Akşam Analizi (Işık FX)

Juncker’den sert mesajlar
AB Komisyonu Başkanı Claude Juncker Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, Türkiye’ye yönelik sert açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bir süredir Avrupa Birliği’nden uzaklaştığını belirten Juncker, hükümetin birliğe katılımı durdurup üyelik müzakerelerinin başarısızlığı için AB’yi suçlamak istediğini söyledi. Juncker Türkiye’nin öngörülebilir bir gelecekte birliğe üyeliğinin gerçekleşmeyeceğini fakat AB’nin Türk halkına her zaman elini uzatacağını ifade etti. Cezaevlerinde bulunan gazetecilerin serbest bırakılması çağırısında bulunan Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupalı liderlere yönelik “faşist” ve “nazi” gibi söylemlerine son vermesi gerektiğini belirtti.
Dikkatler yarınki BOE ve TCMB toplantılarında
Yarın İngiltere ve Türkiye merkez bankalarının para politikası toplantıları takibimizde olacak. İki bankada da herhangi bir aksiyon beklenmiyor. Fakat karar metinlerindeki ifadeler piyasayı hareketlendirebilir. İngiltere tarafında enflasyon son 5 yılın zirvesine ulaştı. Brexit sürecinde yaşanan belirsizlikler sebebiyle İngiltere MB’nın bir süre daha yüksek enflasyonu tolere etmesi bekleniyor. TCMB ise sıkı duruşa devam mesajını bu toplantıda da sürdürecek. Enflasyon tarafı tek haneye geriledikten sonra geçen ay yeniden yüzde 10’nun üzerine çıktı. Yükseliş eğiliminin yılsonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Bu sebeple uzunca bir süre daha TCMB’den faiz indirimi görmeyeceğimizi söyleyebiliriz.
EURUSD
Gün içinde açıklanan ABD üretici fiyat endeksi rakamlarına kadar alıcılı seyrini sürdüren parite veri sonrası aşağı yönlü hareketlerin hız kazandığını görüyoruz. Veriye göre ÜFE Ağustos ayında yüzde 0.2 ile yüzde 0.3 olarak açıklanan beklentinin altında kaldı. Doların yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi piyasadaki zayıflığının devam ettiğini söyleyebiliriz. Euro tarafında ise ikinci çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla istihdam edilenlerin sayısı 265.4 milyon olurken bunların 155.6 milyonu Euro Bölgesi’nde geerçekleşerek istihdam rekoru kırıldı. Bunun dışında Almanya ve İspanya TÜFE verileri beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Teknik olarak 1.2000 seviyesini test eden paritede bu bölgenin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 1.2100 seviyelerine kadar yükseliş görebiliriz. Kalıcılık sağlanamaması durumunda ise olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1.1960-1.1900-1.1840 dirençleri önemli olacaktır.
USDTRY
Gelişmekte olan para birimlerinin dolara karşı değer kaybı devam ederken, dolar/TL paritesi yükselişini bugün de sürdürdü. Yurtiçinde gözler yarınki TCMB toplantısına çevrilmiş durumda. Piyasadaki konsensüs faizlerde değişim olmayacağı yönünde. Karar metnindeki yapılacak olası değişimler ise TCMB’nin önümüzdeki dönemde vereceği politika kararları açısından önemli olacaktır. ABD’de ise bugün üretici fiyat endeksi rakamını takip ettik. Veri aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 2.4 ile piyasa beklentisinin altında açıklandı. Teknik olarak ise 3.45 denemesi yapan paritede geri çekilme hareketi devam ediyor. Fiyatlama 3.4350-3.4300 bölgesinin üzerinde tutunursa yeniden 3.45 denemesi gündeme gelebilir. Hareketlilik söz konusu bölgenin altına sarkarsa 3.4260-3.4200-3.4100 seviyeleri takibimize girecek.
GBPUSD
Güne alıcılı seyirle başlayan paritede İngiltere’de açıklanan veriler sonrası kazançların geri verildiğini görüyoruz. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre işsizlik oranının yüzde 4.3’e gerilediği bildirildi. Bu yüzde son 42 yılın en düşük seviyesi olmasına rağmen ortalama gelir endeksinin yüzde 2.3’lük beklentinin aksine yüzde 2.1 olarak açıklanması paritenin satıcılı bir seyir almasına sebep olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan ABD’de açıklanan Ağustos ayı üretici fiyat endeksi yüzde 0.2 ile 0.3’lük beklentinin gerisinde kaldı. Bu verinin ardından yarın açıklanacak enflasyon oranları Dolar tarafında önemli bir rol oynayacak. Teknik olarak parite 1.3300 direncini test ediyor. Burada kalıcılık sağlaması durumunda 1.3300-1.3360 dirençleri öneemli olacaktır. Aşağı yönlü hareketin hızlanabilmesi içinse 1.3250 desteğinin kırılması gerekiyor. Bu seviyenin altında 1.3200-1.3150 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Dün OPEC’in aylık petrol piyasası raporunun ardından bugün, Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporu yayınlandı. Raporun en dikkat çekici kısmı küresel petrol talebi büyüme tahminiydi. Ajans, Avrupa ve ABD’de beklentilerin üzerindeki tüketime bağlı olarak bu yıl talebin, 2015’ten bu yana en yüksek sıçramasını gerçekleştireceğini söyledi ve 2017 yılı için talep artış tahmini 1.6 milyon varile yükselttiğini duyurdu. Öte yandan 22 Eylül’de yapılacak olan İzleme Komitesi toplantısına yönelik açıklamalar takip ediyoruz. Kuveyt petrol bakanı, bu ayki toplantıda anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına yönelik detaylı bir görüşme yapılmayacağını duyurdu. Bugün ise ABD haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 4.58 milyon varil artan stokların bu hafta 3.23 milyon varil artması bekleniyor. Eş zamanlı açıklanacak ollan ABD haftalık üretim düzeyi de fiyatlamaları etkileyebilir. Teknik olarak ise 54 doların üzerinde pozitif seyrini sürdüren Brent petrolde yükselişin devam edebilmesi için 54.75-55.00 bölgesinin aşılması gerekiyor. Veri sonrası hareketlilik bu bölgenin üzerine çıkarsa 55.50 ve 56.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Satıcılı seyrin hızlanabilmesi içinse 54 dolar desteğinin kırılması gerekiyor. Buranın altında 53.60-53.30-53.00 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
ALTIN
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye yönelik sert yaptırımlar uygulamasının ardından Kuzey Kore Temsilcisi Song yaptırımların yasadışı olduğunu ve reddettiklerini duyururken ABD’yi politik ekonomik ve askeri bir yüzleşme yaratmaya çalıştığını belirtti. Konuyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya ve Çin’in onayını alabilmek için yumuşatılan yaptırım kararından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını gizlemeyerek Kuzey Kore’ye karşı sadece küçük bir adım attıklarını yine de bütün ülkelerin onayıyla karrarın alınmasının güzel bir sonuç olduğunu belirtti. Bu yaptırımların asıl olması gerekenlerle kıyaslandığında bir hiç olduğunu ve bu kararın Kuzey Kore üzerinde nasıl bir etki göstereceğini bilmediğini söyledi. Öte yandan ABD 10 yıllık tahvillerin 2.15-2.20 arasındaki yatay seyrini sürdürüyor. Teknik olarak 1330 bölgesini yukarı yönlü kıran sarı metalde yukarı yönlü hareketlerin devamında 1340-1345 ilk direnç bölgesi olacaktır. 1330 bölgesinin tekrar aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1325-1320-1317 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktaadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 76.1 MİLYAR TL
İMF, AZERBAYCAN'IN ÜST DÜZEY YETKİLİLERİ İLE BİRARAYA GELDİ, İMF KREDİLERİNE YÖNELİK BİR İLGİ AÇIKLAMADILAR -YETKİLİ
İMF, AZERBAYCAN'IN GSYİH'SININ BU YIL %1 GERİLEMESİNİ, 2018'DE %2 ARTMASINI BEKLİYOR
CEMİL ERTEM:DALGALI KUR REJİMİNDE KUR SEVİYESİ TARTIŞMAK YANLIŞ"CÜMLESİ, TEORİK BİR ÜST CÜMLEDİR. BU CÜMLE HİÇ BİR YERE GÖNDERME YAPMIYOR
CEMİL ERTEM:BU KONUDA "HEPİMİZİN" GÖRÜŞÜ VE DURUŞU NETTİR
BREZİLYA'DA HİZMET AKTİVİTESİ TEMMUZ'DA AYLIK %-0.8, YILLIK %-3.2
Facebookta Paylaş