Akşam Analizi (Işık FX)

Fitch sürpriz yapar mı?
Hatırlanacağı üzere; darbe girişiminin ardından kredi derecelendirme kuruluşları ülkemizin kredi notunu "yatırım yapılamaz" seviyeye çekmişti. Aradan geçen bir yılın ardından ekonomik göstergelerin yavaş yavaş toparlandığını görüyoruz. Özellikle son 1-2 aylık süreç içerisinde başta kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere birçok finansal kuruluş, Türkiye büyüme tahminlerini neredeyse iki katına çıkardı. Bu durum Fitch'in bugünkü not değerlendirmesinde, kredi notu olmasa da en azından kredi görünümünü pozitife çekeceğine yönelik bir beklenti oluşturdu diyebiliriz. Fakat kurumun not indirimine giderken neden olarak gösterdiği faktörlerde henüz tam anlamıyla aşama kaydedilememiş olması, bu beklentinin de oldukça zayıf kalmasına sebep oluyor.

Yüksek dereceli unsurlarda ilerleme sağlanamadı
Not düşüşün birçok nedenden kaynaklandığı belirten Fitch, bunların arasından en önemli etken olarak siyaset ve güvenlik alanlarında yaşanan gelişmeleri göstermişti. Anayasa değişiklik referandumu geride kaldı. Politik belirsizliğin giderilmesi adına önemli bir gelişme. Fakat kurum, değişikliğin kabul edilmesi durumunda denge ve denetleme mekanizmalarının zayıflatıldığı bir sistem yaratılacağı görüşünü bildirmişti. Ayrıca kamudaki tasfiyeler, OHAL, basına yönelik operasyonlar ve terör saldırının not indiriminde yüksek dereceden etkisi olan gelişmeler olarak sıralamıştı. Aradan geçen 4 ayın ardından güvenlik sorunlarının bir şekilde aşıldığını görüyoruz. Fakat kurulan yeni sistemin hala bir belirsizlik kaynağı olması ve kurumun endişelendiği denge ve denetleme mekanizmalarının yeni sistemde net olarak belirlenmemiş olması, sık sık vurgulanan kurumsal yönetimin zayıflığı konusunda çok da ilerleme kaydedemediğimizi ortaya koyuyor.


EURUSD
Pariteden yeni rekorlar gelmeye devam ediyor. Özellikle kurun dün Dragh'nin açıklamalarının ardından vitesin iyice yükselttiğini görüyoruz. Her ne kadar Draghi geçmiş konuşmalarının tekrarı nitelikte açıklamalarda bulunmuşş olsa da piyasalar bu durumu pozitif olarak algıladı. Dolar kanadında ise zayıf görünüm sürüyor. Haftaya Trump gerginliği ile girilmiş olması ve veri akışı bakımında da zayıf bir haftanın denk gelmesi bu zayıflığı destekler nitelikte. Dolar endeksine baktığımız satış baskısı artmış durumda. Endeks 93.50 desteğine doğru ilerliyor. Belirgin bir toparlanma gelebilmesi için 95.00 bölgesinin ilk etapta geçilmesi şart. Teknik olarak, alıcılı seyrin devam etmesi halinde 1.1650 ve yeni zirve olarak 1.1700 bölgesi takibimizde olacak. Geri çekilmelere dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda 1.1580-1.1550 destekleri gündeme gelebilir.
USDTRY
Paritede haftanın son işlem günü yatay bir seyir ile devam ediyor. TL varlıkları adına oldukça önemli gün. Piyasa kapanışına yakın, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye değerlendirmesini açıklayacak. Piyasadaki konsensüs kredi notu ve not görünümünde bir değişim olmayacağı yönünde. Fakat düşük bir ihtimal olsa da, not görünümünün pozitife çekilmesi TL vvarlıkları adına pozitif olabilir. Ayrıca Türkiye ekonomisine dair yapılacak değerlendirme de dikkatle takip edilecek. Öte yandan dün Almanya Başbakanı ve Dışişleri Bakanının yaptığı açıklamalara bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan cevap geldi. Erdoğan, Almanya'nın kendine çekin düzen vermesi gerektiğini ifade ederken, seyahat uyarısı ve Alman şirketleriyle alakalı yapılan açıklamaları kınadığını söyledi. Teknik olarak ise 3.54 aşamayan paritede geri dönüş takip ediyoruz. 3.52 desteği kırılırsa 3.5100 ve 3.5050 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 3.53 ve 3.54 önemli dirençler.
GBPUSD
İngiltere'de siyasi çalkantı partiye üzerindeki baskıyı devam ettiriyor. Geçtiğimiz 4 günde Brexit müzakerelerinin ikinci turunu takip etmiştik. Brexit Başmüzakerecisi Barnier tamamlanan ikinci turun ardından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmelerin ilerlemeye kaydedebilmesi için İngiltere'nin tutumunu açık bir şekilde belirmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Şimdiden gözler İngiltere ile AB'niin üçüncü tur müzakerelerine çevrildi. Bu turun ise 28 Ağustos'ta başlaması bekleniyor. Kurdaki zayıf görünümün bugün bir nebze toparlanmaya çalıştığını gördük. Bu durumda dolar kanadındaki gevşemenin de etkisini olduğunu söyleyebiliriz. Kur tekrardan 1.1300 hattının üzerine çıkmak istiyor. Alıcılı seyrin devam edebilmesi açısında da bu bölgenin geçilmesi önemli olabilir. 1.3030-1.3060 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1ç2980-1.2950 desteklerine dikkat edilmesi gerekiyor.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününü satıcılı geçiriyor. Bugün Petrol-Logistics şirketinin yayınladığı rapor sonrası petrol fiyatları sert düştü. Raporda, OPEC'in Temmuz ayındaki petrol üretiminin 145 bin varil artarak günlük 33 milyon varili aşabileceği duyuruldu. Kuruluş petrol üretimindeki bu yükselişin Suudi Arabistan, BAE ve Nijerya'dan kaynaklı olarak yükseleceğini ifade etti. Öte yandan hafta sonu Rusya'da komite toplantısı gerçekleşecek. Komitenin yayınlayacağıı rapor ve vereceği tavsiye dikkatle takip edilecek. Yaşanacak gelişmelere göre önümüzdeki hafta gap'li açılış söz konusu olabilir. Teknik olarak ise sert geri çekilme ile birlikte yükseliş hareketinin altına sarkan Brent petrolde tepki alımları takip ediyoruz. Satış baskısının hacmini yeniden artırması durumunda 48.60 ve 48.30 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanma içinse ilk etapta 49.00-49.20 aralığının aşılması gerekiyor.

ALTIN
Haftanın son işlem gününde değerli metaldeki yukarı yönlü ivmenin devam ettiğini gördük. Hem dolar kanadındaki zayıf görünüm hem de ABD 10 yıllıklarındaki ay başından beri devam eden düşüş yönlü trend ons altını pozitif etkilediğin söyleyebiliriz. Özellikle ABD'deki siyasi sorunlar ön plana çıkıyor. Trump'ın senatodan geçiremediği sağlık reformu kendisine duyulan güveni azaltmış durumda. Dolar endeksine baktığımızda 2017'nin en düşük seviyelerini görmeye devam ediyor. 94.00 hattının altına sarkan endeks için 93.50 desteği takip edilebilir. Fakkat ETF'lerdeki ton bazlı alımlara baktığımızda temmuz ayında ciddi azalmanın olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum altına negatif olarak yansıyabilir. Teknik kısımda, 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyreden ons altın için 1255-1260 dirençleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise tekrardan 1245-1240 destekleri gündeme gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve geetiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş