Akşam Analizi (Işık FX)

Politik Riskler Piyasaları Gölgeliyor
Suriye'de Esad yönetimi tarafından yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırı ve sonrasında ABD'nin misillemesiyle tırmanan gerilim sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Rusya ziyareti öncesinde, Esad'ın güvenilir bir partner olmadığını ve Rusya'nın batı ülkeleriyle beraber ülkenin geleceği üzerinde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti. Bunun yanı sıra Kuzey Kore'nin nükleer silah programını hızlandırması ve uzun menzilli füzeler üzerinde çalışmasının yarattığı gerilim sonrasında ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Xi Jinpig görüşmesinde ortamın yatıştırılmaya çalışılacağı ifade edilmişti. Trump bugün twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Kuzey Kore'nin sorun yaratma peşinde odluğunu ve Çin'in yardım etmesi halinde ABD'nin sorunu kendi başına çözeceğini ifade etti. Rusya tarafı ise Tillerson ziyareti öncesinde ABD'nin tek başına Kuzey Kore'ye müdahalede bulunabileceğine yönelik endişelerini dile getirdi.
Euro Bölgesi ise yaklaşan Fransa seçimlerinin gölgesinde haftaya başladı. Aşırı sağcı ve Euro karşıtı Le Pen, Trump ve Brexit sonrasında yükselen popülist trendin ne ölçüde AB'ye tehdit olduğunun da göstergesi olacak. Le Pen ve en yakın rakibi Macron yarışı önde götürürken piyasalar Le Pen zaferine 2. turu geçemeyeceğini düşünerek fazla ihtimal vermiyor.
Türk Varlıklarında Sıçrama
Türkiye'de referanduma bir haftadan az kala Bist-30 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 3.4 değerlenerek majör endeksler arasında başı çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise enflasyonda çift hanenin suni odluğunu ifade ederken Mayıs ayından itibaren düşüşün başlayacağını ve yıl sonunda yüzde 8.5 seviyesinin görüleceğini savundu. Borsa ve hazine tahvillerinde yabancı ilginin başladığını dile getiren Zeybekçi bunun kura da yansıyacağını belirtti. Türk varlıklarına olan talebin artmasıyla pozitif bir döneme girileceğini söyleyen Zeybekçi, 16 Nisandan sonra bunu kalıcı bir şekilde görüleceğini ifade etti.
EURUSD
Euro Bölgesinde Şubat ayı sanayi üüretimi yüzde 0.3 ile sürpriz bir şekilde düşerek yıllık bazda üretim artışı yüzde 1.2 seviyesine geriledi. Ancak bölge ekonomisinin lokomotifi olan Almanya'da sanayi üretimi artarken ZEW ekonomik güven endeksi 80.1 seviyesine tırmandı. Kurda ise ABD-Suriye, ABD-Kuzey Kore gerginlikleri doları baskılarken, yaklaşan Fransa seçimlerinde her ne kadar piyasalar iyi senaryoyu fiyatlasalar da kurda yükselişleri sınırlıyor. Dün FED Başkanı Yellen'ın açıklamalarına baktığımızda kriz sonrasında FED politikalarının yaraları iyileştirmeye odaklanmışken şu an bu kazanımlarını sürdürebilir kılmaya çalıştıklarını ifade etti. Para politikasının ise dengeli duruşa yaklaştığını savunan Yellen eğrinin gerisinde kalıp hızlı faiz artışına gitmek istemediklerini belirtti. Yellen'ın yorumları risk iştahının düşmesiyle fazla etkili olmadı. Teknik olarak kurda satıcılı seyirde 1.06 seviyesinin altında 1.0507-1.0530 destekleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.0650-1.0670-1.0700 dirençleri takip edilebillir.






USDTRY
Son gelen anketlere göre referandumda az bir farkla "evet" oyları önde. Özellikle kararsızların oy dağılımının da belirginleşmesi oylama sonucuna dair daha sağlıklı yorumlar yapılabilmesini sağlıyor. Gelen haberler ile sert yükselen BİST100, 90 bin seviyesi üzerindeki yükseliş hacmini korumaya çalışıyor. Piyasaların gündeminde ise Kuzey Kore ve ABD gerginliği var. Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarından rahatsız olan ABD cephesinden konuya ilişkin açıklamalar var. Trump Kuzey Kore'nin sorun yaratma çabasında olduğunu ifade ederken Kuzey Kore yetkililerinden Pyong da bu söyleme bize savaş açarlarsa onları yeryüzünden sileriz diyerel karşılık verdi. ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginliğin sürmesi önümüzdeki dönemlerde gelişmekte olan ülke para birimlerine etki edebilir. Kurda ise 3.70 seviyesi üzerinde seyretmeye devam ediyoruz. Geri çekilme hareketi eğer 3.70'i geçerse, düşüş 3.6750 desteğine doğru ilerleyebilir. Yükselişlerde ise 3.7380'i takip ediyoruz.

GBPUSD
İngilltere'de Mart ayı enflasyonu, bir önceki ayın hızlı yükselişinin ardından bir nebze durakladı. Manşet enflasyon yıllık bazda yüzde 2.3 ile değişmezken aylık tüketici fiyatlarında yüzde 0.4 artış gerçekleşti. Gıda, enerji gibi volatil kalemlerin dahil edilmediği çekirdek enflasyon ise yüzde 2'den 1.8'e geriledi. Ancak ada ekonomisinin rahat bir nefes alması için henüz erken. Girdi fiyatlarındaki artış üreticilerde baskı oluşturmaya devam ediyor. Perakende satışlar ise 1. çeyrekte 2007'den beri en düşük artışını gerçekleştirdi. BoE üyeleri yüzde 2'lik hedefin üzerindeki enflasyona müdahale etmek istemiyor ve istihdam piyasasında iyileşme için henüz alan olduğu görüşündeler. Yarın açıklanacak olan istihdam verileri bu açıdan oldukça önemli. Kurda ise alıcılı seyir devam ediyor. 1.2450 üstünde kapanışlarda 1.2500 direnci hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2400-1.2370-1.2330 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

BRENT
Son günlerde petrol fiyatlarında hakim olan yükseliş hareketi bugün hızını bir miktar düşürdü. Üretim kesintisi anlaşmasına yönelik iyimser beklentiler ve Libya'da yaşanan üretim aksaması petrol fiyatlarını tekrardan Mart ayı seviyelerine ulaştırdı. Bugün ise Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, OPEC anlaşmasının uzatılması konusunda Rus petrol şirketleri ile görüşmelere başlayacaklarını duyurdu. 300 bin varillik kesinti sözü veren Rusya, henüz verdiği taahhüdü tam anlamıyla yerine getirmiş değil. Üretimini kademeli olarak azaltacaklarını duyuran Novak, belirtilen miktara ancak Nisan ayı sonunda ulaşabileceklerini belirtmişti. Teknik olarak ise Brent petrolün 56 doları aşmakta zorlandığını görüyoruz. Yükselişin sürmesi için bu seviyenin aşılması gerekiyor. 56.30-56.60-57.00 seviyeleri, alıcılı seyrin hızını artırması durumunda direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55.60-55.30-55.00 seviyeleri önemli destekler.






ALTIN
ABD-Suriye geriliminin üzerine gün içerisinde Suriye ve Kuzey Kore arasındaki jeopolitik kaygıların eklenmesi ile bbirlikte doların küresel anlamda değer kaybettiğini gözlemledik. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın yapmış olduğu Suriye'de yeni bir kimyasal saldırıya izin verilmeyeceğini vurgulaması ile piyasada oluşan tedirgin ortam değerli metal fiyatlarını 1255 hattının üzerine taşıdı. Dolar endeksi ise 101 bölgesinde kalıcılık sağlayamazken, Dow Jones ve SP 500 endekslerinde de geri çekilmeleri takip ettiğimizi hatırlatalım. Akşam saatlerinde FOMC Üyesi Kaskhari'nin açıklamalarını takip ediyor olacağız. Dün Yellen'in son FOMC toplantı tutanaklarından bu yana ilk defa para politikasına değinmesi üzerine Kaskhari tarafından da bu yönde açıklamalar gelmesi halinde piyasalarda hareketlilik artabilir. Teknik kısımda, 1260 direncini aşan sarı metal 1270 zirvesine doğru ilerlerken ilk etaptı 1260 bölgesinin üzerinde kalıcılığı sağlaması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde kalınması fiyatlamalar ivme kazandırabilir ve 1270-1275 seviyelerini gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde ise, 1260-1255-1260 seviyelerii takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş