Akşam Analizi (Işık FX)

Piyasalarda Fırtına Öncesi Sessizlik
Oldukça yoğun geçecek bir haftaya sakin bir başlangıç yaptık. Yarın FED ile başlayacak para politikası toplantıları, TCMB, İngiltere ve Japonya Merkez bankalarının kararlarıyla devam edecek. FOMC toplantısında faiz artışı fed vadeli kontratlarına göre fiyatlanmış gözüküyor. Piyasa henüz 3 faiz artışına ikna olmuş durumda değil ancak karar sonrasında yapılacak açıklamada şahin ton kullanılması ve FED üyelerinin 2017 nokta tahminlerinin 4 faiz artışını işaret etmesi dolarda yeniden bir ralli başlatabilir. TCMB ise kararını FED sonrasında veriyor. TCMB son olarak gecelik repodan fonlama yapmayarak bankaları sadece geç likidite penceresinden fonlamıştı. Mevcut durumda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 11 olan geç likidite penceresine yaklaşmış halde. Merkez Bankasının sıkı para politikası duruşundaki esnekliği devam ettirmek için geç likidite penceresinde artışa gidebilir. İngiltere ve Japonya Merkez bankalarının ise yeni bir aksiyon alması beklenmiyor. İngiltere'de faizler halihazırda tarihi düşük seviyelerde. Enflasyon durumuna bağlı olarak faizlerin iki yöne de gidebileceği daha önceki toplantıların karar metninde yer almıştı. Ancak enflasyondaki tırmanış hızlansa da henüz BoE'nin yeni bir hamle için zemini yok. Son verilerin istihdam piyasasında iyileşme için henüz alan olduğunu göstermesi ve BoE üyelerinin yüzde 2'lik enflasyon hedefinin aşılmasının bir süre tolere edilebileceğini ifade etmeleri henüz sıkılaştırma adımları için erken olduğunu gösteriyor. Veri açısından da haftanın geri kalanı oldukça yoğun geçecek. ABD tarafında yarın FOMC toplantısı öncesinde perakende satışlar ve tüketici fiyat endeksi açıklanıyor. FED enflasyon için kişisel tüketim(PCE) verisini takip ediyor ancak tüketici fiyat endeksi daha yüksek gerçekleşse de önemli bir gösterge niteliğinde. İngiltere'den istihdam raporu ve Euro Bölgesi'nden enflasyon rakamları bu hafta takip edilecek diğer önemli verilerden.
EURUSD
Euro Bölgesinde sanayi üretimii beklentilerin altında kalarak Ocak ayında yüzde 0.9 artış gerçekleştirdi. ABD tarafında ise bugün ÜFE rakamları açıklandı. ABD'de üretici fiyatları Şubat ayında beklentilerin üzerinde yüzde 0.3 artış gösterirken çekirdek ÜFE'de yüzde 0.3 ile beklentilerin üstünde gerçekleşti. Piyasanın odağı ise yarın yapılacak olan FOMC toplantısında. Faiz artırımının yüzde yüze yakın fiyatlanmasıyla FED üyelerinin nokta tahminlerinde bu sene bekledikleri 3 faiz artışının 4'e çıkması halinde kurda da satış hızlandığını görebiliriz. Teknik olarak ise parite 1.0630 bölgesinde fiyatlanıyor. Bu seviyenin altın sarkılması durumunda 1.0600-1.0570 güçlü destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise hareketin yukarı yönlü momentum kazanabilmesi için öncelikle 1.0650-1.0670 dirençlerinin aşılması gerekiyor.
USDTRY
Piyasaların gözü kulağı sırasıyla FED-TCMB ikilisinde olurken, doların gelişmekte olan para birimleri üzerindeki baskısını artırdığını gözlemliyoruz. Öte yandan reel sektörün dövizz kuru riskini düşürme çalışmalarında sona doğru yaklaşıldığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, en son MB'nin döviz kuru riskinin izleneceği ve aynı zamanda şirketlerde oluşan riskini büyüklüğüne göre karşılık ayırması olacağını dile getirmişti. Veri akışı bakımından sakin denilebilecek bir günü geride bıraktığımızda ABD bölgesinden gelen üretici fiyat endeksi rakamları takip edildi. Şubat ayı ÜFE rakamı yüzde 0.1'lik beklentinin üzerinde yüzde 0.3 olarak açıklanarak artış gösterdi. Teknik kısımda ise kurun 3.7460 bölgesinin üzerinde kalmaya çalıştığını görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması halinde kısa vadede ilk hedef 3.76-3.78 aralığı olacaktır. Uzun vadede ise 3.8300-3.8600 dirençleri gündeme gelebilir. FED'den yıl sonu 3'ün üzerinde bir faiz artırım sinyalinin gelmemesi ihtimalini de hesaba katarsak geri çekilmelerde 3.7200-3.7000-3.6750 destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı May 50. Maddeyi tetiklemek için gereken yetkiyi parlamenttodan aldı. Lordlar Kamarasında ek koşullar eklenmesiyle yeniden parlamentonun Avam Kamarasına dönen yasa tasarısı burada onaylanarak herhangi bir değişikliğe uğramadan geçti. Şimdi piyasaların odağında 50. Maddenin ne zaman yürürlüğe gireceği ve AB ile müzakerelerin başlayacağı var. ABD tarafında ise bugün ÜFE rakamlarını takip ettik. Üretici fiyatları Şubat ayında beklentilerin üstünde yüzde 0.3 artış gösterirken, çekirdek ÜFE'de yüzde 0.3 artış ile beklentileri aştı. Haftanın kalanında hem FED hem BoE'nin para politikası toplantıları var. Bugün nispeten sakin olan gündemde kurda ise satış baskısıyla son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.21 desteğini test eden hareket toparlanarak 1.2150 direncinin altında fiyatlanıyor. 1.2150 seviyesinin kırılması halinde 1.2180-1.2200 seviyeleri gündeme gelebilir. Satış baskısının yeniden kendini göstermesi durumunda ise 1.2130-1.2100-1.2070 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
BRENT
OPEC'in 'Aylık Petrol Piyasası Raporu' ile birlikte petrol fiyatlarrındaki satış hareketi hızını artırdı. Raporda kartelin günlük üretiminin geçen aya göre 140 bin varil azalarak 31.96 milyon varile gerilediği duyuruldu. Raporun detayına baktığımızda Suudi Arabistan'ın petrol üretimini 236 bin varil artırarak yeniden 10 milyon varilin üzerine çıkardığını görüyoruz. Geçen haftaki enerji konferansında ülkesinin taahhüt ettiği miktardan daha yüksek bir kesintiye gittiğini ve diğer ülkelerinde bunu suiistimal ettiğini açıklayan Suudi Arabistan petrol bakanının ardından yaşanan bu üretim artışı, ülkenin üretim kesintisi anlaşmasını uzatmaya sıcak bakmadığı şeklinde yorumlanabilir. Fakat nihai karar için henüz erken olduğunu söylememiz gerekiyor. Zaman zaman ülkeler üretim miktarı ile gözdağı verse de Mayıs ayının sonuna kadar anlaşmanın akıbeti ile kesin yorum yapmak yanlış olacaktır. Teknik olarak ise 51 doların altına sarkan Brent petrolde bu seviyenin altında kalıcılık sağlanırsa 50.50 ve 50.00 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 51 dolar aşşılırsa 51.50-51.75-52.30 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Haftanın ikinci işlem gününde değerli metaldeki yatay seyrin devam ettiğini görüyoruz. Gün içerisinde ABD'den açıklanan üretici fiyat endeksi verisinin beklentileri aşması, altın için olumsuz gelişme olarak öne çıkan veri durumunda. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2,60 seviyesine yakın seyri değerli metali baskı altına almaya devam devam ediyor. Sarı metaldeki hareketliliğin artmasına neden olacak asıl gelişme ise yarın FOMC toplantısından çıkacak karar. Fed'in faiz oranlarında artırıma gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, karar ile birlikte değerli metaldeki satış baskısının hacmini artırdığını görebiliriz. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metaldeki satıcılı seyrin devamında 1200 dolar desteği ilk takip etmemiz gereken önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1195 dolar desteği önemli olacaktır. Yükselişlerde ise 1211 ve 1220 dolar dirençleri takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş