Akşam Analizi (Işık FX)

Piyasa Gerçekleri Gördü!
Merakla beklenen FED/FOMC kararlarını geride bıraktık. Öncelikle dün açıklanan kararlara özetle bakmak gerekirse FED, 2018'in son toplantısında sürpriz yapmadı ve 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirdi. Bizim merakla beklediğimiz 2019 2020 projeksiyonlarında ise PCE ve enflasyon rakamları aşağı yönlü revize edildi ve Eylül ayı toplantısında 2019 yılı için 3 faiz artırımı öngörüleri 2'ye düşürüldü. Genel olarak baktığımızda bu kararlar aslında güvercin tondaydı. Ancak toplantı öncesi beklentiler FED'in daha fazla güvercin olabileceği yönündeydi. Bu da piyasada ilk olarak Dolar varlıklarında satışlara neden oldu. Ayrıca basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell'ın, şahin tondaki açıklamaları da piyasaları şaşırttı ve Dolar varlıklarını destekledi. Bugün ise asıl fiyatlamaları yani güvercin bir FED'i ve ABD getiri eğrisindeki durumun fiyatlamalar üzerindeki etkisini görmekteyiz. Özellikle 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın ciddi şekilde daralması resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Her ne kadar dünkü FED toplantısında resesyona ilişkin ibareler görmesekte tahvil piyasası, durumun daha farklı olabileceğini gösteriyor. Şimdi ise pusulamız Başkan Powell'ın da dediği gibi ABD verilerinde olacak. Bugünün bir diğer önemli gündem maddesi ise İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mali Politika Kurulu toplantısıydı. Dünkü FED toplantısının gölgesinde kalan BOE, oy birliği ile faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Yayınlanan kararlarda ise Brexit belirsizliklerine vurgu yapılırken 4. Çeyrek büyüme tahmini aşağı yönlü revize edildi. Avrupa'nın lokal sorunlarına göz atacak olursak İtalya bütçe konusunda AB ile uzlaşma sağlandı. Brexit konusu ise stabil görünümünü korurken son günlerde anlaşmasız Brexit senaryolarının tekrardan gündemde oluşu dikkat çekiyor. Günün geri kalanında ise küresel ve lokal risklerin yanı sıra tahvil piyasası hareketleri takibimizde olacak.
EURUSD
İtalya'da hükümet bütçe açığı konusunda yyüzde 2.04'te anlaşma sağlarken İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, iktidar koalisyonunun çalışmaları hızlandıracağını ve 2019 bütçesine ilişkin Avrupa Komisyonu ile anlaşma yaptıktan sonra bir değişiklik olmayacağını bildirdi. İngiltere'de Brexit sorunsalı devam ederken İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararında herhangi bir değişiklik yapmadı. Euro Bölgesi olarak veri akışının da sakin geçtiği görülüyor. ABD'de ise Amerikan Merkez Bankası (FED) dün akşam beklendiği gibi Aralık ayı için 25 baz puan faiz artırırken 2019 için 3 faiz artışı beklentisini 2'ye düşürürken büyüme ve enflasyonda ise aşağı yönlü revizeler gerçekleştirdi. Metinde güvercin açıklamalarda bulunan FED tarafında Başkan Jerome Powell'ın ABD Başkanı Donald Trump'tan etkilenmeyeceklerini deklare etmesi ve diğer açıklamalar piyasaları tatmin etmiş gibi durmuyor. Bu yönüyle 2019 için Powell'ın koltukta oturup oturmayacağı dahi konuşulabilir. Öyle ki konuşma sonrası ABD borsalarında derin satışlar görülürken Dolarr endeksinin toparlanmaya geçtiği görüldü. Teknik olarak biraz daha FED sonrasındaki yansımalar fiyatlanırken bunu dün değer kazanan Dolar endeksinin bugün ciddi kayıplar yaşayarak gözlemlendiği görüldü. Yukarı atakların devamında 100 günlük hareketli ortalama olan 1.1485 seviyesi kritik olup bu seviyelerin üzerinde 1.1510, 1.1530, 1.1560 ve 1.1580 direnç seviyeleri test edilebilirken geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 1.1430, 1.1410, 1.1385 ve 1.1360 destekleri izlenebilir.
USDTRY
Dün akşam saatlerinde açıklanan FED/FOMC faiz kararı ile Dolar Endeksi'nde görülen toparlanma kur tarafına da yansımış ve bugünkü Asya seansında kısmen alıcılı işlemlere neden olmuştu. Bugün ise FED/FOMC projeksiyonlarındaki güvercin söylemler sabah saatlerinde BofAML(Bank Of America Merrill Lynch)'in FED 'e yönelik 2020 faiz projeksiyonunu iptal etmesi ve Çin ticaret Bakanlığı'ndan ABD ile devam eden ticaret müzakerelerine yönelik gelen ılımlı açıklamalar ile yeniden Dolar Endeksi'nde geri çekilmeler oluştu. Öte taraftan yurt içi tarafta ise; geçtiğimiz hafta TCMB'nin yapmış olduğu Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik özet yayınlandı ve sıkı para duruşu vurgusunun devam ettiği görüldü. Günün kalanında FOMC kararlarının yankılarının yanı sıra bugün açıklanan ABD verilerinin etkilerini de takipte olacağız. Ayrıca, küresel taraftaki diğer risk unsurları ve yurt içi taraftan gelebilecek açıklamalar da kur da etkili olabilir. Teknik olarak kur tarafına baktığımızda ise; dünkü hareketlilik sonrası Mart ayında başlayan yükselen trendi geri çekilmelerde takipte olacağız. Buranın kırılması halinde 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.1430 noktası hedef haline gelebilir. Şuan için 5.2430 destek noktasına yakın fiyatlanan kurda, yeniden yukarı yönlü ataklarda ise, izlenebilecek direnç seviyelerimiz; 5.2690, 5.2750, 5.2960 ve 5.3035'de bulunmakta.
GBPUSD
2 ülkenin merkez bankası kararlarını geride bıraktık. Öncelikle dün akşam saatlerinde takip ettiğimiz güvercin FED kaararlarının etkilerini bugün fiyatlar üzerinde görmekteyiz. FED'in gölgesinde kalan İngiltere Merkez Bankası ise Mali Politika Kurulu toplantısında beklentilerin dışına çıkmadı ve faizleri sabit bıraktı. Şuanda fiyatlar üzerinde etkisine neden olan bu kararlar sonrası tekrardan Brexit gelişmelerine odaklanabiliriz. Bu konuda son günlerde herhangi bir açıklamama olmaması rağmen şuanda anlaşmasız bir Brexit olasılığının gündemde olduğunu görmekteyiz. Parite tarafında tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için Brexit konusunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Teknik olarak ise 1.2680- 1.2720 bölgesi yukarı yönlü ataklar için önemli. Eğerki fiyatlar bu bölge üzerinde kapanış sağlar ise Sterlin lehine ataklar başlayabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.2750, 1.2765 ve 1.2790 dirençleri önemli olabilir. 1.2680 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak satış baskısında ise ilk etapta 1.2650 desteğini takip edeceğiz. Kırılması halinde ise 1.2625, 1.2590, 1.2555 ve 1.2525 desttekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
ABD'de dün açıklanan ham petrol stoklarının ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre 497 bin varil düşmesinin ardından petrol fiyatları yükselişe geçerken akşam FED'in gelecek yıl için üç yerine iki kere faiz artırmayı planladığını bildirmesine rağmen, bankanın 2019'da da parasal sıkılaşmaya devam edeceği sinyalini vermesi, küresel piyasalarda kayıplara yol açtı. Gün içinde Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamalarda küresel petrol piyasasında jeopolitik gelişmelerin rolünün arttığını belirtirken bu durumda benzersiz bir volatilite dönemine girdiğini kaydetti. Öte yandan, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah, Körfez krizine çözüm bulmak için ülkesi ile Suudi Arabistan arasında görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Görüşme kapsamında Suudi Arabistan ile Kuveyt arasındaki tarafsız bölge olan Vefra ve Hafci petrol sahalarının durumunun da görüşüldüğü ifade edildi. Söz konusu iki sahada günlükk 500 ila 600 bin varil petrol üretiliyor. Diğer taraftan Libya hükümeti, El Sharara petrol sahasının Başbakan Fayez al-Sarraj'ın ziyaretinin ardından yeniden üretime başladığını duyurdu. Son olarak Çin'in petrol rafineri kapasitesinin de gelecek yıl 45 milyon ton artışla 880 milyon tona yükselmesi beklendiği duyuruldu. Petrol fiyatları küresel büyüme eğrilerindeki düşüle oluşacak talep konusundaki endişelerle düşmeye devam ediyor. Ekim ayına göre yüzde 30'dan fazla gerilemiş durumda olan siyah altında mevcut aşağı yönlü risklerin devamı durumunda 55.00, 54.60 ve 53.70 destek seviyeleri takip edilirken olası yukarı ataklarda ise 56.25, 56.60, 56.95 ve 57.30 dirençleri karşımıza çıkmakta.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde FED Başkanı Powell'ın şahin tondaki açıklamalarıyla güçlenen Dolar endeksi piyasanın yönünü güvercin FED kararlarına çevirmesiyle birlikte baskı altında kaldı ve Değerli Metal 1258 seviyelerini test etti. Ayrıca ABD getiri eğrisindeki yataylaşma eğilimiyle beraber resesyoon beklentilerinin artış göstermesi de bu alışları destekledi. Şimdi ise 1252 destek seviyesi üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise tekrardan 1258 direnci test edilebilir. Buranın geçilmesi halinde ise 1261, 1265 ve 1268 dirençleri önemli olabilir. 1252'nin altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1247, 1244 ve 1240 destekleri ilk etapta önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA DIŞİŞLERİ: ABD, SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ İSTİKRARI, YENİ İNSANİ KRİZLERİ VE TERÖRİSTLERİN DÖNÜŞÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN DİKKATE ALMALI
FRANSA DIŞİŞLERİ: FRANSA VE IŞID'E KARŞI KOALİSYON ORTAKLARI, AMERİKAN BİRLİKLERİNİN SURİYE'DEN ÇEKİLİŞİNİN TAKVİMİ VE KOŞULLARINI BELİRLEMEK İÇİN ABD İLE GÖRÜŞECEK
ABD'Lİ YETKİLİLER:SURİYE'DEKİ HAVA SALDIRILARI DA SONA ERECEK-HABERTÜRK
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş