Akşam Analizi (Işık FX)

Trump gündemdeki yerini koruyor
ABD Başkanı Donald Trump gündemdeki yerini koruyor. Trump, iş dünyası liderlerinin hali hazırda faaliyette olan iki konseyden istifaları sonrasında Altyapı Danışma Konseyi oluşturma planından vazgeçti. Beyaz Saray'dan CNBC'ye yapılan açıklamada, "Oluşturulmakta olan Başkan'ın Altyapı Danışma Konseyi konusunda daha fazla ilerlenmeyecek" ifadeleri kullanıldı. Trump'ın haftasonu Virginia eyaletinde bir kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan ırkçı olaylar sonrasında yaptığı açıklamalara tepki gösteren iş dünyası liderleri Trump'ın oluşturduğu danışma konseylerinde istifa etmeye eylemleri hız kazanmıştı. Öte yandan Trump'ın üst düzey ekonomik danışmanlarından Gary Cohn'e de istifa etmesi yönünde çağrılar geliyor. Cohn vergi reformunun hayata geçirilmesi konusunda ve Yellen'dan sonra Fed'in başkanlığı için öne çıkan isimlerden birisi olduğunu hatırlatalım. Gerçekleşen istifaların yanında ise Trump'ın da görevini bırakacağı haberleri yankılanmaya devam ediyor. Trump'ın 1987 yılında yayımlanan ve çok satan "The Art of The Deal" adlı kitabın hayalet yazarı olarak tanımlanan Tony Schwartz bir iddia öne sürdü. Schwartz'ın iddialarına göre Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin seçim kampanyası ekibiyle Rusya arasındaki bağlara ilişkin soruşturmanın bitmesinden önce istifa edeceği, belirtiliyor.

EURUSD
Paritede gün içerisinde toparlanma eğilimi hakimdi. Ancak halen daha aşağı yönlü trendin korunduğunu görüyoruz. Öte yandan ABD'de Trump gerginlik yaratmaya devam ediyor. Hafta içerisinde Altyapı Danışma Konseyi'ni fesh eden Trump, konseyi yeniden oluşturmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Öte yandan kabine içi istifaların son dönemde gündeme geldiği süreçte Trump'ın üst düzey ekonomik danışmanlarından Gary Cohn'un da istifa etmesi yönünde çağrıların geldiğini hatırlatalım. Teknik olarak, paritede aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 1.1680 desteği ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1.1640 desteeği görülebilir ve bu bölge üzerinden toparlanma gelebilme potansiyelinin yüksek olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Gelebilecek toparlanmalarda Dolar Endeksi'nin (DXY) de performansı yakından takip edilecektir. Burada 94.00-95.00 aralığı oldukça kritik ve halen daha bu aralığa girilmekte güçlük çekildiğini görüyoruz. Bu seviyelerin altında kalması, pariteyi daha diri tutabileceği gibi fiyatlamaları tekrardan 1.1800 bölgesinin üzerine taşıyarak 1.1860-1.1900'lara giden yolun önünü açabilir.
USDTRY
Parite haftanın son işlem gününde inişli çıkışlı bir görüntü ortaya koyuyor. Dün yaşanan İspanya saldırısı ve Trump kaynaklı olarak yaşanan siyasi gelişmeler küresel risk iştahında bozulmaya sebebiyet vermişti. Küresel endeksler bu gelişmelerin etkisiyle satış ağırlıklı bir görüntü çizerken, Borsa İstanbul 106 bin 400 seviyesinden yaptığı açılışın ardından kayıplarının bir kısmını telafi etti. Siyasi tarafta Almanya ile olan gerginlik devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'da bulunan FFETÖ mensuplarının iade edilmesi gerektiğini söylerken Gümrük Birliği'nin güncellemesi için can atan tarafın Türkiye olmadığını ifade etti. Yıldırım ayrıca, işsizliğin önümüzdeki aylardan itibaren tek hanelere gerileyeceğini ve enflasyonun düşüş trendini sürdüreceğini belirtti. ABD tarafında ise dikkatler tüketici güveni verisine çevrilmiş durumda. Teknik olarak ise 3.5200 desteğini test etmeye hazırlanan paritede bu seviye aşağı yönlü geçilirse 3.5170 ve 3.5130 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz. Toparlanmalarda ise 3.5275 ve 3.5325 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.
GBPUSD
Paritedeki kararsız seyir devam ediyor. Özellikle dolardaki belirsiz sürecin parite üzerinde daha etkin bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu hafta piyasalar Fed'den tam anlamıyla beklentileri alamamıştı. Öte yandan Kuzey Kore-ABD geriliminde tansiyon biraz düşmüş olsa da gergin ortamın halen daha çözüme kavuşmadığını hatırlatmakta fayda var. Üzerine bir Trump etkisini eklediğimiz zaman dolardaki güç kayybının desteklediğini söyleyebiliriz. Dolar endeksin bakacak olursa fiyatlamaların bir türlü 94.00 bölgesinin üzerine çıkamadığını görüyoruz. Fiyatlamaların buranın üzerinde tutunması halinde dolarda belirgin toparlanmaların devam edebileceği mesajını alabiliriz. Teknik olarak, bugünkü toparlanmanın devam etmesi halinde 1.2900 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatlamaların bu bölgenin üzerine taşınması 1.2940 direncini gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2840-1.2810 destekleri takibimizde olacaktır.

BRENT PETROL
Hafta boyunca satıcılı seyreden petrol fiyatlarında bugün toparlanma hareketi takip ediyoruz. OPEC'in Aralık ayından bu yana uyguladığı üretim anlaşmasına rağmen küresel petrol stoku ve petrol fiyatları bir türlü istenilen istikrarı sağlayamadı. Burada en büyük etken olarak ABD, Libya ve Nijerya'yı gösterebiliriz. Libya ve Nijerya OPEC üyesi olmasına rağmen iç karışıklıklar sebebiyle üretim anlaşmasından muaf tutulmuştu. Bu süreçten itibaren iki ülkenin de üretiminin hızlı bir şekilde artması anlaşmanın yarattığı arz açığını büyük ölçüde doldurdu. ABD tarafında ise üretim 9.5 milyon varil ile Eylül 2015'ten bu yana görüldüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Artan fiyatlara paralel olarak petrol kuyusu sayısında da artış takip ediyoruz. Geçen hafta 768'e ulaşan kuyu sayısında bu hafta da artış görebiliriz. Teknik olarak ise 51.30 direncinden dönüş gerçekleştiren Brent petrolde fiyatlama 51 doların üzerinde tutunursa yeniden 51.30 denemesi görebiliriz. Buranın üzerinde ise 51.60 ve 52.00 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 51 doların altındaki fiyatlamalarda ise 50.60-50.30-50.00 seviyeleri önemli destekler.
ALTIN
Değerli metal haftanın son işlem gününde rekor kırdı. En son Kasım 2016'da gördüğü 1300 bölgesinin test edildiğini gördük. Hali hazırda piyasalarda risk iştahının azalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Henüz daha Kuzey Kore-ABD arasındaki gerginlik çözüme kavuşmadı. Öte yandan piyasaların dolara karşı tedirgin yaklaşması ons alltının yukarı hareketini destekler nitelikte. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki momentum kaybı da sürüyor. Son 30 günlük değer kaybı ortalama yüzde 8'in üzerinde ve 10 yıllıklarda oluşan alçalan kanal hareketinde kritik 2.30 bölgesinden kaçış sürerken bu durum altının yukarı hareketini kalıcı hale getirebilir. Teknik olarak, ons altında tekrardan 1290 bölgesinin üzerindeyiz. Yakın dönemde son 3 denemede bu bölgenin üzerinde tutunmada başarılı olunamadığını görmüştük. Bugün test edilen 1300 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkarken devamında 1308 direnci takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1295-1290 destekleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyenn bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.