tarifeleri ertelemelerini umduklarını kaydetti. Bunun dışında ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD'de ultra uzun vadeli Hazine tahvili ihracının Trump yönetimi tarafından "çok ciddi değerlendirme altında" olduğunu söyledi ve aşırı uzun vadeli tahvil ihracı, ABD'li vergi mükelleflerinin yıllık 1 trilyon dolara yönelen bütçe açığını kapatma maliyetini sınırlandıracağını savundu. FED kanadında ise eyalet başkanlarının faiz indirimi için bir kısmının bekle-gör modunda olup henüz faiz indirimi için ikna olmadığı görüşleri dile getirilirken diğer yandan da imalat sektöründeki zayıflık ve getiri eğrilerinde bozulmalar ile büyümeyi destekleyecek faiz indirimlerinin yapılması gerektiği görüşü hakim. Bununla birlikte bugün açıklanan ABD 2.çeyrek büyüme oranı yüzde 2 olarak gerçekleşirken beklentilere paralel gerçekleşti. Veri ile birlikte yukarı yönlü seyir izleyen değerli metalin gün içindeki alıcılı seyrinin devam etmesi ile teknik anlamda 1547-1550-1555 direnç seviyeleri önemliyken bu seviyelerin üzerinde Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyeler görülebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 1536-1532-1526-1522 destekleri karşımıza çıkabilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.