Piyasalarda Aramco Etkisi!
Hafta sonunda Orta Doğu'da yaşanan olaylar piyasa tarafında etkisine devam ediyor. Arabistan'ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Aramco'nun iki tesisine saldırı düzenlendi. Yapılan saldırı sonrası ülkedeki üretim yarı yarıya düşerken yaşanılan bu durum sonrası petrol fiyatları yaklaşık yüzde 14 yukarıda açılış gerçekleştirdi. Diğer tarafta saldırların İran destekli Yemenli Husiler tarafından gerçekleştirilmesi de ABD'nin savaş açma ihtimalini de artırarak fiyatlamalarda etkili oluyor. Bununla birlikte piyasa açılışında borsalar ve TL gibi bölgesel jeopolitik riskten etkilenecek para birimleri de satış yedi ve güvenli liman varlıkları talep gördü. Gün içersinde gelen açıklamalara baktığımızda ABD Başkanı Donald Trump, saldırıların kimin yaptığını bildiğini vurgulayarak ''ateş açmaya'' hazır olduklarını söylerken Orta Doğu'nun petrol ve gazına ihtiyacı olmamalarına rağmen müttefiklerine yardım edeceklerini belirtti.. Trump ayrıca İranlı yetkililer ile şartsız şekilde görüşmeye istekli olduklarına dair haberleri de yalanladı. İran tarafı ise saldırılar sonrası İran'a yapılan suçlamaların kabul edilemez olduğunu açıkladı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak; acil olarak bir OPEC+ toplantısı düzenlemenin gerekli olmadığını ve Suudi Arabistan'daki üretim açığını kapatmak için yeterli ticari petrol stoğunun olduğunu söyledi. Ayrıca OPEC Genel Sekreteri ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri de durumun kontrol altında olduğunu ve OPEC+'nın acil olarak toplanmasına ihtiyaç olmadığını söyledi. Gelen açıklamalar şimdilik piyasa tarafını sakinleştirdi. Ancak bölgedeki krizin devam ettiğini ve gerek günün geri kalanında gerekse bu hafta içerisinde konuya yönelik gelebilecek açıklamaların piyasa fiyatlamalarında sert volatil hareketlere neden olabileceğini söyleyebiliriz.
EURUSD
Hafta sonu Saudi Aramco'nun önemli tesislerine olan saldırı sonrasında küresel tarafta artan risk unsurları güvenli liman ürünlerine kaçışı tetiklerken ABD Doları da bu durumdan destek alarak güçlendi. Özellikle saldırıyı yapan taraf olarak İran'ın işaret edilmesi sonrası ABD cephesinden gelen sert açıklamalar paritede aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta düzenlenen ECB toplantısında varlık alım programının tekrar başlatılması kararı sonrasında bugün ECB'nin müstakbel başkanı Lagerde'nin de teşvikleri sürdüreceğine yönelik açıklamaları paritede hareketi destekler nitelikteydi. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra Çarşamba akşamı düzenlenecek FED/FOMC Toplantısına dair gelebilecek açıklamalar paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda gün boyu satıcılı seyrin devam hakim olduğu paritede satışların daha da derinleşmesi halinde 1.1000, 1.0970, 1.0955 ve 1.0930 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak paritede olası toparlanma hareketi meydana gelmesi halinde 1.1040, 1.1065, 1.1090 ve 1.1110 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
USDTRY
Suudi Arabistan'da Saudi Aramco'nun iki petrol tesisine düzenlenen saldırı küresel tarafta büyük yankı buldu. Özellikle Aramco'nun üretimine aldığı bu darbe sonrasında siyasi ve bölgesel risk unsurları artarken ABD ile İran arasında iplerin iyice gerilmesi de piyasalarda hareketliliği arttırdı. Nitekim güvenli liman ürünlerine kaçış meydana gelirken gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarını beraberinde getirdi. Bu durum piyasa açılışıyla birlikte kurda yukarı yönlü sert ataklar yaratsa da gün içeriisnde gelen haber akışlarıyla birlikte bir miktar toparlandı. Gün içinde yurt içinde açıklanan Perakende Satışlar piyasa beklentilerinin altında açıklanmasının yanı sıra İşsizlik Ortalaması rakamları da beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Suudi Arabistan merkezli yaşanabilecek gelişmelerin yanı sıra yurt içinde jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları da kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.7000 desteğinin üzerinde işlem gören kur da yukarı yönlü atakların hız kazanması durumunda 5.7500, 5.7850, 5.8225 ve 5.8500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde ise bu defa tekrar 5.6825, 5.6500, 5.6275 ve 5.5950 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
Britanya'da Brexit anlaşmasına dair umutların canlanması Pound tarafına pozitif yansımakta. Özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn'ın, önümüzdeki birkaç gün içerisinde sağlanacak ilerleme Brexit anlaşmasına varılması için anahtar olacak ifadeleri anlaşmasız Brexit ihtimallerini düşürürken İngiltere Dışişleri Bakanı'nın, 17-18 Ekimde düzenlenecek AB liderler zirvesinde Brexit anlaşmasının sağlanabileceğine yönelik ifadeleri dikkatleri çeken unsur oldu. Keza Deutsche Bank'ın, 31 Ekim'de gerçekleşecek ayrılık için kontrolsüz ayrılık ihtimalini yüzde 50'den yüzde 35'e düşürmesi kritikti. Öte yandan küresel tarafta Suudi Arabistan merkezli artan risk unsurlarıyla birlikte dikkatler bölgeye yönelik açıklamalardaydı. Saudi Aramco'nun tesislerine saldırıyı düzenleyen tarafın İran olarak işaret edilmesinden sonra ABD-İran arasında iplerin iyice gerilmesi ve taraflardan gelen açıklamalar paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladı. Günün devamında ise bu konuya dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer anlaşması gibi konularla ilgili gelişebilecek olaylar parite fiyatlamalarında etki gösterebilir. Teknik olarak olarak geri çekilmelerin devamında 1.2425, 1.2390, 1.2365 ve 1.2310 destekleri izlenebilir. Alış yönlü işlemlerde ise 1.2465, 1.2500, 1.2525 ve 1.2555 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Cumartesi gecesi, İran destekli Yemenli Husilerin; Suudi Arabistan'daki Aramco'nun iki önemli petrol tesisine Drone saldırısı düzenlemesi ile emtiada yeni haftanın açılışı yüzde 14 civarında yukarından gapli oldu. Ayrıca, Suudi Arabistan'ın üretiminin yüzde 50 civarında azalmasının yanı sıra; okların İran'a çevrilmesi ve bu bağlamda ABD Başkanı Donald Trump'ın: Suudi Arabistan'ın da teyit etmesi halinde sorumluların cezalandırılması için ateşe hazır olduklarına dair açıklamaları da emtiadaki fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Sabah saatlerinde ise; OPEC/OPEC+ yetkililerinden gelen açıklamalar dikkatle takip edilirken, acil bir toplantı çağrısı halinde bunun yapılacağı ve herhangi bir arz kısıntısı oluşması halinde bunun tedarik edileceğine dair söylemler ile fiyatlar geri çekilmeye başladı. Günün kalanında da başta bu konu olmak üzere; Suudi Arabistan başta olmak üzere OPEC/OPEC+ yetkililerinden petrol arzına dair gelecek açıklamalar kritik olacak. Keza, yine aynı konuya dair jeopolitik risklerin(savaş ihtimali) durumu da fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Talep tarafına yönelik olarak ise diğer küresel risk unsurlarının durumu, makroekonomik göstergeler ve majör merkez bankalarının hamlelerine dair öngörülerle küresel büyüme ve petrol talebi beklentileri üzerinden oynaklıklar oluşabilir. Teknik olarak haftaya 68.42 seviyesiyle başlayan siyah altın şuanda 65.80 desteğinin biraz üzerinde seyrediyor. Bu noktanın üzerinde kalır ise tekrardan yukarı yönlü ataklar görebiliriz. 65.80'nin altına sarkmasıyla birlitke yaşanacak geri çekilmelerde ise 65.20, 64.50, 63.90 ve 63.55 noktası takip edebilir. 63.55'in altında ise açılışta gerçekleştirdiği gapi kapatmak isteyebilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta sonunda Suudi Arabistan'ın ve Dünya'nın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco'nun iki önemli tesisinin İran destekli Yemenli Husilerce hedef alınması ve bu bağlamda savaş ihtimali ile jeopolitik risk artışı görülmesi ile hafta açılışında yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarak Ons Altın gibi güvenli limanlara talep gösterdi. 15 Dolar civarında GAPli açılış sonrasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla 1512 Dolar seviyesini test eden Değerli Metal, şimdilik bir miktar geri çekildi. Günün devamında da; bu konu başta olmak üzere lokal ve küresel risklerin durumunu fiyatlamalar açısından dikkatle takip edeceğiz. Keza, Çarşamba günü açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına dair beklentiler de yine tahvil piyasası ve Dolar Endeksi üzerinden direkt, ABD borsaları üzerinden dolaylı(borsalara gelen alımlar güvenli limanlardan çıkışa neden olurken, tam tersi durumda borsalarda oluşan satıcılı işlemlerde ise yine güvenli liman varlıklarına talep geliyor) olarak oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise Değerli Metal'in alış yönlü işlemlerine devam edebilmesi için 1500 üzerinde kalıcılık göstermesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumda ise yukarı tarafta 1505, 1509, 1515 ve 1520 dirençlerini takip edeceğiz. 1500'in altında ise 1494, 1490 ve 1485 desteklerini izleyeceğiz. 1585'in altında kalıcılıklar ise satış yönlü işlemleri derinleştirebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.