Akşam Analizi (Işık FX)

Trump'tan Beklenen Vergi Reformu
ABD Başkanı Trump seçim zaferi sonrasında piyasaların merakla beklediği ve bu beklentiyi de satın aldığı mali teşvik programından çok, göçmen kanunlarına ve ticari anlaşmalara odaklandı. Korumacı ticaret politikaları ve kur manipülasyonu suçlamalarının küresel risk algısını yukarı çekmesiyle ve kur savaşı korkularıyla dolar rallisinin yakıtını tüketti. Trump'ın önümüzdeki haftalarda vergi reformuyla ilgili açıklamalarda bulunacağını ifade etmesiyle dolar yeniden yönünü yukarı çevirdi. Seçim dönemi vaatlerine baktığımızda piyasada kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20 seviyesine indirilmesi gibi iddialı bir reform beklentisi mevcut. Bunun yanında yeni düzenlemede sadeleştirilmeye gidileceği de konuşuluyor. Bu hafta FED Başkanı Yellen'ın senatoda yapacağı sunum da oldukça önemli olacaktı. Son FOMC toplantısı ve sonrasında üyelerden gelen açıklamalara baktığımızda faiz artışı için henüz vakit olduğu yargısı hakim. FED'in iki numaralı ismi Fischer yeni maliye politikası etrafındaki belirsizlikler nedeniyle Bankanın ikili misyonu olan tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine odaklandığını ifade etti. İstihdam piyasasında katılım oranının artmasıyla iyileşmenin sürdüğünü belirten Fischer FED'in enflasyon göstergesi tercihi PCE'ye göre ise 2016 itibariyle enflasyonun yüzde 1.7 olduğunu ifade etti. Yellen'ın yarın ve çarşamba günü senatoda yapacağı sunumda da ekonomiye olan güveni ifade etmesinin yanı sıra faiz artışında da eğrinin gerisinde kalınmadığına yönelik vurgular yer alabilir. Mart ayı toplantısını işaret edecek ifadeler ise piyasaları hareketlendirecektir.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta ABD Bakanı Trump'ın vergi teşviki ile ilgili açıklamalar yapacağını söylemesiyle dolar değerlendi. Trump'ın Japonya Başbakanı Abe ile gerçekleştirdiği görüşmeden de kur ve ticaret konuşulmaması piyasadaki tedirginliği azaltırken, yeni haftada odak FED Başkanı Yellen'ın yarın senatoda yapacağı sunum ve enflasyon verisine kaymış durumda. Son istihdam rraporunda istihdama katılım beklentilerin üzerinde artarken, kazançlardaki artışın yavaşlamasıyla Yellen güvercin tonunu koruyabilir. Henüz FED'i daha hızlı bir faiz artışına yoluna sokacak veriler gelmiyor. Hafta sonunda FED'in iki numaralı ismi Fischer yaptığı açıklamalarda da maliye politikası etrafındaki belirsizliklerin sürdüğünü ve tam istihdam ve fiyat istikrarı görevlerine odaklanıldığını ifade etmişti. Yellen'ın ifadelerinde Mart ayı toplantısında faiz artışı ihtimallerini yükseltecek ifadeler piyasada sert fiyatlamalar yaratabilir. Teknik olarak ise satıcılı seyirle beraber kurun 1.0640 desteğine kadar gerilediğini görüyoruz. Bu seviyenin altında 1.0600-1.0570 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.0670-1.0700 seviyeleri güçlü direnç konumunda.
USDTRY
Kurda sakin veri akışı paralelinde yatay seyrin hakim olduğu bir gün yaşıyoruz. Gün içerisinde takip ettiğimiz veri seti ise yurtiçinden açıklandı. TCMB beklenti anketine göre 2017 yılı sonu Dolar/TL tahmini 3,8807 ollurken, 2017 yılında büyüme tahmini yüzde 2,9 olarak açıklandı. 12 aylık enflasyon tahmini yüzde 8,21 olarak açıklanırken, 24 aylık enflasyon tahmini yüzde 7,59 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan AB komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye'nin 2017 yılında büyüme tahmini yüzde 3'ten yüzde 2,8'e düşürüldü. Teknik olarak baktığımızda kurdaki hafif satıcılı hareketin devamında 3,6760 destek seviyesinin aşılması durumunda 3,65-3,66 destek bölgesinin test edildiğini görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 3,7130 direncinin üzerindeki kalıcı fiyatlamalar, 3,7350 hedefli yükseliş hareketine neden olabilir.
GBPUSD
Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi ve İngiltere büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2016'da yüzde 2 büyüyen İngiltere ekonomisinin 2017'de yüzde 1.5 büyümesi bekleniyor. Brexit belirsizliği ve tırmanan enflasyonun hem yeni yatırımları hem de tüketim harcamalarında ciddi etkileri nedeniyle büyümenin yavaşlayacağı öngörülüyor. Yarın açıklanacak olan enflasyon raakamlarında da beklenti enflasyonun yüzde 1.6'dan yüzde 1.9'a çıkması yönünde. Enflasyondaki bu hızlanmayla beraber İngiltere MB'nin faizler konusundaki tarafsız tutumu da sorgulanmaya başladı. Her iki yöe de gidebileceği söylenen faizler oranları için geçtiğimiz haftalarda MB üyesi Forbes faiz artışı yönünde oy kullanabileceğini açıklamıştı. Ancak Başkan Carney yeni verilere göre istihdam piyasasında henüz arz yönünde boşluk olduğunu düşünüyor ancak genel kanı Bankanın tarafsız duruşun faiz artışı ile bozacağı yönünde. Kurda ise hareket 1.025 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. Yukarı yönlü harekette 1.2530-1.2570-1.2600 dirençleri takip edilebilir. 1.25 seviyesinin altında hızlanan düşüşe ise 1.2450-1.2400 seviyeleri destek olabilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi indirimine yönelik yaptığı açıklamalar damga vurmuştu. Bu hafta sonu ise Donald Trump ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe arasında yapılan konuşmayı takip ettik. Konuşmada kur savaşlarının günndeme gelmemesi doların güçlenmesine neden olurken, bu durum altın fiyatlarında geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yüzde 1'in üzerindeki yükseliş, altın fiyatlarını baskılayan diğer önemli gelişme olarak öne çıktı. Teknik olarak baktığımızda bugün yaşanan geri çekilmeye rağmen değerli metalin yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam ettiğini söyleyebiliriz. Yaşanacak sınırlı geri çekilmelerde 1225 ve 1220 dolar seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1237'nin aşılması yükselişe hız kazandırarak 1244 dolar hedefli fiyatlamaları beraberinde getirebilir.
BRENT
Cuma günü Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın petrol raporu sonrası bugün, OPEC'in Aylık Petrol Piyasası Raporu açıklandı. Rapora göre, OPEC'in petrol üretimi bir önceki aya göre 890 bin varil geriledi. Küresel petrol arzının ise 1.29 milyon varil azalış ile 95.82 milyon varile gerilediği bildirildi. IEA'nın raporunda ise bu rakam 1.55 milyon varil olarak belirtilmişti. Ocak ayında petrol üretimi en çok Nijerya, Libya ve İran'da artarken, en büyük düşüş Suudi Arabistan, Irak ve BAE'de gerçekleşti. OPEC bu yıl küresel petrol talebinin 1.19 milyon varil artış ile 95.81 milyon varile ulaşmasını bekliyor. Teknik olarak ise Brent petrolün sabahki kaybını rapor sonrası telafi ettiğini görüyoruz. 56.50 direnci aşılırsa 56.80-57.00-57.30 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 56.25-56.00-55.75 destek olarak takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunuulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş