Akşam Analizi (Işık FX)

Risk Alma İştahı Tekrardan Artış Gösterdi!
Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemde ön planda olmaya devam ediyor. Ticaret savaşlarıyla başlayacak olursak dün ABD ile Çin’in 1.faz anlaşması konusunda prensip anlaşmasına vardığı belirtilmişti. Gelen bu haberler ile birlikte haftanın son gününe pozitif başlayan piyasalar ABD Başkanı Donald Trump’ın 1.faz anlaşmasına onay vermesi ile birlikte devam etti. Bununla birlikte küresel risk iştahı arttı ve güvenli liman varlıkları bu durumunda olumsuz etkilendi. Güvercin FED/FOMC kararları ile birlikte toparlanma eğilimine giren Değerli Metal’de yukarı yönlü ataklarını durdurdu.
Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit tarafında ise dikkatlerimiz İngiltere’de gerçekleştirilen erken seçimlerdeydi. Resmi olmayan sonuçlara göre Boris Johnson önderliğindeki Muhafazakar Parti, 362 sandalye kazanarak, 326 kişilik Parlamento salt çoğunluğunun üzerinde bir sonuç aldı. Daha önce AB ile anlaşma sağlayan ancak bu taslağı parlamento tarafında bir türlü geçiremeyen Johnson’ın, güçlü bir şekilde Parlamento’ya girmesi Brexit konusunda elini güçlendirdi ve piyasalarda anlaşmalı bir ayrılığa yönelik umutlar artış gösterdi. Anlaşmalı bir Brexit ihtimali de Sterlin ve Euro varlıklarını güçlendirdi. Diğer tarafta ise İskoçya Ulusa Partisi Lideri Nicola Sturgeon, seçimlere yönelik yaptığı açıklamalarda, Avrupa’dan çıkmak istemediklerini ve bunun için bir bağımsızlık referandumuna gidilmesi gerektiğini vurguladı. Sturgeon’un bu açıklamaları şuanda ralli yapan piyasalar üzerinde çok fazla bir etki yaratmadı ama Birleşik Krallık içerisinde yaşanacak bir siyasi kriz ilerleyen dönemde İngiltere tarafının başını ağrıtabileceğinden konuya dair haber akışları dikkatler takip edilmeli.
Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin 200 baz puanlık faiz indiriminin etkileri devam ederken bugün ülkeden Sanayi Üretimi verisi takip edildi. Rakamlara baktığımızda yüzde 6.2 olarak beklenen yıllık veri yüzde 3.8 ile tahminlerin bir hayli gerisinde kalırken Eylül ayına ait verisi yüzde 3.4’ten yüzde 3.6’ya revize edildi. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, piyasalar üzerindeki faiz baskını bertaraf ettikleri ve yıl sonunda yüzde 12’nin altında bir enflasyon göreceklerine yönelik açıklamaları da önemliydi. Jeopolitik ve siyasi risklerde ise dikkatlerimiz ABD Senatosu’nun, Türkiye’ye yönelik hazırladığı yaptırım tasarısına vereceği yanıta çevrilmiş durumda. Bu durum şuanda TL tarafında bir baskı unsuru olmaya devam etmekte.
Günün geri kalanında ise FED ve ECB üyelerinden gelecek açıklamaların yanı sıra ABD’den Perakende Satışları ve İthalat - İhracat Fiyat Endekslerini takip edeceğiz.
EURUSD
Parite tarafı dün ECB kararları ve yeni Başkan Christine Lagarde’nin açıklamalarıyla birlikte bir miktar geri çekilse de gerek Çarşamba akşamı yayınlanan güvercin FED/FOMC kararları gerekse Brexit başta olmak üzere küresel risklerde yaşanan yumuşamanında etkisiyle yükselişine devam etti. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrası şuanda 1.1170 üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalabilirse alış yönlü işlemlerine devam edebilir ve ilk etapta 1.1190, 1.1215, 1.1240 ve 1.1265 test edilebilir. 1.1170’in altına inmesi durumunda ise 1.1165, 1.1150, 1.1120 ve 1.1100 destekleri izlenebilir.



USDTRY
Bu hafta içinde gerçekleştirilen gerek FED ve TCMB toplantıları gerekse küresel tarafta yaşanan gelişmeler kur tarafında volatil hareketler yaratmaya devam ediyor. Öte yandan ABD’den gelebilecek olası bir yaptırım ihtimalide yine kurun gündeminde yer almaya devam ediyor. Bu gelişmeler ışığında haftanın son gününde 5.80-5.77 bant aralığında bir fiyatlama görmekteyiz. 5.80’in kırılması durumunda 5.8230 ilk etapta devamında ise 5.8500, 5.8835 ve 5.90 direnç seviyelerini önemli görmekteyiz. 5.77 altında ise 5.75 desteği önemli. Buranın kırılması 5.70 noktasına kadar bir geri çekilme yaratabilir. Ancak 5.70’in kırılması için jeopolitik ve siyasi risklerde önemli yumuşamalar görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Boris Johnson’ın galip gelmesiyle birlikte 1.3500 seviyelerine kadar yükselen parite gerek kar satışları gerekse İskoçya’nın bir bağımsızlık referandumuna gidebileceğine yönelik çıkan haberler ile birlikte geri çekildi. Ancak hala daha güçlü görünümünü koruyor. 1.3300’lerin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü isteğini koruyabilir ve tekrardan 1.35 direnci test edilebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3400, 1.3425, 1.3440 ve 1.3470 ara dirençleri izlenebilir. 1.3300 öncesinde ise 1.3370 ve 1.3345 ara destekleri önemli olabilir.
BRENT PETROL
Küresel taraftaki iyimserliği arkasına alan siyah altın tekrardan kritik olarak gördüğümüz 64.00 noktasının üzerine çıktı. Zira bu seviye üzerinde kaldığı sürece alış yönlü işlemlerine devam edebilir.Şuanda ise 65.30 direncine yakın bir yerde seyrediyor. Buranın kırılması halinde 65.60, 66.00, 66.35 ve 66.70 dirençleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 64.00 ana desteğini takip etmeye devam edeceğiz ancak öncesinde 65.00, 64.80, 64.55 ve 64.20 ara destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Küresel taraftaki iyimserlik ile birlikte küresel risk iştahı artış gösterse de güvercin FED/FOMC kararları sonrası değer kaybeden Dolar varlıkları Değerli Metal’I güçlü tutmaya devam ediyor. Şuanda ise 1475 direncinin hemen altında bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılık göremezsek tekrardan satış baskısıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak satış yönlü işlemlerin artış göstermesi için 1453-1445 noktasının kırılması gerekli. 1475’in üzerine çıkması durumunda ise 1478, 1482, 1485 ve 1490 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK: KAMU BANKALARIMIZIN FAİZ İNDİRİMİ MÜJDESİNİ KAYSERİ’DEN PAYLAŞTIK. BÖYLECE 2013 YILI PİYASA FAİZLERİNİ YAKALADIK
MACRON: EURO BÖLGESİ BÜTÇE REFORMU HALA YETERSİZ
ÇİN'İN ABD TARAFINDAN BELİRLENEN TARIMSAL ÜRÜN ALIMLARINA İLİŞKİN YÜKSEK HEDEFLERDEN ENDİŞELİ - CNBC
ABD SENATOSU'NUN 1915 OLAYLARI İLE İLGİLİ ALDIĞI KARARLA İLGİLİ OLARAK ABD BÜYÜKELÇİSİ SATTERFİELD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI
AB/MİCHEL : BRİTANYA İLE TİCARET ANLAŞMASINI HİÇBİR MALİYETTE TAMAMLAMAYACAĞIZ, DENGELİ BİR ANLAŞMA OLMALI
AB/VON DER LEYEN : BRİTANYA İLE BİR TİCARET ANLAŞMASINI MÜZAKERE ETMEK İÇİN 11 AYIMIZ VAR
RUSYA MERKEZ BANKASI/NABİULLİNA: HALA DÖVİZ ALIM MEKANİZMASINI MÜAKERE EDİYORUZ, EYLEMLERİMİZİ ÖNGÖRÜLEBİLİR YAPACAĞIZ
AB KOMİSYONU BAŞKANI : BRİTANYA, ÜÇÜNCÜ BİR ÜKE HALİNE GELECEK FAKAT EŞİ GÖRÜŞMEMİŞ BİR ORTAKLIĞIMIZ OLACAK
FİTCH: GLOBAL ÇELİK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ AŞIRI KAPASİTE NEDENİYLE NEGATİF
MERKEL : GELECEKTEKİ BREXİT MÜZAKERELERİNDE EN BÜYÜK ZORLUK ZAMAN KISITI OLACAK
AB KOMİSYONU BAŞKANI : AB, OCAK AYINA KADAR BREXİT ANLAŞMASININ GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYOR
AB/MİCHEL : EURO BÖLGESİ BÜTÇESİ, GELECEK AB UZUN DÖNEMLİ BÜTÇENİN METNİNDE SONUÇLANDIRILMIŞ OLACAK
MERKEL: BREXİT'E GİDEN YOL ARTIK DAHA AÇIK
Facebookta Paylaş